forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Jaki filtr do Nikon 35mm f 1.8g af-s dx

kubusiekk - Czw 08 Kwi, 2010
Temat postu: Jaki filtr do Nikon 35mm f 1.8g af-s dx
Witam być może gdzieś podobne rozmowy miały miejsce ale niestety nie znalazłem. Jeżeli się powtarzam to z góry przepraszam;) Mam takie pytanie: co myślicie o filtrach do Nikon 35mm f 1.8g af-s dx jaki najlepszy typ filtra? Planuje kupić ten obiektyw w szczególności ze względu na jego przysłonę i przy wyborze filtra do niego głównie zależy mi na tym aby taki filtr nie spowodował zmniejszenia ilości światła które wpada przez obiektyw głównym zadaniem filtra ma być ochrona tego obiektywu przed zarysowaniami itd...
hijax_pl - Czw 08 Kwi, 2010

kubusiekk, jeśli już koniecznie potrzebujesz takie filtr to polecam szarą serie uv'ek Hoya.
Szninkiel - Czw 08 Kwi, 2010

kubusiekk napisał/a:
głównym zadaniem filtra ma być ochrona tego obiektywu przed zarysowaniami

nie szkoda kasy? ;-)

szkoda kasy będzie jak coś się przypadkowo stanie z obiektywem;)
zug - Czw 08 Kwi, 2010

kubusiekk, tu masz podsumowanie testu filtrów UV.nie powinieneś mieć problemu z wyborem ;)

dzięki :smile: a czy ktoś wie ile na takich filtrach UV traci się światła? może lepiej coś w stylu Hoya PROTECTOR HD?
hijax_pl - Czw 08 Kwi, 2010

kubusiekk, no w tych testach co podlinkował zug są wykresy transmisji przecież :???:

dobra już mam to :roll: dzięki wielkie za pomoc :mrgreen:
Marcin_B - Wto 13 Gru, 2011

ja odświeżę ... 35 1.8G ma 52,5mm a nie 52mm jak np 18-55. Wejdzie na to filtr ?
moronica - Wto 13 Gru, 2011

Marcin_B, wg specyfikacji ten obiektyw ma srednice gwintu 52mm
CzarekFH - Wto 13 Gru, 2011

No i w rzeczywistości też tyle ma. Gdzie wypatrzyłeś, że ma 52,5? Filtry 52 idealnie pasują.