forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do fotografowania ptaków, do Canona

chuck_1 - Wto 06 Kwi, 2010
Temat postu: Obiektyw do fotografowania ptaków, do Canona
Witam.Jestem nowy na forum, moja przygoda z fotografią związana jest z użytkowaniem kompaktu cyfrowego, w niedalekiej przyszłości planuję zakupić lustrzankę cyfrową dokładniej mówiąc canona eos-a 50d i do tego też chciałbym kupić obiektyw do fotografii ptaków górna granica jakiej nie chciałbym przekroczyć(na obiektyw to 5500 zł)Chciałbym spytać się jaki obiektyw kupić?Czy canona 400mm f5.6 czy canona 300mm f4 a do tego dokupić w przyszłości telekonwerter.Chciałbym się spytać co sądziciee o obiektywie sigmy 150-500mm f4.5-6.3.
Sunders - Wto 06 Kwi, 2010

Najlepiej canona 400/5,6L i statyw.

A odnośnie obiektywów Canona 300mm f4.0 i 400mm f5.6 mógłby mi ktoś więcej napisać więcej na ich temat, chodzi mi o jakość obrazu,ostrość itp.

300/4+TCx1,4 w porównaniu z 400/5,6 jest nieco mniej ostry szczególnie na brzegach, trochę bardziej winietuje i ma większą AC.
Tranquilizer - Wto 06 Kwi, 2010

Chyba że na ptaki z takim obiektywem Sigma 50-500 mm f/4.5-6.3 APO DG OS HSM ? Tyle ze to nie stalka i kosztuje tyle co dobra stalka Canonowska.
MC - Wto 06 Kwi, 2010

Ta Sigma to optycznie całkiem przyzwoite szkło.
Ale może lepiej się zainteresować Canonem 100-400?

Introverder - Wto 06 Kwi, 2010
Temat postu: -
A w granicach 3- 3.5 tys. nic się nie znajdzie o SENSOWNEJ jakości i AF?

Oczywiście do ptaków i do dzikiej zwierzyny..

Tranquilizer - Wto 06 Kwi, 2010

Introverder,

Jak masz Canona to 100-400 szukaj. Ale to i tak wydatek ok 4-4,5 tys za używany.

Ew możesz próbować tamrona 70-200/f2.8 z jakims telekonwerterem (x1.4) ; wtedy masz cene ok 3.5 tys tylko nie wiem jak z celnoscia i predkoscia lapania ostrosci.

Introverder napisał/a:
A w granicach 3- 3.5 tys. nic się nie znajdzie o SENSOWNEJ jakości i AF?

Sigma 120-400APO OS HSM

darek-dorado - Wto 06 Kwi, 2010

chuck_1, nie baw się w zamienniki. Moim zdaniem do ptaków na
1. miejscu 400 f5.6 L
2. 100-400 f 4.5-5.6 L
3. 300 f 4 L
Mam 100-400 L i gdy tylko nadarzy się okazja, zmienię go na 400/5.6, jest ostrzejszy, szybszy i ma lepszy bokeh, jedyny minus to brak stabilizacji.
300 mm do ptaków to IMO za mało, a po dołączeniu TC, tracimy największą zaletę tego szkiełka, czyli światło, no i jakość spada...
Dla mnie w cenie do 5500 nie ma lepszego szkła do ptaków niż C 400/5.6 L i to niezależnie od systemu.

oranżewski - Wto 06 Kwi, 2010

jako tele do ptaków, to też bym brał 400L, ale jeśli ma to być tele uniwersalne (czyli i portrety i reporterka, sport i zwierzyna) to ja bym jako drugi wariant podał 100-400L - on ma zakres lepszy no i IS, wprawdzie słaby, ale jednak jest.
Szninkiel - Wto 06 Kwi, 2010

Ja osobiście skłaniam się też ku 400L ze względu na fakt posiadania 70-200L/4 co powoduje dublowanie zakresu przy obiektywie 100-400

Dziękuje wszystkim za porady, teraz to skłonię się do Canona 400mm f5.6.
zug - Wto 06 Kwi, 2010

chuck_1 napisał/a:
teraz to skłonię się do Canona 400mm f5.6.

i słusznie :smile:
z 100-400L też bywa rożnie, mając to szkło jedynie co jest w nim lepsze to uniwersalność no i stabilizacja ale kupując jeszcze raz brałbym 400L :razz:

B o g d a n - Wto 06 Kwi, 2010

zug napisał/a:
z 100-400L też bywa rożnie, mając to szkło jedynie co jest w nim lepsze to uniwersalność no i stabilizacja ale kupując jeszcze raz brałbym 400L
Widzę, że mit 100-400L już z wolna upada :wink:

chuck_1 napisał/a:
Dziękuje wszystkim za porady, teraz to skłonię się do Canona 400mm f5.6
Weź tylko pod uwagę, że minimalna odległość ostrzenia to 3,5 metra.
Ponadto pytanie, jakie ptaki masz zamiar fotografować? Jeśli małe lub tylko z daleka, to OK. Jeśli jakieś większe ze specjalnych ambon, to czasami przydaje się ogniskowa i poniżej 200mm, mi się to zdarzało z 100-400 dość często, np. ta czapla biała

Strzała - Wto 06 Kwi, 2010

Tym 400mm f/5.6 można fotki zrobić z ręki, ale jak jest dobre światło...
:arrow: KLIK

EDIT: A jak jest się nad morzem i widzi się np burzyka, czy alkę, czy nurnika, czy głuptaka i trzeba fotkę dokumentacyjną zrobić i jak jest słabe słabe światło, to wtedy z fotki nici :?:

darek-dorado - Wto 06 Kwi, 2010

Generalnie do ptaków 400/5.6 L jest lepszy niż 100-400 L, ale jeżeli dużo zdjęć robimy z czatowni, to ta przewaga już nie jest taka oczywista. Chodzi głównie o zakres, jak napisał Bogdan bywa, że i 200 mm to za dużo, zoomy mają po prostu tą niesamowitą zaletę, że ...są zoomami. Robiąc np myszołowy z czatowni zdarza się, że świetne portrety robimy na 400 mm, ale gdy dojdzie do jakiejś akcji np, walki dwóch myszaków to z fotek nici, bo wszystko poucinane. Zdarzyło mi się, że portret bażanta, niemal makro robiłem ze 100 mm, a to i tak było za dużo, bo mi ptaszor zaglądał w obiektyw.
Wybór więc nie taki oczywisty i wcale nie łatwy.
No chyba, że ma się już bardzo sprecyzowane potrzeby i oczekiwania.

Strzała - Wto 06 Kwi, 2010

Właśnie... Jak z czatowni to inny, jak z zaskoczenia, to też inny. Ja mam ten sam problem dalej... Ale 100-400 też ze statywu zrobisz :mrgreen: i z czatowni :D
Sunders - Sro 07 Kwi, 2010

darek-dorado napisał/a:
Generalnie do ptaków 400/5.6 L jest lepszy niż 100-400 L

Do tego dochodzą problemy z większym rozrzutem jakościowym 100-400L niż 400/5,6L.
darek-dorado napisał/a:
jeżeli dużo zdjęć robimy z czatowni, to ta przewaga już nie jest taka oczywista. Chodzi głównie o zakres/.../zdarza się, że świetne portrety robimy na 400 mm, ale gdy dojdzie do jakiejś akcji np, walki dwóch myszaków to z fotek nici, bo wszystko poucinane. Zdarzyło mi się, że portret bażanta, niemal makro robiłem ze 100 mm, a to i tak było za dużo, bo mi ptaszor zaglądał w obiektyw.

Może w czatowni optymalnie byłoby mieć dwie puszki-na jednej 400/5,6L a na drugiej 70-200L :???: :smile:
Jak robimy zdjęcia z podchodu, to przydaje się nie tylko zmienny zakres ale i IS w 100-400L.
darek-dorado napisał/a:
Wybór więc nie taki oczywisty i wcale nie łatwy.

Właśnie-zawsze zostaje jakiś niedosyt, bo niestety chyba nie ma jednego 100% optymalnego rozwiązania :roll:
darek-dorado napisał/a:
No chyba, że ma się już bardzo sprecyzowane potrzeby i oczekiwania.

To sprecyzowanie potrzeb przychodzi z trudnością i zawsze pozostaje jakieś ziarno niepewności :zalamany:

Marian - Sro 07 Kwi, 2010

A zoom Sony 70-400G nie wystarczy? Na dodatek ma się też stabilizację.
RB - Sro 07 Kwi, 2010

Marian napisał/a:
A zoom Sony 70-400G nie wystarczy? Na dodatek ma się też stabilizację.

Do Canona nie za bardzo...
Poza tym jednym starcza a inni chcą np. Nikkora 600/4 VR... A innym starcza Sigma 70-300 APO.

chuck_1 napisał/a:
w niedalekiej przyszłości planuję zakupić lustrzankę cyfrową dokładniej mówiąc canona eos-a 50d
RB, wyszedłem z założenia, że skoro jeszcze lustrzanki nie ma, to możliwe są jeszcze inne warianty.
Sony ma najbardziej uniwersalny system stabilizacji spośród wszystkich producentów.
Poza Sony jest jeszcze Olympus z zoomem 55-200, który też sięga do 400mm.

darek-dorado - Sro 07 Kwi, 2010

Marian napisał/a:

Poza Sony jest jeszcze Olympus z zoomem 55-200, który też sięga do 400mm.

W takim razie 100-400 "sięga" do 640 mm :wink:

Z pewnością darku-dorado :wink:
Dorzucę jeszcze Sony 500 AF, czyli 750 mm do fotografowania ptaków na tle nieba. Na dodatek tak lekkie, że można godzinami nosić w jednej ręce, co przy chodzeniu za ptakami jest jak znalazł :lol:

Szninkiel - Sro 07 Kwi, 2010

Marian napisał/a:

Dorzucę jeszcze Sony 500 AF, czyli 750 mm do fotografowania ptaków na tle nieba. Na dodatek tak lekkie, że można godzinami nosić w jednej ręce, co przy chodzeniu za ptakami jest jak znalazł :lol:

A jak "wychodzą" zdjęcia z tego cuda

MC - Sro 07 Kwi, 2010

Szninkiel napisał/a:
A jak "wychodzą" zdjęcia z tego cuda

Bardzo dobrze. Szczególnie za taką cenę.

MC już napisał. Ten obiektyw jest chyba niedoceniany, bo niektórzy pewnie sobie wyobrażają jego jakość na podstawie jakości "luster z ZSRR", no i pewnie nie potrafią sobie wyobrazić, że AF w nim działa. Ja mam Minoltę, ale Sony to chyba dokładnie to samo.
"Pierścionki" przy fotografowaniu na tle nieba z całą pewnością się nie pojawiają.

EZOGHUL - Czw 08 Kwi, 2010

Jak dla mnie z tej stawki to w grę wchodzi tylko 400 5.6 L.
Przy dobrej technice to i 1/160 s zrobisz fotkę. :)

Szybki AF, świetny optycznie i stosunkowo lekki :)

jasiekcom - Czw 08 Kwi, 2010

Ja się tam nie znam :wink: ale jak kiedyś zasięgałem opinii od ludzi którzy zajmują sie fotografowaniem ptaków to zdecydowanie doradzali zamiast 100-400 brać 400/5.6 ponoć lepszy ale jeszcze raz mowie nie miałem ani jednego ani drugiego a to co mowie to zasłyszane sugestie od ludzi którzy się tym zajmują
palindrom - Czw 08 Kwi, 2010

Byłem w parku w poprzednią niedzielę. Miałem ze sobą Tamrona 70-200/2.8 i TC MC7 x2 + monopod
Kilka refleksji:
- TCx2 degraduje obraz dość mocno. Od biedy można zrobić zdjęcie i powalczyć z jakimś Gimpem albo PSem, może nawet skutecznie, jednak docelowo trzeba się zaopatrzyć w jakiś dobry obiektyw.
- 400mm na APS było w większości OK, do momentu gdy nie spotkałem w koronie drzewa raniuszka. Byłem raczej niepocieszony - zabrakło zasięgu a z TCx2 zapomnij o cropie. Myślę że posiadając tak ostre szkło jak Tamron i dość gęstą matrycę, warto wyrzucić TC i robić crop. Chyba że jest to dobry TCx1.4, który może wyciągnąć więcej z obiektywu*
- Wciąż myślę o Bigmie ;)
- Widziałem zdjęcia z manualnej Sigmy APO 400/5.6, choć trochę strach kiedy akcja podejdzie bliżej. Za to masz dobry, stosunkowo tani obiektyw.
- Monopod to kapitalna sprawa (dzięki, hijax_pl !), choć jeżeli nie wiemy na co się nastawić to fajnie mieć do tego monopodu jakąś głowicę. Teraz żałuję że od razu nie kupiłem.

(*) Jeżeli rozdzielczość jaką daje obiektyw przekracza zdolność rozdzielczą matrycy, to dodatkowe powiększenie obrazu pozwoli wyciągnąć więcej szczegółów. W przeciwnym wypadku mamy do czynienia z tzw. pustym powiększeniem, tj. obraz jest większy ale nie bardziej szczegółowy. W takim przypadku warto wyrzucić TC i robić cropy.

zakopiec - Pią 09 Kwi, 2010

Za namową rok temu zakupiłem 100-400 i jest tak jak otrzymywałem informacje.
Zoom przy ptakach sie przydaje. IS jest ale w tym modelu jeśli nie masz jakiegoś promyczka słonca potrafi długo namierzać zwłaszcza małe niecierpliwe ptaszki - przynajmniej w moim przypadku.
Napewno podpinanie extenderów 1,4 i 2,0 (próbowałem) mija się z oczekiwaniem.

chuck_1 - Sro 02 Cze, 2010

Witam. Postanowiłem trochę odświeżyć ten temat.W drodze do kupna mojej pierwszej lustrzanki i obiektywu do fotografowania ptaków pojawił się problem, wcześniej pisałem że interesuje mnie Canon EOS 50D i obiektyw Canon 400mm f5.6 ale jak się okazało trochę przeliczyłem swoje możliwości finansowe.Teraz w grę wchodzi zakup,któregoś z obiektywów Sigmy moglibyście doradzić jakiś, max cena to 4000 zł.Widziałem zdjęcia robione Sigmą 120-400mm w dziale wasze zdjęcia i powiem jestem pod wrażeniem.Ale ktos napisał że połączenie Canona i Sigmy to nie jest dobry pomysł.Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego.Z góry dziękuję za pomoc.
oranżewski - Sro 02 Cze, 2010

to może zrezygnuj, na rzecz 400L, z 50D i kup 450D?
Introverder - Sro 02 Cze, 2010
Temat postu: -
Na Twoim miejscu bym zaczekał i dozbierał na 400/5.6L, ale to tylko moje prywatne zdanie :) ; ).

Bo wg mnie różnica w jakości między Sigmami za 4000 tys. a Canonem 400/5.6L za chyba trochę ponad 5 tys. jest tak duża, że nie warto oszczędzać.. Lepiej mieć jeden super obiektyw, ale na długo, niż potem zmieniać.
W końcu 4 tys. to niemało, to prawie 80% ceny Canona.. Nie znam dokładnej ceny, ale moim zdaniem warto zrobić takie kalkulacje, bo mi by było szkoda wydać 4 tys. na obiektyw mając za niewiele drożej znacznie lepsze szkło.

No chyba, że jedziesz na safari i to jedyna taka szansa w życiu, wtedy pewnie brałbym Sigmę i nie marudził :) ; ).

No i dochodzi kwestia taka czy np. kupić C 400/5.6L czy C 100-400 4.5-5.6L a to już zależy od preferencji, jakiego zakresu się używa na co etc. ..

kelvinpiotr - Sro 02 Cze, 2010

chuck_1 napisał/a:
Teraz w grę wchodzi zakup,któregoś z obiektywów Sigmy moglibyście doradzić jakiś, max cena to 4000 zł.

Jeżeli masz możliwość sprowadzenia z USA to :
http://www.bhphotovideo.c..._Autofocus.html
To tak na szybko bo pewnie można wyszperać trochę taniej , chociaż cena dolara to dziś już nie 2,5 zł :wink:
Ale i tak oscyluje ok. kwoty wskazanej przez Ciebie.
A porównanie jakości i pracy do Sigmy........
Pozdrawiam Piotr

więcej przydatnych informacji
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=11374

Sunders - Sro 02 Cze, 2010

chuck_1 napisał/a:
interesuje mnie Canon EOS 50D i obiektyw Canon 400mm f5.6 ale jak się okazało trochę przeliczyłem swoje możliwości finansowe.Teraz w grę wchodzi zakup,któregoś z obiektywów Sigmy moglibyście doradzić jakiś, max cena to 4000 zł.

Za ok.4000pln możesz znaleźć używanego canona 300/4L IS, a za ok.3000pln jego starszą wersję 300/4L/bez IS/.

zakopiec - Sro 02 Cze, 2010

Swoja roczna 100-400 sprzedałem za 4100zł
Teraz jak szukałem dla siebie 300/2.8 opatrzyła mi się stałka 300 lub 400 starszej wersji za chyba 2.500 zł na allegro. Moze jeszcze jest?

Sunders - Czw 03 Cze, 2010

zakopiec napisał/a:
opatrzyła mi się stałka 300 lub 400 starszej wersji za chyba 2.500 zł na allegro. Moze jeszcze jest?

http://allegro.pl/item105...sza_wersja.html
"Trochę" zużyta :wink:

EZOGHUL - Czw 03 Cze, 2010

Sunders napisał/a:
zakopiec napisał/a:
opatrzyła mi się stałka 300 lub 400 starszej wersji za chyba 2.500 zł na allegro. Moze jeszcze jest?

http://allegro.pl/item105...sza_wersja.html
"Trochę" zużyta :wink:

To tylko przykład solidności tego sprzętu - ma kilkanaście lat.

chuck_1 - Sob 05 Cze, 2010

Witam to znowu ja, parę dni nie było mnie a wszystkie wymienione w poprzednich postach aukcje niestety już się skończyły a przyznam oferty były kuszące.Mam jedno takie pytanie czytałem gdzieś,że lustrzanki Canona i obiektywy Sigmy nie specjalnie za sobą przebadają czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć na czym to polega.Cały czas myślę o którymś z obiektywów Sigmy bo widziałem na forum zdjęcia robione Sigmą 120-400 i przyznam,że jestem pod wrażeniem.Tylko nie wiem czy Canon i Sigma byłby to odpowiedni wybór dla amatora i czy ewentualnie nie myśleć w takim przypadku nad Nikonem.
zug - Sob 05 Cze, 2010

chuck_1 napisał/a:
Canona i obiektywy Sigmy nie specjalnie za sobą przebadają

problem może być z ustawianiem ostrości może ją ustawiać przed lub za obiektem.(albo gdzieś indziej :mrgreen: )
najlepiej jest przed kupnem podpiąć szkiełko i zrobić kilka zdjęć i sprawdzić czy ostrość jest tam gdzie powinna być i najlepiej oceniać to np na laptopie którego możesz wziąść do sklepu ;)
Wcześniej kalibracja Sigm była za darmo teraz chyba trzeba płacić za przesyłkę do serwisu.