|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat Sony A500 mój pierwszy.
Bisiek - Sob 20 Mar, 2010 Temat postu: Aparat Sony A500 mój pierwszy. Witam szanownych użytkowników forum.optyczne.pl.
Mam na imię Jakub. Dziś zakupiłem swoją pierwszą lustrzankę. Jest nią SONY A500. Zapłaciłem za nią 2000pln. Dostałem do niej kartę 8MB pamięci Scan_D... Ultra 2 15MB/s,
oraz torbę. Aparat jest zaopatrzony w obiektyw 3.5-5.6/18-55 SAM. Aparat ma Służyć do nauki robienia przyzwoitej jakości zdjęć na własne potrzeby (wakacje, kobieta, dziecko-kiedyś:D). Mam 14 dni na zwrot nowego aparatu. Jako że jestem kompletnym laikiem, moje pytanie brzmi: Czy owy aparat jest wystarczający do rozpoczynającej się przygody z fotografią w tym przedziale cenowym czy może wymienić go na coś innego(lepszego w tej cenie)? Dodam że zależy mi na nowym aparacie i trzymając konkurencyjne aparaty w ręku(N5000D-wadliwość nowego sprzętu to cios po niżej pasa oraz P... K-X, wydawały się one dość kiepskiej jakości(materiały, wykończenie). Aparat ten(Sony) trzyma mi się świetnie w dłoni(lepiej aniżeli 2 wymienione). Dodam iż w przyszłości chcę rozbudować zestaw o inne obiektywy(w tym przypadku używana M... jak mniemam). Dodam iż czytając wasze forum można dowiedzieć się sporo o fotografii i sprzęcie(LIZUS ). Chcę mięć po prostu czyste sumienie z dokonanego zakupu (Rozgrzeszenie). Argumenty typu Sony jest "be" bo to Sony nie przemawiają do mnie! Z góry dziękuje za rzetelne opinie.
Pozdrawiam
Jakub
hijax_pl - Sob 20 Mar, 2010
Bisiek napisał/a: | Mam 14 dni na zwrot nowego aparatu |
Wykorzystaj je
Nikon D5000 (wadliwość już usunięta) oraz Pentax k-x są dużo lepszymi opcjami
Tym bardziej jak piszesz:
Bisiek napisał/a: | w przyszłości chcę rozbudować zestaw o inne obiektywy |
D5000 to dobra baza nikona, K-X - dokonała obsługa starszych (lecz wciąż zacnych) m42.
ghost - Sob 20 Mar, 2010
hijax, ....
bo?
hijax_pl - Sob 20 Mar, 2010
ghost, bo uważam, że nikon.... ma najlepszego autofokusa na świecie
MC - Sob 20 Mar, 2010
Ciesz się z posiadanego zestawu. Nie ma potrzeby zmiany. A500+kit to bardzo fajny aparat.
lupo57 - Sob 20 Mar, 2010
przestań czytać forum i idź robić zdjęcia
Bisiek - Sob 20 Mar, 2010
No właśnie chciał bym poznać suche argumenty. Pozostałe dwa aparaty przy Sony wyglądają jak zabawki z odpustu (może to banał ale ja kieruję się tym czy aparat wygląda na solidny). Sony posiada wbudowaną stabilizację więc jak przypuszczam obiektywy bez takowej będą tańsze (i tu mogę się mylić jestem laikiem). Parę PLN więcej mogę na ten cel przeznaczyć (mogę głodować ). Nie chce również aby ktoś pomyślał że bronie zakupu, przecież mogę oddać.
[ Dodano: Sob 20 Mar, 2010 23:47 ]
MC oraz lupo57 dzięki za szczery komentarz. Co to zdjęć to juto jak instrukcję przeczytam dziś oblewam zakup
lotofag - Nie 21 Mar, 2010
Bisiek napisał/a: | Pozostałe dwa aparaty przy Sony wyglądają jak zabawki z odpustu (może to banał ale ja kieruję się tym czy aparat wygląda na solidny). |
Jeden grzyb z jakością wykonania w tej klasie Ważne, że Tobie się podoba
Pozostaje kwestia racjonalizacji zakupu w której oczekujesz pomocy na forum, tylko co Ci to tak naprawdę da..? Co jest dobre dla jednego nie musi być dobre dla drugiego.
zentaurus - Nie 21 Mar, 2010
Dokonałeś bardzo dobrego zakupu w kategorii cena-jakość, naprawdę trudno coś zarzucić A500 ( owszem ma jakieś ułomności jak kazdy aparat). Trzeba się cieszyć zdjęciami, niedługo wiosna, ptaszki, kwitnące roślinki ...
ghost - Nie 21 Mar, 2010
na pewnym poziomie nie da się odróżnić robienia sobie jaj, od osoby piszącej serio.
kozidron - Nie 21 Mar, 2010
Bisiek napisał/a: | Pozostałe dwa aparaty przy Sony wyglądają jak zabawki z odpustu (może to banał ale ja kieruję się tym czy aparat wygląda na solidny). |
ta oczywiście, najsolidniejszy jest bagnet, tylko co to za różnica, moim zdaniem nie żongluj sprzętem zostań przy tym co masz.
Bisiek napisał/a: | Sony posiada wbudowaną stabilizację więc jak przypuszczam obiektywy bez takowej będą tańsze (i tu mogę się mylić jestem laikiem). |
a pewnie że posiada i może się okazać, że będziesz z niej nader często korzystał- wszystko zależy od twoich preferencji fotograficznych(stabilizacja wszystkiego nie załatwia).
Co do obiektywów, to jeszcze się okaże co gdzie jest taniej jak zaczniesz szukać czegoś konkretnego pod swoje upodobania.
lupo57 napisał/a: | przestań czytać forum i idź robić zdjęcia |
dokładnie jak radzi lupo57 -święte słowa
sampler - Nie 21 Mar, 2010
A500 to dobry wybor. D5000 lepszy na pewno nie jest od A500, powiedzialbym ze nawet gorszy natomiast K-X to odpowiednik. Takze moim zdaniem nie ma co zmieniac aparatu. No mozesz pomyslec nad zmiana na Alfe 450. Ma wiekszy wizjer ale nie ma LV.
Teraz zacznij myslec nad obiektywem. Np jakims jasnym Tamronem ze swiatlem 2.8. Bedziesz mial oba stabilizowane 17-50 i 28-75 mm czego nie bedziesz mial w Nikonie.
Mozesz tez pomyslec nad flinta czyli 70-210 f4. Swietne szklo ktore mozna dostac za grosze.
kozidron - Nie 21 Mar, 2010
sampler napisał/a: | Teraz zacznij myslec nad obiektywem. Np jakims jasnym Tamronem ze swiatlem 2.8. Bedziesz mial oba stabilizowane 17-50 i 28-75 mm czego nie bedziesz mial w Nikonie.
Mozesz tez pomyslec nad flinta czyli 70-210 f4. Swietne szklo ktore mozna dostac za grosze. |
sampler, nie opowiadaj bajek, bo jeszcze ktoś uwierzy, ta flinta to jest co najwyżej przeciętna(jej wolny af -to już pomijam) a taki 70-300VR znacznie lepiej się spisuje (cena może nie ta sama i trochę latek dzieli te szkła od premiery) -lepiej zaproponuj coś w porównywalnej cenie i jakości do wspomnianego nikkora (systemowego), tamrona można tez kupić stabilizowanego pod nikona, zresztą nikon ma całkiem przyzwoite szkła ze stabilizacją nawet dla amatorów i nie koniecznie trzeba celować w loteryjnego tamrona.
Po przeczytaniu twojego posta można odnieść wrażenie, że nikon ma uboższą gamę oszklenia od sony a jest raczej odwrotnie zarówno dla amatora jak i pro.
sampler napisał/a: | A500 to dobry wybor. D5000 lepszy na pewno nie jest od A500, powiedzialbym ze nawet gorszy natomiast K-X to odpowiednik. |
a w czym jest gorszy od sony
Djwalkman - Nie 21 Mar, 2010
A mi się wydaje przecinek że Canon 450d to lepszy wybór przecinek bo dwukropek
mylśnik Ja go mam
mylśnik miałem taki sam dylemat i wybrałem C450d ze względu na możliwość kierowania lampami zewnętrznymi bez odbiornika nawias odbiornik jest wbudowany nawias przecinek ma nawias naj nawias lepszy wybór sprzętu przecinek akcesoriów oraz bardzo mały mały poziom szumów przecinek przecinek dlatego uważam przecinek że jest lepszy i kropka
Ciekawe kto to przeczyta pytajnik
Wujek_Pstrykacz - Nie 21 Mar, 2010
Temat bez sensu skoro już kupiłeś i masz.
komor - Pon 22 Mar, 2010
Djwalkman napisał/a: | wybrałem C450d ze względu na możliwość kierowania lampami zewnętrznymi bez odbiornika (odbiornik jest wbudowany) |
Nieprawda. Jaką funkcjonalność masz dokładnie na myśli? Aha, to pewnie była taka prowokacja?
Djwalkman napisał/a: | Ciekawe kto to przeczyta pytajnik |
Ja i nie pisz więcej w ten sposób. Nie róbmy obory…
|
|