forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikon AF 50 mm 1.8 d czy AF-S 35 mm 1.8 dx ?

majora - Nie 14 Mar, 2010
Temat postu: Nikon AF 50 mm 1.8 d czy AF-S 35 mm 1.8 dx ?
Witam, który obiektyw w moim przypadku polecicie.
Mam nikon D5000 bez silnika AF. Kupiłem sobie ostatnio 50 mm 1.8 d , (nie wiedziałem że d5000 nie ma silnika) na początku się zdołowałem ustawianiem ręcznym ale w dobrym świetle można dość dobrze ustawić (pomaga w wizjerze kropeczka ustawienia ostrości, kiedy nie mruga ostrość jest na obiekcie) ostrość, ale czasami jest to żmudne.
Zastanawiam się czy nie sprzedać i kupić AF-S 35 mm 1.8 dx.

Proszę o opinie, czy się opłaca bo cena 2 razy tyle, ale AF-S ma duże znaczenie.

Czy ktoś może powiedzieć czy jest duża różnica po miedzy ręcznym, ustawianiem ,a automatycznym.

hijax_pl - Nie 14 Mar, 2010

majora, ręczne trafia w dowolnym miejscu kadru a automatyczne w zdefiniowanym punkcie. Nieraz AF jest szybszy od ludzkiej ręki, a nieraz jest na odwrót. Zależy od wprawy i bystrości oka.

Na Twoim miejscu, a wnioskuję z tego piszesz... Zmieniłbym na 35/1.8

sigmiarz - Pon 15 Mar, 2010

Jak pisze hijax, do tego 35 jest dużo bardziej uniwersalna od 50mm ale już zdecydowanie gorsza do portretów, to oczywiście zależy jakie portrety robisz i czy w ogóle.
majora - Pon 15 Mar, 2010

Portrety trochę robię, ale też interesowało by mnie fotki na zewnątrz/wewnątrz całej osoby. Żeby to było bardziej uniwersalne szkło. Tylko pytanie o AF w 35 mm bo się trochę naczytałem że nie jest zbytnio trafny(wychodziły na rynek jakieś trefne) , a ręczne ustawiać to muszę teraz z 50 mm.
B o g d a n - Pon 15 Mar, 2010

majora napisał/a:
Mam nikon D5000 bez silnika AF
Tak to już jest z Nikonem, niestety. Pewnie nie jesteś pierwszym ani ostatnim, który się zdziwił po zakupie. :wink:

A. Obiektyw, który kupiłeś 50/1.8 to już takie lekkie tele na matrycy APS-C Twego aparatu, dobrze nadający się np. do portretów, tyle, że dla Ciebie jest manualny.
B. Obiektyw, który zamiennie rozważasz 35/1.8 da Ci szerszy kąt widzenia niż 50-ka i ma atut, że będzie działać AF.
I tu podstawowe pytanie, jaki kąt widzenia i związana z nim ogniskowa, jest dla Ciebie bardziej uniwersalna? Jeśli masz np. zooma 18-55, to ustaw sobie te dwie wartości i popatrz w wizjer.

Hmm ...
Ja na Twoim miejscu nie sprzedawałbym tego pierwszego, bo tani i przyda się na pewno, pomimo braku AF. Jeśli oczywiście możesz wydać jeszcze ok. 700 zł, dokup 35/1.8 i będziesz miał ... dużo więcej możliwości fotografowania. :smile:

mavierk - Pon 15 Mar, 2010

35tka będzie lepsza nie tylko z względu na AF, ale również z powodu kąta widzenia - bardziej Ci się przyda ;)

Chyba zakupie 35 mm ze względu na szerszy kąt widzenia i AF-s, a tę 50 mm zatrzymam, jak będę jej używał to wtedy pójdzie na Allegro.

A czy do portretów te 35mm też się nada?

mavierk - Pon 15 Mar, 2010

majora napisał/a:
kont
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

majora napisał/a:
A czy do portretów te 35mm też się nada?
do amerykańskich kadrów jak znalazł ;)
komor - Pon 15 Mar, 2010

majora, mi osobiście 30 mm pasuje do portretów dzieci, przy dorosłych też daje radę, wszystko zależy od kreatywności. Ale ciasnego portretu lub samej twarzy to już tym nie zrobisz.
hijax_pl - Pon 15 Mar, 2010

komor napisał/a:
Ale ciasnego portretu lub samej twarzy to już tym nie zrobisz.

Eee tam - zrobić się da. ;)
A jaka przerysowana perspektywa wychodzi... :mrgreen:

Same twarze to raczej rzadziej mnie interesują . Dzisiaj byłem w FJ i jest z 777 zł, i można sprawdzić przed zakupem. Pod koniec miesiąca sprezentuje sobie go :)

majora, i słusznie :)

Wyczytałem też że 35 mm na dx ma taką samą perspektywę jak ten 50 mm. Mam rozumieć że gdybym robił portret i się zbliżę do osoby to nie będzie tak znaczących zniekształceń w perspektywie.

majora, nie. Ma "ten sam" kąt. A to z perspektywą nie ma nic wspólnego. Perspektywa zależy od odległości, a używając 35ki dla tego samego kadru staniesz bliżej - to zmieni perspektywę.

Czyli z tej samej odległości perspektywa będzie taka sama , ale później będę musiał kadrować w programie dla 35 mm.[/list]
Zygmunt - Pon 15 Mar, 2010

35dx da podobny kadr z tej samej odległości, co 50mm na FF. Zdjęcia będą jednak trochę inne ze względu na perspektywę dawaną przez każdy z tych obiektywów. 35mm ma trochę inne rysowanie niż 50mm i tyle.
ghost - Pon 15 Mar, 2010

zigi. perspektywa jest cechą miejsca w którym stoisz, nie szkła jakie masz zapięte.

majora napisał/a:
Czyli z tej samej odległości perspektywa będzie taka sama , ale później będę musiał kadrować w programie dla 35 mm.[/list]

No jeśli zależy Ci na perspektywie to tak, 35 da szerszy kąt widzenia niż 50ka, więc aby uzyskać ten sam kadr - po prostu musisz odciąć połowę kadru z 35ki. Możesz tez podejść bliżej aby kadr był taki sam - ale zmiana pozycji wpłynie na zmianę perspektywy.

To już wszystko rozumiem :)