|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw standardowy do Nikona D90
Chimeryczna - Sob 13 Mar, 2010 Temat postu: Obiektyw standardowy do Nikona D90 Od pewnego czasu posiadam Nikona D90 z obiektywem 50mm f/1.8
Zestaw ten polecono mi tutaj i jestem szaleeeenieee zadowolona! Ten zestaw jest absolutnie niesamowity! Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi przy tym wyborze Myślę, że sporo sie juz nauczyłam jednak chyba nie potrafię jeszcze sama wybrać drugiego obiektywu. Standardowego, bardziej użytecznego "na co dzień", imieniny ciotki itp Koszt... ja wiem... do 1000 zl znajdę coś odpowiedniego?
Z fotografią dopiero co zaczęłam swoją przygodę, jednak podchodzę do tego poważnie i po części wiążę z tym swoją przyszłość
ophiuchus - Sob 13 Mar, 2010
Chimeryczna, jak polubiłaś stałki i światło:
http://www.allegro.pl/ite...8g_nowy_gw.html
jeśli wolisz uniwersalność to posłużę się sugestiami z innych wątków, cena w sam raz
http://fotoaparaciki.pl/i...uct&prod_id=717
lupo57 - Sob 13 Mar, 2010
ophiuchus dobrze prawi jako uniwersalny spacer zoom 18-105 VR
hijax_pl - Sob 13 Mar, 2010
Chimeryczna, zgadzam się z przedmówcami. 18-105VR, mimo że ma plastykowy bagnet potrafi zaskoczyć ostrością. Ale za to cenę to szkło prawie perfekcyjne Jedyny minus to niezbyt dobre powłoki przeciwodblaskowe, dające o sobie znać w fotografii nocnej. Ale.. jak już mówiłem - za tę ceną można to wybaczyć
sigmiarz - Nie 14 Mar, 2010
solidniej i jaśniej, dwa razy drożej ale do fotografowania we wnetrzach dużo bardziej się nadaje, http://fotoaparaciki.pl/i...uct&prod_id=112
albo trochę taniej i nie tak solidnie ale szerszy zakres.
http://fotoaparaciki.pl/i...uct&prod_id=100
komor - Pon 15 Mar, 2010
sigmiarz, staramy się pisać nazwy obiektywów (zawsze możesz zrobić je jako link prowadzący do sklepu/testu/itd.), bo tak wygodniej czytać – nie trzeba klikać w linki żeby dowiedzieć się które szkło masz na myśli.
B o g d a n - Pon 15 Mar, 2010
Chimeryczna napisał/a: | Standardowego, bardziej użytecznego "na co dzień", imieniny ciotki itp Koszt... ja wiem... do 1000 zl znajdę coś odpowiedniego? | Chimeryczna, dla Twego aparatu, z matrycą APS-C, bardziej standardowym od 50 mm jest coś w okolicy 30 mm, np. Nikon Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G.
Jeżeli spodobała Ci się praca z 50-ką, to ten da Ci szerszy kąt, bardziej "naturalny" i zdjęcia u przysłowiowej cioci wyjdą piękne, nawet bez lampy.
Tym bardziej, że:
Chimeryczna napisał/a: | Z fotografią dopiero co zaczęłam swoją przygodę, jednak podchodzę do tego poważnie i po części wiążę z tym swoją przyszłość |
a wtedy kolejnym zakupem będzie nie 18-105, ale Nikkor 17-55/2.8.
komor - Pon 15 Mar, 2010
B o g d a n, koleżanka chciałaby pewnie mieć takiego zwykłego zooma, żeby mieć i szeroki kąt i coś bardziej tele, a nie kolejną jasną stałkę (choć oczywiście 35G fajny jest). Za tysiaka cały czas tu doradzają tego 18-105 VR, bo za inne Nikkory czy też Tamrorry i Sigmorry, to już trzeba dać więcej.
komor napisał/a: | ... koleżanka chciałaby pewnie mieć takiego zwykłego zooma ... | A kto go tam wie, czego kobieta chce?
hijax_pl - Pon 15 Mar, 2010
No może też być Tamron 28-75/2.8. Jasny, ostry, na DX się sprawuje świetnie... Tyle że z szerokim kątem cienko troszkę.
hijax_pl napisał/a: | No może też być Tamron 28-75/2.8. Jasny, ostry, na DX się sprawuje świetnie... Tyle że z szerokim kątem cienko troszkę. | Ty hijax_pl nie zaczynaj znowu z tym Tamronem, co Ci został od analoga.
B o g d a n, nadal go używam na DX i FX i mi pasuje
Chimeryczna - Pon 15 Mar, 2010
Rozumiem więc, że lepiej poczekać i odłożyć na ten obiektyw nieco więcej.
Tak, chciałbym aby nowy nabytek posiadał zoom. Ile musiałabym wiec mniej więcej przeznaczyć na optymalny obiektyw?
Chimeryczna, jak już było wspomniane wyżej - za ok 1tyś to Nikkor 18-105VR jest najlepszym wyborem.
k7piotr - Pon 15 Mar, 2010
Zgadzam się z przedmówcami, że 18-105 VR będzie dobrym wyborem i zmieścisz się w 1000 zł
Raideur - Sob 20 Mar, 2010
No ja wlasnie dzieki waszym poradom kupilem N 16-85mm ,i jegosz szerokosc mnei na razie zadowala ,lecz musze przyznac ze co do jasnosci no to trzeba mniej od niego oczekiwac.
hijax_pl - Sob 20 Mar, 2010
Raideur, ale 16-85 przekracza budżet
Raideur napisał/a: | musze przyznac ze co do jasnosci no to trzeba mniej od niego oczekiwac. |
Co masz na myśli?
Raideur - Sob 20 Mar, 2010
Tzn posiadam tez stalke 50mm i pomimo iz jestem "zielony" jak na razie to widze ze 16-85mm jest ciemniejszy ,ale dla mnie dobrze sie sprawuje i jestem zadowolony z waszych porad.
hijax_pl - Sob 20 Mar, 2010
Raideur, no nie może być inaczej. Przecież f/1.8 a f/4 (porównując dla mniej więcej tej samej ogniskowej) to różnica 2 i 1/3 EV - to dużo. Nie mówiąc już o tym jak wpływa ta różnica na głębię ostrości
Swoją drogą taka jest różnica miedzy stałkami a zoomami - w świetle.
sigmiarz - Nie 21 Mar, 2010
no nie tylko hijax.. zoomy miewają zmienną ogniskową
nie lepiej kupić jakąś 30 mm jak mówi tytuł wątku, to będzie standard dla aps-c
Chimeryczna, ja bym doskładał do czegoś za 2k, ja często zmieniam obiektywy
i moj 18-105 którego kupilem razem z d90 już zaczyna łapać luzy (7 miesięcy)
poza tym długiego końca rzadko używam, ciemny i przeciętny optycznie.
hijax_pl - Nie 21 Mar, 2010
sigmiarz napisał/a: | no nie tylko hijax.. zoomy miewają zmienną ogniskową |
Oj się czepiasz
kozidron - Nie 21 Mar, 2010
Chimeryczna ja też bym się zastanowił nad tą 35-tką, bez wątpienia to nie jest zoom i czasem możesz mieć ciężko z kadrowaniem ale z tego szkiełka będziesz bardziej zadowolona niż z 18-105. Wydaje mi się, że jak na amatora, który połknął haczyk ta stałeczka to lepsze rozwiązanie.
Przejdź się chociaż do sklepu foto i przypnij sobie tą 35tkę.
sigmiarz napisał/a: | i moj 18-105 którego kupilem razem z d90 już zaczyna łapać luzy (7 miesięcy)
poza tym długiego końca rzadko używam, ciemny i przeciętny optycznie. |
dość szybko, wszystko zależy od eksploatacji, koledze po roku używania zaczął klekotać ale fotki nadal wypluwa całkiem ostre.
Chimeryczna - Nie 21 Mar, 2010
Poczekam, zdecydowanie i odłożę jeszcze trochę. Miałam przyjemność pobawić sie wczoraj czyms lepszym, niestety juz nie jestem w stanie napisać czym dokładnie (;
darekk - Nie 28 Mar, 2010
Lepiej poszukaj Sigmę 20/1.8 lub 24/1.8. Używany można trafić ok. 1,3 - 1,5 tyś zł. W sumie 20mm i 50mm wystarczą Ci do większości sytuacji. Później to tylko 85/1.8 do portretu.
|
|