|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Co zrobic?
Dawid1984 - Nie 14 Mar, 2010 Temat postu: Co zrobic? Mam taki problem z Nikonem D90 ,dokladnie z drabinka naswietlen na trybach M,jak i S wszystko jest wporzadku ,ale na trybie A (priorytet przeslony)juz skala miga(dokladni 0) i nie wskazuje mi badz bardzo zadko pokazuje.I mam pytanie w zwiazku z tym czy to normalne?Jak zrobic zeby pokazywalo ?instrukcje przebrnolem lecz to pokretna literatura ,ciagle mam problemy z ta drabinka ,co mysle ze to opanowalem to znowu okazuje sie ze jednak nie ,wiec prosze o pomoc
hijax_pl - Nie 14 Mar, 2010
Jeśli skala miga oznacza to po prostu że aparat nie jest w stanie samodzielnie ustalić parametrów ekspozycji. Czy to zjawisko o którym piszesz występuje przy podniesionej lampie? Bo jeśli tak - to w zasadzi normalne - w tym monecie wymuszasz czas np 1/60s co automatycznie powoduje duże niedoświetlenie.
Dawid1984 - Nie 14 Mar, 2010
Lampa nie jest podniesiona,i w zasadzie występuję to na priorytecie przesłony,moze cos przestawilem i nie wiem co ,juz sam nie wiem co to moze byc cos zepsute ,choc na logike to na innych trybach tez tak powinno byc,miga nawet jak robie normalny pstryk wystawie aparat za okno to i tak miga zero ,przestawiam na s i wszystko oki .
Dawid1984, a korekcja ekspozycji jest wyzerowana?
no wyzerowana chodzi o to -i co to moze byc masz jakis pomysl?co mam zrobic.
Dawid1984, to jeszcze mi powiedz jak się zachowuje kiedy kierujesz obiektyw na żyrandol, albo inna silniejszą lampę...
kierowalem przed chwila besposrednio na zarowke i drabinka byla mocno na plus,ale tylko skierowalem gdzies indziej odrazu miga,troszke sie juz wk... ,bo juz sam nie wiem czy jest oki czy nie
zresetuj dwoma przyciskami z zielonymi kropkami i powtórz. Wyłącz autoiso.
zrobilem co napisales ,auto iso nie mialem wlaczonego,i na zarowce znowu mocno na plus i oznaczenie Hi to zrozumiale,ale 50 cm dalej od zarowki i juz miga 0
A nie bawiłeś się czasem korekcją pracy światłomierza?
hmmm mysle ze sie nie bawilem,to mozliwe zybym nie umyslnie cos zrobil ,wiec co zadzialac?nawet spojrzalem teraz do instrukcji i nie wiele mi to dalo .
mavierk - Nie 14 Mar, 2010
zresetuj aparat i zobacz, czy od razu tak było, jak było, to znaczy, że tak ma być, a jak nie, to znaczy, że coś poprzestawiałeś, ale już jest dobrze
dzieki heh,czyli nie da sie tego zepsoc ?mam tendencie do psucia co dotkne to ..... ,choc jemu nic nie zrobilem :)jutro sprawdze dokladnie na dworze.
Dawid1984, nie da się zepsuć, co najwyżej tak sobie poprzestawiasz że aparat będzie dziwne zdjęcia robił
Dawid1984 - Pon 15 Mar, 2010
Wiec jeśli nie da się zepsuć to dobrze,bylem dziś z aparatem na powietrzu tzn na balkonie rozstawiłem statyw i sprawdzałem,i tak na trybie M drabinka chodzi w dwie strony to zrozumiale oki ,na trybie S tez nie ma problemu ,a na trybie A ustawiam i na każdej przesłonie na drabince miga zero (to nie jest chyba normalne) tak samo na P .Czyli jak się zepsuć nie da to o co chodzi? Da się z tym żyć czy dalej się martwic,dodam ze czasy dobiera do przesłony chodzi tylko ze miga mi zero i nie pokazuje czy prześwietlone czy niedoświetlone)
hijax_pl napisał/a: | Dawid1984, nie da się zepsuć, co najwyżej tak sobie poprzestawiasz że aparat będzie dziwne zdjęcia robił | wiec jak to naprawić zakładając ze poprzestawiałem?Reset wykonywałem.
hijax_pl - Pon 15 Mar, 2010
Dawid1984, jeśli coś w trybie A/P nie działa - rozumiem że ustawianie przesłony, wychodzi na to że coś jest nie tak z komunikacją z obiektywem. Gorzej jak działa na trybie M, lub też podgląd głębi. Wtedy znaczy że fiksuje aparat.
D90 zresetujesz tyko:
- dwoma klawiszami -przywraca większość ustawień domyślnych,
- w menu ustawień - reorganizuje menu do wartości początkowych.
- poprzez wyjęcie akumulatora na dłużej (5-10min)
Wiec tak ,przesłonę mogę zmienić na A ale jaka bym nie ustawił to i tak drabinka miga ,co oznacza ze nie pokazuje czy prześwietlone czy niedoświetlone ,ja próbuje ze zwykła żarówka to pokazuje mocno na plus oki ale dosłownie milimetr i tak jak by się gubił ten światłomierz,tak samo jak nakieruje na ciemna część pokoju to tez miga (a powinno pokazywać niedoświetlenie).Resetowałem każdym przyciskiem nie sadze ze co z obiektywem bo na 50 mm to się dzieje i na 35 mm ,a 35 mam od wczoraj rana.Na trybie M działa wszystko ,a podgląd głębi na każdym trybie oki,i co tu począć ehhh.
W trybach nie-M pokazywał na drabince niedoświetlenia/prześwietlenia. Sprawdziłem na mojej puszce - w trybach P,S i A miga jeśli jest poprawnie ustawiona ekspozycja, jak źle - pokazuje drabinka odchyłkę od poprawnej ekspozycji i zero nie miga. W trybie M - miga jeśli jest za ciemno dla światłomierza.
Czyli twierdzisz ze jest dobrze wszystko?i obojętnie jaka zmieniam przesłonę na trybie A to zawsze miga co bym nie ustawił,czyli jak miga to poprawna ekspozycja dziwne to .Reasumując wszystko jest jak powinno?
Dawid1984, w instrukcji do swojego tyle wyczytałem. Po necie szukając nie mogę nigdzie nic znaleźć o co chodzi z tym migającym zerem. Opisałem co robi mój. Także chyba jest OK.
Ale zaintrygowałeś mnie - jeszcze pogrzebię po necie.
P.S.
W poprzednim poście nieumiejętnie opisałem. Jak światłomierz nie może pracować - miga cała drabinka. A w trybie M zero nie miga nigdy
Dawid1984 - Wto 16 Mar, 2010
Faktycznie nic nie miga w M ,i na trybach A,S I P z osłonką na obiektywie miga cala drabinka logicznie tłumaczysz wtedy swatlomierz nie może pracować ,po zdjęciu osłonki miga zero .Po prostu myślałem ze na trybach A,P,S ze będzie częściej pokazywać niedoświetlenia prześwietlenia te odchyłki a w większości przypadków pokazuje zero,czyli wygląda na to ze chyba jest oki,porozglądam sie na forum nikona jeszcze dzięki za pomoc
hijax_pl - Wto 16 Mar, 2010
Dawid1984, w trybach A i S na drabince pokaże o ile się nie doświetli/prześwietli zdjęcie jeśli aparat nie będzie mógł ustawić optymalnej ekspozycji.
|
|