forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - phottix pt-04 a nissin di622

three_monkeys - Pią 19 Mar, 2010
Temat postu: phottix pt-04 a nissin di622
Witam Wszystkich, właśnie zakupiłem wyzwalacz radiowy pt-04 i miałem zamiar używać go między innymi z nissinem di622. Jak się okazało z nissinem nie działa. Czy wie ktoś może dlaczego i czy można jakość "obejść" ten problem? Prawdopodobnie chodzi o plastikową stopkę, która nie przenosi napięcia jeżeli tak co można zrobić? Co ciekawe sklep internetowy poinformował mnie że urządzenie będzie działało z nissinem di662. Prosiłbym o pomoc bo jeśli nie ma prostego rozwiązania problemu to będę zmuszony odesłać sprzęt i kupić coś innego.
komor - Pią 19 Mar, 2010

three_monkeys, poczytaj wątek o tym Nissinie, gdzie opisałem ten problem. Na końcu wątku są też opisane możliwe rozwiązania, choć niestety dla kanonierów chyba nadal go nie ma.
three_monkeys - Pią 19 Mar, 2010

Dzięki Komor, właśnie pamiętałem, że gdzieś to widziałem. Znajdę i poczytam.
komor - Pią 19 Mar, 2010

three_monkeys napisał/a:
Znajdę i poczytam.

Nie ma co szukać – aktualnie jest czwarty od dołu na pierwszej stronie w tym dziale. :)

cra89 - Sob 20 Mar, 2010

Dla zapalencow jest metoda ;p
w 2 czesciach filmik pokazujacy jak wmontowac mini jacka w nissina :mrgreen:

czesc 1

czesc 2

three_monkeys - Czw 15 Kwi, 2010

Dzięki Cra89 :) jestem już szczęśliwym posiadaczem nissina z wejściem PCI :) Wszystko odbyło się sprawnie i rzeczywiście działa ale gdybym miał robić taką przeróbkę drugi raz to chyba bym już się nie podjął. Pan na filmikach miał takie sprawne paluszki - trenował wcześniej ja wyciągnąłem lutownicę z szafy po latach. Najgorsze było złożyć lampę do kupy, nie wiem jak Chińczycy sobie z tym radzą. No i poczucie tracenia 2 letniej gwarancji:P. Została mi tez jedna śrubka i blaszka ale działa - to najważniejsze:).
komor - Pią 16 Kwi, 2010

three_monkeys, wejście PCI czy PC? :) Bo jak udało Ci się wcisnąć w tę lampę PCI to gratuluję, bo to dość szerokie złącze… :)
Tak czy owak gratuluję odwagi.

cra89 - Sob 17 Kwi, 2010

To gratuluje ze sie udalo :)

komor jak to pciex1 to juz latwiej bo nie tak duze to ;p

three_monkeys - Sob 24 Kwi, 2010

komor napisał/a:
three_monkeys, wejście PCI czy PC? :) Bo jak udało Ci się wcisnąć w tę lampę PCI to gratuluję, bo to dość szerokie złącze… :)
.

I tak dobrze, że nie napisałem PCV :)

osa29osa - Pon 10 Maj, 2010

Witam, zamierzam kupić wyzwalacz Yongnuo RF-602. Czy Nissin di622 po tej przeróbce z filmików będzie działać jednakowo jak z Phottixem?
jaad75 - Pon 10 Maj, 2010

osa29osa napisał/a:
Czy Nissin di622 po tej przeróbce z filmików będzie działać jednakowo jak z Phottixem?
Ponoć powinien działać nawet bez przeróbek...
osa29osa - Sro 12 Maj, 2010

"Urządzenie współpracuje z:

Lampami błyskowymi:
(...)
z listy należy wykluczyć lampy firmy NISSIN"
w tej sytuacji zastanawiam się, czy opłaca mi się dołożyć do wyzwalacza Yongnuo.

[ Dodano: Pią 14 Maj, 2010 14:46 ]
RF-602 zamówiony. Za jakiś czas napisze czy działa z nissinem bez przeróbki

[ Dodano: Pon 17 Maj, 2010 11:18 ]
z przyjemnością muszę przyznać, że Yongnuo RF-602 działa z Nissinem Di622 bez przeróbki

three_monkeys - Pon 17 Maj, 2010

osa29osa napisał/a:

z przyjemnością muszę przyznać, że Yongnuo RF-602 działa z Nissinem Di622 bez przeróbki

Tym bardziej jestem załamany swoim wyborem...

komor - Wto 18 Maj, 2010

osa29osa, masz puszkę Canona?
osa29osa - Wto 18 Maj, 2010

nie, nikona d90
dżony - Sob 22 Maj, 2010

a to ma jakieś znaczenie?
mam zamiar kupić 50D i owego nissina bo tani , a chciałbym go odpalić radiowo i wygląda na to że można
ale jak C to nie? i czy wyzwalany wali pełną mocą czy nie?

komor - Nie 23 Maj, 2010

dżony, przeczytaj wątek o Nissinie Di622.
dżony - Wto 25 Maj, 2010

czytałem ... kiedyś :P