|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Konwerter szerokokątny KING DSLR-07, DSW PRO 07 58mm (inny)?
stryjenka - Czw 08 Kwi, 2010 Temat postu: Konwerter szerokokątny KING DSLR-07, DSW PRO 07 58mm (inny)? Witam,
Mam Canona 40D z obiektywem 28-90mm. No i niestety brakuje mi szerokiego kąta
W niedalekiej przyszłości mam zamiar kupić obiektyw, który mi ten szeroki kąt zapewni ale w tej chwili zwyczajnie mnie na niego nie stać.
Więc chyba pozostają konwertery.
Mogę znieść winietowanie i dystorsje (oczywiście w jakichś rozsądnych granicach).
Co sądzicie o KINGu DSLR-07, DSW PRO 07? Jeżeli nie ten to jaki?
Wiem, że wszyscy opędzają się od konwerterów jak mogą ale ja w tej chwili potrzebuję tego szerszego kąta.
Pytanie czy lepsze coś niż nic
Zależy mi na opiniach osób, które wypróbowały takie cudo
P_M_ - Czw 08 Kwi, 2010
Kup sobie obiektyw 18-55. Jest bardzo tani i da ci szeroki kat.
Na przyszlosc - omijaj wszystko, co ma napis 'King'. To sa smieci.
WojciechW - Nie 02 Maj, 2010
Akurat King jest dedykowany do typowych kitów 18-55 mm Canona, Nikona i Pentaxa na średnice gwintów 52 i chyba 55 mm. Z obiektywem 28-90 mogą być chyba jakieś kłopoty.
Parę miesięcy temu kupiłem sobie Kinga do Pentaxa K20D, ale w tym wypadku określiłbym siebie skrótem CMWUL czyli chwilowo mniej wymagający użytkownik lustrzanki. Chcę w tym roku potrenować sobie z poszerzonym kątem używając Kinga i odkładając zakup prawdziwszego szerszego kąta na przyszły sezon. W przypadku Kinga napodkalem nawet kilka calkiem pozytywnych opinii recenzentów, a nawet parę zdjęć testowych.
W żadnym wypadku nie żałuję wydanych 150 zł, bo to tyle co nic, a sporo frajdy. Jestem całkiem zadowolony z uzyskiwanych zdjęć, ale oczywiście ich jakość jest troszkę gorsza niż dla normalnych obiektywów szerokokątnych, zwlaszcza na brzegu kadru. Nie zrezygnowałem z zakupu szerszego kąta w przyszłym sezonie, ale też pewnie będę dalej używał malutkiego Kinga w sytuacjach gdy żonglowanie wieloma obiektywami będzie utrudnione.
Nie wiem czy nie żałowałbym pieniędzy na droższy konwerter do lustrzanki, bo za 1250 zł jest do kupienia nowy Samyang, a za 1650 zł nowy Tamron 10-24. Natomiast mam dedykowany konwerter do Canona G9.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
|
|