|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - filtr do usuwania "promieni" wokół źródeł światła
sigmiarz - Sro 17 Mar, 2010 Temat postu: filtr do usuwania "promieni" wokół źródeł światła Wiem że niektórzy zakładają specjalne filtry żeby takie gwiazdki były,
ale ja ich nie chcę, ktoś wie jaki filtr załatwi sprawę ?
od razu piszę, że to nie moje zdjęcie, ale na moich widzę podobne efekty,
Obiektywy których dotychczas używałem nie generowały takiego "zjawiska"
Ten który jest na stałe w dp1 robi problem.
hijax_pl - Sro 17 Mar, 2010
sigmiarz, a na jakiej przesłonie robisz zdjęcia?
lupo57 - Sro 17 Mar, 2010
może zbyt mocno przymykasz przysłonę, czyli to o czym wspomina hijax_pl
sigmiarz - Czw 18 Mar, 2010
możliwe, ale zwykle trzymam 4.0, niżej zejść nie mogę
rzeczywiście przesłona ma spory wpływ, nie wiedziałem o tym.
hijax_pl - Czw 18 Mar, 2010
sigmiarz napisał/a: | rzeczywiście przesłona ma spory wpływ, nie wiedziałem o tym. |
Obrazowo mówiąc - spójrz na jakiś punkt światła mrużąc oczy. To ten sam efekt, który masz w aparacie. Liczba ramion upraszczając odpowiada liczbie listków przesłony.
Zatem to jakie będą gwiazdki zależy od tego jaka jest konstrukcja przysłony obiektywu. Chcesz mieć zawsze takie same - lepiej założyć specjalny filtr i otworzyć bardziej przysłonę
sigmiarz - Czw 18 Mar, 2010
Jednak jesteście pewni że nie ma filtru który przepuści jedynie punkty świetlne ?
bez żadnych promieni itp.. nawet na f4 jest "rozbłysk" pod katem 30 stopni
hijax_pl - Czw 18 Mar, 2010
wrzuć przykładowe zdjęcie
palindrom - Czw 18 Mar, 2010
sigmiarz,
zainteresuj się zagadnieniem dekonwolucji. Mając zadaną postać punktowej funkcji rozmycia (czyli gwiazdkę w tym przypadku), można starać się "rozwikłać" zdjęcie przy jej pomocy.
http://www.deconvolve.net/bialith/index.html
Nie wiem czy nie szybciej i łatwiej byłoby zrobić to ręcznie
lupo57 - Sro 24 Mar, 2010
sigmiarz a mam jeszcze jedno pytanie, czy masz może nakręcony filtr UV na obiektyw? On rówież może wpływac negatywnie na odblaski.
pozdrawiam
sigmiarz - Sro 24 Mar, 2010
nie, uv uzywam tylko wtedy gdy to jest konieczne, czyli na pewno nie w nocy w mieście
spoko, uspokoiłeś mnie nie mogłem spać
hijax_pl - Sro 24 Mar, 2010
lupo57, ale takiego efektu nie robi filtr chyba O ile dobrze pamiętam to pojawiają się inne zjawiska, ale nie gwiazdki.
ja nie powiedziałem że robi, tylko ze może wpływać
lupo57, zgadza się, ale w tym wątku dywagujmy nad problemem gwiazdek - dlatego myślałem, że ten temat kontynuujesz
sigmiarz, wrzuć przykładowe zdjęcie zrobione na f/4. Jestem bardzo ciekaw jak to wygląda...
dlatego też nad tym myślałem, ze jak przymknięta jest przysłona i ma się nakręcony filtr UV to gwiazdki mogą się potęgować, no ale nie ważne już sigmiarz napisał ze obiektyw jest "otwarty" i bez filtra
Właśnie dlatego ponawiam prośbę swoją do sigmiarza. Bo dla mnie to trochę zastanawiające że takie artefakty pojawiają się już przy f/4....
hijax_pl ja tez jestem ciekawy tych zdjęć, sigmiarz "zarzucaj" zdjęciami
|
|