|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - 3 filtry Polar czy 1 + reduktory ?
prezio - Sro 24 Mar, 2010 Temat postu: 3 filtry Polar czy 1 + reduktory ? Witam,
Pytanko jakie macie doświadczenie.
Mam 3 rozmiary w obiektywach: 67mm, 72mm, 77mm , 82mm i 52mm (ale tutaj polarka nie muszę mieć)
Pytanie czy kupić 4 polarki tzn 3 bo na 72mm mam Tiffen Polar i tu mogę odpuścić czy jeden lepszy na 82mm + 2/3 reduktory + 1 wieczko ochronne na 82mm?
Wolałbym z reduktorami bo została by kasa na szare połówkowe. ale pytanie jak się zachowa szeroka Tokina 11-16 (77mm gwint) z Polarem 82mm na reduktorze - czy będą jakieś nieprzewidziane zniekształcenia/zakłócenia czy winietowanie?
http://allegro.pl/item966...sklep_lodz.html
Dodatkowe zamierzam się zaopatrzyć w ND szare połówkowe w systemie Cokin P
I myślę o polowce ND 0.6 i 0.9 hard i soft + pełny 0.6 + holder i pierścienie - pytanie czy iść w filtry w Hitecha czy Cokina? (chyba jednak Hitech - raz a porządnie)
palindrom - Sro 24 Mar, 2010
prezio,
jeżeli reduktor nie będzie głęboki (zwykle nie są), to winietowanie może nawet być mniejsze.
Na Twoim miejscu (a też na swoim, bo mam podobny problem) wybrałbym 1-2 filtry + redukcje. Dlaczego nie tylko jeden? Bo za duży filtr nie wejdzie w osłonę przeciwsłoneczną.
Zobacz jakie masz osłony i jakie tam filtry wejdą. Jeżeli nie masz okienek w tych osłonach to musisz brać poprawkę na to że jeszcze trzeba tymi filtrami kręcić. Generalnie redukcje są fajne, bo filtry są od nich dużo droższe
prezio - Sro 24 Mar, 2010
Niestety oslony nie maja okienek - ale rozwazam wyciecie malych zeby mozna bylo krecic filtrem chocby jednym palcem.
Co do ilosci filtrow to mam 1 na 72 mm Tiffen i rowniez chce go uzyc.
Czyli wychodzi ze mialbym 72mm + reduktor na 67
Oraz Polarek 82mm (Mysle o Marumi) + reduktor na 77mm
roznica 5 mm na kazdym i tu dzieki za info ze trzeba sprawdzic oslony - dzieki za to
[ Dodano: Sro 24 Mar, 2010 23:25 ]
No i sprawdzilem
82mm wejdzie mi w oslone 77mm - ale oslone musze wstawic zanim filter wkrece.
Ale to nie problem bo moge wkrecac bezposrednio badz na filtr UV
Jedyny problem to to ze 77mm to szeroki kat - pytanie co sie bedzie dzialo jak bedzie UV+reduktor+polar 82mm.
Oraz
Pytanko - czy sa ujemne skutki jak sie wkreci Polarka na UVke ?
i 72 pasuje na 67 - zasada jak powyzej.
To moge przezyc
|
|