| 

| 

|  | forum.optyczne.pl 
 |  |  Pomagamy w wyborze obiektywu - CanonEF-s 18-135 3,5-5,6 czy Canon EF 28-135 mm f/3.5-5,6

blinker - Pią 12 Mar, 2010
 Temat postu: CanonEF-s 18-135 3,5-5,6 czy Canon EF 28-135 mm f/3.5-5,6
 szukam uniwersalnego obiektywu do Canona 500D za stosunkowo niewielkie pieniądze
 który z tych obiektywów poradzilibyście mi wybrać ?
 a może powinienem poszukać jakiegoś alternatywnego rozwiązania?

z góry dziękuję za wszelkie sugestie
 B o g d a n - Pią 12 Mar, 2010

Proponuję poczytać w dziale "Pomagamy w wyborze obiektywu", jeszcze "ciepłe" posty w wątkach: 	  | blinker napisał/a: |  	  | który z tych obiektywów poradzilibyście mi wybrać ? | 
 http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=10239
 http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=10557

które mogą, choć wcale nie muszą,  odpowiedzieć na Twoje wątpliwości.
   blinker - Pią 12 Mar, 2010

poczytałem, ale szczerze powiedziawszy nie jestem wiele mądrzejszy..
 zawodowiec porównując obydwa z wymienionych obiektywów do dużo bardziej zaawansowanych szkieł nigdy nie oceni ich wysoko..
 jednak
 ten obiektyw miał dla mnie stanowić alternatywę dla kita..18-55 IS
 czyli kolejny kroczek w kierunku odrobinę bardziej zaawansowanej fotografii

naczytałem się dużo pozytywnych opinii na temat 28-135 i w zasadzie tylko brak szerokiego kąta trochę martwi i zdjęcia pod światło - wtedy pojawił się w mojej orbicie zainteresowań 18-135 ale z tego co widzę w ocenach nie jest stawiany wyżej mimo tego, iż to dużo nowsze szkło..i chociaż to też kit to jednak dodawany do dużo bardziej zaawansowanego aparatu..

więc w sumie nie wiem czy ograniczać się do poszukiwań jedynie 28-135, czy jednak szukać w międzyczasie 18-135 w okazyjnej cenie..
 a może 28-105? albo jakaś sigma czy tamron w podobnym przedziale cenowym?
 Mentos - Sob 13 Mar, 2010

A może coś alternatywnego ?
 Ja zastanawiałem się nad Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM.
 wojciotj - Pon 19 Kwi, 2010

| blinker napisał/a: |  	  | więc w sumie nie wiem czy ograniczać się do poszukiwań jedynie 28-135, czy jednak szukać w międzyczasie 18-135 w okazyjnej cenie..
 a może 28-105? albo jakaś sigma czy tamron w podobnym przedziale cenowym?
 | 

ja niedawno zmieniłem Sigme 18-200 na Canon 28-135 IS USM, super jakość, super ostrzenie, ale niestety, brakuje czasami szerokiego kąta, więc noszę ze sobą KITA, i czasami brakuje tele, wiec przymierzam się do zakupu TC 2x, ewentualnie dodtkowe szkło, może 55-250 może samyang 500mm
 MasterB - Pon 19 Kwi, 2010

| blinker napisał/a: |  	  | czyli kolejny kroczek w kierunku odrobinę bardziej zaawansowanej fotografii | 

Czego brakuje Tobie w 18-55? Według mnie zamiana plastikowego ale niezłego kita na innego plasticzaka ale o trochę większym zakresie ogniskowych nie zwiększy zbytnio możliwości...
 Jeśli chcesz żeby był większy zakres ogniskowych to lepiej kupić np canona 55-250 albo jakąś sigmę 70-300. Jeśli jaśniejszy to na przykład tamron 17-50 f/2.8. A może jakaś stałka? 50/1.8 kosztuje niewiele a pozwoli zasmakować jasnego obiektywu, albo od razu 85/1.8 - po prostu standard jeśli chodzi o portrety.
 wojciotj - Pon 19 Kwi, 2010

| MasterB napisał/a: |  	  |  	  | blinker napisał/a: |  	  | czyli kolejny kroczek w kierunku odrobinę bardziej zaawansowanej fotografii | 

Czego brakuje Tobie w 18-55? Według mnie zamiana plastikowego ale niezłego kita na innego plasticzaka ale o trochę większym zakresie ogniskowych nie zwiększy zbytnio możliwości...
 Jeśli chcesz żeby był większy zakres ogniskowych to lepiej kupić np canona 55-250 albo jakąś sigmę 70-300. Jeśli jaśniejszy to na przykład tamron 17-50 f/2.8. A może jakaś stałka? 50/1.8 kosztuje niewiele a pozwoli zasmakować jasnego obiektywu, albo od razu 85/1.8 - po prostu standard jeśli chodzi o portrety.
 | 

co do powyższych to pozwolę się wtrącić, bop miałem okazje robić,
 Tamron 17-50 f2.8  - super, polecam, lampe można odłożyc do torby bo tym poprostu zrobi się zdjęcie wszędzie, wyszła już wersja ze stabilizacją, więc liczę na spadek ceny wersji bez stabilizacji
 Sigma 70-300 - kupa w majtach robi lepsze zdjęcia, tyle jeśli chodzi o ten obiektyw
 50 f1.8 - jak można go nie mieć w swoim zestawie obiektywów ? jak ktoś ma kase to posiada wersję 1.4 USM
 Ja bym przymierzał się jeszcze do stałki ale o nieco większym kącie, np. 28mm, ale za jakieś rozsądne pieniążki.
 sigma bb
 Sunders - Pon 19 Kwi, 2010

| blinker napisał/a: |  	  | ten obiektyw miał dla mnie stanowić alternatywę dla kita..18-55 IS | 
 To może canon 17-85IS USM
   MasterB - Pon 19 Kwi, 2010

| wojciotj napisał/a: |  	  | Sigma 70-300 - kupa w majtach robi lepsze zdjęcia, tyle jeśli chodzi o ten obiektyw | 

Może nie piszemy o tej samej Sigmie...
   Baku - Wto 20 Kwi, 2010

Na pewno nie o tej samej
   Ale gwoli ścisłości, to pewnie kontrola jakości w tym modelu nie jest jakoś specjalnie rygorystyczna i można trafić egzemplarz lepszy i gorszy.

Ja obiektywy typu 18-135, 28-135 raczej bym odrzucił.
 Wolałbym albo coś jasnego i krótszego, typu wspomniany Tamron 17-50/2.8 | Sigma 18-50/2.8, albo coś dłuższego i bardziej uniwersalnego jak Sigma 17-70.

|  |