forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 17-50/2.8 OS czy Tamron 17-50/2.8 VC?

emailo - Wto 30 Mar, 2010
Temat postu: Sigma 17-50/2.8 OS czy Tamron 17-50/2.8 VC?
Witam wszystkich,
w sumie juz rzuciłem temat na forum Nikona ale jeszcze nikt w temacie nie zabral głosu zatem wrzucam i tu z nadzieją, ze pomożecie dokonać właściwego wyboru

http://www.optyczne.pl/po...d0=908&add1=880

który ?

Sunders - Wto 30 Mar, 2010

Tamron.
hijax_pl - Wto 30 Mar, 2010

Tamron :)
as... - Wto 30 Mar, 2010

a czemu nie sigma???
ma hsm, ma stabilizację ma stałe światło f2.8 i za pewne jest o wiele lepiej wykonana od tamron-a.

hijax_pl - Wto 30 Mar, 2010

as... napisał/a:
ma hsm, ma stabilizację ma stałe światło f2.8 i za pewne jest o wiele lepiej wykonana od tamron-a.

Hm... jeśli ważniejsza jest jakość wykonania to faktycznie Sigma ;)

as... napisał/a:
czemu nie sigma???

1.O ile się orientuję sigma nie jest jeszcze w Polsce dostępna.
2.Bardziej obawiam się kłopotów z AF w sigmie niż w tamronie.

Djwalkman - Wto 30 Mar, 2010

Sunders napisał/a:
as... napisał/a:
czemu nie sigma???

1.O ile się orientuję sigma nie jest jeszcze w Polsce dostępna.
2.Bardziej obawiam się kłopotów z AF w sigmie niż w tamronie.

Czy przez ultradźwiękowy af w sigmie? :razz:

lupo57 - Wto 30 Mar, 2010

tak naprawdę to nikt nie miał tej sigmy w ręku :razz: :razz: :razz: więc ciężko się wypowiadać na ten temat, musisz jeszcze trochę poczekać

Djwalkman napisał/a:
Czy przez ultradźwiękowy af w sigmie?

HSM zwykle daje szybką i cichą pracę, niestety z celnościa bywa różnie, a kalibracja w przypadku zoomów bywa nieefektywna i od 1.04.2010. będzie się wiązać z dodatkowymi kosztami. To tylko moje obawy, ale wynikające z częstych problemów obiektywów sigmy/także tych z HSM/ z celnością AF.
lupo57 napisał/a:
tak naprawdę to nikt nie miał tej sigmy w ręku

Tak naprawdę można będzie wszystko posprawdzać jak trafi do sklepów, a tamron już jest i można go wypróbować :smile: .

as... - Wto 30 Mar, 2010

bez przesady a tamron to można pójść do sklepu i kupić pierwszą lepszą sztukę???
-Trzeba być niesamowicie odważnym, ja kiedyś dopiero przy czwartej sztuce tamrona-a znalazłem taką bez wad.

bd/ff to std. w tamronie, mydło przy f2.8 to też std. a różna jakość obrazu z lewej i prawej strony może zaskoczyć jak wyeliminujemy bf/ff czy mydło...

gdybym nie miał nie przerabiał tego na sobie to bym nie uwierzył, af tamrona-a jest taki że ludzie się oglądają :lol:

Z sigmą będą też pewnie kłopoty, ale wolał bym mieć sigmę z hsm niż tamron-a z wiertarką.

Sz@kal - Wto 30 Mar, 2010

też miałem czekać aż wyjdzie ta sigma ale jakbym tak czekał to pewnie kiedy ona by wyszła pojawiły by się plotki o czymś innym co ma wyjść i tak można by czekać w nieskończoność - więc zamówiłem Tamrona :) i mam nadzieję, że będę zadowolony - po jutrze się okaże
emailo - Wto 30 Mar, 2010

Sz@kal napisał/a:
też miałem czekać aż wyjdzie ta sigma ale jakbym tak czekał to pewnie kiedy ona by wyszła pojawiły by się plotki o czymś innym co ma wyjść i tak można by czekać w nieskończoność - więc zamówiłem Tamrona :) i mam nadzieję, że będę zadowolony - po jutrze się okaże

wierzę, że podzielisz się wrażeniami :)

as... napisał/a:
Z sigmą będą też pewnie kłopoty, ale wolał bym mieć sigmę z hsm niż tamron-a z wiertarką.

as..., chyba dlatego, że z tamronem już miałeś kłopoty a sigmy chyba jeszcze nie miałeś :smile: Poza tym emailo bierze pod uwagę nowszą wersję tamrona- VC, która trochę się jednak od poprzedniej różni.
as... napisał/a:
af tamrona-a jest taki że ludzie się oglądają

W wersji VC jest trochę cichszy :grin: .
as... napisał/a:
dopiero przy czwartej sztuce tamrona-a znalazłem taką bez wad.

Trzeba próbować.