forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - PENTAX K-X czy NIKON d5000

kamis11 - Czw 18 Mar, 2010
Temat postu: PENTAX K-X czy NIKON d5000
Witam zastanawiam się nad kupnem pierwszej lustrzanki tak w granicach 2500-2800 zł wraz z obiektywem. Czytając opinie na forach internetowych znalazłem dwóch faworytów :

1. NIKON D5000 18-105 f.3.5-5.6G VR DX/F/ Nikon D5000 + 18-55 VR + 55-200
2. PENTAX K-X

W związku ze zbliżającym się momentem zakupu mam pytanie do doświadczonych użytkowników o pomoc w podjęciu decyzji. A może ktoś ma jakieś inne propozycje odnoście modeli innch marek. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie udzielone mi porady.

hijax_pl - Czw 18 Mar, 2010

Oba aparaty bardzo ładnie obrazują, K-x daje ładniejsze JPGi, D5000 - RAWy. D5000 proponuję z 18-105VR, k-x pewnie z kitowym 18-55? Nikon ma też uchylny wyświetlacz - to pewna zaleta dla niektórych. K-x z drugiej strony lepiej współpracuje ze starymi obiektywami m42 (ma pomiar światła)

Prawdę mówiąc możesz rzucić monetą.

sigmiarz - Czw 18 Mar, 2010

k-x ma szybszą migawkę ;) 1/6000 s

[ Dodano: Czw 18 Mar, 2010 22:29 ]
stabilizację obrazu i iso 6400

krewzszafy - Czw 18 Mar, 2010

kamis11 najpierw to sie przejdź do jakiegoś sklepu porównać obie puszki
jaad75 - Pią 19 Mar, 2010

hijax_pl napisał/a:
K-x daje ładniejsze JPGi, D5000 - RAWy
Masz na myśli bardziej dziewicze?... :razz: Bo niby na czym polega ich rzekoma "ładniejszość"?
sigmiarz napisał/a:
k-x ma szybszą migawkę ;) 1/6000 s

[ Dodano: Czw 18 Mar, 2010 22:29 ]
stabilizację obrazu i iso 6400

Też. I sterowanie lampami, przy pomocy wbudowanej + ciut szybszą serię i większy wizjer...
Gorsza jest za to dostępność systemu w PL, a ostatnio również wyższe ceny szkieł i osprzętu.

hijax_pl - Pią 19 Mar, 2010

jaad75 napisał/a:
Masz na myśli bardziej dziewicze?... :razz: Bo niby na czym polega ich rzekoma "ładniejszość"?

To taka moja mała fanaberia mała ;)

kozidron - Pią 19 Mar, 2010

kamis11, przeczytaj parę wątków tasiemców z tej zakładki forum, twoje pytanie jest bardzo podobne jak tu i tu no i jeszcze więcej juz pod konkretne modele które szukasz, raczej nie będzie Ci ciężko znaleźć.
papatki - Pią 19 Mar, 2010

W sumie jak dozbierasz około 200 zł możesz kupić w tej kwocie nawet Canona 550D z kitowym stabilizowanym obiektywem, no a pomijając różne spekulacje aparat kręci naprawdę niezłe video :)
Wadą K-X będzie mocne ingerowanie w obraz (poprzez wew. oprogramowanie), brak podświetlenia punktów AF, w sumie w tej klasie dość słaby LCD (wspomniany 550D ma 4x taką rozdzielczość a D5000 ma odchylany ekranik). Jak dla mnie mało intuicyjne menu. Kilka dni temu napisał do mnie znajomy który ma problem z przegrzewaniem się K-Xa (a teraz temp. nie są wysokie) podczas kręcenia video. Zazwyczaj po skończeniu 10 minutowego ujęcia (max w K-X) na ekraniku pojawia się symbol wysokiej wew. temp. i aparat musi swoje odstać.
D5000 to puszka na identycznym sensorze co K-X, nie ma w niej stabilizacji, ale praktycznie każdy obiekty VR będzie skuteczniejszy od stabilizacji w K-X. W pozostałych kwestiach obie te puszki są bardzo podobnie wykonany i różnią się detalami. Na plus Nikona przemawia uchylny LCD, zdecydowanie bardziej przyjazne menu i to, że Nikon mniej ryje w plikach raw.

Pozdrawiam!

papatki napisał/a:
W sumie jak dozbierasz około 200 zł możesz kupić w tej kwocie nawet Canona 550D z kitowym stabilizowanym obiektywem, no a pomijając różne spekulacje aparat kręci naprawdę niezłe video :)
Wadą K-X będzie mocne ingerowanie w obraz (poprzez wew. oprogramowanie), brak podświetlenia punktów AF, w sumie w tej klasie dość słaby LCD (wspomniany 550D ma 4x taką rozdzielczość a D5000 ma odchylany ekranik). Jak dla mnie mało intuicyjne menu. Kilka dni temu napisał do mnie znajomy który ma problem z przegrzewaniem się K-Xa (a teraz temp. nie są wysokie) podczas kręcenia video. Zazwyczaj po skończeniu 10 minutowego ujęcia (max w K-X) na ekraniku pojawia się symbol wysokiej wew. temp. i aparat musi swoje odstać.
D5000 to puszka na identycznym sensorze co K-X, nie ma w niej stabilizacji, ale praktycznie każdy obiekty VR będzie skuteczniejszy od stabilizacji w K-X. W pozostałych kwestiach obie te puszki są bardzo podobnie wykonany i różnią się detalami. Na plus Nikona przemawia uchylny LCD, zdecydowanie bardziej przyjazne menu i to, że Nikon mniej ryje w plikach raw.

papatki,
no dobra a nie lepiej od razu uświadamiać amatora, że do kręcenia filmów jest kamera i w lustrzankach to zwykły ficzer, przecież kamis11 nie pisał nic, że potrzebuje kręcić filmiki. Mogę się domyślać, że podobna sytuacja (po 10 minutach) wystąpi w 550D(chociaż nie przypominam sobie tam "kontrolki" przegrzania matrycy).
Ja uważam, że dla amatora to obojętne jaką puszkę wybierze, przy takim małym budżecie lepiej żeby sobie uświadomił gdzie wyłapie tańszą szklarnie pod swoje potrzeby i czy np. w przypadku pentaxa(zaleta tego systemu) interesują go szkła bez af-u

fafniak - Pią 19 Mar, 2010

ujęcie 10 minut??? kto to będzie oglądał :mrgreen:

fafniak napisał/a:
ujęcie 10 minut??? kto to będzie oglądał :mrgreen:

się znajdą :wink: teraz zamiast robić ludziki z kasztanów w długie wieczory zimowe ludzie takie rzeczy robią :razz: ale idzie wiosna :cool:

papatki napisał/a:
W sumie jak dozbierasz około 200 zł możesz kupić w tej kwocie nawet Canona 550D z kitowym stabilizowanym obiektywem,
Który ma znacznie wolniejszą serię, mniejszy wizjer, nie steruje lampami zewnętrznymi bez dodatkowych akcesoriów i z całą pewnością będzie miał wyższe szumy i niższy zakres dynamiczny, podobnie jak inny produkt tej firmy oparty na 18MP sensorze.
papatki napisał/a:
Wadą K-X będzie mocne ingerowanie w obraz (poprzez wew. oprogramowanie)
Choć równie dobrze można to dopisać do zalet, chyba, że jest się fanem astrofotografii jak kolega wyżej.
papatki napisał/a:
brak podświetlenia punktów AF
Tu kolega "fan Canona" ma rację, natomiast nie jest to coś bez czego nie można żyć, zwłaszcza jeśli używa się głównie punktu centralnego i metody "wyceluj i przekadruj".
papatki napisał/a:
w sumie w tej klasie dość słaby LCD (wspomniany 550D ma 4x taką rozdzielczość a D5000 ma odchylany ekranik).
W tej klasie jest to standardowa rozdzielczość, choć oczywiście są aparaty z ekranem wyżej rozdzielczym. Na plus LCD K-x przemawia możliwość regulacji kolorystycznej, czego nie umożliwiają konkurenci, a co może być bardzo pomocne we własciwej ocenie zdjęcia.
papatki napisał/a:
Jak dla mnie mało intuicyjne menu.
Kolega używa Canona, więc trudno się dziwić... :lol: Generalnie, wszystkie Pentaksy mają bardzo przyjazny i intuicyjny system obsługi, choć oczywiście warto, byś sam się przekonał, czy jest dla Ciebie wygodny.
papatki napisał/a:
Kilka dni temu napisał do mnie znajomy który ma problem z przegrzewaniem się K-Xa (a teraz temp. nie są wysokie) podczas kręcenia video. Zazwyczaj po skończeniu 10 minutowego ujęcia (max w K-X) na ekraniku pojawia się symbol wysokiej wew. temp. i aparat musi swoje odstać.
Najprawdopodobniej historie takie zdarzają się równie często, co przegrzewanie Canonów 7D podczas kręcenia video... Ciekawe jednak, że kolega ów napisał właśnie do papatki... :razz:
papatki napisał/a:
Choć dla przeciętnego użytkownika RAW-y z K-xa będą najprawdopodobniej wyglądały lepiej, a "rycie" w RAW-ach obydwu aparatów da się wykryć tylko przy pomocy specjalistycznego oprogramowania...

Wciąż główną kwestia nad która powinieneś się zastanowić, to wybór systemu pod kątem stylu fotografii jaka Cię interesuje i ewentualnego kierunku rozwoju, bo o ile w przypadku kitowego obiektywu i puszki w zasadzie obojętne, co kupisz, to później niektóre cechy systemów mogą stać się istotnymi wadami (lub zaletami).

Usjwo - Pią 19 Mar, 2010

jaad75 napisał/a:
papatki napisał/a:
... i to, że Nikon mniej ryje w plikach raw.
Choć dla przeciętnego użytkownika RAW-y z K-xa będą najprawdopodobniej wyglądały lepiej, a "rycie" w RAW-ach obydwu aparatów da się wykryć tylko przy pomocy specjalistycznego oprogramowania...

Chcialbym zwrocic uwage ze ten temat jest juz dosyc mocno obgadany w innym 70 stronicowym watku i kazdy chyba juz ma dosc dyskusji na ten temat :twisted:

Usjwo napisał/a:
Chcialbym zwrocic uwage ze ten temat jest juz dosyc mocno obgadany w innym 70 stronicowym watku i kazdy chyba juz ma dosc dyskusji na ten temat :twisted:
Niektórzy jednak nie omieszkali przywlec go również do tego wątku... Widocznie, to że ktoś jednak rozważa zakup K-xa, bardzo ich boli... :lol:
komor - Pią 19 Mar, 2010

kozidron napisał/a:
no dobra a nie lepiej od razu uświadamiać amatora, że do kręcenia filmów jest kamera i w lustrzankach to zwykły ficzer

Nie lepiej, bo to nieprawda. :)

komor napisał/a:
Nie lepiej, bo to nieprawda. :)

komor, nie wymądrzaj się :razz: :wink:

papatki - Pią 19 Mar, 2010

A ja sobie myślę, że koledze niechęć do innych marek przesłania trzeźwość oceny.
No bo czy wg Ciebie bardziej przydatne będzie amatorowi to, że może odchylać ekranik, czy to, że może w nim ustawiać sobie kolor. Czy amator odczuje różnicę pomiędzy 1/4000 a 1/6000 (prędzej chyba synchronizacji, która w D5000 wynosi 1/200 vs 1/180 w K-X). Tak samo z drive Pentax robi 4,7 klatek/s a Nikon 4, ale nikon ma bufor 67 jpg-ów lub 11 raw-ów gdzie K-X 17 jpg-ów lub 5 raw-ów.... Jeszcze kwestia AF, rozumiem, że temat był wałkowany wielokrotnie i że userzy Pentaxa używają wyłącznie centralnego i przekadrowują. Działa to idealnie tak długo jak nie używa się jasnej stałki, której nie przymykamy. Wtedy po przekadrowaniu na pewno ostrość będzie gdzieś indziej niż chcemy.... Możliwość sterowania lampami tak samo jest świetnym argumentem który na pewno przekona każdego amatora :)
Reasumując to dla amatora D5000 może się okazać ciekawszym rozwiązaniem, choć osobiste preferencje będą kluczowe.
ps. uwagi personalne pozwolę sobie ominąć, ja nie robię CI przytyków do czego używasz aparatów :)

MM - Pią 19 Mar, 2010

Zdecydowanie lepiej kupić Nikona D5000 i podłączyć do tego Nikkora 18-105 VR. Dla mnie to obecnie najlepszy amatorski zestaw na świecie za przyzwoite pieniądze. Poleciłem go wielu osobom, kupili go i są zachwyceni. Choć to oczywiście nie jest argument... :razz:
js70 - Pią 19 Mar, 2010

Moim zdaniem dla amatorskich zastosowań będzie lepszy Nikon D5000. To całkiem niezły model - w sumie okrojona wersja D90. Co do obiektywów lepszą opcją na początek będzie AF-S 18-105 VR. Na przyszłość również system Nikona da ci większą możliwość rozwoju, mam tu na myśli większą dostępność obiektywów i innego osprzętu.
Co do Pentaxa to też robi dobre lustrzanki i jeżeli masz np jakieś obiektywy od Zenita lub inne z mocowaniem M42 to wtedy bym ci go polecał. Akurat Pentaxy dobrze współpracują z manualami - masz pomiar światła i nieskończoność z tanimi przejściówkami. W Nikonie jest to niestety możliwe dopiero od modelu D200 w górę.

papatki napisał/a:
A ja sobie myślę, że koledze niechęć do innych marek przesłania trzeźwość oceny.

a ja sobie myślę, że wam obu przydałoby się odpuścić temat.

Dla amatora to lepiej, żeby sobie uświadomił, gdzie znajdzie coś dla siebie (w dobrej cenie) w szklarni i czy przyszłościowo będzie coś kupował, czy może nie....

ghost - Pią 19 Mar, 2010

js70 napisał/a:
W Nikonie jest to niestety możliwe dopiero od modelu D200 w górę.

w nikonie, mówiąc o gwintówkach, nie jest to możliwe w ogóle.
ja bym wziął kxa patrząc na body, ale 18105 stanowi bardzo mocny argument za nikonem.

pytanie czy własności szklarni pentaxa to zrównoważą.
a co do stabilizacji, pamiętaj że w nikonie VR albo jasne szkło (pomijając multitysięczne dłuższe szkła)
pentax może i mniej wydajniej, ale stabilizuje także jasne stałki.

ghost napisał/a:

Mój mi mierzy światło ze starym Pentaconem (m42), potwierdza ostrości lub pokazuje, w którą stronę kręcić... ;)
Zatem - co nie jest możliwe?

ghost - Pią 19 Mar, 2010

pewność że wyostrzysz na nieskończoność.

ghost, no ale to nie jest kwestia odpowiedniego adaptera korygującego flange distance
mavierk - Pią 19 Mar, 2010

MM napisał/a:
Poleciłem go wielu osobom, kupili go i są zachwyceni. Choć to oczywiście nie jest argument... :razz:
również to kiedyś zrobiłem... kolega stęka na grip, a raczej jego brak - mi również kijowo się go trzyma ;)

Mimo iż trzymałem K-X kilka razy, to nie pamiętam, czy jest wygodniejszy... ale skoro nie zauważyłem tego, jako wadę, to pewnie był spoko.

js70 - Pią 19 Mar, 2010

ghost napisał/a:
.

Pomiar światła jest jak najbardziej w D200 i wyższych modelach (niestety w półce amatorskiej ograniczono tę możliwość programowo)

ghost napisał/a:
pewność że wyostrzysz na nieskończoność.
.

Tu faktycznie jest mały problem. Dla uzyskania nieskończoności potrzebna jest dobrej jakości przejściówka z soczewką (im lepsza tym niestety droższa), oczywiście zawsze będzie mniejsza lub większa strata jakości przez dodatkowy element optyczny. Tanie przejściówki bez soczewki nadają się jedynie do macro.

mavierk napisał/a:
kolega stęka na grip, a raczej jego brak - mi również kijowo się go trzyma

No cóż mogę poradzić.. Może wystarczy grip zakupić? ;)
Aaaa.. Nie ma firmowego? No ale są alternatyne rozwiązania. Jak to się mówi lepszy rydz niż nic ;)

js70 napisał/a:
Tanie przejściówki bez soczewki nadają się jedynie do macro.

No nie tylko, do portretu też, w pewnym zakresie do fot produktowej też, po prostu nie da się wyostrzyć na nieskończoność i tyle ;)

ghost - Pią 19 Mar, 2010

z tego co widzę to mówimy o d5k, a nie d200, 300, 700, 2, 3, 3x itp.

a co do braku nieskończoności - zaraz się okaże że to zaleta, bo jest lepsze makro

soczewki - widziałem jak to działa i ogólnie jest niewesoło - szczególnie na dużych przesłonach.
tym bardziej, że cena takiej przejściówki przewyższa cenę przeciętnego szkła m42

kamis11 - Nie 28 Mar, 2010

Po przejrzeniu wszystkich opinii na forum zdecydowałem się na zakup nikona z obiektywem 18-105. Zamierzam dokonać zakupu za pośrednictwem sklepu neo24( no chyba, że ktoś słyszał coś negatywnego na ich temat). W związku z tym mam pewne pytanie. Oferta zakupu na stronie tej firmy jest mocno lakoniczna, ogranicznona do bardzo niewielu informacji. O ile same body to oczywiście d5000, nie mogące się (chyba)niczym różnić od innych o tyle co do obiektywu mam pewne wątpliwości. Jak już pisałem wcześniej jest to moja pierwsza lustrzanka i wolałbym uniknąć niepotrzebnej pomyłki.

W związku z tym mam pytanie czy zestaw proponowany przez firmę neo24 jest tym zestawem, który był mi polecany przez spora ilość osób jako najlepszy dla amatora w tym przedziale cenowym(d5000 plus 18-105)??
http://www.neo24.pl/lustr...-18-105-vr.html

Poczytałem też troche inforamcji na temat wadliwości serii d5000, ale sa to dość odległe info w związku z tym mam pytanie czy dotyczy to również aparatów sprzedawanych obecnie? A jeżeli już trafiłby sie ten wadliwy to czy jest problem z jego ewentualną wymianą.

Być może wielu wyda się moje pytanie głupie no, ale jak już pisałem nie chciałbym żałować późniejszego zakupu za niemałe dla mnie pieniądze. Dziekuję bardzo za wszelką pomoc

Sunders - Pon 29 Mar, 2010

kamis11 napisał/a:
Zamierzam dokonać zakupu za pośrednictwem sklepu neo24

Sklepu nie znam.
kamis11 napisał/a:
czy zestaw proponowany przez firmę neo24 jest tym zestawem, który był mi polecany przez spora ilość osób jako najlepszy dla amatora w tym przedziale cenowym(d5000 plus 18-105)??

Tak.
kamis11 napisał/a:
Poczytałem też troche inforamcji na temat wadliwości serii d5000, ale sa to dość odległe info w związku z tym mam pytanie czy dotyczy to również aparatów sprzedawanych obecnie?

Nie powinno
Mając numer seryjny aparatu możesz to sprawdzić tutaj:
http://advisory.nikonrepa...age_select.aspx

js70 - Pon 29 Mar, 2010

kamis11 napisał/a:
Poczytałem też troche inforamcji na temat wadliwości serii d5000, ale sa to dość odległe info w związku z tym mam pytanie czy dotyczy to również aparatów sprzedawanych obecnie? A jeżeli już trafiłby sie ten wadliwy to czy jest problem z jego ewentualną wymianą.

Dotyczyło to raczej pierwszych modeli - była to wada układu zasilania. Na stronie Nikon Polska był wykaz nr seryjnych aparatów z tą wadą.

Stachemu - Pon 12 Kwi, 2010

js70 napisał/a:
Moim zdaniem dla amatorskich zastosowań będzie lepszy Nikon D5000. To całkiem niezły model - w sumie okrojona wersja D90. Co do obiektywów lepszą opcją na początek będzie AF-S 18-105 VR. Na przyszłość również system Nikona da ci większą możliwość rozwoju, mam tu na myśli większą dostępność obiektywów i innego osprzętu.
Co do Pentaxa to też robi dobre lustrzanki i jeżeli masz np jakieś obiektywy od Zenita lub inne z mocowaniem M42 to wtedy bym ci go polecał. Akurat Pentaxy dobrze współpracują z manualami - masz pomiar światła i nieskończoność z tanimi przejściówkami. W Nikonie jest to niestety możliwe dopiero od modelu D200 w górę.

Witam !!
Czytałem z uwagą wszystkie posty, i z tego co zrozumiałem dla początkującego amatora nie ma za bardzo różnicy m-dzy PENTAX'em K-X a N D5000. Różnice mogą wynikać ze stosowanych obiektywów. Dlatego mam pytanie: Który z zestawów, wg. Was byłby lepszy dla kogoś, kto "przesiada" się z kompakta ?
1.Pentax K-x + DAL 18-55 mm + DAL 50-200 mm
czy
2.Nikon D5000 18-105 G ED VR DX

Cenowa różnica jest niewielka, jeśli do K-x'a dodam 2 kmpl enloop'ów i ładowarkę.
:mrgreen:
Pzdr.

FuzBal - Pon 12 Kwi, 2010

ja biore identyczny zestaw pentaxa jutro wlasnie z tymi akumulatorkami i 2 obiektywami;]
P_M_ - Pon 12 Kwi, 2010

Stachemu napisał/a:

Czytałem z uwagą wszystkie posty, i z tego co zrozumiałem dla początkującego amatora nie ma za bardzo różnicy m-dzy PENTAX'em K-X a N D5000. Różnice mogą wynikać ze stosowanych obiektywów. Dlatego mam pytanie: Który z zestawów, wg. Was byłby lepszy dla kogoś, kto "przesiada" się z kompakta ?
1.Pentax K-x + DAL 18-55 mm + DAL 50-200 mm
czy
2.Nikon D5000 18-105 G ED VR DX

Cenowa różnica jest niewielka, jeśli do K-x'a dodam 2 kmpl enloop'ów i ładowarkę.
:mrgreen:
Pzdr.

Sam sie przekonaj. Obejrzyj, dotknij, sprobuj cos 'ustrzelic'.

Stachemu - Pon 10 Maj, 2010

FuzBal napisał/a:
ja biore identyczny zestaw pentaxa jutro wlasnie z tymi akumulatorkami i 2 obiektywami;]

I jak Ci się wspólpracuje z K-x'em.
Ja znalazłem jeszcze 450D z Tamronem 18-200mm....
... i teraz to już wiem, że nic nie wiem :cry:
Pzdr.
S.

FuzBal - Wto 11 Maj, 2010

mam najlepsze porownanie z sony i pentax bije je pod wieloma wzgledami, w kazdym razie mnie jakos lepiej lezy i jakos szybciej go ogarnalem (o ile moge juz powiedziec ze go ogarnalem...:P)
Stachemu - Wto 11 Maj, 2010

FuzBal napisał/a:
mam najlepsze porownanie z sony i pentax bije je pod wieloma wzgledami, w kazdym razie mnie jakos lepiej lezy i jakos szybciej go ogarnalem (o ile moge juz powiedziec ze go ogarnalem...:P)

Ja dzisiaj wziąłem D5000 + 18-105.... cenka opadła :mrgreen: