|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Pewna fobia:)
Oreston - Nie 04 Kwi, 2010 Temat postu: Pewna fobia:) Witam!
Nie wiem czy to właściwy dział...Stoję przed wyborem obiektywu.Zastanawiam się nad dwoma:
1.70-200 4L IS USM
lub
2.200mm 2.8L USM
Ten drugi, to pomysł świeży a pojawił się dlatego iż mam wrażenie, że 70-200 ze względu na swój kolor jest BARDZO widoczny, co w reporterce-miejskiej jest zdecydowanie nie wskazane:).
Zatem moje pytanie jest - czy rzeczywiście bardzo go widać,zwraca uwagę?
Z góry dzięki za odpowiedź na moje pytanie!
Pozdrawiam!
Tutejszyn - Nie 04 Kwi, 2010
Laska na plaży.. rozmiar D.. Będzie zwracała uwagę tak samo, bez wzgledu na kolor stanika.
Poza tym długi obiektyw jest chyba po to, aby robić z daleka. Z pewnej odległosci łatwiej wtopić się w tło..
jaad75 - Nie 04 Kwi, 2010
"Reporterka miejska" to jednak zwykle raczej szerokie kąty, to raz... A dwa, każdy duży obiektyw zazwyczaj zwraca uwagę, ale białe eL-ki są jednak trochę bardziej obciachowe niż reszta...
A po trzecie i najważniejsze - istotne są parametry szkła, a tu 70-200/4 jest za ciemny, a 200/2.8 za mało uniwersalny, by nadawały się do miejskiej reporterki...
mavierk - Nie 04 Kwi, 2010
za to 200/2.8 superowo rysuje (ludzie chwalą go sobie, porównując go do 135/2L) - tylko na co Ci stałe 200mm na aps-c?
kufel - Nie 04 Kwi, 2010
jaad75 napisał/a: | ale białe eL-ki są jednak trochę bardziej obciachowe niż reszta... | ...a mnie marzy sie taki zestaw białych i "obciachowych" eLek
co do tematu , to osobiście kolorem obiektywu bym sie nie przejmował.może bardziej gabarytami. wszak jaki by on nie byl i tak przyciąganie uwagę innych, a nietypowy kolor co najwyżej spowoduje ze ktoś spojrzy ciut dłużej. czyli w zasadzie zgadzam sie z tym co napisał Tutejszyn
mavierk napisał/a: | tylko na co Ci stałe 200mm na aps-c? | Nie no, fajne jest, tyle, że niekoniecznie do "miejskiej reporterki"... BTW, a po co 300/4 na FF?...
mavierk - Nie 04 Kwi, 2010
jaad75 napisał/a: | BTW, a po co 300/4 na FF?... | sam kurde nie wiem
ta dwusetka to całkiem porządny sprzęt, ale chyba warto wiedzieć, po so się ją kupuje
Sunders - Nie 04 Kwi, 2010
Tutejszyn napisał/a: | Laska na plarzy.. rozmiar D.. Będzie zwracała uwagę tak samo |
Mam 70-200L i nie potwierdzam
jaad75 napisał/a: | każdy duży obiektyw zazwyczaj zwraca uwagę, ale białe eL-ki są jednak trochę bardziej obciachowe niż reszta... |
Duży obiektyw zawsze zwraca uwagę. Mam wrażenie że nie o kolor chodzi, tylko rozmiar robi wrażenie i chyba o to chodziło Tutejszynowi
Aszex - Nie 04 Kwi, 2010
Wg mnie czarny jest bardziej dyskretny
dżony - Nie 04 Kwi, 2010
to obłożyć go czarną skarpetą, albo starymi majtkami
Szninkiel - Nie 04 Kwi, 2010
Są do kupienia osłony materiałowe na te obciachowe eLki nie ma co się wstydzić
as... - Nie 04 Kwi, 2010
bez przesady,
raz tylko się na mnie patrzył dziwnie znajomy co bawi się w foto, jak zmiemiłem 70-200L f4 na 70-200L f2.8
po chwili rozmowy wymiękł...!
Ale wydocznie tak miało być.
Szninkiel napisał/a: | Są do kupienia osłony materiałowe na te obciachowe eLki nie ma co się wstydzić | Ubierać eLki, wymieniać pasek, zaklejać logo... To nie lepiej jakiś mniej obciachowy system kupić?...
jaad75 napisał/a: | To nie lepiej jakiś mniej obciachowy system kupić? |
Oj tam, z drugiej strony Oreston, laski lecą na eLki
Ale tak jak mówią przedmówcy, zamiast myśleć o kolorach lepiej odpowiedzieć sobie na pytanie: "Do czego potrzebuję ten obiektyw?" I wtedy wybierać
Aszex - Nie 04 Kwi, 2010
Szninkiel napisał/a: |
Oj tam, z drugiej strony Oreston, laski lecą na eLki
|
a czy na taki nie poleciałyby bardziej?
Aszex napisał/a: | a czy na taki nie poleciałyby bardziej? | Niee... Ma za małą osłonę przeciwsłoneczną w stosunku do długości obiektywu, a do tego nie tulipanową...
Aszex napisał/a: |
a czy na taki nie poleciałyby bardziej? |
Lans, lansem, ale obciachowo się pod ciężarem takiego obiektywu przewrócić
Oreston - Nie 04 Kwi, 2010
jaad75 napisał/a: | "Reporterka miejska" to jednak zwykle raczej szerokie kąty, to raz... A dwa, każdy duży obiektyw zazwyczaj zwraca uwagę, ale białe eL-ki są jednak trochę bardziej obciachowe niż reszta...
A po trzecie i najważniejsze - istotne są parametry szkła, a tu 70-200/4 jest za ciemny, a 200/2.8 za mało uniwersalny, by nadawały się do miejskiej reporterki... |
Zależy jaka to reporterka - dla mnie szeroki kąt to do wnętrz i widoków, szerszych uchwyceń.Tele jak najbardziej do reporterki staniesz gdzieś z boku, niewidzialny jak ninja, fotografujesz jak chcesz...jakiś portret, bo w sumie głównie mi po to
No ten kolor... moim zdaniem nie tylko wielkość(bo przecież 70-200 4-jest niewielki w porównaniu do wersji z 2.8).A jak ktoś wypatrzy biały=prof.=drogi...no a po co mam komuś jak się przyczepi krzywdę robić?:)
Ciemny nie ciemny,wiem na co się decyduje - jak komuś za ciemno wersja 2.8, cięższa, większa...no i droższa jest."Trza" sobie umieć radzić z takim sprzętem jaki się ma:).Światło 4 na zewnątrz idealnie! A jak jest wersja z IS to i w trudniejszych miejscach sobie poradzi.
Owszem osłony są na niego...ale w kolorze khaki, nie o kolor osłony tu chodzi....
Co do 200mm świetny obiektyw,optycznie bajka....tylko tak jak jaad75 powiedział mało uniwersalny do tego typu reporterki....
[ Dodano: Nie 04 Kwi, 2010 21:10 ]
Kobiety lecą mówisz...Moja jakoś nie wygląda na "w niebo wziętą"gdy wie ile zamierzam wydać .
krisv740 - Nie 04 Kwi, 2010
Oreston,
jest i czarna : http://www.bhphotovideo.c..._for_Canon.html
ale naprawdę .... nie ma czym się podniecać..... zainteresowanie mija, no chyba, że zależy ci na ...hmmmmm.... "popularności"
nie demonizujmy "białych eLek"...
darekk - Nie 04 Kwi, 2010
Oreston napisał/a: |
[ Dodano: Nie 04 Kwi, 2010 21:10 ]
Kobiety lecą mówisz...Moja jakoś nie wygląda na "w niebo wziętą"gdy wie ile zamierzam wydać . |
Ją nie martwi to że dużo wydasz, tylko to że ELki i inne Kaśki, Baśki będą na ciebie patrzeć.
ASZEX ten Kolo z Sigmą to powinien sobie założyć mocowanie do statywu w okolicach łopatki.
Tranquilizer - Pon 05 Kwi, 2010
Oreston,
jeśli potrzebny jest Tobie jasny obiektyw to może poszukać 70-200/f2.8L (bez IS) zamiast 70-200/f4 L IS ?
Chyba że Tamron/Sigma 70-200/f2.8.
PS.
Mając do wyboru, z Twojego zestawienia, brałbym C70-200/f4.
Sunders - Pon 05 Kwi, 2010
Oreston napisał/a: | wiem na co się decyduje - jak komuś za ciemno wersja 2.8, cięższa, większa...no i droższa jest."Trza" sobie umieć radzić z takim sprzętem jaki się ma:).Światło 4 na zewnątrz idealnie! A jak jest wersja z IS to i w trudniejszych miejscach sobie poradzi. |
Z tego wynika że będzie 70-200/4IS
komor - Pon 05 Kwi, 2010
Nie jestem pewien i jaki dokładnie typ fotografii chodzi, ale jednak do fotografii ulicznej, gdzie nigdy nie wiadomo co się zdarzy, przy długiej ogniskowej wolałbym mieć jednak zooma.
|
|