forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - 安iat這 czy Szk這

marmur - Pon 22 Mar, 2010
Temat postu: 安iat這 czy Szk這
Witam
Zwracam si� do wszystkich forumowicz闚, z takim moim ma造m dylematem. Chcia豚ym si� dowiedzie� Waszych opini co Wy zrobiliby軼ie na moim miejscu. Uda這 mi si� od這篡� troszk� kasy (bo s� inne wydatki opr鏂z fotografii) i chcia豚ym do swojego systemu dokupi� lamp� b造skow� albo obiektyw. Nie chodzi mi o to, 瞠by mi doradza� jaki model wybra� obiektywu czy lampy, bo ja wiem co chc� kupi�, tylko kasy mam na jedn� rzecz.
Ja wiem, 瞠 padnie pytanie " TO WSZYSTKO ZALE玆 CO FOTOGRAFUJESZ?", ale mi chodzi o to co z Waszego do鈍iadczenia przyda si� bardziej, takiemu komu� jak ja, kt鏎y nie zarabia na zdj璚iach. A fotografuje r騜ne tematy i sytuacje.

Dzi瘯uj�

hijax_pl - Pon 22 Mar, 2010

marmur, nie da si� tak jednoznacznie odpowiedzie�. Bo tak na prawd� to "na prawd�" zale篡 od tego co fotografujesz i czym.

Og鏊nie to:

Je郵i Ci brakuje 鈍iat豉, np fotografuj帷 w domu, czy zauwa瘸sz braki lampy wbudowanej - kup lamp� systemow�. Przyda si� ona nie tylko w domu, ale np w lesie, w silnym s這鎍u itp.

Je郵i natomiast brakuje Ci tego "czego�" w zdj璚iach, pewnie przyda si� lepszy obiektyw. Nie o innej ogniskowej, ale ja郾iejszy. Mo瞠 jaka� sta趾a?

Je郵i brakuje Ci "zuma" - po prostu kup "zuma".

marmur - Pon 22 Mar, 2010

Fotografuj� nikonem D90+ob.18-105 + 50/ 1.8
Tak jak pisa貫m fotografuj� r騜ne tematy, lubi� krajobrazy jak i bawi� si� w portretowanie, do pstryk闚 pami徠kowo- rodzinnych w陰cznie.
Chcia豚ym kupi� z obiektyw闚 Samyang 14 mm f/2.8 a lampa to nikon SB 900.

hijax_pl - Pon 22 Mar, 2010

marmur, to wg mnie lampka lepszym wyborem b璠zie. Bo cimciang z D90 b璠zie tylko w pe軟ym manualu dzia豉�... (korpus zaoferuje Ci tylko i wy陰cznie potwierdzanie ostro軼i)
lupo57 - Pon 22 Mar, 2010

powiem kr鏒ko, lampa :!:
dr11 - Pon 22 Mar, 2010

Powiem jeszcze kr鏂ej, jasne szk這 :) :P
jaad75 - Wto 23 Mar, 2010

Dzi瘯i lampie mo瞠sz nauczy� si� znacznie wi璚ej, a Twoje zdj璚ia mog� wskoczy� na zupe軟ie inny poziom (wbrew pozorom r闚nie� te bez lampy)... O ile oczywi軼ie b璠ziesz chcia� si� uczy� i wykorzystywa� lamp� do czego� wiecej ni� proste 鈍iecenie ze stopki, gdy jest ciemniej...
A nowe szk這... To tylko nowe szk這... Przez chwil� inspiruje i cieszy, ale rewolucji nie robi... Zw豉szcza, 瞠 14mm na APS-C, to jako� straszliwie szeroko te� nie jest...

Usjwo - Wto 23 Mar, 2010

Jak to ma byc glosowanie, to ja tez glosuje na lampe. Gdybys mial do wyboru jakies specjalne super hiper szklo to moze warto by sie zastanowic. Te manualne 14mm jakos rewolucji Ci ne zrobi. Uczenie sie "lampy" i rzeczy "oklolampowych" napewno, zajmie Ci wiecej czasu, da wiecej satysfakcji i zabawy. Szklo podepniesz, walniesz kilka szerokich kadrow i zapniesz z powrotem 18-105 i po zabawie :grin:
FotoTomek - Wto 23 Mar, 2010

Ja te� g這suj� za lamp�.
Masz bardzo uniwersalny obiektyw, w dodatku chyba ca趾iem niez造. Jedyne, czego mo瞠 Ci brakowa� to jakie� d逝窺ze tele. Samyang to wynalazek. Jak b璠ziesz mia� kompletn� szklarni� i inne gad瞠ty (np. dobra lampa) to mo瞠sz my郵e� o takich obiektywach.

dr11 - Wto 23 Mar, 2010

Samyang 14 mm f/2.8 nie jest jasnym szk貫m :P

FotoTomek napisa�/a:
Samyang to wynalazek.
Bo? Przecie� jeszcze nie ma ostatecznej wersji...
FotoTomek napisa�/a:
Jak b璠ziesz mia� kompletn� szklarni� i inne gad瞠ty (np. dobra lampa) to mo瞠sz my郵e� o takich obiektywach.
No bez przesady...
dr11 napisa�/a:
Samyang 14 mm f/2.8 nie jest jasnym szk貫m :P
A znasz ja郾iejszy w miar� szeroki k徠?
cybertoman - Wto 23 Mar, 2010

Ja w podobnej sytuacji kupilem lampe. A zaraz potem druga i delektuje sie odkrywaniem dziedziny tak odmiennej od fotografowania w swietle zastanym. Polecam.
dr11 - Wto 23 Mar, 2010

jaad75 napisa�/a:
A znasz ja郾iejszy w miar� szeroki k徠?
Tak :) Nawet u篡wam. Ale nie ten system i nie ta bajka :P
Pytanie zasadnicze, czego brakuje autorowi? :D Je郵iu sam nie wie, nikt za niego nie wybierze :P

dr11 napisa�/a:
Ale nie ten system i nie ta bajka :P
Nie ten rozmiar klatki przede wszystkim... :smile:

jaad75 napisa�/a:
Bo? Przecie� jeszcze nie ma ostatecznej wersji...

Bo jego u篡teczno嗆 jest mimo wszystko ograniczona. Chyba 瞠 marmur dobrze wie, czego chce. Ale najwyra幡iej nie wie. Ma 18 mm i to w wi瘯szo軼i przypadk闚 wystarcza. Oczywi軼ie to jest tylko moje zdanie. Wyroczni� nie jestem.

jaad75 napisa�/a:
No bez przesady...

Jak wy瞠j

Dobrze uj掖 to Usjwo:
Cytat:
Szklo podepniesz, walniesz kilka szerokich kadrow i zapniesz z powrotem 18-105 i po zabawie

oraz Ty:
Cytat:
A nowe szk這... To tylko nowe szk這... Przez chwil� inspiruje i cieszy, ale rewolucji nie robi... Zw豉szcza, 瞠 14mm na APS-C, to jako� straszliwie szeroko te� nie jest...

FotoTomek, tyle, 瞠 nie deprecjonowa� bym Samyanga jako takiego, zw豉szcza, 瞠 dotyczczasowe produjty bardzo pozytywnie zaskakuj�... Cho� oczywi軼ie nie ulega watpliwo軼i, 瞠 lampa, to nowe horyzonty, kt鏎e czasem trudno dostrzec zanim nie zacznie si� tej zabawy...

A to si� nie zrozumieli鄉y :grin: Mia貫m w r瘯u kilka Samyang闚 i fotki te� nimi robi貫m. Wra瞠nia by造 bardzo pozytywne. Moje okre郵enie "wynalazek" raczej odnosi這 si��do parametr闚, a nie jak騥ci. Gdyby鄉y rozmawiali o np. Zeissie o takich parametrach, te� nazwa豚ym go wynalazkiem.
Sunders - Wto 23 Mar, 2010

Kupi豚ym SB900.
marmur - Wto 23 Mar, 2010

Tak po cichu to te� my郵a貫m o lampie, ale moja w徠pliwo嗆 jest mo瞠 dlatego, 瞠 dopiero buduj� sw鎩 system. Tak jak piszecie lampa zdecydowanie daje wi璚ej mo磧iwo軼i fotografowania i uczenia si� fotogrfii z lamp� ( no bo w budowanej to mo積a zwi瘯szy� lub zmniejszy� si喚 b造sku :grin: )
Za� gdy chodzi o Samyanga to sugerowa貫m si� opini� i testami, szukam szkie� dobrych-przyzwoitych w rozs康nej cenie. Na pewno b璠� chcia� w przysz這軼i zaiwestowa� w jedn� rzecz, b璠zie to jakie� dobre tele.

jasiekcom - Sro 24 Mar, 2010

W Twoim przypadku i do Twoich wszechstronnych zastosowa� wybra豚ym lamp� taki wyb鏎 daje wi瘯sze mo磧iwo軼i kreacji zdj耩 pod warunkiem 瞠 nie b璠ziesz wali� t� lamp� na wprost a bedziesz umiejetnie pos逝giwa� sie swiat貫m lampy :wink:
Marian - Sro 24 Mar, 2010

marmur napisa�/a:
i chcia豚ym do swojego systemu dokupi� lamp� b造skow� albo obiektyw. Nie chodzi mi o to, 瞠by mi doradza� jaki model wybra� obiektywu czy lampy, bo ja wiem co chc� kupi�, tylko kasy mam na jedn� rzecz.
Dla mnie jest oczywiste, 瞠 lampa.
B o g d a n - Pi� 26 Mar, 2010

marmur napisa�/a:
dokupi� lamp� b造skow� albo obiektyw

Rozumiesz pewnie, 瞠 merytorycznie tego dylematu rozwi您a� nie mo積a bo to pytanie w stylu:
"czy w璠karz ma sobie kupic now� w璠k�, czy mo瞠 堯dk�, kt鏎� ma szanse w璠kowa� tam, gdzie nie si璕a teraz z brzegu"

Pozostaje wi璚 og這si� plebiscyt i to zrobi貫�. Trzeba by這 zapodac g這sowanie bo wtedy wynik jest podawany automatycznie. :smile:
--------------------------------
Stawiam na trzecie wyj軼ie: zmie� aparat na taki, kt鏎y daje bardzo u篡teczne ISO 3200 i dokup ewentualnie blendy do odpowiedniego kierowania 鈍iat豉 zastanego. :wink: Gotow� fotografi� b璠ziesz widzia� w wizjerze przed naci郾i璚iem spustu migawki.
Ja praktycznie lampy nie u篡wam.

komor - Pi� 26 Mar, 2010

B o g d a n napisa�/a:

Wiele tracisz. :) ISO 3200 ani ISO 102K nie jest rozwi您aniem wszystkich problem闚 kiepskiego 鈍iat豉.

hijax_pl - Pi� 26 Mar, 2010

B o g d a n napisa�/a:
Stawiam na trzecie wyj軼ie: zmie� aparat na taki, kt鏎y daje bardzo u篡teczne ISO 3200

Hm.. wysokie ISO mocno redukuje zapotrzebowanie na energie pobieran� z baterii/akumulator闚 lampy b造skowej ;)

A fotografia to nie tylko fotografia 鈍iat貫m zastanym, ale te� umiej皻no嗆 kontrolowania 鈍iat豉. Np poprzez lampy b造skowe ;)

Marian - Pi� 26 Mar, 2010

Gdy brakuje 鈍iat豉, a chce si� zrobi� zdj璚ie, to trzeba go dostarczy� samemu. Fotografia to 鈍iat這, a nie wzmacnianie szum闚 elektronicznych uk豉d闚.
dr11 - Pi� 26 Mar, 2010

Ja te� praktycznie nie u篡wam :P Nie wyobra瘸m sobie np. nocnego street-foto z flashem, tu bez f<2 nie ma zmi逝j si� :) Co innego studio/portret/packshoty... Ale krajobraz i pseudoreporterka tylko na zastanym.
Dzi� widzia貫m tabuny "fotograf闚" na targach, co 軼inali biednym modelkom bia趾a w oczach lampami, masakra. A najlepiej wygl康ali ci, co robili plany og鏊ne z ok 20m (panorama hali) na auto z mrugaj帷� kuku趾�, ehh :sad:

B o g d a n - Pi� 26 Mar, 2010

komor napisa�/a:
Wiele tracisz.
hijax_pl napisa�/a:
fotografia to nie tylko fotografia 鈍iat貫m zastanym,
Marian napisa�/a:
Gdy brakuje 鈍iat豉, a chce si� zrobi� zdj璚ie, to trzeba go dostarczy� samemu

Tak, tak, ja to wszystko wiem. Trzeba tylko mie� potrzeb� b造skania, a ja takiej nie mam, a je瞠li ju� to sporadycznie b造skam z konieczno軼i.
Dla mnie odpowiednio skierowane sta貫 鈍iat這 daje ten klimat, kt鏎y mnie interesuje w amatorskiej fotografii i tylko tyle.
Prosz� mi wi璚 nie 'imputowa�', 瞠 neguj� u篡wanie b造sku w szeroko rozumianej fotografii. :wink:

jaad75 - Sob 27 Mar, 2010

B o g d a n napisa�/a:
Dla mnie odpowiednio skierowane sta貫 鈍iat這 daje ten klimat
Klimatu nie daje "sta這嗆" 鈍iat豉, tylko jego odpowiednie u篡wanie.
Usjwo - Sob 27 Mar, 2010

jaad75 napisa�/a:
B o g d a n napisa�/a:
Dla mnie odpowiednio skierowane sta貫 鈍iat這 daje ten klimat
Klimatu nie daje "sta這嗆" 鈍iat豉, tylko jego odpowiednie u篡wanie.

B o g d a n mial chyba na mysli "zastane"

komor - Sob 27 Mar, 2010

Zastane mo瞠 by��te��brzydkie i nawet jak mam super aparat, kt鏎y zarejestruje je idealnie tak, jak widz� je okiem, to po prostu nie podoba mi si��to co widz�. Mog��to zmieni�. Zdj璚ia ustawiane to co innego, bo mog� zaczeka� na inny moment, przyj嗆 kiedy indziej lub zmodyfikowa��scen�, ale kiedy robi� „reporterk�” lub po prostu 豉pi� chwil� to korzystniejsze mo瞠 by��zmodyfikowanie b造skiem tego, na co nie pomog��瘸dne eLe f/1.2 czy super-nieszumi帷e 5D. :) Oczywi軼ie najlepiej mie��i jedno, i drugie, i trzecie. :)
cybertoman - Sob 27 Mar, 2010

komor napisa�/a:
Oczywi軼ie najlepiej mie� i jedno, i drugie, i trzecie.
Jasne, ze najlepiej. Z tego, ja ja zrozumialem B o g d a na to On przeciez tego nie neguje.

Oczywiscie - mozna podyskutowac nad "wyzszoscia wielkanocy nad..." i o purystycznym podejsciu do tej czy innej dziedziny. Z jednej strony studio, gdzie stwarza sie wymagane do zdjecia warunki jest przez jednych uwazane za "sztuke operowania swiatlem", przez innych za "brak wyobrazni i kreatywnego wykorzystania swiatla " (lub po prostu lenistwo).

Z drugiej strony fotografia w naturalnym, autentycznym, zastanym swietle rowniez uwazana jest za wyzsza szkole jazdy - tu sie powtorze: "sztuke operowania swiatlem", przez innych znow za "brak wyobrazni i kreatywnego wykorzystania swiatla " (lub po prostu lenistwo).

Ja tam lubie wszystkie Swieta, choc w tej chwili sklaniam sie ku Wielkanocy...

B o g d a n - Sob 27 Mar, 2010

cybertoman napisa�/a:
komor napisa�/a:
Oczywi軼ie najlepiej mie� i jedno, i drugie, i trzecie.
Jasne, ze najlepiej. Z tego, ja ja zrozumialem B o g d a na to On przeciez tego nie neguje.

Dobrze mnie zrozumia貫�, jako jedyny w tej dyskusji.

Jeszcze raz powt鏎z�:
Dla mnie odpowiednio skierowane, sta貫 鈍iat這 daje ten klimat, kt鏎y mnie interesuje w amatorskiej fotografii i tylko tyle i oczywi軼ie dla mnie. Sta貫 oznacza dla mnie - nie b造skowe, ale ka盥e inne i dowolnie/odpowiednio kierowane.

Nie neguj� u篡wania 鈍iat豉 b造skowego w fotografii, ale ja wol� inne klimaty. 安iat這 zastane w miejscu gdzie chc� zrobi� zdj璚ie, je瞠li mog� i chc�, staram si� zmodyfikowa�, dobra� jego nat篹enie, czasami barw�, kierunek je郵i si� da lub skierowa� poprzez odbicie najcz窷ciej w bia貫j blendzie, np. gdy wykonuj� portret w mieszkaniu.

Dla mnie nie ma brzydkiego 鈍iat豉, ka盥e jest inne i staram si� do niego dostosowa� i je najlepiej wykorzysta� dla potrzeb zdj璚ia - czy to b璠zie blask ogniska, czy tylko p這mieni w kominku, czy spotkanie z przyjaci馧mi z gitar� przy butelce i 鈍iecach.

Ja wtedy nie b造skam i ju�. :wink:

jaad75 - Nie 28 Mar, 2010

B o g d a n napisa�/a:
Sta貫 oznacza dla mnie - nie b造skowe, ale ka盥e inne i dowolnie/odpowiednio kierowane.
Czyli np. lampy 鈍iat豉 ci庵貫go (fotograficzne, nieb璠帷e naturalnym sk豉dnikiem o鈍ietlenia sceny) dopuszczasz, czy te� nie mie軼i si� to w Twojej koncepcji fotografii?
B o g d a n napisa�/a:
Dla mnie nie ma brzydkiego 鈍iat豉, ka盥e jest inne i staram si� do niego dostosowa� i je najlepiej wykorzysta� dla potrzeb zdj璚ia
Istota "sztuki" le篡 w kreacji, a nie adaptacji... Moim zdaniem, oczywi軼ie...
B o g d a n - Nie 28 Mar, 2010

jaad75, jako amator nie u篡wam specjalnych lamp fotograficznych, bo nie s� mi potrzebne. Potrzebnego, brakuj帷ego 鈍iat豉 szukam z tego co jest pod r瘯�, tam gdzie aktualnie jestem, ale zdaje si�, 瞠 ten w徠ek nie jest o tym, czy ja wol� b造ska�, czy nie i nie chc� tego dalej ci庵n望.

Nie ka盥y amator musi wsz璠zie chodzi� z parasolkami, softboxami itp, a "sztuki" fotograficznej, czy zawodu, gdzie musia豚ym wykreowa� 鈍iat這, gdzie go nie ma, nie uprawiam. :wink:

hijax_pl - Nie 28 Mar, 2010

No to wracaj帷 do tematu, powtarzam: marmur, na Twoim miejscu kupi豚ym lamp� b造skow�.
darekk - Nie 28 Mar, 2010

Te� za lamp�, jeden jasny obiektyw ju� Masz.
B o g d a n - Nie 28 Mar, 2010

darekk napisa�/a:
Te� za lamp�, jeden jasny obiektyw ju� Masz.

Tyle, 瞠:
marmur napisa�/a:
Fotografuj� nikonem D90+ob.18-105 + 50/ 1.8 ...
Chcia豚ym kupi� z obiektyw闚 Samyang 14 mm f/2.8 a lampa to nikon SB 900.
i nie chodzi mu raczej o to, 瞠 potrzebuje drugiego, jasnego (bo f/2.8 to nie wiele wi璚ej ni� f/3.5, kt鏎e ma w kicie 18-105), a o to, 瞠 b璠zie szerzej. Szerszy obiektyw (14mm) otwiera pewne nowe mo磧iwo軼i kompozycyjne w por闚naniu do 18mm bo te 4mm jednak robi� r騜nic�.
W tym wypadku nie chodzi raczej o ilo嗆, a inn� jako嗆.

hijax_pl - Nie 28 Mar, 2010

B o g d a n napisa�/a:
Szerszy obiektyw (14mm) otwiera pewne nowe mo磧iwo軼i kompozycyjne w por闚naniu do 18mm bo te 4mm jednak robi� r騜nic�.

Zgadza si�. Tyle, 瞠 mowa o D90 oraz Samyangu 14mm a nie Nikkorze, Sigmie, Tokinie czy Tamronie. Tak瞠 nadal uwa瘸m, 瞠 lepiej zakupi� teraz lamp� (przyda si�) i poczeka� na 14/2.8 w wersji z CPU.

jaad75 - Pon 29 Mar, 2010

B o g d a n napisa�/a:
Szerszy obiektyw (14mm) otwiera pewne nowe mo磧iwo軼i kompozycyjne
Za to lampa otworzy przed nim kompletnie nowy 鈍iat i je郵i tylko b璠zie chcia� si� uczy� pos逝giwania ni�, jego fotografowanie b璠zie znacznie bardziej 鈍iadome.
komor - Pon 29 Mar, 2010

B o g d a n napisa�/a:
[cybertoman] Dobrze mnie zrozumia貫�, jako jedyny w tej dyskusji.

Bogdan, ja si� odnosi貫m do tego co napisa貫�:
B o g d a n napisa�/a:
Stawiam na trzecie wyj軼ie: zmie� aparat na taki, kt鏎y daje bardzo u篡teczne ISO 3200 i dokup ewentualnie blendy do odpowiedniego kierowania 鈍iat豉 zastanego. Gotow� fotografi� b璠ziesz widzia� w wizjerze przed naci郾i璚iem spustu migawki.

Jak dla mnie to jest polecany przez Ciebie spos鏏 fotografowania. To w豉郾ie polecasz. Ja skontrowa貫m to, 瞠 mam inne zdanie, bo ograniczasz si� do pewnych tylko aspekt闚 czy rodzaj闚 fotografii. Przy czym nie mia貫m na celu krytykowanie personalnie Ciebie, po prostu w徠ek taki jak ten wydaje mi si� dobry do dyskutowania o tym, co cybertoman trafnie uj掖:
cybertoman napisa�/a:
mozna podyskutowac nad "wyzszoscia wielkanocy nad..."

Nie wiem czy si� ze mn� zgodzicie ale moim zdaniem taka dyskusja o wy窺zo軼i 鈍i徠 jest znacznie ciekawsza ni� kolejny w徠ek o tym, kt鏎y aparat za 1500 z� warto kupi�.

Marian - Pon 29 Mar, 2010

komor pe軟a zgoda.

Bogdan nie mam 瘸dnych krytycznych uwag do twojego sposobu fotografowania bez lampy b造skowej. Natomiast co innego udzielanie komu� niedo鈍iadczonemu rady aby zapomnia� o lampach b造skowych.
Dlatego tylko z ciekawo軼i pytam, czy mia貫� w swym 篡ciu okres kiedy pr鏏owa貫� opanowa� pos逝giwanie si� 鈍iat貫m zaawansowanych lamp b造skowych?

FotoTomek - Pon 29 Mar, 2010

komor napisa�/a:
Nie wiem czy si� ze mn� zgodzicie ale moim zdaniem taka dyskusja o wy窺zo軼i 鈍i徠 jest znacznie ciekawsza ni� kolejny w徠ek o tym, kt鏎y aparat za 1500 z� warto kupi�.

Dla nas ciekawsza, ale jak kto� ma 1500 i nie wie, co ma z t� kas� zrobi�, to wola豚y podyskutowa�, jaki kupi� aparat :grin:

komor - Pon 29 Mar, 2010

Tomek, taka osoba ma wtedy do wyboru siedemna軼ie milion闚 gotowych w徠k闚 w dziale „Pomagamy w wyborze…” :)

疾by nie by這, ja te� lubi� fotografowa� bez lampy, po kupieniu pierwszego wzgl璠nie jasnego obiektywu fascynowa貫m si� tym niesamowicie. Teraz fascynuj� si� b造skaniem. :) Mo瞠 to kwestia nieciekawych miejsc w kt鏎ych bywam. Po prostu przewa積ie kiedy jest za ciemno to ISO 3200 mnie nie ratuje, bo to, co widz� oczami nie wydaje mi si� godne uwiecznienia. :)

cybertoman - Pon 29 Mar, 2010

komor napisa�/a:
dyskusja o wy窺zo軼i 鈍i徠 jest znacznie ciekawsza ni� kolejny w徠ek
Bardzo chetnie. Mam kilka pytan, ktore chetnie zamienie na nowy watek, ale do tej pory nie znalazlem czasu na przygotowanie materialow pogladowych - nadrobie. Czy dyskujse o wyzsosci maja sens? Dopoki sa merytoryczne i pytanie o wyzszosc traktuja retorycznie - tak, chocby po to, by wysilc sie na zdefiniowanie wlasnych poczynan, by poznac szerokie spektrum fotografii, motywacje ludzi, ktorzy ja uprawiaja. Oderwac sie od wlasnej fotograficznej "codziennosci" i - byc moze- nabrac apetytu na cos nowego.
jaad75 - Wto 30 Mar, 2010

komor napisa�/a:
Ciesz� si�, 瞠 coraz wi璚ej os鏏 na tym forum to zauwa瘸... :smile:
maziek - Sro 31 Mar, 2010

Sprawa jest prosta, odpowiednie "szk這" powoduje, 瞠 uczucie jasno軼i pozostaje na d逝go po spo篡ciu.
jaad75 - Sro 31 Mar, 2010

maziek, zakup 瘸dnego szk豉 nie nauczy� mnie tyle, ani nie nie da� mi tyle satysfakcji, co zakup i nauka u篡wania lampy.
dr11 - Sro 31 Mar, 2010

jaad75, no widzisz, ka盥y ma swoje do鈍iadczenia. Ja na przyk豉d sprzeda貫m lamp� po zakupie obiektywu i w zasadzie to zapomnia貫m, 瞠 j� mia貫m :P :)
skasowany - Sro 31 Mar, 2010

Ju� si� zastanawiam co sprzeda�, 瞠by szybko kupi� lamp�! ;) Jasny obiektyw, to p鏦i co sfera marze�... ;)
dr11 - Sro 31 Mar, 2010

Ruslan, w Twoim systemie jest troch� inny pr鏬 finansowy :P Acha, sprzeda貫m lamp�, nie lampy, jedn� czasem na statyw wpinam a Eneloop'y pozwalaj� jej d逝go czeka� w szafie w gotowo軼i ;)
Marian - Sro 31 Mar, 2010

jaad75 napisa�/a:
zakup 瘸dnego szk豉 nie nauczy� mnie tyle, ani nie nie da� mi tyle satysfakcji, co zakup i nauka u篡wania lampy
Warto wzi望 sobie do serca to co jaad75 napisa�.
Jasne szk這 nie jest w stanie zast徙i� lampy.

dr11 - Sro 31 Mar, 2010

Marian napisa�/a:
Jasne szk這 nie jest w stanie zast徙i� lampy.
I oczywi軼ie dzia豉 to w drug� stron� :)
hijax_pl - Sro 31 Mar, 2010

jaad75 napisa�/a:
zakup 瘸dnego szk豉 nie nauczy� mnie tyle, ani nie nie da� mi tyle satysfakcji, co zakup i nauka u篡wania lampy.

Nale篡 ten cytat wyci望, w ramki oprawi� i pokazywa� wszystkim odwiedzaj帷ym forum. :)
dr11 napisa�/a:
w Twoim systemie jest troch� inny pr鏬 finansowy :P

A ciamciang 85/1.4 ;)

A najlepiej to mie� i szkie趾o i lampk� ;)

Sunders - Sro 31 Mar, 2010

hijax_pl napisa�/a:
zakup 瘸dnego szk豉 nie nauczy� mnie tyle, ani nie nie da� mi tyle satysfakcji, co zakup i nauka u篡wania lampy.
Nale篡 ten cytat wyci望, w ramki oprawi� i pokazywa� wszystkim odwiedzaj帷ym forum.

hijax_pl napisa�/a:
A najlepiej to mie� i szkie趾o i lampk�

Ten cytat w podw鎩nej ramce umie軼i豚ym poni瞠j tego kt鏎y proponuje hijax_pl :lol:

Sunders, taaaaa :)

No ale c騜, pe軟a 鈍iadomo嗆 jest wtedy gdy si� umie odnale潭 cz這wiek w ka盥ych warunkach ;)

dr11 - Sro 31 Mar, 2010

Sunders napisa�/a:
Ten cytat w podw鎩nej ramce umie軼i豚ym poni瞠j tego kt鏎y proponuje hijax_pl
Ja bym t� propozycj� umieszczenia przyklei� w potr鎩nej ramce :D
A tak powa積ie, ka盥emu wed逝g potrzeb, nie ma co generalizowa� :P

Niestety dr11 zagalopowa貫� si� :neutral: : braku lampy nie zast徙i jasny obiektyw, bo brak 鈍iat豉 mo瞠 zast徙i� tylko 鈍iat這.
Sunders - Sro 31 Mar, 2010

dr11 napisa�/a:
tak powa積ie, ka盥emu wed逝g potrzeb

dr11, no to ... pojecha貫� :shock: :zalamany:
W czasach gdy obowi您ywa造 takie slogany mia貫m zenita a marzy貫m o praktice-幢e mi si� to has這 kojarzy :mrgreen: :razz:

dr11 - Sro 31 Mar, 2010

Marian, wcale nie, pisa貫� nie o 鈍ietle tylko jasnym szkle. I nie o 鈍ietle, tylko o lampie. Pozornie to窺ame ale jednak inne rzeczy.
Sunders, te� mia貫m, a marzy貫m o Olku :D

dr11 pisa貫m "Jasne szk這 nie jest w stanie zast徙i� lampy", i tak jest, bo nie jest w stanie zast徙i� braku 鈍iat豉. Maj帷 lamp� bez jasnego obiektywu sobie poradz�, a wi璚 mo瞠 zast徙i� jasne szk這.
dr11 - Sro 31 Mar, 2010

Marian, a co Ci da lampa na przyk豉d na 20m w krajobrazie? To ona b璠zie 鈍iat貫m? A jak uzyskasz lamp� ma陰 GO? Oczywi軼ie przy fotografii afroamerykanin闚 w nocy masz racj�, wtedy nawet f/1 nie pomo瞠 ;) Zale篡 jakie kto zdj璚ia robi a moje zdanie jest takie, 瞠 jasne szk這 jest bardziej uniwersalne ni� lampa. Przyk豉dy: 1 (astro), 2 (bez statywu pod r瘯�), 3 (z obrotowej platformy), 4 (nocne, reporterskie) itd...
Jestem ciekaw jak by Ci si� tu lampa sprawdzi豉 ;)

dr11 napisa�/a:
A jak uzyskasz lamp� ma陰 GO?

No racja, ale m闚isz o wyborze 580EX czy 85/1.2? ... ;)
dr11 napisa�/a:

Ja tam bym podni鏀� ISO ;)
No ale tak po prawdzie nie wiem czy sam nie podnosi貫� mocno ;)

A co mi pomo瞠 jasne szk這 przy krajobrazie, skoro z powodu ma貫j g喚bi ostro軼i na "pe軟ej dziurze" i tak nie mog� u篡� najmniejszej przys這ny?

A odnosz帷 si� do przyk豉d闚, 瘸dne ze zdj耩 nie wymaga jasnego szk豉.

Poza tym nie zawieraj� informacji o przys這nie, przy kt鏎ej zosta造 zrobione. Mo瞠 wiesz jaka przy ka盥ym by豉 u篡ta przys這na?

dr11 - Sro 31 Mar, 2010

hijax_pl napisa�/a:
No racja, ale m闚isz o wyborze 580EX czy 85/1.2?
Heh, no nie :) Np. portret 85 1.4 made in Korea czy 430EX II.
hijax_pl napisa�/a:
Ja tam bym podni鏀� ISO
no wiadomo, ale kompromis trzeba zachowa�, 瞠by jako� wi瘯szy format wygl康a� ;)
Marian napisa�/a:
A co mi pomo瞠 jasne szk這 przy krajobrazie, skoro z powodu ma貫j g喚bi ostro軼i na "pe軟ej dziurze" i tak nie mog� u篡� najmniejszej przys這ny?
przy 3 pomog這 ;)
Marian napisa�/a:
A odnosz帷 si� do przyk豉d闚, 瘸dne ze zdj耩 nie wymaga jasnego szk豉.
OK :)
Marian napisa�/a:
Mo瞠 wiesz jaka przy ka盥ym by豉 u篡ta przys這na?
1 - f/1.4, 2 - f/2, 3 - f/2, 4 - f/1.2.

dr11 napisa�/a:
Np. portret 85 1.4 made in Korea czy 430EX II.

No to bym optowa� za jednym i drugim :)

dr11 - Sro 31 Mar, 2010

hijax_pl, ewentualnie jednym, potem drugim, je郵i nie mo積a od razu. I ja bym najpierw kupi� szk這 (+blend� w tym wypadku-portret) :D

dr11 napisa�/a:
A w takim razie przy jakiej ogniskowej?
dr11 - Sro 31 Mar, 2010

Marian napisa�/a:
dr11 napisa�/a:
A w takim razie przy jakiej ogniskowej?

1 - 24, 2 - 24x1.6, 3 - 24, 4 - 85
Uprzedzaj帷 pytanie, ISO nie pami皻am w tej chwili ;)

Ale czy to ma a� takie znaczenie?
Robi帷 np. rodzinne pstryki lub inne okazjonalne w pomieszczeniu lubi貫m u篡wa� Sigmy 30 bez lampy. Lampa p這szy豉 towarzystwo - "O! zdj璚ia [u鄉iech] *pstryk [/u鄉iech]". Bez lampy udawa這 si� z豉pa� klimat pozostaj帷 niezauwa穎nym a jasny obiektyw du穎 pomaga�. Jako� tak naturalniej jak dla mnie...

skasowany - Sro 31 Mar, 2010

dr11, Ty masz w tej swojej galerii bardzo ciekawe zdj璚ia! :) Dlaczego tak ma這 wrzucasz na forum? Jak b璠� w Twoim wieku te� b璠� takie robi�! :P ;)

dr11 wolisz jasny obiektyw ni� lamp�. Nic nam do tego.
Maj帷 lamp� mam jednak wi瘯sze mo磧iwo軼i, i poradz� sobie r闚nie� tam gdzie jasny obiektyw bez lampy nie poradzi.

lupo57 - Sro 31 Mar, 2010

Ruslan napisa�/a:
dr11, Ty masz w tej swojej galerii bardzo ciekawe zdj璚ia! :) Dlaczego tak ma這 wrzucasz na forum? Jak b璠� w Twoim wieku te� b璠� takie robi�! :P ;)

2 z nich by造 ju� na forum :razz: byle� wtedy w "jakiej�" Rosji :wink: :razz:

B o g d a n - Czw 01 Kwi, 2010

dr11 napisa�/a:
I ja bym najpierw kupi� szk這 (+blend� w tym wypadku-portret)
dr11 napisa�/a:
Bez lampy udawa這 si� z豉pa� klimat pozostaj帷 niezauwa穎nym a jasny obiektyw du穎 pomaga�. Jako� tak naturalniej jak dla mnie...

Dok豉dnie takie same s� moje preferencje i potrzeby, o czym ju� wcze郾iej tu pisa貫m. :smile:

Aby lepiej realizowa� fotografi�, o kt鏎ej piszesz, kupi貫m 5D2.
W razie w徠pliwo軼i, lamp� posiadam ca趾iem niez陰 i jej u篡wam, cho� mo瞠 rzadziej ni� inni. :wink:

Sunders - Czw 01 Kwi, 2010

Marian napisa�/a:
dr11 wolisz jasny obiektyw ni� lamp�. Nic nam do tego.

I bior帷 pod uwag�, 瞠 by� mo瞠 bierzesz pod uwag� "dylemat" np.85L czy 580EXII mam dla tych preferencji pe軟e zrozumienie :mrgreen:
Podobnie jak dr11 i B o g d a n lubi� fotografowa� w 鈍ietle zastanym, wol� u篡� ja郾iejszego obiektywu ni� lampy, tylko 瞠 to cz瘰to o wiele wi璚ej kosztuje.
W zwi您ku z tym nadal uwa瘸m, ze stwierdzenie hijax_pl o tym 瞠 najlepiej mie� i jasne obiektywy i lamp� jest oczywi軼ie najtrafniejszym podsumowaniem dylematu tytu這wego tego w徠ku :smile:

jaad75 - Czw 01 Kwi, 2010

Sunders napisa�/a:
Podobnie jak dr11 i B o g d a n lubi� fotografowa� w 鈍ietle zastanym, wol� u篡� ja郾iejszego obiektywu ni� lampy, tylko 瞠 to cz瘰to o wiele wi璚ej kosztuje.
Tyle, 瞠 鈍iat這 zastane jest cz瘰to po prostu z貫. I nie chodzi mi tu o to, 瞠 jest go ma這, ale o k徠 padania i charakter. U篡waj帷 lamp mog� si� od tego ca趾owicie uniezale積i� i pomalowa� 鈍iat貫m scen�, tak jak mam na to ochot�. Mog� uzyska� dowolny klimat i dowolnie rze嬌i� przedmioty i ludzi. W przypadku fotografii w 鈍ietle zastanym, to ono jest panem sytuacji i zmusza mnie do stosowania takiego, a nie innego kadru, czy parametr闚 na鈍ietlania. A ja nie lubi� by� zmuszany.
Dodatkowo, nauka pos逝giwania si� 鈍iat貫m sztucznym da豉 mi du穎 w kwestii obserwacji i wykorzystania 鈍iat豉 zastanego - to kolejna korzy嗆 z zakupu lampy, o kt鏎ej pisa貫m.
BTW, jasne obiektywy mam - mo瞠 nie f/1.2, ale w wi瘯szo軼i poni瞠j f/2... Znacznie cz窷ciej u篡wam je w przymkni皻e do f/2.8-4 ni� na pe軟ej dziurze, mimo, 瞠 jako軼iowo s� naprawd� dobre i m鏬豚ym to robi� bez problemu.

[ Dodano: Czw 01 Kwi, 2010 11:18 ]
dr11 napisa�/a:
Marian, a co Ci da lampa na przyk豉d na 20m w krajobrazie? To ona b璠zie 鈍iat貫m?
Oczywi軼ie, je郵i masz tak� potrzeb�... Przy odpowiednim sprz璚ie mo瞠sz j� wyzwoli� cho熲y z 500m i o鈍ietli� odpowiedni fragment tak jak chcesz.
dr11 napisa�/a:
A jak uzyskasz lamp� ma陰 GO?
Ma豉 GO jest potrzebna do izolacji przedmiotu od otoczenia i pomaga uzyska� z逝dzenie przestrzenno軼i sceny - t� przestrzenno嗆 mo積a te� uzyska� odpowiednio operuj帷 鈍iat貫m, otrzymuj帷 jeszcze ciekawsze efekty.
dr11 napisa�/a:
Oczywi軼ie przy fotografii afroamerykanin闚 w nocy masz racj�, wtedy nawet f/1 nie pomo瞠 ;)
Przy fotografii w kiepskim 鈍ietle nawet f/1 nie pomo瞠, bo to jego kiepsko嗆, a nie ilo嗆 jest problemem.
dr11 napisa�/a:
Przyk豉dy: 1 (astro), 2 (bez statywu pod r瘯�), 3 (z obrotowej platformy), 4 (nocne, reporterskie) itd...
Przy 1 i 3 r闚nie dobrze (a nawet lepiej) sprawdzi si� statyw, a w przypadku 2 i 4 jestem w stanie bez problemu wykreowa� tak� scen� przy u篡ciu 2-3 lamp.
dr11 - Pi� 02 Kwi, 2010

jaad75 napisa�/a:
Ma豉 GO jest potrzebna do izolacji przedmiotu od otoczenia i pomaga uzyska� z逝dzenie przestrzenno軼i sceny - t� przestrzenno嗆 mo積a te� uzyska� odpowiednio operuj帷 鈍iat貫m, otrzymuj帷 jeszcze ciekawsze efekty.

Yhm :) Masz 3 sek na zdj璚ie (Arek potwierdzi :) ) http://www.woophy.com/download/912606 i co ja mam z tymi lampami po zmroku robi�? ;)

Cytat:
Przy 1 i 3 r闚nie dobrze (a nawet lepiej) sprawdzi si� statyw, a w przypadku 2 i 4 jestem w stanie bez problemu wykreowa� tak� scen� przy u篡ciu 2-3 lamp.

Dobry primaaprilisowy 瘸rt :D
1. 疾by rotacji gwiazd nie by這 trzeba by stackowa� i doklei� drzewa.
2. OK. Jak nosisz ze sob� statyw i lampy ca造 czas to si� zgodz�. Ja mia貫m ok 1min na to foto.
3. Statyw nic nie da bo zdj璚ie robione z obrotowej platformy, i czasy powy瞠j 1/10 sek mo積a sobie darowa�.
4. Lampy? Ustawia�? W u豉mek sek? 2-3? A mo瞠 jako� tak chcia貫�? ;) http://www.youtube.com/watch?v=pea5e2Z5gyE :D

Ruslan, dzi瘯i za opini�. Nie wrzucam wszystkiego tu bo... mam tam :P Co� jak Ty i Twoja strona :)

hijax_pl - Pi� 02 Kwi, 2010

dr11 napisa�/a:
Masz 3 sek na zdj璚ie (Arek potwierdzi :) ) http://www.woophy.com/download/912606 i co ja mam z tymi lampami po zmroku robi�? ;)

Potwierdzam... :)

Ale co innego reporta� a co innego kreowanie obrazu :)

To zdj璚ie to mo瞠 by� uchwycony u豉mek sekundy z 篡cia ulicy, a mo瞠 te� by� zaaran穎wan� scen�. W pierwszym przypadku 85/1.2 ;) - w drugim kilka lamp rozstawionych :)

jaad75 - Pi� 02 Kwi, 2010

dr11 napisa�/a:
Yhm :) Masz 3 sek na zdj璚ie (Arek potwierdzi :) ) http://www.woophy.com/download/912606 i co ja mam z tymi lampami po zmroku robi�? ;)
Zwyczajnie, zaaran穎wa� scen� przy ich u篡ciu. Mnie akurat coraz mniej interesuje typ fotografii, w kt鏎ej s� 3 sekundy na zdj璚ie. Wol� zaaran穎wa� ca陰 scen� tak, by mi si� podoba豉. To troch� jak z filmem - jeden woli dokumentalne, inny fabularne. W tym wypadku wybieram raczej fabularne...
Ca造 czas pisz� o tym, co daje wi瘯szy rozw鎩 je郵i chodzi o fotografowanie. Nauka u篡wania 鈍iat豉 i wykorzystanie tych umiej皻no軼i, to prawdziwy skok jako軼iowy. A nowe szk這, to tylko nowe szk這 - inny k徠 widzenia, troch� inne kadry, dzia趾a 鈍iat豉 w t�, czy w tamt�... Tylko tyle... By� mo瞠 moja ocena wynika z faktu, 瞠 praktycznie zawsze mia貫m tylko jasne obiektywy... Nigdy nie u篡wa貫m ciemnych "kitowych" zoom闚, a najciemniejsze szk這 jakie kiedykolwiek mia貫m na w豉sno嗆, to stosunkowo niedawno kupiony 10-17 Fisheye, kt鏎y ma f/4.5 na d逝gim ko鎍u... Mo瞠 nie dane mi by這 pozna� uczucia, kt鏎ego do鈍iadcza kto�, kto przesiada si� ze szk豉 f/5.6 na co� poni瞠j f/2... Dla mnie to akurat 瘸dne halo. Dopiero zakup pierwszej lampy otworzy� mi oczy na to, co najwa積iejsze w malowaniu 鈍iat貫m i jak pisa貫m wy瞠j, prze這篡這 si� to tak瞠 na wykorzystanie o鈍ietlenia naturalnego - po prostu moje zdj璚ia sta造 si� dzi瘯i temu lepsze.
BTW, lamp u篡wam od ok. 3 lat (wcze郾iej co� tam pr鏏owa貫m, ale bez wi瘯szej 鈍iadomo軼i i powodzenia), a intensywniej zacz掖em fotografowa� jakie� 10 lat temu... 畝逝j�, 瞠 kto� wcze郾iej nie pokierowa� mnie w t� stron� i st康 m鎩 udzia� w tym w徠ku...

Sunders - Pi� 02 Kwi, 2010

jaad75 napisa�/a:
By� mo瞠 moja ocena wynika z faktu, 瞠 praktycznie zawsze mia貫m tylko jasne obiektywy... Nigdy nie u篡wa貫m ciemnych "kitowych" zoom闚

To chyba klucz do zrozumienia Twoich pogl康闚. Masz i jasne obiektywy i lampy i mo瞠sz si� "bawi� 鈍iat貫m" :smile:
jaad75 napisa�/a:
intensywniej zacz掖em fotografowa� jakie� 10 lat temu... 畝逝j�, 瞠 kto� wcze郾iej nie pokierowa� mnie w t� stron� i st康 m鎩 udzia� w tym w徠ku...

Tak trzymaj. Ta wymiana pogl康闚, podobnie do innej/z Tutejszynem nt. fisheye i uwa/jest dla mnie bardzo interesuj帷a :idea: :!: :smile:

komor - Pi� 02 Kwi, 2010

jaad75 napisa�/a:
dr11 napisa�/a:
Marian, a co Ci da lampa na przyk豉d na 20m w krajobrazie? To ona b璠zie 鈍iat貫m?

Oczywi軼ie, je郵i masz tak� potrzeb�... Przy odpowiednim sprz璚ie mo瞠sz j� wyzwoli� cho熲y z 500m i o鈍ietli� odpowiedni fragment tak jak chcesz.

Hehe… Po prostu dwa r騜ne 鈍iaty. :) Jak to czytam, to przypomina mi si� lista sprz皻u, kt鏎y zabiera ze sob��autor blogu Strobist, 瞠by strzeli� portret nad jeziorem czy na boisku. Najpierw d逝ga lista lamp, modyfikator闚, statyw闚, blend, PocketWizard闚… A na ko鎍u: aha, jaki� aparat i dwa obiektywy, przy czym obydwa obrzydliwie nudne, czyli 70-200/2,8 VR i 24-70/2,8. :lol:
Totalne przeciwie雟two podej軼ia: nosz� trzy kilo sta貫k i zastanawiam si�, kt鏎� przypi望 do danej sytuacji. Co do fotografii podr騜niczej to zdj璚ia dr11 bardzo dobrze pokazuj� co fajnego mo積a zrobi� w sytuacji zastanej.

komor napisa�/a:
Totalne przeciwie雟two podej軼ia: nosz� trzy kilo sta貫k i zastanawiam si�, kt鏎� przypi望 do danej sytuacji.
Ale ja wci捫 nosz� te "3 kilo" sta貫k... Tyle, 瞠 wiem, 瞠 to nie szk這, a 鈍iat這 "robi" zdj璚ie... :smile:
Sunders - Pi� 02 Kwi, 2010

komor napisa�/a:
Najpierw d逝ga lista lamp, modyfikator闚, statyw闚, blend, PocketWizard闚…

jaad75, czy te� nosisz tyle sprz皻u opr鏂z tych 3kg sta貫k :?:

Sunders napisa�/a:
jaad75, czy te� nosisz tyle sprz皻u opr鏂z tych 3kg sta貫k :?:
To zale篡 gdzie i kiedy. Minimum jedn� lamp� i "3 kilo" sta貫k mam przy sobie zawsze gdy bior� ze sob� aparat, natomiast torb� statywow� z reszt� osprz皻u, wtedy gdy wybieram si� fotografowa� co� konkretnego i mam pomys� jak to o鈍ietli�... Nie dorobi貫m si� jeszcze tak uniwersalnego zestawu jak David Hobby...
sami - Czw 29 Kwi, 2010
Temat postu: Co� jasnego do wn皻rz albo lampa?
Witam. Musz� co� kupi� jasnego do fotografowania wewn徠rz. W wi瘯szo軼i przypadk闚 b璠zie to pok鎩 i g堯wnie zdj璚ia dziecka + druga osoba. Wiadomo jak to pok鎩, zazwyczaj ma造. Obecnie mam 17-85 lecz jego jasno嗆 jest niewystarczaj帷a nawet przy 鈍ietle niezbyt mocnej lampy u sufitu.
Pytanie mam takie: Czy kupi� co� jasnego czy lepiej lamp� 580 II ?? Co do lampy to b造skanie po oczach lub og鏊nie ci庵le po pokoju troch� mo瞠 by� m璚z帷e dla dziecka jak i dla innych.
Co by軼ie poradzili? Zapewne wielu z nas robi sesj� dziecku. Kwota jak� mog� na dzi� dzie� przeznaczy� to oko這 2 tys z�.

MC - Czw 29 Kwi, 2010

Nie po oczach tylko odbijaj帷 鈍iat這 od sufitu.
hijax_pl - Czw 29 Kwi, 2010

lampa i 鈍iat這 odbite
sami - Czw 29 Kwi, 2010

hmm. Generalnie sens kupowania jasnego szk豉 nie wyeliminuje u篡wania lampy? Nie mam zabardzo do鈍iadczenia z jasnymi szk豉mi wi璚 takie pytania. Lampa owszem, spoko si� sprawdza.
komor - Czw 29 Kwi, 2010

sami, scali貫m Tw鎩 temat do starszego, identycznego. Masz sze嗆 stron wstecz do poczytania.

sami napisa�/a:
Generalnie sens kupowania jasnego szk豉 nie wyeliminuje u篡wania lampy?

O ile masz mo磧iwo嗆 kupienia np f/1.4, korpus z wysokim "u篡tecznym" ISO i ma這 kontrast闚 na scenie - nie musisz mie� lampy ;)

Marian - Czw 29 Kwi, 2010

hijax_pl napisa�/a:
O ile masz mo磧iwo嗆 kupienia np f/1.4, korpus z wysokim "u篡tecznym" ISO i ma這 kontrast闚 na scenie - nie musisz mie� lampy
Mo積a jeszcze tylko doda�, 瞠 prawie nigdy nie mamy do czynienia ze spe軟ieniem tych warunk闚.
sami - Czw 29 Kwi, 2010

Wacham si� mi璠zy 50 1.4 lub lampa 580. Puszk� mam 50D. Obiektyw 17-85 jak na moje do鈍iadczenie jeszcze przynosi rado嗆 cho� zaczynam powoli widzie� "braki" - sam nie wiem gdzie te braki, w szkle czy umiejetno軼iach.
Najgorsze jest to 瞠 nie wiem co spe軟i moje oczekiwania a my郵� 瞠 z czasem zaczn� bawi� si� bardziej powa積ie.

MC - Czw 29 Kwi, 2010

sami napisa�/a:
Wacham

:shock:
Jak chcesz przeznaczy� ok. 2tys to mo瞠 lampa plus 50/1.8

candy - Czw 29 Kwi, 2010

nie za bardzo rozumiem: jasne szk這 to dobra rzecz ale u篡cie lampy otwiera przed tob� mn鏀two r騜nych mo磧iwo軼i,kt鏎ych nie uzyskasz stosuj帷 tylko 鈍iat這 zastane do "malowania" zdj耩
jak masz do wydania 2000pln to kup 580EX II + C 50 1.8,powinno starczy� :) (chyba 瞠 koniecznie ma by� 50 1.4)

edit: MC mnie prze軼ign掖 :P

sami - Czw 29 Kwi, 2010

Szkoda 瞠 nie mam pogl康u mo磧iwo軼i zdj耩 janego obiektywu w pomieszczeniach.
Zapewne wybior� lamp�. 50 1.8 nie chc� kupowa� bo czytalem kilka post闚 瞠 to starcza na chwile i p騧niej szuka si� co� lepszego (50 1.8 szk這 si� rozlatuje - ??) Dozbieram i na jesie� kupie np. 50 1.4.
Z tego co si� orientuj� 50D nie da si� sterowa� lamp� na odleg這嗆 wi耩 pozostaj� malowanie z pozycji puszki.

sami napisa�/a:
Z tego co si� orientuj� 50D nie da si� sterowa� lamp� na odleg這嗆 wi耩 pozostaj� malowanie z pozycji puszki.

Lub zaopatrzenie si� w co� takiego jak ST-E2 ;)

candy - Czw 29 Kwi, 2010

hijax_pl, chcesz cz這wieka na koszty naci庵a� :P
mo積a te PIXEL Knight'y o kt鏎ych by豉 mowa jaki� czas temu na stronie g堯wej
a i lamp� na aparat za這穎n� da si� sporo wyci庵n望,nikt nie m闚i 瞠 trzeba wali� 鈍iat貫m na wprost i o郵epia� ludzi przecie� :)

B o g d a n - Czw 29 Kwi, 2010

sami napisa�/a:
Zapewne wybior� lamp�. ... ... Dozbieram i na jesie� kupie np. 50 1.4.

Oczywi軼ie najlepiej mie� i jedno i drugie. Dozbieraj troch� (ok. 230 z�.) i kup od razu:
1. Canon Speedlite 430 EX II ok. 880 z�.
2. Canon EF 50mm f/1,4 USM ok. 1350 z�.

Ta lampa w zupe軟o軼i wystarcza amatorowi.
Z drugiej strony my郵�, 瞠 jak za這篡sz do 50D obiektyw EF 50/1.4 USM to rzadko b璠ziesz jej u篡wa�. :wink:

lupo57 - Czw 29 Kwi, 2010

a ja bym bra� mocniejsz� lamp� 580EX II i 50 1,8
jaad75 - Pi� 30 Kwi, 2010

lupo57 napisa�/a:
a ja bym bra� mocniejsz� lamp� 580EX II i 50 1,8
Zgadzam si�, w pe軟i. Mocniejsza lampa znacznie istotniejsza, ni� 0.66EV jasnosci obiektywu, zw豉szcza, 瞠 EF50/1.4 trzeba sporo przymkn望, 瞠by dawa� dobr� jako嗆...
MC - Pi� 30 Kwi, 2010

jaad75 napisa�/a:
EF50/1.4 trzeba sporo przymkn望, 瞠by dawa� dobr� jako嗆...

Faktycznie, lipa totalna

sigmiarz - Pi� 30 Kwi, 2010

jasne 瞠 lampa, lamp� zrobi� wi璚ej ni� jasnym obiektywem, kt鏎y i tak b璠ziesz przymyka�,
jak ju� b璠ziesz mia� lamp� dokr耩 co� takiego ;) http://www.grabowiecki.pl...domowej-roboty/ albo http://www.diyphotography...diy-beauty-dish mo積a kupi� do monta簑 na lampy systemowe, jakie� 20-50$. Naprawd� 鈍ietna rzecz,
nie zawsze jest od czego odbi�, a BD wykorzystuje to zjawisko, nie zbijaj帷 z mocy lampy.

Marian - Pi� 30 Kwi, 2010

A efekt tego urz康zenia r騜ni si� od efektu lampy pier軼ieniowej? Pytam bo pier軼ieniow� lamp� mam?
candy - Pi� 30 Kwi, 2010

lampa pier軼ieniowa to raczej do makro
Marian - Pi� 30 Kwi, 2010

Oczywi軼ie r騜nice b璠� chocia瘺y dlatego, 瞠 pier軼ieniowa jest mocowana na obiektywie.
Chodzi mi wi璚 o to czy r騜nica w efektach jest warta uwagi i czy przemawia na korzy嗆 kt鏎ego� z rozwi您a�?

MC napisa�/a:
Faktycznie, lipa totalna
No, jak dla mnie s豉bo... Jestem przyzwyczajony do lepszej jako軼i crop闚...
MC - Pi� 30 Kwi, 2010

No tak. Zerowe wyostrzanie, pe軟a dziura. :roll:

sigmiarz napisa�/a:
nie zawsze jest od czego odbi�, a BD wykorzystuje to zjawisko, nie zbijaj帷 z mocy lampy.
BD zazwyczaj 穋e 鈍iat這 jak cholera, chocia� tak malutki, jak ten i do tego srebrny, mo瞠 by� pod tym wzgl璠em bardziej 豉skawy...
Marian napisa�/a:
A efekt tego urz康zenia r騜ni si� od efektu lampy pier軼ieniowej? Pytam bo pier軼ieniow� lamp� mam?
Tak. Daje kompletnie inne wygaszenie i do嗆 mi瘯kie bardzo korzystne 鈍iat這, cho� tu oczywi軼ie najwiecej zale篡 od wzgl璠nego rozmiaru i rodzaju powierzchni odbijaj帷ej. M闚i� o ringu i BD mocowanym na lampie off camera, bo je郵i chodzi Ci o ring na obiektywie i BD na lampie zamontowanej na stopce aparatu, to efekty s� kompletnie inne cho熲y ze wzgl璠u na k徠 padania 鈍iat豉, ale tu ring nienajlepiej nadaje si� na 鈍iat這 kluczowe, ju� lepiej wychodzi jako osiowe wype軟ienie...

[ Dodano: Pi� 30 Kwi, 2010 09:12 ]
MC napisa�/a:
No tak. Zerowe wyostrzanie, pe軟a dziura.
Zazwyczaj ogl康am zdj璚ia z domy郵nym wyostrzeniem z LR/ACR, wi璚 nie trafia do mnie maniera pokazywania zdj耩 z zerowym wyostrzeniem. W ka盥ym razie ten crop wygl康a s豉bo, a gesto嗆 matrycy mamy podobn�.
MC - Pi� 30 Kwi, 2010

jaad75, a to jest taki problem, 瞠by� sobie tego cropa sam wyostrzy� je郵i masz ochot�?
Uwa瘸m, 瞠 przynajmniej m鎩 C50/1.4 jest ostrzejszy na pe軟ej dziurze ni� odpowiednik Sony.

sigmiarz - Pi� 30 Kwi, 2010

jaad75 napisa�/a:
sigmiarz napisa�/a:
BD zazwyczaj 穋e 鈍iat這 jak cholera, chocia� tak malutki, jak ten i do tego srebrny, mo瞠 by� pod tym wzgl璠em bardziej 豉skawy...
.

i tak, i nie, przy odbijaniu od bia貫j 軼iany traci si� jeszcze wi璚ej, jesli odbijamy to na bd tracimy najmniej.
ale nie moc 鈍iat豉 przy portrecie albo makro jest najwa積iejsza, a do tego zwykle uzywa si� BD
Ja mam na statywie, ale cz瘰to ustawiam tak 瞠 k徠 jest prawie taki jak ze stopki.

[ Dodano: Pi� 30 Kwi, 2010 17:33 ]
Trzeba pami皻a� 瞠 odbijanie od srebra nie jest ju� takie "biutydiszowe"
tzn. 鈍iat這 jest twardsze, nieco mocniej kontrastuj帷e.

sami - Sob 01 Maj, 2010

decyzja zapad豉. Generalnie sta趾a 50 mm troch� mnie ograniczy w ma造m pokoju. Standardowy zoom jaki teraz mam jest idealny (je郵i chodzi o zakres ogniskowych) wiec na dniach bed� polowa� na lamp� canona 580. Dobrze by by這 z czasem zakupi� do tego 70-200 4L i w dalszej kolejno軼i 17-55 IS.
sigmiarz - Sob 01 Maj, 2010

bez sensu ta 70-200 4L
candy - Sob 01 Maj, 2010

sigmiarz napisa�/a:
bez sensu ta 70-200 4L

a mo積a ja郾iej ja郾ie panie?

w w徠ku o obiektywach na konie ;) jest, lepiej chyba si� szarpn望 na 70-200 2.8 L albo na sigma 70-200 2.8

[ Dodano: Sob 01 Maj, 2010 19:31 ]
wiem co pisz� bo przez jaki� czas tak kombinowa貫m, lepiej systemowy ciemniejszy itd.. ale reporterem nie jestem, ka盥e uj璚ie przemy郵ane wi璚 nawet je郵iby gdzie� autofokus nie da� rady jako� sobie poradz�, a wcale nie jest powiedziane 瞠 w tej sigmie jest z造 "ale m闚i si�" 瞠 w sigmach jest gorzej niz
na C/N, a jak mam za ciemno to mam problem, bo albo g喚bia ostro軼i by si� przyda豉 mniejsza, bo przegadane t這, bo co� tam itd.. albo nie ma 鈍iat豉 do嗆 na czasy nie ze statywu.. 4 to jednak do嗆 ciemno.

lupo57 - Sob 01 Maj, 2010

sigmiarz napisa�/a:
w w徠ku o obiektywach na konie ;) jest, lepiej chyba si� szarpn望 na 70-200 2.8 L albo na sigma 70-200 2.8

a mia貫� to szk這 w r瘯u, robi貫� nim zdj璚ia, poza tym wiadomo 瞠 ja郾iejsze szk豉 s� lepsze :wink: ale nie zapominaj 瞠 chodzi o kas� L-ka 2,8 canona to wydatek minimum 4,5 k sigma ok 3k a ten canon ze 鈍iat貫m 4 to wydatek 2k czujesz r騜nice :?:

PS jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieni康ze

ta sigma to ok. 2600

[ Dodano: Sob 01 Maj, 2010 20:29 ]
a canon nie schodzi ponizej 2099

[ Dodano: Sob 01 Maj, 2010 20:30 ]
tak mia貫m t� sigm�, wymieni貫m si� z koleg� za 10-20 na 2 tyg

candy - Sob 01 Maj, 2010

sam mam trzy obiektywy sigmy i jestem z nich zadowolony,ale np 50tka mia豉 backfocus 25mm...
teraz po serwisowaniu jest 篡letka

chodzi mi o to,瞠 mo積a kupi� sigm� i mie� potem k這pot z FF/BF niestety a canon z canonem przynajmniej fabrycznie kompatybilny :)

to jed� do sigma pro centrum i sobie wybierz :neutral:

[ Dodano: Sob 01 Maj, 2010 22:54 ]
a jakie masz s這je od sigmy ? tak troch� ot, ale jestem ciekawy

candy - Nie 02 Maj, 2010

10-20/4-5.6,50/1.4,120-400/4.5-5.6
komor - Nie 02 Maj, 2010

sigmiarz, pisz帷 tak og鏊nie 瞠 7-200/4 jest bez sensu, piszesz… bez sensu. :) Ja si� zgodz�, 瞠 to nie ma sensu do studio czy ustawianej fotografii, ale nie tak og鏊nie. No ale to temat poza tym w徠kiem.
sigmiarz - Pon 03 Maj, 2010

mog貫� tak pomy郵e� komor, ale mia貫m na my郵i to co napisa貫m potem, wi璚 je郵i mo瞠sz, je郵i to mo磧iwe, to si� nie czepiaj :)

[ Dodano: Pon 03 Maj, 2010 03:09 ]
candy, to kupowanie czego� ze 鈍iat貫m 4 mo瞠 by� zbytkiem,
chyba 瞠 ta d逝ga sigma 120-400 jest jakim� ewidentnym myd這robem ale widzia貫m
troch� zdj耩 z tej lufy i 幢e nie jest.

candy - Pon 03 Maj, 2010

sigmiarz napisa�/a:
candy, to kupowanie czego� ze 鈍iat貫m 4 mo瞠 by� zbytkiem

nie rozumiem,mam 24-105/4 L i jestem z tego szk豉 zadowolony,a ta sigma 120-400 ma si� nijak do innych szkie�,wymieni貫m szk豉 sigmy kt鏎e mam bo o to si� pyta貫�,a nie wszystkie szk豉 kt鏎e posiadam :P

jasne 瞠 gdyby kto� chcia� mi odst徙i� 70-200/2.8 to na pewno bym nie powiedzia� "nie" ,ale p鏦i co nikt si� na kwapi do tego (no i nigdzie nie napisa貫m 瞠 kupuj� 70-200/4) a ja z braku funduszy zostan� na razie przy sprz璚ie kt鏎y mam