forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - 30mm na APS-C czy 50mm na FF?

MasterB - Pią 09 Kwi, 2010
Temat postu: 30mm na APS-C czy 50mm na FF?
Mam mały dylemat i mam nadzieję że trochę mi pomożecie w dokonaniu wyboru...

Otóż jestem absolutnie zakochany w stałkach. W związku z tym chciałem swoją puszkę (kwanon 30D) wyposażyć w dwa obiektywy którymi bym zastąpił obecny zestaw tj. Tamron 17-50 który się kurzy bo właściwie zoomy nie dają mi radości z fotografowania, oraz 50/1.8 który jest fajny ale na standard za wąski a na portretówkę ciut szeroki.

Mam w zasadzie dwie możliwości:

1. Kupuję 85/1.8 (albo 100/2 którego używałem i jest po prostu niesamowity) do portretu i... no właśnie. Co na standard? Wybór to sigma 30/1.4, sigma 28/1.8 lub canon 28/1.8. Każdy z nich ma swoje zalety i wady. Sigma 30 kusi światłem ale z AF bywa różnie, S28/1.8 jest trochę lepsza optycznie a canon ma (ponoć, tego obiektywu nie miałem w rękach) dobry AF ale optycznie to średniak.
Czy jest jakaś inna możliwość biorąc pod uwagę że nie chcę wydać więcej niż 2500zł na obiektyw standardowy?

2. Sprzedaję 30D i kupuję używanego 5D. Do tego standard to oczywiście 50/1.4 Canona lub Sigmy. W tej sytuacji portretówka trochę poczeka, ale to nie jest problem.

No i teraz sedno - co mi da lepszą jakość obrazu: klasyczna "pięćdziesiątka" i pełna klatka 5D czy APS-C i 30mm odpowiadające standardowi?
Co Wy byście wybrali?

MC - Pią 09 Kwi, 2010

Kupuj 5D :razz:
kozidron - Pią 09 Kwi, 2010

5D+50/1.4 canona :cool:
Sunders - Pią 09 Kwi, 2010

Jeśli ma być zestaw do portretów to ja kupiłbym 5d+85/1,8.
hijax_pl - Pią 09 Kwi, 2010

FF + 85mm :cool:
dr11 - Pią 09 Kwi, 2010

FF + 24/28/35mm (w zależności od preferencji) + 85mm = na 80% zestaw do wszystkiego :)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pozostaje tylko pozbyć się 30D oraz 17-50 i upolować 5D w dobrym stanie :)
Viertlo - Pią 09 Kwi, 2010

Mam podobny dylemat.

Posiadam 450D + T17-50 i chcę zmienić body na 50D oraz dokupić 85/1.8, wtedy miałbym całkiem uniwersalny zestaw. Zastanawiam nad wymianą zooma na 28/1.8 ale na cropie to trochę za wąsko. Kupując 5D mogę sobie pozwolić tylko na zakup 50/1.4 lub 85/1.8, więc będzie brakować szerokiego kąta.

Ja się skłaniam bardziej do 50D, ponieważ jest to body nowe a 5D używane, bez gwarancji, no i nie wiadomo z jakim przebiegiem. Z przejściem na FF poczekam, aż będę miał odpowiednie szkła ;)

dr11 - Pią 09 Kwi, 2010

Viertlo, a 5D + Tamron 28-75 na początek nie wchodzi w grę?
Viertlo - Pią 09 Kwi, 2010

Podobnie jak MasterB wolę stałki. 28/1.8 i 85/1.8 na FF odpowiadały by zakresowi który teraz posiadam. Do tego mają USM, lepszy AF, oraz światło :)

W każdym razie znowu mam mętlik w głowie. Zestaw 50D + T17-50 + 85/1.8, czy może 5D + 85/1.8. Brak szerokiego kąta jakiś czas bym przebolał ;)

Viertlo, będę wredny i powiem żebyś brał tego 50D. W innym przypadku możesz mi zgarnąć jakiegoś dobrego 5D przed nosem :P

Wydaje mi się że FF jest przyjaźniejszy dla wielbicieli stałek, na APS-C mało jest stałoogniskowych obiektywów dedykowanych dla tego formatu... szczególnie na szerokim końcu.

Sunders - Pią 09 Kwi, 2010

Viertlo napisał/a:
wolę stałki. 28/1.8 i 85/1.8 na FF odpowiadały by zakresowi który teraz posiadam

Przy takich preferencjach, to kup FF+85/1,8 i zbieraj na 28/1,8.

jaad75 - Sob 10 Kwi, 2010

MasterB napisał/a:
Wydaje mi się że FF jest przyjaźniejszy dla wielbicieli stałek, na APS-C mało jest stałoogniskowych obiektywów dedykowanych dla tego formatu...
Chyba w Canonie... :razz:
Matt - Sob 10 Kwi, 2010

Ja wybralem nieco inne podejscie - najpierw szkla, pozniej puszka. Tyle ze od czasu do czasu mam mozliwosc pozyczenia 5d od brata, a sam na swoj pelnoklatkowy aparat zamierzam powoli zbierac.

Gdybym byl mocno_mocno_mocno zdecydowany zeby miec 5d na wlasnosc juz przy obecnie posiadanych srodkach, to raczej wzialbym 85tke oraz 28-135 zeby miec cos bardziej uniwersalnego na takie pstrykanie niedzielne. Pozniej dokupic np. 28/1.8 lub 35/1.4, 28-135 wymienic na jakiegos innego zooma w miare potrzeb i zestaw jak sie patrzy :)

Viertlo - Sob 10 Kwi, 2010

Też bym wolał skompletować najpierw szkła. Tylko, że jestem zmuszony do zmiany body.

Ciekawi mnie ta 28/1.8. Skoro masz możliwość sprawdzenia, to jakie daje efekty na FF w porównaniu do 30D. Chodzi mi o brzegi kadru i kontrast. Dasz radę przesłać jakieś sample ? :P

MasterB - Sob 10 Kwi, 2010

jaad75 napisał/a:
Chyba w Canonie...

No dobra, może Nikon oferuje jakieś fajne jasne szerokie stałki. I to tanie. No i solidniejsze od Canonowych.

Zaraz, a może by tak zmiana systemu... :P

jaad75 - Sob 10 Kwi, 2010

Pisałeś, że na APS-C jest mało dedykowanych stałek - do tego się odniosłem. W systemie którego zazwyczaj używam mam do wyboru 14, 15, 21, 35, 40, 50, 55, 70, 100, 200, 300mm... Nie licząc tych, które są "niededykowane" do małej klatki, czy szkieł producentów niezależnych...
MasterB - Sob 10 Kwi, 2010

jaad75 napisał/a:
14, 15, 21, 35, 40, 50, 55, 70

Pentax? Hmm, przyznam że nie brałem tego pod uwagę...
Poważnie myślę o zmianie systemu, nie muszę tkwić w Canonie tym bardziej że właśnie sprzedaję body + wszystkie obiektywy.

B o g d a n - Nie 11 Kwi, 2010

MasterB napisał/a:
co mi da lepszą jakość obrazu: klasyczna "pięćdziesiątka" i pełna klatka 5D czy APS-C i 30mm odpowiadające standardowi?
Jakość będzie podobna nie licząc tego, że na matrycy 36x24mm osiągniesz mniejszą głębię ostrości.
Inaczej mówiąc, dopiero dkryjesz co znaczy "jasny" obiektyw. :wink:

MasterB napisał/a:
jaad75 napisał/a:
14, 15, 21, 35, 40, 50, 55, 70

Pentax? Hmm, przyznam że nie brałem tego pod uwagę...
Tylko wpierw sprawdź jaką mają jasność w/w obiektywy, bo jak dla mnie stałki do 50mm, powinny być co najmniej f/1.8, a nie f/2.8, f/3.2, czy f/4.0. Szczególnie na APS-C.
jaad75 - Nie 11 Kwi, 2010

B o g d a n napisał/a:
Tylko wpierw sprawdź jaką mają jasność w/w obiektywy, bo jak dla mnie stałki do 50mm, powinny być co najmniej f/1.8, a nie f/2.8, f/3.2, czy f/4.0. Szczególnie na APS-C.

Bo? Kto tak powiedział? Stałki mają mieć przede wszystkim dobrą ostrość, kontrast i bokeh... W przypadku Pentaksa stałki dedykowane do APS-C, to z małymi wyjątkami również miniaturyzacja...
BTW, jaśniejsze też są, wymieniłem te "dedykowane do APS-C"...

B o g d a n - Nie 11 Kwi, 2010

jaad75 napisał/a:
Stałki mają mieć przede wszystkim dobrą ostrość, kontrast i bokeh...

Oczywiście się z Tobą zgadzam, ale to potrafią już nowe konstrukcje, dobrej klasy zoomów o świetle f/2.8.

Aby uzyskać płytszą GO, a co za tym idzie lepsze odizolowanie obiektu od tła, potrzebne są jeszcze co najmniej dwie rzeczy:
1. lepsza jasność szkła, czego oczekuję właśnie od stałki
2. większa matryca w aparacie, na której łatwiej uzyskać oczekiwany efekt i co za tym idzie, jego kontrolę

jaad75 - Nie 11 Kwi, 2010

B o g d a n napisał/a:
to potrafią już nowe konstrukcje, dobrej klasy zoomów o świetle f/2.8.
Bardzo rzadko i prawie nigdy nie są aż tak dobre jak dobre stałki, a już zwłaszcza tyczy się to bokeh i ogólnie jakości na "pełnej dziurze"... Co więcej, okupione jest to wtedy znacznie większa ceną, wagą i rozmiarem...
MasterB - Sob 17 Kwi, 2010

OK, odkopuję żeby się pochwalić :grin:
Jestem świeżym posiadaczem 5D w idealnym stanie... (oczywiście z małym przebiegiem, niebity, od staruszka który nim jeździł tylko do kościoła :P )
Powiem wam - nie tego się spodziewałem.

Spodziewałem się że kąty widzenia się zmienią, spodziewałem się nieco większego wizjera i fajniejszej dynamiki tonalnej.

Nie spodziewałem się że zdjęcia będą brzytwoostre i będą próbowały uciec z ekranu! Szczena mi opadła jak zobaczyłem kilka próbnych ujęć na monitorze.
Serio, chyba z tym moim poprzednim 30D było coś nie tak, bo to co uzyskuję na 5D było nie do pomyślenia na APS-C. Aha, ta cała ekstaza to po podłączeniu 50/1.8... Aż się boję zakładać 100/2 :lol:

edit: łyżka dziegciu też się znajdzie oczywiście - zgranie zdjęć z aparatu po kabelku trwa mniej więcej tyle samo ile zrobienie odbitek w labie :roll:

B o g d a n - Sob 17 Kwi, 2010

MasterB napisał/a:
Jestem świeżym posiadaczem 5D
MasterB napisał/a:
Szczena mi opadła jak zobaczyłem kilka próbnych ujęć na monitorze.
MasterB napisał/a:
... bo to co uzyskuję na 5D było nie do pomyślenia na APS-C

Słuchaj, a nie przykryła Cię winieta? :wink:
Nie przewróciła choćby jakaś gigant aberracja? :wink:

Coś musi być nie tak! To nie jest możliwe, że stary 5D zrobił Ci takie zdjęcia. :shock: :wink: :cool: