forum.optyczne.pl

Propozycje - Komentowanie zdjęć w 'Nasze zdjęcia'

skasowany - Pon 22 Mar, 2010
Temat postu: Komentowanie zdjęć w 'Nasze zdjęcia'
Ruslan napisał/a:
Proponuję, aby każdy wstawiający zdjęcie w jakiś sposób odnosił się do zdjęcia poprzednika, a nie tylko wrzucał kolejne 'w milczeniu' ;)

To napisałem wczoraj w 'Architekturze'. Niektórzy od razu pomysł poparli :)
Chodzi mi o sytuację kiedy trzy posty pod rząd to tylko zdjęcia i numerek (albo i bez niego) ;)
Wszyscy oczekują komentarzy, a sporo osób nic w tym kierunku nie robi...
Może umieścić w regulaminie dodatkowy punkt?
Nie chodzi o kolejne nakazy itp., ale o zwykłe, uprzejme, pro-forumowe współżycie ;)
Udało się wprowadzić numerki, może uda się namówić do komentowania postów bez komentarza przy wklejaniu kolejnych zdjęć ;)

Wniosek drugi: :razz:
Może w regulaminie umieścić coś w tym stylu:
'Każda fotografia stanowi własność autora. Kopiowanie i rozpowszechnianie fotografii bez jego zgody jest zabronione'. Oczywiście należałoby wprowadzić pewne dookreślenia. Wstępnie pytam ;)

lupo57 - Pon 22 Mar, 2010

ja jestem przeciwny, to kolejny nakaz, ukaz, czy co tam, czasami nie mam ochoty się wypowiadać a poza tym to jak się nie wypowiem i umieszczę zdjęcie to moderatorzy bana dadzą :razz:
mavierk - Pon 22 Mar, 2010

nazwijmy to etykietą, nie nakazem ;)
edmun - Wto 23 Mar, 2010

jednocześnie co z tymi co komentują a nie wrzucają zdjęć? wtedy możemy na zapas sobie narobić komentów ? :neutral: :neutral:

sorry. ja jestem na nie.

Usjwo - Wto 23 Mar, 2010
Temat postu: Re: Komentowanie zdjęć w 'Nasze zdjęcia'
Ruslan napisał/a:

Udało się wprowadzić numerki, może uda się namówić do komentowania postów bez komentarza przy wklejaniu kolejnych zdjęć ;)

Punkt w regulaminie nic nie pomoze, potrzebna jest "kampania uswiadamiajaco-zachecajaca". Zreszta juz widac ze wiecej sie dzieje w komentarzach :smile: . Czyli to nasze ciagle gadanie i zrzedzenie przynosi jakies rezultaty :mrgreen:

Ruslan napisał/a:

Wniosek drugi: :razz:
Może w regulaminie umieścić coś w tym stylu:
'Każda fotografia stanowi własność autora. Kopiowanie i rozpowszechnianie fotografii bez jego zgody jest zabronione'. Oczywiście należałoby wprowadzić pewne dookreślenia. Wstępnie pytam ;)

To chyba jest obowiazujace takze i bez zapisu w regulaminie, nie mowiac juz o uczciwosci, kidersztubie i netykiecie. Dodatkowy zapis nic nie zmieni.

No chyba ze chodzi Ci o to co ja ostatnio zrobilem kilka razy (nawet z jednym Twoim zdjeciem). Skopiowalem, cos tam poprawilem/popsulem i wstawilem jeszcze raz zeby pokazac o co mi chodzi. Czy takie rozpowszechnianie tez podpada pod paragraf? :oops:

skasowany - Wto 23 Mar, 2010
Usjwo napisał/a:
Dodatkowy zapis nic nie zmieni.

Na podstawie czegoś chyba trzeba egzekwować? ;) Liczyć na uczciwość innych to lekka przesada w naszym kraju ;)
Usjwo, nie chodzi o takie działania, które 'zrobiłeś ostatnio kilka razy' ;)

Może ktoś z modów i odpowiedzialnych za regulamin do tego się odnieść???

Usjwo - Wto 23 Mar, 2010
Ruslan napisał/a:
Usjwo napisał/a:
Dodatkowy zapis nic nie zmieni.

Na podstawie czegoś chyba trzeba egzekwować? ;) Liczyć na uczciwość innych to lekka przesada w naszym kraju ;)

Jak Ci ktos ukradnie zdjecie i opublikuje/wykorzysta, to chyba jest to niezgodne z polskim prawem i mozna to jakos egzekwowac. Mod czy wlasciciel "optycznych" tego za Ciebie nie zrobi. Chyba ze chodzi Ci tu o takie forumowe kary, typu ban, jakis watek pregiezowy (lub licznik obok pomogl, ukradl :wink: )

Ruslan napisał/a:

Usjwo, nie chodzi o takie działania, które 'zrobiłeś ostatnio kilka razy' ;)

Uff..., taka mialem nadzieje, ale wolalem sie dopytac.

Ruslan napisał/a:

Może ktoś z modów i odpowiedzialnych za regulamin do tego się odnieść???

Taki punkt w regulaminie nie zwiekszy restrykcji, ale moze jeden z drugim sie zastanowi zaczym to zrobi, wiec jestem za.
Czy taka kradziez zdarzyla sie juz na optycznych?

goltar - Wto 23 Mar, 2010

Wniosek pierwszy jestem przeciw. Nakazy tu nie pomogą. Wniosek drugi wstępnie jestem za, ale muszę to jeszcze omówić z RobertO.
Usjwo napisał/a:
Czy taka kradziez zdarzyla sie juz na optycznych?

Chyba nie, ale co z tego? ;) Nie oczekuję od optycznych niczego, oprócz umieszczenia jednej klauzuli. Co u nas nie zakazane to dozwolone. Podkładka dużo może zmienić ;)
Pytam o to bo zasugerowali mi to goście z którymi już kilka razy siedziałem w fosie. Sami kiedyś spotkali się z takim problemem i zdjęcia, które nielegalnie były wykorzystywane to były zdjęcia z koncertów i imprez. Fanów dużo, mających możliwość fotografowania mało i już. Krajobrazów i wiewiórek rzeczywiście raczej nikt podkradać na forach nie będzie ;)
Dlatego też usuwam po jakimś czasie zdjęcia z koncertów. Kto chce pooglądać, zapraszam na bloga, tam niedługo będzie większość ;)
Na optycznych nie kradli, ale z mojego bloga już nie raz ukradziono nie tylko zdjęcia, ale i całe wpisy przypisując sobie ich autorstwo i zmieniając tylko tytuł i kilka innych drobiazgów... Ani info o autorze, ani linku do źródła...
Przykład?
Proszę bardzo:
Mój wpis:
http://jeszczedalej.blog....2,ID393245403,n

I to samo na innym blogu:
http://tu-bylem.net/moj-p...a-przygoda.html

I licz tu człowieku na uczciwość innych ;) Kontaktu z burakiem nie mam, bo podane przez niego adresy nie istnieją. Na szczęście koledzy informatycy pomogli i wszystko ruszy do przodu ;) Dam znać na czym stanęło...

lupo57 - Wto 23 Mar, 2010

Ruslan jestem w szoku, czyste złodziejstwo !!!
hijax_pl - Wto 23 Mar, 2010

Ruslan, hehe... burak nawet exifa nie zmienił :D

hijax_pl, wiem ;) Na jego niekorzyść ;)
lupo57, dlatego chcę się jakoś zabezpieczać, tym bardziej, że nie wymaga to dużo wysiłku ;)

hijax_pl - Wto 23 Mar, 2010

A co do komentowania powiem tak: sposób w jaki to działa w tej chwili jest dla mnie osobiście na tyle "męczący", że generalnie odpuszczam sobie jako takie komentowanie. Jeśli już coś piszę, to w przypływie nagłej potrzeby do ostatnich dwóch, trzech zdjęć.
Oczywiście w związku z tym nie oczekuję, że ktoś skomentuje moje "dzieła" :)

Sankcjonowanie wymogu jest dla mnie troszkę bezsensowne i wprowadzi jeszcze większe zamieszanie niż jest teraz. A zamieszanie jest. Pamiętajmy że wprowadzenie numerowania zdjęć było najprostszym sposobem wprowadzenia jako takiego porządku...

Baku - Wto 23 Mar, 2010

Ruslan napisał/a:

lupo57, dlatego chcę się jakoś zabezpieczać, tym bardziej, że nie wymaga to dużo wysiłku ;)

Możesz rozwinąć trochę tą myśl? (chodzi mi o metodę)

Baku, to o czym już wspominałem. Chodzi mi o jedno zdanie w regulaminie informujące o tym, że zdjęcia są własnością autora ;) Po prostu podkładka na wszelki wypadek ;)
Baku - Sro 24 Mar, 2010

Myślałem o czymś innym...
Taka podkładka może być a może jej nie być. Przypisanie własności (praw autorskich) zdjęcia do jego autora następuje na mocy przepisów prawnych. Żeby taka podkładka miała sens, powinna zawierać odnośnik do stosownej normy prawnej, inaczej będzie miała taki sens jak tabliczka "Masz prawo do swobodnego oddychania powietrzem atmosferycznym!".

Kradzież zdjęć w internecie jest zjawiskiem na tyle powszechnym, że dotyka nie tylko zdjęć fotografów zawodowych czy amatorów z zacięciem którzy wznoszą się ponad ogólny poziom pstrykactwa, lecz także zdjęć dokumentujących różne zjawiska, często o niskiej jakości i bez żadnej (lub z ujemną) strony artystycznej. Widziałem już ludzi, którzy upadli na prawdę bardzo nisko. Co ciekawe na plus mogę zaliczyć szybkie i sprawne reakcje firm hostingowych (a tego się nie spodziewałem).

Zabezpieczenie własnej strony widziałbym w sposób następujący:
Na stronie pojawiają się miniatury zdjęć, na tyle duże by móc zobaczyć co jest na zdjęciu, lecz na tyle małe i w takiej jakości, by nie opłacało się z nich korzystać gdziekolwiek indziej. Przy powiększeniu - niestety i o zgrozo - duży znak wodny (lub kilka mniejszych) w miejscu, którego wykadrowanie znacznie obniżyło by jakość kompozycji.

goltar - Pon 29 Mar, 2010

Wracając do tematu.
Ruslan napisał/a:
Każda fotografia stanowi własność autora. Kopiowanie i rozpowszechnianie fotografii bez jego zgody jest zabronione'. Oczywiście należałoby wprowadzić pewne dookreślenia.
Chodzi mi o te dookreślenia. Pisząc coś takiego w regulaminie musiałbym mieć pewność, że to faktycznie jest własność autora. Po drugie, co jeśli ktoś linkuje zdjęcie z innej strony, które nie należy do niego (a takich linków jest wiele)? Reguła może chyba dotyczyć tylko zdjęć bezpośrednio (fizycznie) wgrywanych na serwer optyczne.pl i jednocześnie oznakowanych logiem / podpisem autora.
edmun - Wto 30 Mar, 2010

Może wystarczy:
dodać taki wymóg że zdjęcia wrzucane są autorstwem tego kto wrzuca
chyba że zostało dodane informacje o źródle (wystarczy pod zdjęciem wkleić sam link do jpga)
czyli używamy [ img ] a pod spodem ten sam adres bez znaczników

jaad75 - Sro 31 Mar, 2010

A nie wystarczy dopisać pod spodem autora zdjęcia?
edmun - Czw 01 Kwi, 2010

nie zawsze jest podany nick lub imię nazwisko, a link zawsze prowadzi do tego miejsca skąd pobraliśmy