forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Tokina AT-X 124 PRO DX II AF 12-24 mm f/4

Arek - Pon 29 Mar, 2010
Temat postu: Test obiektywu Tokina AT-X 124 PRO DX II AF 12-24 mm f/4
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=186

Zapraszam do lektury i dyskusji,
Arek

Szninkiel - Pon 29 Mar, 2010

Ciekawe jest to, że co do Tokin jednego można być pewnym, aberracja nas nie zawiedzie :-/ Dziwne, że nie potrafią wyeliminować tej wady
MC - Pon 29 Mar, 2010

Gratulacje dla inżynierów Tokiny. Chłopaki postawili sobie za cel pobicie rekordu w poziomie CA i widzę, że odnoszą niemałe sukcesy.

Na poważnie - nie jest najgorzej, ale to "tylko" 12mm, a nie 10. Ostrość bardzo dobra, cichy silnik nie jest niezbędny.

veenee - Pon 29 Mar, 2010

mam nadzieje, ze dzieki nowym powlokom ta Tokina bedzie miala nieco lepsze "osiagi" w fotografii IR - to wtedy warto bedzie ja kupic.

rozdzielczosc rewelacyjna!

moronica - Pon 29 Mar, 2010

mam ja od dzisiaj, jak na razie nic monstrualnego mnie nie atakowalo z fotek :wink:
bacruk - Pon 29 Mar, 2010

Bardzo fajne szkiełko.
Jedyne co dla mnie mocno ogranicza użyteczność to światło, niestety :cry:

Może ktoś kiedyś zrobi 10-30/1,4 :wink:

Jesienny - Pon 29 Mar, 2010

Wtedy jedyne co Cię będzie ograniczało to tragaż do tego szkiełka.
mavierk - Pon 29 Mar, 2010

kurcze... szkiełko jest wyrąbane w kosmos, posiada najważniejszą cechę - robi ostre zdjęcia ;)
jaad75 - Wto 30 Mar, 2010

Szninkiel napisał/a:
Dziwne, że nie potrafią wyeliminować tej wady
Pewnie potrafią, ale wybierają wyższą rozdzielczość...
Arek - Wto 30 Mar, 2010

... i cenę :)
bacruk - Wto 30 Mar, 2010

Jesienny napisał/a:
Wtedy jedyne co Cię będzie ograniczało to tragaż do tego szkiełka

Chętnie bym ponosił takie cudeńko.
Miałbym z tego więcej frajdy niż z łażenia z wielkim tele.

Może nastąpi przełom technologiczny pozwalający zmniejszyć gabarytu jasnych szkieł… pomarzyć…

MC - Wto 30 Mar, 2010

bacruk, tutaj nie chodzi o technologię, ale o fizykę.
hijax_pl - Wto 30 Mar, 2010

Ciekawe co by się stało z rozdzielczością gdyby wyeliminowali aberrację...
bacruk - Wto 30 Mar, 2010

MC napisał/a:
tutaj nie chodzi o technologię, ale o fizykę

Pogadamy za 20lat jak wejdą do gry nowe materiały i koncepcje, które w ramach praw fizyki pozwolą na więcej niż obecne rozwiązania.

Z Twojej wypowiedzi wynika, że nic więcej nie da się zrobić :wink: to byłoby przygnębiające..

MC - Wto 30 Mar, 2010

Ja fizykiem nie jestem. Mało tego - mam o niej mgliste pojęcie. Ale trochę czytałem na ten temat i wniosek był taki, że nie da się zrobić np. małego i lekkiego telezuma 70-200 o jasności f1.4. W tym przypadku jest podobnie.
fotostrzal - Wto 30 Mar, 2010

Nie no szkło przedstawia się całkiem zgrabnie i choć na brzegach aberrację mamy cudną tak w środku chyba nie jest najgorzej, a wręcz przeciwnie.
nazgul - Sro 05 Maj, 2010

fotostrzal napisał/a:
Nie no szkło przedstawia się całkiem zgrabnie i choć na brzegach aberrację mamy cudną tak w środku chyba nie jest najgorzej, a wręcz przeciwnie.

Moim zdaniem i tak jest lepiej niż w jedynce testowanej na 10 mpix matrycy D200 która na dodatek jest ciut większa niż canonowska. Z wykresów oczywiście, bo na sampelkach niczego BARDZO złego nie widzę... Właśnie zamówiłem tę Tokinkę. Zobaczymy jak się sprawdzi na 12mpix Nikona.

moronica - Sro 05 Maj, 2010

ja jak na razie jestem bardzo zadowolona, pododawalam troche zdjec na shutterstocka i istocka (prawie wszystkie bez jakiegokolwiek poprawiania aberracji) i wiekszosc zostala zaakceptowana a te pozostale zostaly odrzucone z innych powodow. aberracja moze byc problemem ale w obszarach przeswietlonych. przestawilam mojego D90 z powrotem z samych NEFow na NEF+JPG na wypadek gdyby potrzebny by mi byl plik ze skorygowana aberracja ale szczerze to te JPGi jak na razie sa mi zbedne, tylko pogaszaja fantastyczna ostrosc
fotostrzal - Sro 05 Maj, 2010

No proszę. :grin: To jeszcze czekam na opinię nazgula.
jaad75 - Sro 05 Maj, 2010

moronica napisał/a:
przestawilam mojego D90 z powrotem z samych NEFow na NEF+JPG na wypadek gdyby potrzebny by mi byl plik ze skorygowana aberracja
Przecież CA w wołarce koryguje się banalnie prosto...
moronica - Czw 06 Maj, 2010

niestety capture dolaczaja tylko 60dniowy trial a w viewnx za chiny nie moge sie doszukac tej opcji
nazgul - Czw 06 Maj, 2010

moronica napisał/a:
niestety capture dolaczaja tylko 60dniowy trial a w viewnx za chiny nie moge sie doszukac tej opcji

Aberracje można tez poprawić taniutkim PTLens. Ma dedykowane poszcz. obiektywom profile. Jak dostane szkiełko to sprawdzę jak sobie radzi i dam znać.

Edit: "Dwójka" jest na liście wspieranych obiektywów...

moronica - Czw 06 Maj, 2010

no to teraz musze tylko pocykac jakies galezie na tle przepalonego nieba by sie inwestycja zwrocila ;)
leszek3 - Pią 07 Maj, 2010

Szninkiel napisał/a:
Ciekawe jest to, że co do Tokin jednego można być pewnym, aberracja nas nie zawiedzie :-/ Dziwne, że nie potrafią wyeliminować tej wady

Sądzę, że powodem jest możliwość jej eliminowania później, natomiast szczegółów utraconych w momencie robienia zdjęcia później już nie dodasz. No chyba że to fota dla kolorowego magazynu plotkarskiego.