forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Zawód fotograf

Strzała - Czw 25 Mar, 2010
Temat postu: Zawód fotograf
Tak teraz przyszło mi do głowy :mrgreen:

Czy jak ktoś zajmuje się fotografią jak na przykład MARCIN STEFAŃCZYK, to ma się jakoś kasę z tego :?:

skasowany - Czw 25 Mar, 2010

Strzała, zapytaj Marcina ;) Na pewno ci odpowie ;)

Ale to nie tak głupio :?: . Nawet nie pomyślałem o tym :lol: :zalamany: :D
skasowany - Czw 25 Mar, 2010

Strzała, dlaczego głupio? Unikaj tylko rażących błędów ortograficznych i składniowych :mrgreen: :wink:

A Wy co o tym sądzicie :?: I co można z tymi fotkami później zrobić (oprócz wrzucenia na neta) :?:
Adrianmeister - Czw 25 Mar, 2010

Moim skromnym zdaniem zdjęcia można sprzedawać do czasopism i portali internetowych, po za tym pocztówki, książki, atlasy tego wszystkiego jest pełno. Nie wiem jakie są stawki ale sprzedając je zagranicznym portalom czy wydawcom można chyba zarobić więcej. Na przykładzie Pana Marcina który posiada profesjonalny sprzęt, całkiem pokaźną galerię można wnioskować że czerpie z tego jakieś korzyści. Ale czy takie by zarobić na sprzęt, życie i fotografowanie? Może ktoś powie coś bardziej konkretnego i mądrego :)
Dorzucam jeszcze link do galerii fotografa przyrody który tym żyje.
http://www.suhaderbent.com/
http://catman-suha.deviantart.com/

sigmiarz - Czw 25 Mar, 2010

Magnum szuka fotografików :)
Djwalkman - Czw 25 Mar, 2010

Moim zdaniem, jeżeli całe życie będziesz przychodził do roboty i czerpał z tego przyjemność większą niż z posiadania 15 willi, to warto zostać właśnie fotografem, szczęście i kasa? szczęście będzie na 100% a kasa - śluby 4-4,5 miesięcy sezonu, 18-20 tygodni, nie liczyłem, 1500-2000zł na tydzień, ok. 40 tys w lato + fotopunkt (paszporty, zdjęcia grupowe w szkołach) + zdjęcia do czasopism. Otworzenie fotopunktu ok. 10-15 tys, słyszałem że gościu w Warszawie otworzył za 10 tys
Ale coś te liczby zawyżone... bo to niemożliwe że tyle kasy jedynie za talent :)
WŁAŚNIE!! talent też by się przydał :razz:

sigmiarz - Czw 25 Mar, 2010

Zdjęcia do magazynów dla pań, typu Pani, Twój Styl + fotografia reklamowa to chyba najbardziej dochodowe i stosunkowo beztalencioodoprne "gałęzie" fotobranży, ale najtrudniej tam się wbić :)

Ale to tego trza mieć odpowiedni sprzęt :D Profesjonalny. Chociaż co z tego, jeśli ktoś będzie mieć sprzęt za 50 tysięcy i zrobi gorszą fotkę od osoby, która robi kompaktem lub zestawem za mnij niż 10 tysięcy PLNów :D
edmun - Czw 25 Mar, 2010

Djwalkman napisał/a:
a kasa - śluby

dokładnie tak
niestety z przyrodniczej to my nie NationalGeographic :(

FotoTomek - Pią 26 Mar, 2010

Niedawno robiłem album fotograficzny o przyrodzie jednego z powiatów na Dolnym Śląsku. Były tam foty trzech autorów, z czego tylko jeden był profesjonalistą. Pozostałych dwóch to pasjonaci fotografii i przyrody. Zdjęcia były robione różnym sprzętem: od Canona 350D do jakiejś średnioformatowej Mamiyi chyba. Wszystkie trzymały bardzo wysoki poziom, no i autorzy pewnie trochę kasy za to zgarnęli, choć nie wiem, jaka to była suma. W każdym razie będąc pasjonatem też można zarobić na zdjęciach. Warunek jest tylko taki, że żeby zrobić dobre fotki, trzeba praktycznie zamieszkać w lesie :grin:
Strzała - Pią 26 Mar, 2010

FotoTomek napisał/a:
trzeba praktycznie zamieszkać w lesie :grin:

Albo mieszkać blisko niego :D

zwirek210 - Sob 27 Mar, 2010

Djwalkman Nie wierz w otwarcie fotopunktu za 10 tys. Co to za punkt ???. Jesli mowa o zarabianiu na studio to nie jest az tak kolorowo. Majac punkt ponosisz tez koszty i to nie małe. No chyba ze mamy tylko statyw mała lustrzaneczke i drukarke termosublimacyjna to mozemy mówić o punkcie za 10 tys. Choc nie wiem czy to mam sens bo taki punkt raczej klientów nie przyciągnie. Powiem tak ze wiele osób tak sobie liczy ze 4 miesiące slubów to kasy na łapią a tu znam wiele przypadków gdzie po otworzeniu studia na własną ręke nie przetrwali nawet roku. Zima zbiera żniwa :)
darekk - Nie 28 Mar, 2010

Ale Masz jeszcze: chrzciny, komunie, studniówki, zdjęcia klasowe: w różnych szkołach (gimnazja, licea, technika i inne), przedszkolach (+ imprezy świąteczne, bale karnawałowe, dzień matki, babci) , imprezy integracyjne i szkolenia w firmach. Modne są teraz zdjęcia rodzinne, brzuszkowe itd. Co sprytniejsi fotografowie robia szkolenia dla innych fotografów lub udzielają porad jak robić dobre zdjęcia. Jest tego trochę, rozkłada się to przez cały rok równomiernie.
Strzała - Nie 28 Mar, 2010

Przypominam sobie, że ciocia miała sesję brzuszkową :D Za 10 (chyba) fotek zapłaciła 500 zł :roll: . Ale zdjęcia fajne :D