|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Pierścienie pośrednie (helios 44-3) i filtry
panmarecq - Czw 11 Mar, 2010 Temat postu: Pierścienie pośrednie (helios 44-3) i filtry Witam wszystkich.
Mam już Heliosa 44-3 i zastanawiam się nad pierścieniami pośrednimi do niego. Co do filtrów to jak oceniacie system cokin, i jak skompletować do niego zestaw?
Interesuję mnie filtr polaryzacyjny,szary neutralny i zależałoby mi na filtrze połówkowym w kształcie prostokąta który można dowolnie przesuwać. W przyszłości mam zamiar kupić canona 85/1.8 coś szerszego i canona 70-200/4 . Czy jeden filtr każdego rodzaju mi wystarczy żeby podczepić wtedy go do wszystkich obiektywów. Wiem że będe musiał kupić dość duży filtr a to kolejne koszty, no ale jak mam już kupywać to wolę wydać więcej i kupić na lata.
Co polecacie?
komor - Pią 12 Mar, 2010
panmarecq, o Cokinie jest już tyle wątków, że nie pytaj co sądzimy tylko poczytaj. Co do kupowania jednego rozmiaru filtrów na wszystkie obiektywy to gusta są różne, dla mnie to jest niewygodne. Można się czasem podeprzeć jakimś droższym filtrem kupionym raz w dużym rozmiarze, ale żeby wszystko w ten sposób obgonić to może się okazać niepraktyczne. Poza tym, że zabawa w nakręcanie i odkręcanie przejściówek (nie zawsze chcą łatwo zejść) może zniechęcić to jest jeszcze czynnik taki, że użycie filtru większego niż potrzebny oznacza często niemożność założenia osłony p-słonecznej do obiektywu.
panmarecq - Pią 12 Mar, 2010
Dobra doczytam co filtrów. A co z pierścieniami pośrednimi?
palindrom - Pią 12 Mar, 2010
panmarecq,
pierścieni pośrednich M42 są 3 rodzaje.
- Zwykłe pierścienie (nic oprócz gwintu)
- Pierścienie z przenoszeniem siły popychacza przesłony, t/j z bolcem
- Pierścienie ze stykami, takimi jak w obiektywach Pentacon electric oraz np. w Praktice LLC
Chcesz to podczepić do Canona i nie zamierzasz kupować starego, analogowego body M42? Kup tanie, byle dobrze wyczernione pierścienie i przejściówkę EOS->M42.
Chyba że masz pierścienie EOS albo zamierzasz takie mieć, wtedy wystarczy już tylko przejściówka.
Sam używam obiektywów M42 i posiadam pierścienie pośrednie z bolcem Pentacona - są całkiem dobre. Z funkcjonalności bolca chyba nigdy nie skorzystałem
http://www.allegro.pl/ite...tica_zenit.html
Są dość dobrze wyczernione. Z resztą zawsze można użyć świeczki, lampki oliwnej albo naftowej (polecam, dobra, czarna sadza ). To jednak w ostateczności, co by nie narażać wnętrza aparatu na zabrudzenia.
Swoje pierścienie kupiłem w komisie technicznym za 30 PLN i uważam że są tyle warte.
Alledrogo kultywuje chore ceny niestety
panmarecq - Pią 12 Mar, 2010
Mam już przejściówkę z bolcem. A o co chodzi z tym wyczernione tylko o kolor?
hijax_pl - Pią 12 Mar, 2010
panmarecq, chodzi o to żeby się odblaski nie robiły niepotrzebnie.
|
|