forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Pomocy - Upuściłem D90

Pan_Żabka - Czw 08 Kwi, 2010
Temat postu: Pomocy - Upuściłem D90
Witam wszystkich!

Miesiąc temu kupiłem Nikona D90, cieszę się nim jak dziecko, ale... kilka dni temu położyłem go na łóżku, i moja kobieta niechcący zrzuciła go na podłogę... aparat nie miał długiej drogi - zaledwie 40 centymetrów, i wylądował na dywanie, ale dość pechowo, bo filtr UV nakręcony na obiektyw rozsypał się... :cry: po upadku aparat działa, af, redukcja wibracji, i wszystko wydaje się ok, ale przy poruszaniu aparatem na boki słychać jakiś lekki stuk w obiektywie (zwłaszcza kiedy aparat trzymam obiektywem do góry, i przechylam na boki)... nie wiem sam, bo przedtem nigdy nie sprawdzałem w ten sposób aparatu, nie telepałem nim na boki, więc nie wiem, czy ten stuk nie był tam od początku, i czy jest to normalne... poprostu teraz mam schizę...
Bardzo proszę o porady i opinie... ten stuk powinien tam być, czy poprostu coś spieprzyłem?

Pozdrawiam!
Bartek.

maziek - Czw 08 Kwi, 2010

Może stukać (tak w ogóle, są luzy, to stuka) - idź do sklepu z body, dokręć takie same szkło i posłuchaj, czy wydaje identyczne dźwięki.
sigmiarz - Nie 11 Kwi, 2010

i najlepiej podmień o! :twisted:
Pan_Żabka - Nie 11 Kwi, 2010

Tak też uczyniłem - poszedłem do sklepu i zapytałem się czy to normalne. Gość potelepał, stwierdził że to soczewka VR... i nie ma powodów do obaw. Cieszę, się, bo już zaczynałem mieć paranoje po tym upadku. Dziękuję za zainteresowanie Panowie.

Topik do skasowania panie admin.

Telehubis - Sro 14 Kwi, 2010

Aha i jeszcze jedno: zmien kobiete. :wink:
Sunders - Sro 14 Kwi, 2010

Pan_Żabka napisał/a:
kupiłem Nikona D90, cieszę się nim jak dziecko, ale... kilka dni temu położyłem go na łóżku, i moja kobieta niechcący zrzuciła go na podłogę...

Pan_Żabka, jakby na to nie patrzeć-łóżko to bardziej miejsce dla kobiety niż dla Nikona... :smile:
Telehubis napisał/a:
i jeszcze jedno: zmien kobiete

Telehubis, dziwny z Ciebie doradca-w opisanej sytuacji to obiektyw ewentualnie mógłby wymagać wymiany. Czemu doradzasz wymienić kobietę-przecież Pan_Żabka nie napisał nic o jej uszkodzeniu :???: :zalamany:
Pan_Żabka napisał/a:
poprostu teraz mam schizę...

Na tym forum większość ją ma :smile:

pszebitka - Sro 14 Kwi, 2010

No ja nie wiem czy tak niechcący. Jak masz D90 i kobiete włóżku razem to o jedną za dużo więc większa i silniejsza wyeliminowała intruza ;)

A tak serio, skoro wszystko działa to nie ma co gmerać w nim. Przyzwyczja się do stukania i nie zabieraj więcej do łóżka (bo następnym razem eliminacja będzie z wyższego pułapu).

Sunders - Czw 15 Kwi, 2010

pszebitka napisał/a:
A tak serio, skoro wszystko działa to nie ma co gmerać w nim. Przyzwyczja się do stukania i nie zabieraj więcej do łóżka

pszebitka, te uwagi serio to dotyczą D90 czy kobiety :???: :smile: