|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Fotografia sukni ślubnych
rafcyk24 - Nie 21 Mar, 2010 Temat postu: Fotografia sukni ślubnych Wątek wydzielony z tematu "Fotografia ślubna". goltar
Witam wszystkich ciepło i
zwracam się do Was z pytaniem...
W tym tygodniu kupuję zestaw
Nikon D300s + SB-900 + Nikkor 85 f/1.8 + Sigma 70-200 f/2.8
przeczytałem pierwsze 10 stron wątku i przeplatały się te obiektywy ale nie w takiej konfiguracji
Czy taki zestaw jest optymalny czy mega brakuje szerokiego kąta np. 35 f/1.8 ??
Najbardziej by mi pasował jeszcze chyba 24-70 f/2.8 ale finansowo się już nie wyrobię....
a może zamienić 85 na 30??
jasiekcom - Pon 22 Mar, 2010
rafcyk24, słuchaj a Ty wogóle robiłeś kiedyś śluby lub jakąkolwiek inny rodzaj fotografii
Sory ale mnie poniosło jak sobie wyobrażasz szersze kadry, plany ogólne, focenie w małych pomieszczeniach bo ja przy zestawie zaczynającym się od 70mm jakoś tego nie wiedze chyba ze zamierzasz w albumie ślubnym mieć same portrety młodych i gości chyba ze masz taki styl
A teraz do rzeczy zostaw w tym zestawie 85 (do portretów i plenerku bardzo fajne szkło) a za 70-200 kup sobie cos szerokiego najlepiej zuma bo sory ale śmiem twierdzić że przy Twoim doświadczenie to z dwoma stałkami na jednym body to nie wyrobisz
MM - Pon 22 Mar, 2010
rafcyk2 - wiem, wiem - nie znamy się, nie wiem co robisz itd. Niemniej moja pierwsza myśl po Twoim poście jest taka - PANIE BOŻE, chroń nas przed takimi "fotografami ślubnymi". Na domiar złego jestem niemal pewien, że taka ochrona by się bardzo przydała...
Przeczytałeś 10 stron wątku bo reszty się nie chciało? No pewnie, po co czytać więcej jak i tak śluby to kawał WIELKIEJ KASY i mamona mąci w głowie. Przerażające jest to, że tak do tego tematu podchodzi coraz więcej ludzi
rafcyk24 - Pon 22 Mar, 2010
jasiekcom napisał/a: | rafcyk24, słuchaj a Ty wogóle robiłeś kiedyś śluby lub jakąkolwiek inny rodzaj fotografii
Sory ale mnie poniosło jak sobie wyobrażasz szersze kadry, plany ogólne, focenie w małych pomieszczeniach bo ja przy zestawie zaczynającym się od 70mm jakoś tego nie wiedze chyba ze zamierzasz w albumie ślubnym mieć same portrety młodych i gości chyba ze masz taki styl
A teraz do rzeczy zostaw w tym zestawie 85 (do portretów i plenerku bardzo fajne szkło) a za 70-200 kup sobie cos szerokiego najlepiej zuma bo sory ale śmiem twierdzić że przy Twoim doświadczenie to z dwoma stałkami na jednym body to nie wyrobisz |
Dzięki za opinię i dobrą radę odnośnie zostawienia 85 ale chyba nie doczytałeś drugiej części mojego postu:
"Czy taki zestaw jest optymalny czy mega brakuje szerokiego kąta np. 35 f/1.8 ??
Najbardziej by mi pasował jeszcze chyba 24-70 f/2.8 ale finansowo się już nie wyrobię....
a może zamienić 85 na 30??"
Wiem, że brakuje szerokiego kąta i stąd pytanie....
Czy lepiej samą 30-ke, czy np.zamienić 70-200 na 24-70???
Mowią że 70-200 to obiektyw plenerowy, nigdy go nie miałem w ręku...raczej używałem krótszych ogniskowych
Stąd pytanie czy jest niezbędny??
Paweł_G - Pon 22 Mar, 2010
rafcyk24, Jakieś 4 strony wcześniej tłumaczylismy innemu koledze sens posiadania 24-70 na apsc. Proponuję przeczytać bo szkoda klawiatury na pisanie jeszcze raz tego samego.
Nie wyciągaj pochopnych wniosków
Nie zabiorę Wam fury kasy w weselnego tortu bo nie idę w tym kierunku...
Moja żona ma firmę sprzedającą suknie slubne i co kolekcja wydaje kupe kasy na zdjęcia do katalogóe, w zwiazku z tym, ze jestem ambitny chce robic te zdjęcia sam.....
Zdjecia do katalogu robimy w kosciele i w plenerze żeby były w naturalnym otoczeniu.
Post zamieściłem w tym watku bo mi tematycznie pasował.....
Przeczytałem tylko 10 stron bo duza część to spam i mało konkretów, chcąc zakończyć ta tendencję w wątku dziekuje za zbyt szybką opinię na mój temat.
pozdrawiam
MM napisał/a: | rafcyk2 - wiem, wiem - nie znamy się, nie wiem co robisz itd. Niemniej moja pierwsza myśl po Twoim poście jest taka - PANIE BOŻE, chroń nas przed takimi "fotografami ślubnymi". Na domiar złego jestem niemal pewien, że taka ochrona by się bardzo przydała...
Przeczytałeś 10 stron wątku bo reszty się nie chciało? No pewnie, po co czytać więcej jak i tak śluby to kawał WIELKIEJ KASY i mamona mąci w głowie. Przerażające jest to, że tak do tego tematu podchodzi coraz więcej ludzi |
MM - Pon 22 Mar, 2010
Fotograf który ostatnio kupował u znajomego sprzęt do fotografowania sukien ślubnych ma swoje studio, liczne tła, lampy, blendy itd., grafika do obróbki tych zdjęć mającego CMYK-a w jednym palcu a wybranym aparatem był Canon 1Ds i fajne eLe. Naturalne miejsca oczywiście też nawiedza (naturalnie z asystentem i sprzętem oświetleniowym na aku) Nie wiem o jakiej klasy katalog chodzi, ale jeżeli taki dobry to samą ambicją tego nie załatwisz.
MM napisał/a: | a wybranym aparatem był Canon 1Ds i fajne eLe. |
Rozumiem, że to wymogi niezbędne żeby robić dobre zdjęcia a każde inne to nawet nie wymaga komentarza.
Poza tym ASYSTENT to rzecz niezbędna, w którą wyposażony jest każdy kto się tu wypowiada a niektórzy maja po dwóch żeby miał kto im torbę nosić
Nie popadajmy w skrajności....
MM - Pon 22 Mar, 2010
Zdjęcia do KATALOGU to nie są rodzinne pstryki. Suknia ślubna to liczne detale, szczegóły i dlatego przydatny jest aparat o dużej rozdzielczości i świetna optyka. W plenerze niezbędny będzie sprzęt oświetleniowy i cały ten asortyment statywowy, parasolkowo blendowy itd. Asystent wydaje się niezbędny bo tego jest dużo i to wszystko waży. Ja oczywiście mam na myśli w miarę profesjonalny KATALOG (taki do wydruku na niezłym papierze). Jeżeli chodzi o "katalog" w postaci kilkudziesięciu zwykłych zdjęć na jakiejś netowej stronce mający pokazać w ogólnym zarysie jak jest skrojona sukienka to oczywiście fotograf amator z takim sprzętem wystarczy. Jest tylko problem z kolorem sukienek bo wbrem pozorom nie jest łatwo amatorowi prawidłowo dobrać parametry by te kolory odzwierciedlały prawdę a to moim zdaniem sprawa niezbędna przy prezentacji sukni ślubnych.
Tak na marginesie to może moderator wydzieli ten temat do oddzielnego wątku bo w sumie pytanie jest ciekawe, ale odbiega od typowej fotografii ślubnej.
goltar - Pon 22 Mar, 2010
MM słusznie, temat wydzielony.
MM napisał/a: | . Jeżeli chodzi o "katalog" w postaci kilkudziesięciu zwykłych zdjęć na jakiejś netowej stronce mający pokazać w ogólnym zarysie jak jest skrojona sukienka to oczywiście fotograf amator z takim sprzętem wystarczy. Jest tylko problem z kolorem sukienek bo wbrem pozorom nie jest łatwo amatorowi prawidłowo dobrać parametry by te kolory odzwierciedlały prawdę a to moim zdaniem sprawa niezbędna przy prezentacji sukni ślubnych.
|
I o tego typu katalog mi chodzi.
Nie aspiruję do grona fotografów mody, po prostu zastanawiam się nad rozszerzeniem pasji, próba rozwinięcia się w tej płaszczyźnie oraz dążeniu do samowystarczalności.
MM bardzo się liczę z Twoim zdaniem więc jeżeli uważasz, że fotograf amator taki jak ja nie da rady to zrozumiem, mimo że i tak podejmę to wyzwanie.
Napisałem do Was bo uważam, że jesteście mądrzejsi i jak tylko chcecie możecie pomóc
Chciał bym, wybrać sprzęt raczej dobry za wszelka pomoc będę wdzięczny
lupo57 - Pon 22 Mar, 2010
a zdjęcia będą w studiu czy w plenerze ?
lupo57 napisał/a: | a zdjęcia będą w studiu czy w plenerze ? |
Myślałem nad plenerem i kościołem tak żeby zdjęcia wyglądały inaczej niż u konkurencji
Chciałem, żeby było mniej więcej tak:
suknie slubne
plus zdjęcia szczegółów sukni ale tez nie robione w studiu.
rafcyk24, Jesli chcesz uzyskac takie efekty to polecam przeczytanie jakiegoś lub też kilku podręczników o fotografii studyjnej. W mojej ocenie powinieneś zainwestować (i to nie mało) w sprzet oświetleniowy. Nie uzyskasz nawet podobnych efektów przy pomocy nie wiadomo jakiego szkła jesli nie będziesz miał pojęcia o świetle bo każde z tych zdjęć jest wykonane z użyciem lamp.
komor - Pon 22 Mar, 2010
Nie wiem ile płacisz za tego fotografa co robił dotąd zdjęcia, ale jeśli sądzisz, że zainwestujesz mniej niż dotąd wydawałeś na sesje, to możesz się zdziwić. No chyba, że ktoś tak was zerżnął (pardon), że zakup potrzebnego sprzętu nie jest już dużym wydatkiem w porównaniu do tego co płaciliście dotąd. Ale w to wątpię. Fotografia na poziomie to finansowa studnia bez dna. Nawet jeśli ograniczyć się do jednej specjalizacji, ale nadal mając wymagania jakościowe.
lupo57 - Pon 22 Mar, 2010
Paweł_G napisał/a: | rafcyk24, Jesli chcesz uzyskac takie efekty to polecam przeczytanie jakiegoś lub też kilku podręczników o fotografii studyjnej. W mojej ocenie powinieneś zainwestować (i to nie mało) w sprzet oświetleniowy. Nie uzyskasz nawet podobnych efektów przy pomocy nie wiadomo jakiego szkła jesli nie będziesz miał pojęcia o świetle bo każde z tych zdjęć jest wykonane z użyciem lamp. |
Paweł_G ma racje, czyli do kupna sprzętu musisz dodać oświetlenie studyjne + akcesoria i tła, no i wydaje mi się że musisz posiadać coś "szerszego" z tego względu zrezygnowałbym z tele
pozdr
lupo57 napisał/a: |
Paweł_G ma racje, czyli do kupna sprzętu musisz dodać oświetlenie studyjne + akcesoria i tła, no i wydaje mi się że musisz posiadać coś "szerszego" z tego względu zrezygnowałbym z tele
pozdr |
ale po co mi tła do pleneru i oswietlenie studyjne??
widziałem setki zdjęć ślubnych z plenerów gdzie gdyby zamiast panny młodej był modelka zdjęcie by spełniało moje i klientów oczekiwania.
Najważniejsze to dostosować zakupiony sprzęt do potrzeb, chcę mieć dobry sprzęt ale nie chcę wychodzić przed szereg...
Czy sądzicie że nie da się zrobić dobrego zdjęcia bez tła, softboxów, asystenta??
Komor
nie zapłaciłem strasznie dużo ale płacę systematycznie dwa razy w roku i jeszcze kilka razy będę płacił więc kwota na pewno mi się zamortyzuje.
Poza tym lepiej się rozwijać niż cofać kwestia tego co chce się osiągnąć.
Usjwo - Pon 22 Mar, 2010
komor napisał/a: |
że zainwestujesz mniej niż dotąd wydawałeś na sesje, to możesz się zdziwić |
Mnie to sie wydaje ze rafcyk24, nie liczy na to ze bedzie taniej, tylko chce te zdjecia zrobic sam, a przy okazji ma pretekst (dla zony ) zeby kupic nowe zabawki . Takie przyjemne z pozytecznym. Ja trzymam kciuki, taniej nie bedzie, lepiej na poczatku pewnie tez nie, ale ile zabawy i przyjemnosci.
kozidron - Pon 22 Mar, 2010
rafcyk24 napisał/a: | Poza tym lepiej się rozwijać niż cofać kwestia tego co chce się osiągnąć. |
żebym Cie nie rozczarował, link do którego się odniosłeś to nie zabawa w berka, jeżeli liczysz tylko na światło zastane, nawet w plenerze to się przeliczysz.
rafcyk24 napisał/a: | Czy sądzicie że nie da się zrobić dobrego zdjęcia bez tła, softboxów, asystenta?? |
Dobre to się jak najbardziej da, tylko mało prawdopodobne, że będziesz chciał je mieć w folderze.
rafcyk24 napisał/a: | nie zapłaciłem strasznie dużo ale płacę systematycznie dwa razy w roku i jeszcze kilka razy będę płacił więc kwota na pewno mi się zamortyzuje.
Poza tym lepiej się rozwijać niż cofać kwestia tego co chce się osiągnąć. |
No to życzę sukcesów i zapytam tak z ciekawości jeszcze czy masz jakiekolwiek pojęcie o obróbce i przygotowaniu do druku i nie pytam złośliwie i nie mam zamiaru Cię broń boże zniechęcać.
rafcyk24, Haha - wpierw pokazujesz linka do zdjęć na bardzo wysokim poziome a potem się jerzysz jak mówimy Ci prawde? Jeszcze raz piszę - każde z tych zdjęć było wykonane z użyciem dużej ilości sprzętu studyjnego. Spora częśc była robiona na tłach. Na pewno nie robił tego jeden fotoziutek lecz z asystentem lub nawet kilkoma. Jesli nie rozumiesz że profesjonalne zdjęcia wymagają profesjonalnych nakładów to życzę powodzenia w rzeźbieniu samodzielnym.
Usjwo napisał/a: | komor napisał/a: |
że zainwestujesz mniej niż dotąd wydawałeś na sesje, to możesz się zdziwić |
Mnie to sie wydaje ze rafcyk24, nie liczy na to ze bedzie taniej, tylko chce te zdjecia zrobic sam, a przy okazji ma pretekst (dla zony ) zeby kupic nowe zabawki . Takie przyjemne z pozytecznym. Ja trzymam kciuki, taniej nie bedzie, lepiej na poczatku pewnie tez nie, ale ile zabawy i przyjemnosci. |
dokładnie, dziękuje za zrozumienie
[ Dodano: Pon 22 Mar, 2010 15:42 ]
Paweł_G napisał/a: | rafcyk24, Haha - wpierw pokazujesz linka do zdjęć na bardzo wysokim poziome a potem się jerzysz jak mówimy Ci prawde? Jesli nie rozumiesz że profesjonalne zdjęcia wymagają profesjonalnych nakładów to życzę powodzenia w rzeźbieniu samodzielnym. |
Nie zauważyłem momentu w którym się jeżę bo pisze się to przez "rz".
Po raz kolejny staram się wrócić do tematu wątku ale macie straszną potrzebę rozmawiać o moim doświadczeniu albo raczej o jego braku i o mojej chęci zrobienia czegoś co jest dla mnie sprawą rozwojową.
Nie zrobię identycznych zdjęć bo nie o to mi chodzi, jak byś nie zauważył chce zrobić coś nowego w Naszym kraju i wymaga to poza doświadczeniem w fotografowaniu pewnego pomysłu na zdjęcie a taki posiadam.
Idealnie było by mieć tez doświadczenie ale nie można mieć wszystkiego, z czego tez powinieneś zdawać sobie sprawę bo patrząc na Twoją galerie ślubną widzę dużo standardów.
Ponownie staram się wrócić do tematu zdjęć sukni ślubnych w plenerze i w kościele, czyli w standardowych warunkach, w których pracujecie.
Chce w nowy sposób pokazać modę ślubną, bardziej reportażowo niż studyjnie i tyle.
Nie chcę pstrykać zdjęć do katalogu PRADY tylko pokazać parom młodym jak ubrania będą się komponowały z krajobrazem weselnym.
Zacznę od nowa:
Moja propozycja
Nikon D300s
SB-900
Nikkor 85 f/1.8
i co w podobnej cenie do 70-200 czyli do 3000tyś bo ja odradziliście i po trzech stronach watku to jedyny mój wniosek z tej rozmowy a chciał bym mieć więcej.
Trafiłem na Wasza strone wczoraj, rozmowy które prześledziłem były bardzo miłe i konkretne, nie rozumiem w czym jest problem
MM - Pon 22 Mar, 2010
Problem jest w tym, że choć takie zdjęcia wydają się łatwe do zrobienia to łatwymi wcale nie są. Sam się o tym przekonasz chcąc zrobić coś poprawnie. Szybciutko też zrozumiesz czemu ta cała oświetleniowo-blendowa otoczka może być bardzo potrzebna to ładnie zaaranżowanych zdjęć. Bo czym innym jest fotografia ślubna robiona jako reportaż a kompletnie czym innym jest fotografia sukien ślubnych (nawet plenerowa) gdzie DETAL, KOLOR, JAKOŚĆ ma znaczenie pierwszoplanowe. Ja już pomijam ciekawe kadry, niebanalne tła i zgrabne modelki.
Dlatego dałbym sobie spokój z D300s. Potrzebujesz lepszej jakości. Wybrałbym Canona 5D Mk II lub Sony A900 plus kilka jasnych obiektywów. Szkło do macro mile widziane. Jakieś oświetlenie studyjne (podstawowe) też.
AM - Pon 22 Mar, 2010
Zauwaz jeden fakt. Pracujesz z ludzmi. Musisz szanowac ich czas i prace. A udane zdjecie nie zalezy tylko jak sie zwyklo mowic od fotografa a od modelki tez.
Dlatego nie wchodzi w gre ganianie modelki po plenerze w poszukiwaniu tego swiatla. To swiatlo trzeba stworzyc lub wczesniej dokladnie, bardzo dokladnie zaplanowac sesje.
Jednym slowem - z samym pomyslem to mozna startowac w fotografii krajobrazu do szuflady i uczyc sie techniki w trakcie. Jesli pracujesz z ludzmi i pracujesz by osiagnac konkretny efekt, ktory ma byc zaprezentowany to musisz zdobyc wiedze.
fotostrzal - Pon 22 Mar, 2010
Koledzy wszystko pięknie obrazują, ja tylko chciałbym jedną rzecz powiedzieć. Z 35mm na apsc nawet zaklęciami nie dasz rady zrobić szerokiego kąta...
krisv740 - Pon 22 Mar, 2010
fotostrzal, akurat (imho) do pokazanych przykładów zdjęć to i 35 na aps-c wystarczy... pytanie , czy wystarczy samozaparcia ki kasy do zrealizowania marzeń... czasami warto spróbować, czasami wychodzi drogo ....
fotostrzal - Wto 23 Mar, 2010
Ze stałkami o świetnym świetle można zdziałać cuda to prawda, ale nie mogłem się oprzeć odpisania na na stwierdzenie "szeroki kąt może 35?"
komor - Wto 23 Mar, 2010
MM napisał/a: | Wybrałbym Canona 5D Mk II lub Sony A900 |
Świat się kończy.
rafcyk24, „zniechęcamy” Cię, żeby uświadomić skalę problemów. To nie jest kwestia typu „jaki aparat i jaki obiektyw?” i już. Ostatnio fotografowałem wnętrza hotelowe dla znajomego architekta wnętrz. Chciał mieć światło zastane, czyli żeby pokazać jak zaprojektował oświetlenie. Ponieważ robiłem to za pieniądze, to dokupiłem trzecią lampę do posiadanych już dwóch. Tyle w temacie światła zastanego. Na ślubach i sukniach się nie znam, ale słuchaj kolegów, którzy się tym zajmują.
jaad75 - Wto 23 Mar, 2010
A moim zdaniem, do wykonania zdjęć z linków z powodzeniem wystarczy jeden fotograf, body APS-C (może być D300, czy cokolwiek innego od 10MP w górę - ba, może to być nawet D80, a bardzo pożądanym jako drugie body byłby np. D40 bez ixa, czy D70s, choć to niestety tylko 6MP), obiektywy typu 35/1.8 i np. 70-200/2.8 i nie więcej niż 2x lampa (choćby SB-800) + statywy i softboksy (od biedy nawet parasolki). Dla wygody jeszcze jakieś radio. No chyba, że ten katalog ma wyjść w naprawdę dużym formacie...
Arek - Wto 23 Mar, 2010
No MM, chylę czoła
MC - Wto 23 Mar, 2010
Arek napisał/a: | MM napisał/a: | Wybrałbym Canona 5D Mk II lub Sony A900 |
No MM, chylę czoła |
E tam. Literówka albo pomroczność jasna
rafcyk24 - Wto 23 Mar, 2010
jaad75 napisał/a: | No chyba, że ten katalog ma wyjść w naprawdę dużym formacie... |
potencjalne klientki będą go mogły oglądać w max. formacie A4.
Mój najnowszy plan obiektywowy to:
Sigma 10-20 4-5.6
Tamron 17-50 2.8 VR lub Sigma 18-50 2.8 HSM
Nikkor 85 1.8
Co Wy na to??Lepszy Tamron ze stabilizacją czy Sigma z HSM??
kozidron - Wto 23 Mar, 2010
toż to apokalipsa, co tam robi A900
jaad75 napisał/a: | A moim zdaniem, do wykonania zdjęć z linków z powodzeniem wystarczy jeden fotograf, body APS-C (może być D300, czy cokolwiek innego od 10MP w górę - ba, może to być nawet D80, a bardzo pożądanym jako drugie body byłby np. D40 bez ixa, czy D70s, choć to niestety tylko 6MP), obiektywy typu 35/1.8 i np. 70-200/2.8 i nie więcej niż 2x lampa (choćby SB-800) + statywy i softboksy (od biedy nawet parasolki). Dla wygody jeszcze jakieś radio. No chyba, że ten katalog ma wyjść w naprawdę dużym formacie... |
oczywiście, tylko nadal to nie zmienia faktu, że trzeba wiedzieć co z tym zestawem robić i oceniam, że jak wspomniano wyżej w plenerze lepiej mieć jakiegoś pomagiera choćby ze względów, które opisał AM.
No i kwestia oczywista wypadałoby się zaznajomić chociaż z podstawami obróbki i przygotowania materiału.
Kolego rafcyk24 skorzystaj z rady jaad75'a
komor - Wto 23 Mar, 2010
rafcyk24 napisał/a: | Lepszy Tamron ze stabilizacją czy Sigma z HSM?? |
Stabilizacja w tych zastosowaniach na nic Ci się nie przyda, napęd HSM nie wiem czy coś wniesie. Ważne, żeby obiektyw ostro rysował i ewentualnie ładnie rozmywał tło, choć od tego ostatniego to będziesz miał jakąś stałkę, lub dwie…
rafcyk24 - Wto 23 Mar, 2010
komor napisał/a: | rafcyk24 napisał/a: | Lepszy Tamron ze stabilizacją czy Sigma z HSM?? |
Stabilizacja w tych zastosowaniach na nic Ci się nie przyda, napęd HSM nie wiem czy coś wniesie. Ważne, żeby obiektyw ostro rysował i ewentualnie ładnie rozmywał tło, choć od tego ostatniego to będziesz miał jakąś stałkę, lub dwie… |
Aparatu chciał bym także używać do wakacyjnych wojaży i domowych zastosowań.
Usjwo - Sro 24 Mar, 2010
rafcyk24 A kto, a wlasciwie czym, robil Ci dotychczasowe katalogi? Pewnie widziales jakiego sprzetu studyjnego potrzebowal (swiatla, blendy, tla itp.) i ile czasu mu to zajelo. Dolicz wiec teraz ten sprzet (nawet taki w wersji ekonomicznej), czas przemnoz przez 10, pamietaj ze i tak za pierwszym razem lepiej nie zrobisz i juz wiesz czy chcesz to robic czy nie.
Pokazales zdjecia jakie chcialbys miec, ale pokaz tez zdjecia jakie masz aktualnie w katalogu. Moze faktycznie za "psie pieniadze" mozna to zrobic lepiej, a to co pokazales ustawic jako przyszly target.
jasiekcom - Sro 24 Mar, 2010
rafcyk24, nie wiem jaki jest koszt zdjęć które w tej chwili wykonywane macie do katalogów ??????? ale no właśnie jest pewno ale …
wiesz jeśli chodzi o sprawę ekonomiczną zastanów się czy jest to dla Was opłacalne czy zakup sprzętu tj. body, szkła, lampy, tła, system radiowy też by się przydał blendy nie zapominajmy o jakimś sprzęcie do obróbki zdjęć to jest komputer a właściwie monitor który można skalibrować i nie będzie przekłamywał kolorów co w fotografii katalogowych sukien ślubnych ma chyba niebanalne znaczenie do tego oprogramowanie itp. Czy zakup tego wszystkiego nie będzie zdecydowanie przewyższał np. kilkuletnią współpracy z fotografem który wykonuje Wam te zdjęcia ???????
Druga sprawa jest to umiejętności sam sprzęt choćby z najwyższej półki super zdjęć nie wykona nie umniejszam Twoim umiejętnością i znajomością tematów fotograficznych ale do pewnego poziomy śmiem twierdzić będziesz dochodzić z czasem. Możliwości sprzętu trzeba połączyć z wiedzą i umiejętnościami fotografa kreowaniem kadru świtała, poczuciem estetyki oraz możliwościami które daje modelka. Po prostu trzeba wycisnąć z wszystkiego po trochu max.
Wiesz nie odbieraj tego jako atak bo nie takie są moje założenia tylko przemyśl sobie to wszystko fajnie jest mieć sprzęt który można sobie wykorzystać do innych celów niż tylko osobiste ale czy Twoja żona będzie zadowolona z zdjęć które będziesz wykonywał i czy one będą na takim poziomie aby umieszczać je w katalogu tzn umieścić można wszystko tylko jak to będzie odbierać klient.
rafcyk24 - Sro 24 Mar, 2010
jasiekcom napisał/a: | rafcyk24, nie wiem jaki jest koszt zdjęć które w tej chwili wykonywane macie do katalogów ??????? ale no właśnie jest pewno ale …
wiesz jeśli chodzi o sprawę ekonomiczną zastanów się czy jest to dla Was opłacalne czy zakup sprzętu tj. body, szkła, lampy, tła, system radiowy też by się przydał blendy nie zapominajmy o jakimś sprzęcie do obróbki zdjęć to jest komputer a właściwie monitor który można skalibrować i nie będzie przekłamywał kolorów co w fotografii katalogowych sukien ślubnych ma chyba niebanalne znaczenie do tego oprogramowanie itp. Czy zakup tego wszystkiego nie będzie zdecydowanie przewyższał np. kilkuletnią współpracy z fotografem który wykonuje Wam te zdjęcia ???????
Druga sprawa jest to umiejętności sam sprzęt choćby z najwyższej półki super zdjęć nie wykona nie umniejszam Twoim umiejętnością i znajomością tematów fotograficznych ale do pewnego poziomy śmiem twierdzić będziesz dochodzić z czasem. Możliwości sprzętu trzeba połączyć z wiedzą i umiejętnościami fotografa kreowaniem kadru świtała, poczuciem estetyki oraz możliwościami które daje modelka. Po prostu trzeba wycisnąć z wszystkiego po trochu max.
Wiesz nie odbieraj tego jako atak bo nie takie są moje założenia tylko przemyśl sobie to wszystko fajnie jest mieć sprzęt który można sobie wykorzystać do innych celów niż tylko osobiste ale czy Twoja żona będzie zadowolona z zdjęć które będziesz wykonywał i czy one będą na takim poziomie aby umieszczać je w katalogu tzn umieścić można wszystko tylko jak to będzie odbierać klient.
|
Jeżeli nie uda mi się uzyskać odpowiedniego efektu w "najgorszym wypadku" zostanie mi sprzęt do domowego użytku.
Nie chodzi mi głównie o aspekt ekonomiczny (aczkolwiek miło by było nie wydawać tych pieniędzy tylko robić zdjęcia samemu) ale o podjęcie wyzwania, zaplanowania wszystkiego, dokształcenia się, dobrania sprzętu itp.
po prostu chodzi o sprawdzenie swoich możliwości, o możliwość dokształcenia się w tej dziedzinie....
MM - Sro 24 Mar, 2010
Coś mi się zdaje, że chodzi o pretekst do kupna fajnego aparatu tak żeby baba w domu za głośno nie ględziła
Sunders - Sro 24 Mar, 2010
MM napisał/a: | Coś mi się zdaje, że chodzi o pretekst do kupna fajnego aparatu tak żeby baba w domu za głośno nie ględziła |
Odnoszę podobne wrażenie
rafcyk24 - Sro 24 Mar, 2010
Sunders napisał/a: | MM napisał/a: | Coś mi się zdaje, że chodzi o pretekst do kupna fajnego aparatu tak żeby baba w domu za głośno nie ględziła |
Odnoszę podobne wrażenie |
A jak inaczej uzasadnisz wydanie 12 tysięcy??
Że będziemy mieli ładne zdjęcia z wakacji??
MC - Sro 24 Mar, 2010
No ja tak robię
MM - Sro 24 Mar, 2010
rafcyk24 napisał/a: |
A jak inaczej uzasadnisz wydanie 12 tysięcy??
|
Chłopie, jakich 12000?
To jeszcze nie wiesz, że to okazja z allegro za ćwierć ceny nówka a nowe kosztuje 3000zł?! Toż to była okazja kochanie
Na szczęście ja się nie muszę tłumaczyć....
jasiekcom - Sro 24 Mar, 2010
MM napisał/a: | Na szczęście ja się nie muszę tłumaczyć.... |
Na szczeście ja już też nie muszę sie tłumaczyć
Sunders - Sro 24 Mar, 2010
MM napisał/a: | to okazja z allegro za ćwierć ceny nówka a nowe kosztuje 3000zł?! Toż to była okazja kochanie
Na szczęście ja się nie muszę tłumaczyć.... |
O jakim szczęściu mówisz skoro taką dobrą taktykę masz opracowaną. Mam wrażenie, że jakbyś musiał, to też nie byłoby problemu
rafcyk24, ta rada MM chyba będzie jak dotąd najbardziej przydatna
gisia - Sro 24 Mar, 2010
Hehe ja to mam dobrze bo mi druga połówka sponsoruje sprzęt
Voldo - Sob 27 Mar, 2010
a ja widzę ze wszyscy tu są PRO i pozjadało wszystkie fotograficzne mozgi świata.....skoro focenie sukien ślubnych jest z modelkami w plenerze to robi się chyba zwykły plener......
katalogi nie są drukowane na papierze o formacje 50cm.....wiec na co pełna klatka ? nie lepiej zainwestować w dobre szkło które da wystarczająca rozdzielczość?
a w plenerze będą złe barwy przy oświetleniu słonecznym? i co za problem sb900 mieć na statywie ? do tego ew. jakaś blenda?
jak wyniki będą niezadowalające to wtedy będzie się myślało....
jak w plenerze fotki śą z modelka to wystarczy jakaś stalka 50-85 a w kościele bym używał jakiegoś zooma
taka moja opinia
|
|