|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Test aparatu Fujifilm FinePix S200EXR
Arek - Wto 06 Kwi, 2010 Temat postu: Test aparatu Fujifilm FinePix S200EXR http://www.optyczne.pl/12...ix_S200EXR.html
W imieniu Krzyśka zapraszam do lektury.
Arek
Djwalkman - Wto 06 Kwi, 2010
Baaardzo fajny test, przeczytałem od desko do deski. Aparat jak aparat, wspaniała jakość zdjęć, świetna matryca dobra ergonomia, nuuuda .
P_M_ - Sro 07 Kwi, 2010
Ja nie wiem, jak odniesc sie do tego testu. Nie wiem, co warte sa rawy, ktore ten aparat wypluwa. Czy zaden inny program tych plikow nie otworzyl poprawnie?
Mi nie chcialoby sie robic pomiarow dla TAK wywolanych rawow. Marnowanie czasu, bo wyniki sa niemiarodajne.
Szninkiel - Sro 07 Kwi, 2010
P_M_ napisał/a: | Ja nie wiem, jak odniesc sie do tego testu. Nie wiem, co warte sa rawy, ktore ten aparat wypluwa. Czy zaden inny program tych plikow nie otworzyl poprawnie?
Mi nie chcialoby sie robic pomiarow dla TAK wywolanych rawow. Marnowanie czasu, bo wyniki sa niemiarodajne. |
Nie bądźmy niewolnikami danych i statystyk
P_M_ - Sro 07 Kwi, 2010
Szninkiel napisał/a: | P_M_ napisał/a: | Ja nie wiem, jak odniesc sie do tego testu. Nie wiem, co warte sa rawy, ktore ten aparat wypluwa. Czy zaden inny program tych plikow nie otworzyl poprawnie?
Mi nie chcialoby sie robic pomiarow dla TAK wywolanych rawow. Marnowanie czasu, bo wyniki sa niemiarodajne. |
Nie bądźmy niewolnikami danych i statystyk |
Jakimi niewolnikami? Ja chce wolnosci i prawa do swobodnego obrabiania 'surowki'. RAW-y obrobione przez dedykowany soft producenta sa, nie oszukujmy sie, malo wiarygodne.
Czy zaden PS i Bibble nie mogl sobie z tym poradzic, ze zaserwowano cos takiego?
Chetnie sciagnalbym sobie takiego RAW-a i poprobowal.
Ale dokonując oceny tego aparatu trzeba wziąć pod uwagę odbiorcę tego cuda, ktoś kto kupuje puszkę ze stałym obiektywem i mega zooomem, średnio jest zainteresowany cudami z plikami raw
lcf - Sro 07 Kwi, 2010
Co do dcraw, to obecna wersja nie ma problemu, żeby wydobyć oba obrazy z plików *.RAF - trzeba tylko użyć opcji "-s all".
P_M_ - Sro 07 Kwi, 2010
Szninkiel napisał/a: | Ale dokonując oceny tego aparatu trzeba wziąć pod uwagę odbiorcę tego cuda, ktoś kto kupuje puszkę ze stałym obiektywem i mega zooomem, średnio jest zainteresowany cudami z plikami raw |
Zdziwilbys sie. Ludzie lubia miec RAW, bo jednak komputer wiecej moze niz malpka w kwestii balansu bieli, wyostrzania, odszumiania i korygowania wad geometrycznych.
Kompaktow uzywaja takze uzytkownicy lustrzanek. Nie kazdy chce ciagnac wszedzie swoj drogi, wycacany i ukochany sprzet, ale wciaz lubi decydowac o koncowym rezultacie w stopniu mozliwie nawyzszym.
Po trzecie i ostatnie - akurat takie zabawki nie kupuja zupelni amatorzy tylko tacy, ktorzy chca sie poduczyc i poeksperymentowac zanim kupia lustrzanke. Kompletni ignoranci kupia tz6/7 i beda piali z zachwytu, co tez za cudo maja i jakie filmy 'fulchade' to potrafi nakrecic.
P_M_ napisał/a: | Kompletni ignoranci kupia tz6/7 i beda piali z zachwytu, co tez za cudo maja i jakie filmy 'fulchade' to potrafi nakrecic. |
Ale po co osądzać i tak szufladkować? Niektórzy mogą nie mieć pieniędzy na ten przykład
Chris62 - Wto 26 Paź, 2010
P_M_ napisał/a: | Ja nie wiem, jak odniesc sie do tego testu. Nie wiem, co warte sa rawy, ktore ten aparat wypluwa. Czy zaden inny program tych plikow nie otworzyl poprawnie?
Obrabiałem RAWy z tego aparatu. Mozesz pobrać darmowy s7raw który pozwala wywołać zdjecia o wielkości 4000x3000. 12MP a nawet większe 24 MP he he.
Przy ISO 200 i wyższych program umożliwia mieszanie pikseli R i S czyli odzyskiwanie detali przepaleń i z cieni.
Wywołałem też przy pomicy RAW therapy ten podobnie jak w teście dcraw nie wywoła większego formatu niż 6 MP.
Jakby nie wywołać i patrzeć pod lupą dla mie to jest aparat 6MP dlatego ma niższe szumy a wyższe rozdzielczości natomiast to tylko interpolacja bez adekwatnej do tego ilości detali.
Jeśli uznać że to klasa 6MP to nie ma sie czego czepićc świetna jak na ten segment dynamika i ostrość porównywalna ze starymi lustrzankami 6 MP.
Od aparatu 12 MP oczekuję jednak więcej w kwestii rozdzielczości.
|
|