|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Pentax k100 Darki
gadek80 - Czw 07 Cze, 2007 Temat postu: Pentax k100 Darki Witam.
Po przeczytaniu Testów A100, Pentaxa K10, D400 oraz D80 a szczególnie chodzi mi o ich darki trochę zgupialem. Juz byłem zdecydowany Na k100 alę jęsli on ma tak samo słaby Dark jak K10 no to mała kiszka. Czy wiecie coś może jak sobie radzi PentaX K100 z darkami, bo nie ma testów jefgo jeszcze. Albo co proponujecie bo nie ukrywam że interesują mnie zdjęcia nocne a też zależy mi na stabilizacji. pozdrawiam Maciek
jaad75 - Czw 07 Cze, 2007
To może obejrzyj sobie darki wykonane przez Fafniaka, które zalinkował w komentarzach do testu K10D:
http://www.pbase.com/fafniak/dark_side_of_k10d_
Troszkę inne co? Ciekawe dlaczego autor testu nie nawet nie usiłuje wytłumaczyć tych rozbieżności...
A tak poza tym, to co mają darki do zwykłego użytkowania aparatu? Jeżeli nie zajmujesz się astrofotografią i nie robisz zdjęć z eksteremalnie długimi czasami naświetlania, to darki powinny Ci być całkowicie obojetne. A jeżeli zajmujesz się powyższymi, to kup aparat na CMOSie.
Kmiernik - Czw 07 Cze, 2007
jaad75 napisał/a: |
Troszkę inne co? |
Wystarczy zrobić sobie histogram tych darków, aby przekonać się, że wyglądają prawie identycznie jak histogramy JPG-ów z testu optycznych. Te zdjęcia są po prostu odszumionymi JPG-ami, a nie plikami RAW. Takie przefiltrowane darki nieco kłócą się z ideą dark frame i raczej nie ma sensu odejmować ich od nocnych zdjęć. Nic z nich pouczającego nie wynika.
gadek80 - Czw 07 Cze, 2007
To mam rozumieć że praktyce na zdjęciu wyjdą troche mniejsze darki?
Dlaczego się pytam: Z kolegą ostatnio robilismy zdjęcia Nikusiem D80 zdjęcia nocne naswietlane 10 minut i tam rogi trochę się przyróżowiły
http://www.webgaleria.net/ (zdjęcia na stronie głownej). I zastanawiam się czy Pentax k100 wyjdzie lepiej czy gorzej. Jestem narazie amatorem i dopiero zaczynam swoje spotkania z lustrzankami, ale chciałbym tez robić zdjęcia nocne, bo mnie to też pociąga.
Arek - Czw 07 Cze, 2007
Jak zdjęcia nocne o długich czasach, to tylko CMOS od Canona.
Kmiernik wyjaśnił Ci skąd wynikają różnice pomiędzy darkami zrobionymi przez kolegę, który udzielał się w komentarzach, a tymi u nas.
Arek
|
|