|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Kiedy koniec produkcji Canona 450D?
Freepass - Pią 19 Mar, 2010 Temat postu: Kiedy koniec produkcji Canona 450D? Witam,
chciałbym kupić aparat Canon 450D. Cena będzie pewnie najlepsza jak model przestanie być produkowany. Jak myślicie kiedy Canon może zakończyć produkcję tego modelu?
Pozdrawiam,
Freepass
MC - Pią 19 Mar, 2010
Zapewne Canon już tego modelu nie produkuje od dłuższego czasu.
B o g d a n - Pią 19 Mar, 2010
Freepass napisał/a: | chciałbym kupić aparat Canon 450D. Cena będzie pewnie najlepsza jak model przestanie być produkowany. Jak myślicie kiedy Canon może zakończyć produkcję tego modelu? | Jak obserwuję "otoczenie", wcale nie jest tak, że jak model przestaje być produkowany, to jest tańszy. Sklepy, które wykupują stoki, trzymają cene widząc popyt. Tak przecież było z 40D, który swego czasu kosztował tyle co nowy 50D.
MC napisał/a: | Zapewne Canon już tego modelu nie produkuje od dłuższego czasu. | EOS 450D jest cały czas dostępny w dystrybucji Canona bez adnotacji "End-Of-Life" więc napewno jest produkowany i to jak widzę zarówno same boody, jak i w kilku KIT'ach z obiektywami. Naliczyłem właśnie w sumie aż 7 zestawów.
MC - Pią 19 Mar, 2010
To, że jest dostępny w dystrybucji i nie ma tej adnotacji nie oznacza, że jest produkowany.
Szabla - Pią 19 Mar, 2010
Produkcja zakończyła się w chwili podjęcia produkcji 500D.
Szabla napisał/a: | Produkcja zakończyła się w chwili podjęcia produkcji 500D. | A skąd te informacje? MC napisał/a: | To, że jest dostępny w dystrybucji i nie ma tej adnotacji nie oznacza, że jest produkowany. | Oczywiście, że nie oznacza bo jest pewna inercja w kanale dystrybucyjnym. Tak, czy inaczej, oznaczenie "Produkt wycofywany [End-Of-Life]" pojawia się wtedy gdy mogą być problemy z realizacją dowolnej ilości z uwagi na ... treść komunikatu. Gdyby 450D nie był produkowany, jak twierdzisz, od dłuższego czasu, to bynajmniej od niedawna byłby taki dopisek przy produkcie. Dokładnie tak samo jest z innymi produktami i markach, sprzedawanych przez największych dystrybutorów w Europie.
Dodatkowo trzeba zauważyć, że model 450D jest cały czas na stronie Canona obok 500D i 550D. Modelu 40D nie ma tam już dawno i już dawno mam odpowiedni dopisek u dystrybutora. Dla mnie to jakaś miara i potwierdzenie tego faktu. Oczywiście tylko sam Canon wie co jeszce produkuje.
MC - Pią 19 Mar, 2010
B o g d a n, jestem przekonany, że Szabla akurat bardzo dobrze się orientuje w tej tematyce.
Freepass - Pią 19 Mar, 2010
Czy można bez problemu uzyskać wgląd w jakiś kanał dystrybucyjny, żeby monitorować czy pojawił się komunikat o End Of Life?
Freepass napisał/a: | Czy można bez problemu uzyskać wgląd w jakiś kanał dystrybucyjny, żeby monitorować czy pojawił się komunikat o End Of Life? | Trzeba niestety mieć podpisaną umowę z takim dystrybutorem. Bez tego ani rusz.
Tutejszyn - Sob 20 Mar, 2010
Freepass napisał/a: | Czy można bez problemu uzyskać wgląd w jakiś kanał dystrybucyjny, żeby monitorować czy pojawił się komunikat o End Of Life? |
Bardziej zależy Ci na robieniu zdjęć, czy kupowaniu staroci?
Jeśli to drugie, to poszukaj 350D, albo 300D. Gdzieś na pewne jeszcze lezy..
Freepass - Sob 20 Mar, 2010
Tutejszyn napisał/a: | Bardziej zależy Ci na robieniu zdjęć, czy kupowaniu staroci?
Jeśli to drugie, to poszukaj 350D, albo 300D. Gdzieś na pewne jeszcze lezy.. |
A jeżeli to pierwsze to co wtedy zalecasz szukać?
Szabla - Sob 20 Mar, 2010
B o g d a n napisał/a: | A skąd te informacje? |
Bo zawsze tak jest.
Freepass napisał/a: | A jeżeli to pierwsze to co wtedy zalecasz szukać? |
Sam wspomniałeś o 450D. Do 400D sam mam ogromny sentyment. Po co czekać na End of life? Po co czekać na Death..?
Tutejszyn napisał/a: | Sam wspomniałeś o 450D. Do 400D sam mam ogromny sentyment. Po co czekać na End of life? Po co czekać na Death..? |
Nie dopowiedziałeś na moje pytanie. A czekać na End of Life można np. z powodów budżetowych. Uprzedzając kolejne pytanie, system musi być Canona.
Odpowiedziałem. Sam powiedziałeś że chcesz 450D, więc kupuj 450D. Blisko niego jest 400D. Masz do wyboru, nowe, uzywane.. Możesz też czekać aż uzbiera Ci się jakaś gotówka. Ale czekać na mityczne End of Life? To nie wygląda tak, że w jakimś momencie na korytarz firmy wychodzi facet z tubą przy ustach i woła "end of life!", "end of life!!!".. Ludzie w tym momencie zaczynaja nagle biegać, zderzać się w drzwiach, aby po godzinie osunąć się w fotelau i ocierając pot z czoła zadzwonic do szefa i zameldować "no dobra, jesteśmy gotowi obnizyć ceny".
W moim przekonaniu pojawienie się statusu End of Life nie oznacza "cena zaraz spadnie" tylko "taniej już nie będzie". Wydaje mi się, że warto na to poczekać.
lupo57 - Sob 20 Mar, 2010
Pytanie, po co czekać ? W tym czasie kadry uciekają. W fotografii chodzi o to by zdjęcia robić a nie cały czas czekać na obniżki
lotofag - Sob 20 Mar, 2010
Freepass napisał/a: | W moim przekonaniu pojawienie się statusu End of Life nie oznacza "cena zaraz spadnie" tylko "taniej już nie będzie". Wydaje mi się, że warto na to poczekać. |
Tak jakby cena zależałą tylko od tego czy produkt jest nadal produkowany...
Wprawdzie 450D to raczej nie grozi, ale bywało że naprawdę niezły i popularny produkt po wycofaniu z produkcji mógł nawet zdrożeć, bo występował popyt na zasadzie "bierzmy póki jest".
MasterB - Sob 20 Mar, 2010
Freepass, 450D lepiej kup teraz - jeśli chcesz nówkę-nierdzewkę
Zobacz ile kosztuje 400D w sklepie, i wyobraź sobie że z 450D wkrótce będzie to samo.
Myślę że niżej niż te 1650zł jakie znalazłem na allegro już nie będzie...
MC - Sob 20 Mar, 2010
Jakiś czas temu Sony ogłosiło oficjalnie koniec produkcji A700. Wyobraź sobie, że ceny nie tylko nie spadły, lecz wręcz wzrosły. Oczywiście powód jest taki, że nadal nie ma następcy. Co innego w przypadku 450D, którego następca ma już następcę.
osik - Nie 21 Mar, 2010
Na Ceneo 450D kosztuje ok. 1875 zł, więc jakieś 40 złotych drożej niż gdy sam szukałem swojego pierwszego body (a mój 30D stoi u mnie jakieś dwa tygodnie). Tak jak już koledzy wspomnieli - cena może powędrować w górę. Canon ogłosił swoje nowiny już dawno - wtedy cena osiągała minima.
Oczywiście, zawsze można nabyć w/w w drodze licytacji, na allegro pojawiają się zagraniczne modele w cenach niższych niż sklepowe. Modne także stało się wystawianie aparatów jako "nietrafione prezenty za wyniki sprzedaży w firmie". Można upolować tańsze sztuki, ale wtedy już występują problemy z gwarancją.
ophiuchus - Nie 21 Mar, 2010
Nie przypuszczam, żeby ceny 450D znacząco wzrosły. Nie jest to w końcu jakaś ambitna puszka a aparacik dla fotoamatora. Zdaje się że EOS 400 tak samo jakoś nie podrożał przy końcu produkcji. Za duży wybór jest w tym segmencie choćby samych Canonów.
fotostrzal - Pon 22 Mar, 2010
Jak dla mnie tok myślenia jest prosty - z każdym następnym aparatem półki xxxD cała reszta będzie szła w dół. Może nie tragicznie prędko, ale na pewno w dół. To nie jest tak jak w przypadku 5D "Wychodzi nowy obniżymy starego? No co ty nowego w górę niech kosztuje dwa razy więcej!" Kiedyś 300/350D kosztował majątek i ludzie kleili się do szyb.
revolta - Pią 26 Mar, 2010
czekać można at mortem defecatem, tylko po co ?
jak sie chce aparat i ma sie gdzieś pojechać to sie kupuje i używa a nie czeka , bo potem jak sie doczekasz obniżek 450D, to sie okaże że 500 D staniało i będziesz czekał aż 500D stanieje, wtedy stanieje 550D i zacznie tanieć 600D, może w okolicy 850D sie zdecydujesz, ale wiesz... ja w tym czasie 5 razy Tatry zwiedze i obfotografuje (a jeżdże co rok)
więc po co czekać ?
pszebitka - Sro 14 Kwi, 2010
Dobrze powiedziane, można czekać i czekać i się nie doczekać. Moje drugie body (30D) kupiłem a po tygodniu zobaczyłem, że o 300 PLNów mniej kosztuje w tym samym sklepie. Ja wychodzę z założenia, że trzeba kupić jak jest potrzeba i nie zaglądać do sklepów przez jakiś czas.
|
|