forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - SB 600 czy SB 900

johnb - Sob 13 Mar, 2010
Temat postu: SB 600 czy SB 900
Witam serdecznie.

Wiem, że podobnych tematów jest na forum kilka, jednak chciałbym poznać Waszą opinię. Posiadam sprzęt Nikon D5000 + obiektyw 18-105. Jakiś czas temu znajomy podarował mi obiektyw Nikkor AF 50mm/1.4 i zauważyłem jakie "cuda" może on zdziałać. Jak wiadomo puszka nie ma śrubokręta i ręczne ustawianie ostrości zaczyna z czasem denerwować. Fotografuję różne rzeczy: od architektury, natury, po spotkania z rodzinką i znajomymi (pub, mieszkanie, czasem jakaś niewielka sala). W tych ostatnich sytuacjach niestety często brakuje mi światła - wbudowana lampa to nie to, co jest mi potrzebne.

Przeglądałem trochę forum i nasunęło mi się pytanie - czy warto dopłacać ok.600 zł i brać sb-900? Czy może lepiej kupić sb-600 i obiektyw Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G? W grę wchodzi jeszcze Nissin DI866 (ciut droższy od sb-600). Cenowo wychodzi podobnie. Najchętniej kupiłbym sb-600 i Nikkor AF-S 50mm/1.4 ale na taki zestaw w tej chwili mnie nie stać.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

jaad75 - Nie 14 Mar, 2010

Zawsze mocniejszą. No chyba, że finanse nie pozwalają... Wtedy poczekać, dozbierać i kupić mocniejszą... :wink:
fafniak - Nie 14 Mar, 2010

Zainteresowac sie mozesz uzywana sb800
hijax_pl - Nie 14 Mar, 2010

johnb, na Twoim miejscu poszukałbym SB-800. Jest ciut mocniejsza od SB-900 no i nie jest taka kobylasta. Bo jak SB-900 jest założona na D5000 to chyba trzeba by było trzymać zestaw za lampę ;)

A SB-600 bym dokupił ewentualnie później jako lampa dodatkowa do CLS ;)

Raideur - Wto 23 Mar, 2010

Tzn ze moje SB900 jest slabsza od SB800?
hijax_pl - Wto 23 Mar, 2010

Raideur, porównaj sobie liczby przewodnie ;)

Ale.. różnica jest minimalna, a możliwości SB900 - dużo większe ;)

MM - Wto 23 Mar, 2010

Nikon wypuścił SB-900 a każdy kumaty nikoniarz jakiego znam chce kupić SB-800. Ciekawe dlaczego... :zalamany: Do tego te ceny używanych SB-800 i SB-900. Stara poczciwa sabinka SB-800 to rarytas bardzo poszukiwany przez nikoniarzy :grin:
jaad75 - Wto 23 Mar, 2010

hijax_pl napisał/a:
Raideur, porównaj sobie liczby przewodnie ;)
x x x x x x GN - mierzyłeś światłomierzem?... :twisted:
Raideur - Wto 23 Mar, 2010

Wiec krotko mowiac lepiej by bylo gdybym kupil SB800 zamiast SB900 ?
jaad75 - Wto 23 Mar, 2010

Raideur napisał/a:
Wiec krotko mowiac lepiej by bylo gdybym kupil SB800 zamiast SB900 ?
Nie. Choć jeśli udałoby Ci się znaleźć SB-800 w dobrej cenie, to jest to również lampa warta zakupu.
darekk - Nie 28 Mar, 2010

Najlepiej SB800 używane, ale jak nie znajdziesz to SB600 też da radę i lepiej będzie wyglądać na d5000. Miałem Sb 600 i do Twoich zastosowań mi wystarczyła. Teraz mam SB800 i widać sporą różnicę w mocy, ale może maksymalnie używałem 70-80% jej mocy.
jaad75 - Nie 28 Mar, 2010

darekk napisał/a:
ale może maksymalnie używałem 70-80% jej mocy.
I o to właśnie chodzi, aczkolwiek nie mam pojęcia jak wyliczyłeś te 70-80% mocy... :razz:
Raideur - Nie 28 Mar, 2010

Kupilem juz SB900 ,lecz chialem tylko wiedziec czy ten model jest wlasnei lepszy od poprzednika SB800 i jesli tak to czym? A na moje potrzeby to wiem napewno ze nie wykorzystam jej do konca,lecz wole miec od razu cos konkretnego,a swiatla nigdy za duzo ;)
hijax_pl - Nie 28 Mar, 2010

Raideur, masz SB900 i ie masz powodu się martwić. To bardzo dobra lampa. To że jest minimalnie słabsza od SB800 jest praktycznie bez znaczenia. W SB900 to, że ma może ona ustawiać palnik automatycznie rozpoznając DX/FX i mając zakres ustawień do 200mm - to tylko duży, o ile nie bardzo duży plus. Dodatkowy to przekazywanie informacji o kolorze błysku do korpusu oraz możliwość modelowania kształtu błysku jest równie istotne. Pytanie - jak często z tych udogodnień skorzystasz ;)
jaad75 - Nie 28 Mar, 2010

hijax_pl napisał/a:
To że jest minimalnie słabsza od SB800 jest praktycznie bez znaczenia.
Nie jest. Ktoś już rozmontował i sprawdził pojemność kondensatora. Różnice w GN wynikają zapewne z budowy palnika i nieco innych rzeczywistych kątów rozsyłu, dla poszczególnych "ogniskowych".
hijax_pl - Nie 28 Mar, 2010

jaad75, zgadza się - technicznie tak - obie lampy mają identyczny moc błysku wyrażoną w Ws. Ale przez konstrukcję i kąt rozsyłu inaczej się to przekłada na liczbę przewodnią. ;)

Ale jak napisałem - jest to bez znaczenia, odpowiednio programując SB900 można uzyskać praktycznie identyczną "moc" wyrażoną w GN tak jak przy użyciu SB800

darekk - Nie 28 Mar, 2010

jaad75 napisał/a:
darekk napisał/a:
ale może maksymalnie używałem 70-80% jej mocy.
I o to właśnie chodzi, aczkolwiek nie mam pojęcia jak wyliczyłeś te 70-80% mocy... :razz:

Na ustawieniach TTL BL (palnik w górę lub pod kątem, sufit do 4m.) nie wychodziłem ponad + 1,5 - 2 EV (maksymalna skala +3EV).

Raideur - Pon 29 Mar, 2010

Krtoko moze ktos ocenic obie lamy tj SB 800 i SB 900 , jakie sa roznice i ktora jest lepsza ?
hijax_pl - Pon 29 Mar, 2010

SB900 w porownaniu do SB800:
- ma wiekszy palnik
- ma wiekszy zakres obrotu palnika
- ma wiekszego zooma (17-200mm)
- szybciej sie laduje
- ma zabezpiecznie termiczne
- moze modelowac blysk
- automatcyznie koryguje kat rozsylu przy pracy DX/FX
- mozna samemu wgrywac firmware

Minusem jest tylko to, ze nie wspolpracuje w D-TTL. No ale to sie tyczy wspolpracy ze starszymi korpusami tylko.

Tworas - Pon 29 Mar, 2010

ja jeszcze dodam, że w SB900 zakładanie filtrów jest baaardzo uproszczone, i ogólnie całe menu jest uproszczone i bardzo przyspiesza prace.
hijax_pl - Pon 29 Mar, 2010

Ano tak - to trzeba tez dodac, ze SB900 rozpoznaje kolor filtru (oczywiscie tyczy sie to oryginalnych nikonowskich tylko) i rpzekazuje ta informacje do korpusu.
Raideur - Pon 29 Mar, 2010

Ja z mojej SB900 jestem bardzo zadowolony,oczywiscie to dzieki wam i waszym podpowiedzia ;) Wolalem zainwestowac wiecej w przyjemnosc ,i sie oplacilo,dzieki tej lampeczce oswietlam tak jak chce i gdzie;)
darekk - Nie 04 Kwi, 2010

Raideur napisał/a:
Krtoko moze ktos ocenic obie lamy tj SB 800 i SB 900 , jakie sa roznice i ktora jest lepsza ?

Mam obie, coś zostało już napisane przez kilka Osób. Dla mnie w działaniu SB 800 jest mniejsza, poręczniejsza, mocniejsza (różnica widoczna) i daje lepsze efekty z nałożonym dyfuzorem (w SB900 jest taki płaski dyfuzor, gorzej rozpraszsa światło jak nie ma od czego odbijać.). Co do ładowania do kolejnego błysku to nie widzę różnicy, obsługi menu - obie bez problemu. SB 900 na plus ma palnik który ma większą możliwość obracania i jak się doświetla cienie przy portretach w ostrym świetle możliwość regulacji palnika na większe światło na centrum kadru (żeby nie tracić mocy na boki) lub równomierne oświetlenie całego kadru.
Do moich zastosowań praktyczniejsza jest SB800. Jedyny minus który by się przydał to większy zakres obrotu palnika.