forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Osłona monitora

Tutejszyn - Czw 08 Kwi, 2010
Temat postu: Osłona monitora
Kiedy weźmiemy w rękę dowolną rzecz wyprodukowaną przez człowieka, cokolwiek co nas otacza, okaze się, ze każdy detal, każde załamanie krzywizny, kazdy przycisk lub wgłębienie ma swój cel i zostało wkomponowane w trzymaną przez nas rzecz nieprzypadkowo. Nawet jeśli nie znamy przeznaczenia jakiegoś elementu, możemy być pewni, że ono isnieje. Nie zauważamy tego, bo i po co. Wystarczy, ze rzecz jest wygodna i umiemy się nią posługiwać.
Nikon od modelu chyba D70 po D700 ma coś, na co nie znajduję wyjaśnienia. Na pierwszy rzut oka wydało mi się oczywiste, ze wystarczy w to miejsce skierować pilota zdalnego sterowania, aby usłyszeć uruchamianą migawkę. W tym przypadku pilot na podczerwień wyzwalałby migawkę dużo wygodniej niz wężyk. Jednak nie.. Również nie jest to dostęp do czujnika natężenia światła pozwalający oświetlić monitor we właściwy sposób tzn: czarne na białym lub białe na czarnym.
Jaki jest więc cel isnienia tego otworka w osłonie monitora?
To nie jest tak, ze nie mogę spać z tego powodu, ale wkurza mnie brak wyjasnienia jego przeznaczenia..

Jesienny - Czw 08 Kwi, 2010

Miejsce na "sznureczek", którym można przymocować toto do paska i przy odczepianiu nie zgubić? :]
zug - Czw 08 Kwi, 2010

zacytuję kolegę ;) :P
"MZ - otwór wentylacyjny, celem odprowadzania pary, żeby LCD nie "pocił się" od pary skroplonej" :mrgreen:

lama - Czw 08 Kwi, 2010

Tutejszyn, może do wyrównania ciśnień :wink:
Tutejszyn - Pią 09 Kwi, 2010

Gdyby to było potrzebne uzytkownikowi, to byłoby to opisane w instrukcji. Musi korzystać z tego aparat. Różne wynalazki się pojawiają i znikają, a to jest w D70, D80, D90, D300, D700.
Osłona nie jest szczelna, więc nie o parę chodzi. Sznurek? Po cholerę sznurek? Osłonę sciąga się moze raz w zyciu.

...można nabijać się dalej :)

kozidron - Pią 09 Kwi, 2010

Tutejszyn napisał/a:
Jaki jest więc cel isnienia tego otworka w osłonie monitora?

to jest dziurka na reset aparatu :razz: :mrgreen: :wink:

Cytat:
...można nabijać się dalej :)

niestety Tutejszyn, tym tematem nie przebijesz wątku o panelach podłogowych :razz: :wink:

Tutejszyn - Pią 09 Kwi, 2010

kozidron napisał/a:
...niestety Tutejszyn, tym tematem nie przebijesz wątku o panelach podłogowych :razz: :wink:

A był taki wątek?

Doskonale zdawałem sobie sprawę z tego, że tym tematem włażę na pole minowe. Miałem nadzieję, że sprawa zostanie rozwiązana w trzy godziny, a temat zamkniety i zapomniany a ja już spokojnie i z poczuciem spełnienia będę czekał na nadejście roku 2012. Cóż... :(

skasowany - Pią 09 Kwi, 2010

Tutejszyn, nie zniechęcaj się, kontynuuj, jest wesoło... :lol: :zalamany:
SlawGaw - Pią 09 Kwi, 2010

Ten otworek to miejsce na dziurkę. :mrgreen: