|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - potrzebny konwerter szerokokątny 67mm
kubon - Wto 06 Kwi, 2010 Temat postu: potrzebny konwerter szerokokątny 67mm Cześć
szukam konwertera szerokokątnego do Nikona D90 ( obiektyw ma srednice 67mm). Po googlalem i do takiego gwintu był tylko konwerter firmy KING i jakis tani firmy RAYNOX(obydwa w cenie ok 250zl). Szukam już porządniejszego konwertera tak do ok 1000zl.
Mozecie cos polecic?
hijax_pl - Wto 06 Kwi, 2010
kubon napisał/a: | konwertera szerokokątnego do Nikona D90 ( obiektyw ma srednice 67mm). |
Znaczy się.. do obiektywu szukasz, zapewne 18-105VR
kubon napisał/a: | do takiego gwintu był tylko konwerter firmy KING i jakis tani firmy RAYNOX(obydwa w cenie ok 250zl). |
No bo po tyle mniej więcej chodzą takie soczewki
kubon napisał/a: | Szukam już porządniejszego konwertera tak do ok 1000zl. |
A nie lepiej szukać porządnego obiektywu szerokokątnego?
kubon napisał/a: | Mozecie cos polecic? |
Raynox to naprawdę porządna firma, ale nie polecam konwerterów jako takich
Aszex - Wto 06 Kwi, 2010
http://www.optyczne.pl/17...dsumowanie.html
dcr-250, do makro, raynoxa jest niezły, reszty nie znam
kubon - Wto 06 Kwi, 2010
hijax_pl, oczywiście, że lepiej jakiś porządne szerokie szkło, ale za 1k to jest tylko to co kolega wyżej podał, a więc tak nie za bardzo mnie to zadowala. Jesli chodzi o obiektyw moj, to sie zgadza
Widziałem konwertery raynoxa do mniejszych gwintów za ok 800-1000zl i zastanawialo mnie dlaczego tylko na te male gwinty są.
mysle ze interesowal mnie DCR-500 0.5x
przegladam teraz to: link i zastanawia mnie czy nie będzie czasem widać przegów tego konwertera przy ogniskowej 18mm.
i jeszcze jedno: widze kilka o srednicy 62mm czy jak bym kupil przejsciowke 62>67 to czy nie bedzie widac wtedy na brzegach obudowy konwertera?
hijax_pl - Wto 06 Kwi, 2010
kubon napisał/a: | lepiej jakiś porządne szerokie szkło, ale za 1k to jest tylko to co kolega wyżej podał, a więc tak nie za bardzo mnie to zadowala. |
A to czego szukasz? Jakiego kąta?
kubon napisał/a: | Widziałem konwertery raynoxa do mniejszych gwintów za ok 800-1000zl i zastanawialo mnie dlaczego tylko na te male gwinty są. |
Bo konwertery w zasadzie są do aparatów/kamer z niewymiennymi obiektywami.
kubon napisał/a: | zastanawia mnie czy nie będzie czasem widać przegów tego konwertera przy ogniskowej 18mm. |
Wyślę, że tak, bo przy 18mm już sam obiektyw zaczyna winietować,
kubon napisał/a: | srednicy 62mm czy jak bym kupil przejsciowke 62>67 to czy nie bedzie widac wtedy na brzegach obudowy konwertera? |
Obudowy - nie, ale będzie winietował mocno.
kubon - Sro 07 Kwi, 2010
szukam dobrego konwertera, ktory nie bedzie mial abbaracji(albo jakies niewielkie)
komor - Pią 09 Kwi, 2010
Mnie by było szkoda wydać tysiaka na dodatkową soczewkę do plastikowego kita 18-105 VR. Albo kupiłbym Ciamcianga 14 mm albo jednak zbierał dalej na prawdziwy obiektyw typu 10-20.
|
|