|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do EOS 40D
apb - Wto 23 Mar, 2010 Temat postu: Jaki obiektyw do EOS 40D Witam.
Właśnie kupiłem używanego Canona EOS 40d. Teraz stoję przed problemem wyboru obiektywu. Poszukuję jakiegoś uniwersalnego szkła (np. 17-50, 28-70 itp.). Co możecie mi polecić do 2000 zł? Zastanawiałem się nad Tamronem 17-50mm f/2.8 + Canonem 50mm f/1.8. Zależy mi na bardzo dobrej jakości i na świetle minimum f/2.8.
Interesuje się fotografią, dotąd nie miałem okazji się rozwijać, ponieważ używałem aparatu kompaktowego.
Obecnie posiadam już trzy obiektywy z mocowaniem M42: Jupiter 37A 135mm f/3.5, Helios 44M4 58mm f/2.0, Mir-1B 37mm f/2.8.
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Sunders - Wto 23 Mar, 2010
apb napisał/a: | Zastanawiałem się nad Tamronem 17-50mm f/2.8 + Canonem 50mm f/1.8. |
Tamron to dobry wybór pod warunkiem wyboru dobrego egzemplarza tamrona. Za taka kasę trudno jest lepiej wybrać. Do tego tamrona nie dokupowałbym 50/1,8. Lepiej chyba 85/1,8 moze być używany.
Baku - Wto 23 Mar, 2010
Tamron to dobra propozycja, o ile trafisz dobry egzemplarz. Warto sprawdzić go pod kątem ostrości i pracy AFu (stąd raczej polecam zakup w tradycyjnym sklepie).
W grę wchodzi jeszcze Sigma z obiektywem 18-50/2.8 (ok. 1600 zł) oraz nowość, Sigma 17-50/2.8 OS HSM (ten obiektyw zapowiada się szczególnie ciekawie):
http://www.optyczne.pl/in...908&typ=0&moc=0
Szkła zaczynające się od 28 mm raczej sobie odpuść. Na aps-c będą dość wąskie.
apb - Wto 23 Mar, 2010
Jestem pod wrażeniem tak szybkich odpowiedzi, bardzo dziękuję.
Słyszałem, już że z Tamronami bywają problemy z ostrością, a najbliższy serwis jest za granicą. Podobno z Sigmą też bywają takie problemy, ale serwis jest w Polsce i za darmo można go dostroić.
Szukać czegoś Tamrona lub Sigmy czy warto zainteresować się jakimś innym producentem, np. Canonem. Na jakie oznaczenia zwrócić uwagę przy zakupie Tamrona, a na jakie przy Sigmie, co polecacie, a co nie?
Dlaczego 80mm będzie lepsze od 50mm? Czy uda mi się znaleźć coś z ogniskowymi 18-70 itp.?
Wiem, że bardzo pokręciłem, ale mam nadzieję, że jakoś uda się Wam coś z tego doczytać
kozidron - Wto 23 Mar, 2010
apb, jeżeli interesuję cię zoom ze światełkiem 2.8 (w tej cenie) to tamron to najlepsze rozwiązanie, jak wspomnieli koledzy przed zakupem trzeba go sprawdzić: przede wszystkim na celność af-u. Celowałbym w tego bez stabilizacji to wystarczy jeszcze na 50/1.8.
[ Dodano: Wto 23 Mar, 2010 20:23 ]
apb napisał/a: | Słyszałem, już że z Tamronami bywają problemy z ostrością, a najbliższy serwis jest za granicą. |
serwis jest w Gdańsku tylko jest to dość "osobliwy" serwis więc często można stwierdzić, że jest za granicą
W tym przedziale cenowym znajdziesz parę interesujących zoomów ale niestety nie tak jasnych w całym zakresie.
apb - Wto 23 Mar, 2010
Dlaczego serwis w Gdańsku jest "osobliwy"?
No ewentualnie może być bez stabilizacji. Czy kupując obiektyw wybierać te z oznaczeniami MACRO czy bez? Dużo to daje? Czy taka możliwość ostrzenia od kilku cm nie pogarsza jakości w czasie fotografowania bardziej oddalonych obiektów?
oranżewski - Wto 23 Mar, 2010
apb napisał/a: | Dlaczego 80mm będzie lepsze od 50mm? |
między innymi dlatego, że krąży taki stereotyp, że 50/1.8 nie warto kupować, bo to plasticzak ale to tylko stereotyp
50mm już byś miał w tamronie, tyle tylko, że światło 1.8. a 85tką przynajmniej będziesz miał inne (węższe) kadry.
również jestem za: T 17-50/2.8 + C 85/1.8
[ Dodano: Wto 23 Mar, 2010 20:31 ]
apb napisał/a: | Czy kupując obiektyw wybierać te z oznaczeniami MACRO czy bez? |
z reguły takie są droższe od zwykłych. a jeśli macro cię nie interesuje, to spokojnie możesz sobie odpuścić
apb napisał/a: | Czy uda mi się znaleźć coś z ogniskowymi 18-70 itp.? |
Niestey jak kozidron napisał/a: | W tym przedziale cenowym znajdziesz parę interesujących zoomów ale niestety nie tak jasnych w całym zakresie. |
Znajdziesz np. Sigmę 17-70/2,8-4,0DC Macro OS HSM/od1739pln/ lub np. Canona 15-85/3,5-5,6IS USM/od 2444pln/.
apb napisał/a: | No ewentualnie może być bez stabilizacji. Czy kupując obiektyw wybierać te z oznaczeniami MACRO czy bez? Dużo to daje? |
ale tamron 17-50/2.8 zarówno ten z VC jak i bez nie jest macro.
Jaki konkretnie obiektyw masz na myśli...? Obiektywy macro są to obiektywy za pomocą których mozna uzyskać dużą skalę odwzorowania -pytanie czy Ciebie to interesuję ?
apb - Wto 23 Mar, 2010
Macro raczej nie będzie mi potrzebne, mam zamiar używać do tego celu obiektywu na M42 i mieszka makro.
fotomaszewski napisał/a: | 85tką przynajmniej będziesz miał inne (węższe) kadry |
W sumie racja, ale węższe kadry to niekoniecznie zaleta, przy fotografii portretowej będzie trzeba fotografować z dość daleka, co nie zawsze będzie pożądane.
85mm używana to min. 1000 zł, czyli dużo. Chyba wezmę Tamrona albo Sigmę, a stałkę 85 dokupię za jakiś czas.
[ Dodano: Wto 23 Mar, 2010 20:49 ]
Są macro o takich ogniskowych, ale Sigmy.
To która firma jest lepsza: Tamron czy Sigma czy może jakiś Canon o podobnych ogniskowych i takim samym świetle?
No i znowu powybrzydzam. 50 raczej odrzucę, jak coś to będę brał 85mm (wynik chwilowej analizy). A może 100mm f/2 Canona?
apb napisał/a: | W sumie racja, ale węższe kadry to niekoniecznie zaleta, przy fotografii portretowej będzie trzeba fotografować z dość daleka, co nie zawsze będzie pożądane. |
myślę, że powinieneś troszkę poczytać o tym i paru innych zagadnieniach w fotografii...
apb napisał/a: | o która firma jest lepsza: Tamron czy Sigma czy może jakiś Canon o podobnych ogniskowych i takim samym świetle? |
nie ma takiej odpowiedzi są wybitne obiektywy canona, są dobre obiektywy sigmy i tamrona -wszystko zależy od modelu jakbyśmy rozmawiali o jakiś konkretnych modelach to i tak pewnie pojawiłby się odmienne zdania bo każdy potrzebuje czegoś innego
apb - Wto 23 Mar, 2010
kozidron napisał/a: | myślę, że powinieneś troszkę poczytać o tym i paru innych zagadnieniach w fotografii... |
Chodziło mi o tym, że nie zawsze jest miejsce, aby się odsunąć, jeśli chodzi o efekty na zdjęciu, np. bokeh, to wiem, że ten będzie lepszy.
To który obiektyw 17-50 Tamrona czy 17-50 Sigmy będzie lepszy, pytam się o konkretne modele.
apb napisał/a: | 85mm używana to min. 1000 zł, czyli dużo. Chyba wezmę Tamrona albo Sigmę, a stałkę 85 dokupię za jakiś czas |
Używany tamron to też ok.1000pln, a budżet podałeś 2000pln.
Tamron jest lepszy od sigmy.
apb napisał/a: | węższe kadry to niekoniecznie zaleta, przy fotografii portretowej będzie trzeba fotografować z dość daleka, co nie zawsze będzie pożądane. |
Zakres do 50mm masz w tamronie, dlatego napisałem że nie za bardzo warto do niego dokupować 50/1,8 który i tak na ogół jest używalny od przesłony 2,2.
Baku - Wto 23 Mar, 2010
...tym bardziej, że polecany przez Sundersa, 85/1.8 ma świetną relacją jakości do ceny. Na prawdę warto zainteresować się tą stałką.
apb - Wto 23 Mar, 2010
Sunders napisał/a: | Używany tamron to też ok.1000pln, a budżet podałeś 2000pln. |
W takim razie masz rację, ale wolę kupić nowego. Z tym 50mm to masz rację, nie przemyślałem tego dokładnie wcześniej. w Czym tamron jest lepsze od Sigmy? Mam nadzieję, że nie zamęczam Was zbytnio tymi pytaniami, ale wolę wszystko wiedzieć.
A ten 100mm f/2 Canona? Co o nim sądzicie? Troszkę ciemniejszy od 85mm, ale co z jakością?
Baku - Wto 23 Mar, 2010
Jakość jest bardzo dobra, z tym że na aps-c to będzie już na prawdę wąski obiektyw. Jeśli do portretów, to ze znaczniejszego dystansu (duże pomieszczenia).
Tamron jest lepszy optycznie (rozdzielczość), ale zwykle przegrywa z Sigmą pod względem jakości wykonania i obsługi serwisowej. Są tu na forum osoby bardzo zadowolone i z jednej i z drugiej firmy, podobnie jak znajdziesz psioczących na obydwie.
Wyjściem z sytuacji są obiektywy systemowe (Canon), jednak wcale nie gwarantują - jak by się mogło zdawać - braku kłopotów (choć znacznie obniżają prawdopodobieństwo ich wystąpienia).
apb napisał/a: | w Czym tamron jest lepsze od Sigmy? |
Jest ostrzejszy i przy współpracy z canonem rzadziej miewa problemy z celnością AF.
[ Dodano: Wto 23 Mar, 2010 21:23 ]
apb napisał/a: | A ten 100mm f/2 Canona? Co o nim sądzicie? Troszkę ciemniejszy od 85mm, ale co z jakością? |
Jakość podobna jak 85/1,8 tylko różni się ogniskową i nieco jasnością.
apb napisał/a: | W takim razie masz rację, ale wolę kupić nowego. Z tym 50mm to masz rację, nie przemyślałem tego dokładnie wcześniej. w Czym tamron jest lepsze od Sigmy? |
jest ostrzejszy i troszkę lepszy optycznie ale czy to zauważysz...znajdzie się tu paru zwolenników sigmy18-50/2.8macro i też będą mieli swoje racje
apb napisał/a: | A ten 100mm f/2 Canona? Co o nim sądzicie? Troszkę ciemniejszy od 85mm, ale co z jakością? |
apb, ale do czego do jakiego rodzaju fotografii, bo 85 to bardzo przyzwoita portretówka, 100/2.8 canona też przyzwoity portret zrobisz natomiast 85-tka nie ma takiej skali odwzorowania (pomijam jakieś jakieś raynoxy itd.) i do makro się nie nadaję.
edit.
apb,takie ogniskowe przy portrecie pomagają uniknąć kilku niepożądanych zjawisk
Andreev - Wto 23 Mar, 2010
Wtrące swoje trzy grosze , poniewaz niedawno mialem podobny dylemat .Mimo ff z moim 40D zdecydowalem sie ostatecznie na uzywanego T 17-50 ( na gwarancji ) . Wyslalem obiektyw z body do serwisu i skalibrowali mi za pierwszym razem -ekspresem ; az sie zdziwilem .Poniedzialek wysylka - czwartek odbior ..
Andreev, to chyba 4 pozytyw jaki usłyszałem o serwisie tamrona, muszę zapamiętać ....
Andreev napisał/a: | Wyslalem obiektyw z body do serwisu i skalibrowali mi za pierwszym razem -ekspresem ; az sie zdziwilem .Poniedzialek wysylka - czwartek odbior .. |
kozidron napisał/a: | to chyba 4 pozytyw jaki usłyszałem o serwisie tamrona |
Rzeczywiście niecodzienna relacja
B o g d a n - Wto 23 Mar, 2010
apb napisał/a: | A ten 100mm f/2 Canona? Co o nim sądzicie? Troszkę ciemniejszy od 85mm, ale co z jakością? | Jakościowo są to bliźniacze obiektywy i bardzo dobre optycznie i ... elektrycznie. 100-ka byłaby lepsza na matrycy FF. Na APS-C, zdecydowanie 85-ka.
Z jednej, ważnej rzeczy musisz tylko zdawać sobie sprawę, aby się nie zdziwić: odległość ostrzenia to odpowiednio 85cm i 90cm.
Nic bliżej się nie da, a przydałoby się czasami.
Usjwo - Sro 24 Mar, 2010
fotomaszewski napisał/a: |
między innymi dlatego, że krąży taki stereotyp, że 50/1.8 nie warto kupować, bo to plasticzak ale to tylko stereotyp
|
Bo to naprawde jest plasticzak , ale ma kilka zalet dlaczego warto go kupic:
- jest tani,
- mozna przekonac sie jak sie pracuje ze stalkami, nauka za niewielki pieniadze
- jest tani,
- pozwala szybko podjec decyzje ze trzeba kupic 85mm (lub inny w lepszej obudowie), szybka decyzja za niewielkie pieniadze
- jest tani,
- da sie nim zrobic dobre zdjecia, za niewielkie pieniadze
- jest tani.
Jak zdecydowales ze kupisz 85mm, to nie kupuj 50mm. Jak jeszcze sie wachasz, to kup i latwiej bedzie Ci sie zdecydowac.
jasiekcom - Sro 24 Mar, 2010
apb napisał/a: | a stałkę 85 dokupię za jakiś czas. |
85/1.8 to bardzo fajny obiektyw z tym że jeśli kiedykolwiek będziesz kupował to szkło nie rób tego przez Internet ja posłuchałem rad kolegów którzy mają to szkło nie żałuje bo musiałbym kilka razy odsyłać obiektyw na wymianę. Obiektyw ten mimo że systemowy to trzeba dobierać samemu sprawdzać pod swoje body u mnie kilka sztuk które sprawdzałem zarówno na 40d i 400d po prostu nie trafiało i ustawiało ostrość za punktem na który się łapało
oranżewski - Sro 24 Mar, 2010
Usjwo napisał/a: | ale ma kilka zalet dlaczego warto go kupic:
- jest tani,
- mozna przekonac sie jak sie pracuje ze stalkami, nauka za niewielki pieniadze
- jest tani,
- pozwala szybko podjec decyzje ze trzeba kupic 85mm (lub inny w lepszej obudowie), szybka decyzja za niewielkie pieniadze
- jest tani,
- da sie nim zrobic dobre zdjecia, za niewielkie pieniadze
- jest tani. |
i właśnie daltego jest to tylko stereotyp
najlepszym rozwiązaniem w twoim budżecie jest tamron 17-50. ma światło 2.8 - takie jakie chcesz. żaden obiektyw nie ma stałego 2.8 w tej cenie.
trochę kasy ci zostanie, więc ja bym dwóch na raz nie kupował. poczekałbym miesiąc, dwa, aż wiedziałbym SAM czego chcę. i nie żebym ci narzucał, ale 85/1.8 byłaby najlepszym wyborem
bo to tak jest: najpierw forum, później zakup, później odizolowanie się od forum na tydzień-miesiąc, później kolejne zakupy
Usjwo - Sro 24 Mar, 2010
fotomaszewski napisał/a: |
i właśnie daltego jest to tylko stereotyp |
Stereotyp to takie ogolna, niedokonca prawdziwa informacja, znana z opowiesci.
To co napisalem to moje wlasne doswiadczenie, bo taki obiektyw posiadam, wiec informacja jest sprawdzona
apb - Sro 24 Mar, 2010
No to chyba wezmę tego Tamrona i na tym na razie poprzestanę, do tematu zakupu drugiego obiektywu wrócę za jakiś czas.
Mam jeszcze takie pytanko dotyczące kalibracji obiektywu w serwisie: czy jest ona płatna? Koszty przesyłki do serwisu i z powrotem pokrywam ja czy serwis?
kozidron - Sro 24 Mar, 2010
apb, zajrzyj tu i dokładnie przeczytaj warunki przyjęcia sprzętu do serwisu
ps. najlepiej jest przetestować osobiście daną sztukę pod swoje body.
apb - Sro 24 Mar, 2010
Dzięki wielkie:)
A jakbym sam zawiózł obiektyw do serwisu to zrobią mi to "od ręki"?
kozidron - Sro 24 Mar, 2010
apb napisał/a: | Dzięki wielkie:)
A jakbym sam zawiózł obiektyw do serwisu to zrobią mi to "od ręki"? |
apb, takie rzeczy to tylko w erze , zresztą wszystko jest możliwe ale wątpię, to nie jest wymiana opon - zresztą zadzwoń i zapytaj.
Jak chcesz uniknąć serwisu to szukaj sklepu gdzie jest wybór, może się trafi taki który z twoim body będzie doskonale współpracować.
apb - Sro 24 Mar, 2010
W tym mieście gdzie mieszkam, nie ma czegoś takiego jak wybór
Zawsze zostaje jakieś większe miasto, no ale może coś znajdę u siebie
[ Dodano: Czw 25 Mar, 2010 20:28 ]
Niestety ale kupując aparat na allegro trafiłem na jakiegoś idiotę, który stwierdził, że zmienił zdanie i że ma mnie w du***, no ale na szczęście pieniądze odzyskałem... Postanowiłem, że poczekam jeszcze chwilkę z kupnem. No i zacząłem się zastanawiać czy może jest coś lepszego od Canona EOS 40d w podobnej cenie? Moją uwagę zwróciły np.: Nikon d90 i d200, Pentax K20d... Co o nich sądzicie? Warto patrzeć za czymś innym czy zostać przy 40d.
Bardzo proszę o nie przenoszenie tematu, wiem, że jest on w dziale o wyborze obiektywu, ale może jakoś ujdzie tak jak jest
Czy mogę prosić jeszcze o odpowiedź na moje poprzednie pytanie otóż:
Dlaczego serwis Tamrona w Gdańsku jest "osobliwy"?
[ Dodano: Czw 25 Mar, 2010 20:58 ]
A i jeszcze jedno pytanie: jakie filtry warto kupić i jakiej firmy? Które warto mieć zamontowane na stałe?
komor - Pią 26 Mar, 2010
apb, bądź łaskaw przejrzeć istniejące już wątki w odpowiednich działach (o lustrzankach, o filtrach i o serwisie) bo to nieładnie tak zadawać pytania, na które są już odpowiedzi na tym forum.
apb - Pią 26 Mar, 2010
No dobrze, poszukam
Tylko, że nie zawsze są to odpowiedzi o jakie mi chodzi...
|
|