|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - RAW - z czym warto się pomęczyć
panopticon - Sro 17 Mar, 2010 Temat postu: RAW - z czym warto się pomęczyć zamierzam w końcu wziąć się za edycję RAWów - między innymi przez problemy z ABW, w związku z tym mam pytanie - co jeszcze warto zmienić/poprawić podczas edycji RAW?
ściągnąłem raw therapy i zaczynam z tym softem.
jaad75 - Sro 17 Mar, 2010
panopticon napisał/a: | co jeszcze warto zmienić/poprawić podczas edycji RAW?
| Chcesz uniwersalną receptę mającą zastosowanie do każdego zdjęcia? Możesz zmienić wszystko... albo nic... Wszystko zależy od Twojej wizji konkretnej fotografii...
hijax_pl - Sro 17 Mar, 2010
panopticon, to co uważasz za stosowne
Ja kalibruję kolor, usuwam ew casty, poprawiam ekspozycje i takie tam..
panopticon - Sro 17 Mar, 2010
chodzi mi o sprawy, które najczęściej sprawiają problemy, a mają spore znaczenie.
jak na razie balans bieli jest dla mnie największą bolączką - w moim aparacie nie mogę ustawić temperatury, są pewne ustawienia predefiniowane, ale nie zawsze pasują.
z doświadczeń ze złym balansem wynikło moje zainteresowanie RAW.
przy okazji mogę się nauczyć jeszcze innych przydatnych "usprawnień".
WB zmienia się 1 suwakiem proste i skuteczne, jakie są inne w miarę proste techniki?
jaad75 - Sro 17 Mar, 2010
panopticon napisał/a: | jakie są inne w miarę proste techniki? | Wszystkie są proste...
Generalnie chodzi o to, żebyś przy pomocy suwaków umieścił światła, cienie i tony pośrednie, tam gdzie chcesz na osi jasności, a następnie po swojemu ustawił kontrast ogólny i lokalny oraz ogólne, bądź selektywne nasycenie kolorów. Do tego dochodzi usuwanie wad optycznych (bądź ich podkreślanie jak w przypadku winiety), ewentualne odszumianie, czy wyostrzanie... Ale możesz pojechać też w znacznie mocniejszą obróbkę i artystycznie przerysować pewne cechy, choć akurat są do tego lepsze narzędzia niż RAW Therapee...
Marian - Sro 17 Mar, 2010
panopticon napisał/a: | w moim aparacie nie mogę ustawić temperatury | A co to za aparat w którym jest RAW, a nie można ustawić temperatury?
panopticon - Sro 17 Mar, 2010
1000D
no chyba, że nie umiem tego zrobić.
jedyna opcja w custom WB to wczytanie zdjęcia z którego będzie pobierana informacja do WB.
nie widziałem opcji wybrania konkretnej wartości temperaturowej.
hijax_pl - Sro 17 Mar, 2010
panopticon, to to już Ci powiedziałem: balans i kolorystyka. Dodatkowo na RAWie prosto powyciągasz z ciemnych i jasnych partii obrazu.
MM - Sro 17 Mar, 2010 Temat postu: Re: RAW - z czym warto się pomęczyć
panopticon napisał/a: | zamierzam w końcu wziąć się za edycję RAWów - między innymi przez problemy z ABW |
Nie wiem co takiego przeskrobałeś, że masz kłopoty z tymi panami, ale na mojego nosa (a troszkę ludzi stamtąd znam) to sama edycja RAW-a niewiele Ci pomoże
Paweł_G - Sro 17 Mar, 2010
panopticon, Wejdź na forum Canon-Board i w dziale tips & tricks masz opisane podstawy obróbki raw. A jak nie chce Ci się czytać to tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=56319 kolega zrobił nawet filmiki.
panopticon - Czw 18 Mar, 2010
dzięki za linka, chętnie poczytam.
wczoraj zacząłem się bawić raw thereapee, nie jest tak łatwo wybrać najlepiej temp bieli - zdjęcie albo będzie "prawdziwe" albo "ładne", nie zawsze oba określenia idą w parze.
chyba jednak wolę mieć "ładne" przynajmniej kolorystycznie zdjęcia.
na próbę zdałem się na automatykę w programie i choć wydaję mi się, że trochę konkretne zdjęcie jest zbyt ciepłe (jak na warunki) to jednak wygląda zdecydowanie lepiej.
w każdym razie jestem zadowolony z efektów i zostanę przy raw przynajmniej do czasu gdy znajdę dobre rozwiązanie problemu WB - jakiś WB cap czy inna podróbka expodisc.
teraz kwestia druku zdjęcia - będzie mi potrzebny profil kolorystyczny z laba? z kalibracją monitora może być problem, chyba trzeba będzie jakieś zdjęcie na próbę wydrukować i próbować kalibrować ekran za jego pomocą.
komor - Pią 19 Mar, 2010
panopticon napisał/a: | nie jest tak łatwo wybrać najlepiej temp bieli - zdjęcie albo będzie "prawdziwe" albo "ładne", nie zawsze oba określenia idą w parze. |
Ja czasem robię tak, że najpierw ustawiam na „prawdziwie” przy pomocy pipetki pobierającej WB ze wskazanej bieli lub neutralnej szarości (jest taka pipetka w RawTherapee?) a potem nieco modyfikuję, żeby było ładniej. Przeważnie ocieplam, bo takie mam zboczenie.
panopticon napisał/a: | teraz kwestia druku zdjęcia - będzie mi potrzebny profil kolorystyczny z laba? |
Poszukaj odpowiedniego wątku w dziale do którego niniejszym przesuwam ten temat.
|
|