|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - jak ładować eneloop'y
lukemeng - Sro 17 Mar, 2010 Temat postu: jak ładować eneloop'y Witam. Zapytanie jak w temacie.Zakupiłem eneloop'y 2000 i chciałbym je jak najlepiej przygotować do pracy, czyli jakim prądem ładować, czy je najpierw rozładować.
Zaznaczam, że jeszcze nie były wsadzane do ładowarki.
Ładowarka BC-700
czekam na porady
hijax_pl - Sro 17 Mar, 2010
200mA, czyli tyle ile domyślnie da Ci BC-700
Zakupiłeś eneloopy, które są nie naładowane? Dziiiiiiwne...
Bezpieczny prąd dla ogniw to 1/10 pojemności - to Ci da jakieś 10h ładowania. Możesz też ustawić 1/5 (coś koło 500mA) - wtedy się taką ładowarkę określa mianem "szybka"
lukemeng - Sro 17 Mar, 2010
hijax_pl napisał/a: | Zakupiłeś eneloopy, które są nie naładowane? Dziiiiiiwne... |
eneloopy jeszcze nie widziały żadnego sprzętu, więc nie wiem czy coś mają w sobie
hijax_pl napisał/a: | 1/10 pojemności |
i tak też zrobię
dziękuję
Wujek_Pstrykacz - Sro 17 Mar, 2010
a ja swoje ładowałem 700mA prądem w BC700 już kilkanaście razy i działają bez zarzutu.
Baku - Sro 17 Mar, 2010
Ten prąd bezpieczny to jest dobry dla prymitywnych ładowarek opartych na transformatorku i mostku Graetza.
Nowoczesne ładowarki impulsowe ładują akumulatory szybciej i optymalnym dla nich prądem, a do tego są bezpieczniejsze ponieważ praktycznie nie występuje ryzyko przeładowania akumulatorów.
Baku, i tak i nie.
Owszem - nowoczesne ładowarki dużo lepiej kontrolują proces ale nie znaczy to, że można jechać maksymalnym prądem. Wynika to z tego, że reakcja chemiczna podczas ładowania wyzwala ciepło, ulatniają się gazy. A jeśli jest ich zbyt dużo - uchodzą wentylem bezpieczeństwa. Mówienie, że zbyt duży prąd ładowania niszczy akumulator jest pewnym uproszczeniem - chodzi tak na prawdę o nie "zagotowanie" akumulatora.
Bardzo dobre ładowarki oprócz prądu ładowania monitorują napięcie na akumulatorze i jego temperaturę. Nic nie stoi na przeszkodzie by na początku przyłożyć do ogniwa prąd 1C (w tym przypadku 2A!) pod warunkiem, że temp ogniwa nie przekroczy ok 50 stopni. Później bezwzględnie trzeba prąd obniżyć. I nie ma tu znaczenia czy to ogniwo NiCd czy NiMH
MM - Sro 17 Mar, 2010
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | a ja swoje ładowałem 700mA prądem w BC700 już kilkanaście razy i działają bez zarzutu. |
Kolega moderator jest widzę STRASZNIE niecierpliwy. Z wszystkim tak pędzisz? A gdzie gra wstępna?
Kilkanaście razy to nie jest zbyt wiele. Nie napiszę, że to zabije te aku po miesiącu. Napiszę, że nie jest to zbyt zdrowe i doradzę 500mA z okresowym ładowaniem 200 mA. Sam ładuję ZAWSZE 200 mA jeżeli nigdzie mam dużo czasu i sprzęt może się bez problemu ładować. Aku mam sporo, dwie ładowarki to i nic mnie nie goni. Inaczej sytuacja może wyglądać jak się ma jeden zestaw a prąd jest potrzebny na gwałt...
Baku - Sro 17 Mar, 2010
Oczywiście. Jednak znając charakterystykę ogniw poszczególnych typów można zaprojektować optymalny przebieg procesu ładowania, który jest stale monitorowany. Najpierw jest ładowanie prądem o wyższym natężeniu np. 800mA dla ogniw AA a gdy ogniwa są naładowane ładowarka przechodzi w tryb trickle, o znacznie mniejszym prądzie. Ogniwo pozostaje w pełni naładowane do momentu użycia, bez ryzyka zagotowania.
Jest to oczywiście cecha ładowarek sterowanych mikroprocesorem.
Pomiar temperatury raczej nie jest praktykowany w przypadku ładowarek do akumulatorków. Prędzej można to spotkać w dedykowanych ogniwach li-ion czy li-poli, ale tam w samej baterii siedzi dość poważny mikroczip.
[ Dodano: Sro 17 Mar, 2010 20:25 ]
Dodam jeszcze tylko że ładowanie niższym prądem jest zdrowsze dla ogniw, jednak nawet niski prąd ładowania jest szkodliwy, jeżeli w porę nie odłączymy baterii od ładowarki, a sama ładowarka (czy ogniwo) nie kontroluje tego procesu.
sigmiarz - Sro 17 Mar, 2010
jeśli ładowarka potrafi się przełączyć z czerwonego światełka na zielony to chyba potrafi też wyłączyć ładowanie ?
Baku napisał/a: | Dodam jeszcze tylko że ładowanie niższym prądem jest zdrowsze dla ogniw, jednak nawet niski prąd ładowania jest szkodliwy, jeżeli w porę nie odłączymy baterii od ładowarki, a sama ładowarka (czy ogniwo) nie kontroluje tego procesu. |
O ile dobrze pamiętam to prąd około 1/30C jest to prąd podtrzymujący, który zapobiega samo rozładowywaniu się - ale nie tyczy to się chyba eneloopów
lukemeng - Czw 18 Mar, 2010
dziękuję wszystkim za wyczerpujące i istotne informacje.
cybertoman - Nie 21 Mar, 2010
Ja - a raczej ladowarka f-my SANYO laduje pradem 565mA, a w trybie QUICK 1275mA.
da_tomala - Pią 28 Maj, 2010
Ja się przyłącze z pytaniem - jaką ładowarkę polecacie do eneloopów? jakiś link jeśli można
hijax_pl - Pią 28 Maj, 2010
http://www.nokaut.pl/szuk...tow/bc-700.html
da_tomala - Pią 28 Maj, 2010
dzięki, właśnie ostatnio oglądałem na allegro taką. Muszę sobie kupić bo moja stara ładowarka coś mnie oszukuje.
oranżewski - Pią 28 Maj, 2010
o tak! polecam ją. jest bardzo dobra.
|
|