forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jakie obiektywy na początek?

horuable - Sob 10 Kwi, 2010
Temat postu: Jakie obiektywy na początek?
Witam!
W najbliższym czasie mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę. Mój wybór padł na EOSa 50D.
Problem stanowi dla mnie wybór odpowiednich obiektywów.
Aparatu będę używał głównie do robienia zdjęć różnych staroci (kościoły, pałace, muzea), ale także małych grup ludzi (3-6 osób).
W związku z dość ograniczonym budżetem czyli ok 1000zł myślałem nad kupnem:
18-55 is kit + 50 f/1.8
A w przyszłości (może za jakiś rok) wymieniłbym kita na np 17-55 f/2.8.

Co sądzicie o takim zestawie na początek?

Bardzo prosiłbym o podanie własnych propozycji byle tylko nie wykraczały poza budżet... za bardzo :)

PS Wybaczcie ewentualne literówki - jestem zmuszony do pisania z komórki :/

Sunders - Sob 10 Kwi, 2010

horuable napisał/a:
18-55 is kit + 50 f/1.8/.../Co sądzicie o takim zestawie na początek?

Niezły jak na posiadany budżet :smile:
Proponuję rozważyć niewielkie naciągnięcie budżetu i zakup canona 17-85IS USM zamiast 18-55IS. 50/1,8 bym zostawił, bo w jego cenie nic lepszego nie kupisz.

oranżewski - Sob 10 Kwi, 2010

powiedz jaki masz konkretnie budżet na body i szkła.

a nie lepiej 40D i do tego 17-85 (proponowany przez Sundersa) + 50/1.8 (proponowany przez Sundersa) + lampa 430 II (głównie do 17-85)?

Mój maksymalny budżet to 4000 +- 100zł.

Nad 40D już się zastanawiałem ale doszedłem do wniosku, że wolę kupić nowego 50D niż sprzęt używany.

Dzięki za wspomnienie o 17-85 , do tej pory się nad nim nie zastanawiałem, ale coś czuję, że sobie o nim poczytam i może postaram się zwiększyć budżet :)

Djwalkman - Sob 10 Kwi, 2010

Duuuużo lepszy byłby Tamron 17-50mm f/2,8, bo:
-Ma lepsze światło, a w kościołach jest ciemno
-w przeciwieństwie do kita tamron jest używalny na 50mm
-ostra z niego bestia :)
Możesz też się zastanowić nad Canonem 60mm f/2,8, nada się, bo:
-Jest ostry jak "ostra rzecz"
-Idealny do portretów
-Wytrzyma najdłużej
-Zamknięta obudowa, nic się z niej nie wysuwa
-Światło
Niestety kosztuje 1400zł, na allegro 800-1000zł, jeszcze gdybyś kupił do tego kita, miałbyś zestaw idealny do portretów, architektury i dobry do krajobrazu.

horuable napisał/a:
Nad 40D już się zastanawiałem ale doszedłem do wniosku, że wolę kupić nowego 50D niż sprzęt używany.

ale przecież są nowe 40D.

Djwalkman napisał/a:
-Ma lepsze światło, a w kościołach jest ciemno

a co? architektura to reporterka? statyw to od czego jest?
Cytat:
-w przeciwieństwie do kita tamron jest używalny na 50mm

w przeciwieństwie do tamrona, canon jest 35mm dłuższy, a więc portret
Cytat:
-ostra z niego bestia :)

nie wątpię, ale canon też jest ostry.
Djwalkman napisał/a:
Możesz też się zastanowić nad Canonem 60mm f/2,8

jak nie interesuje cię macro, to możesz mieć za taką kasę obiektyw 1.4 lub 1.8

RB - Sob 10 Kwi, 2010

horuable napisał/a:
Mój maksymalny budżet to 4000 +- 100zł.

Ja bym się zastanowił nad częsciowym chociażby odwróceniem proporcji... np: 2000 + 3000...

RB,
horuable napisał/a:
+-
a nie + :mrgreen:

i 100 a nie 1000 :P
lupo57 - Sob 10 Kwi, 2010

myślę że 50D to dobry wybór, zaraz :wink: czyli może w tym roku może pojawić się coś pokroju 60D, dlatego osobiście uważam że lepiej posiadać nowszą puszkę 40D nie ukrywajmy powoli zaczyna być starszą puszką dlatego jeśli już coś polecać jako nowy sprzęt niech to już będzie coś pokroju 50D 550D

co do szkieł to brałbym 17-85 IS i za resztę kasy kupił statyw (to do kościołów, bo tam okaże się być nieodzowny)
pozdrawiam

Tranquilizer - Sob 10 Kwi, 2010

A zestaw C50D + S17-70f/2.8-4.5 + C50f/1.8 ?

Jeden minus tej sigmy to brak stabilizacji w porównaniu do C17-85 i jest nieco krótszy.

Chyba że ze stabilizacją tą Sigmę byś brał, ale to wtedy bym już się zaczął zastanawiać czy Tamron 17-50f/2.8 nie byłby lepszą opcją (wersja stabilizowana w tej samej cenie co Sigma).

lupo57 - Sob 10 Kwi, 2010

Tranquilizer napisał/a:
A zestaw C50D + S17-70f/2.8-4.5 + C50f/1.8 ?

Jeden minus tej sigmy to brak stabilizacji w porównaniu do C17-85 i jest nieco krótszy.

Chyba że ze stabilizacją tą Sigmę byś brał, ale to wtedy bym już się zaczął zastanawiać czy Tamron 17-50f/2.8 nie byłby lepszą opcją (wersja stabilizowana w tej samej cenie co Sigma).

ale budżet ma nie przekraczać 1000 zł

RB - Sob 10 Kwi, 2010

Sunders napisał/a:
RB,
horuable napisał/a:
+-
a nie + :mrgreen:

OK :mrgreen: Sorry.

Mimo wszystko wydawać 3000 na korpus i do tego kupować najnedzniejszą nedze wśród obiektywów... :???:

Tranquilizer - Sob 10 Kwi, 2010

Nie napisałem że to ma być kupione jednocześnie.

Na początek puszka + sigma (bez OS); bo nie trzeba wszystkiego na raz kupować.

mavierk - Sob 10 Kwi, 2010

4 tysie można wydać dużo lepiej, niż 50d + kit...

mavierk jeśli uważasz że tę kasę można wydać sensowniej to proszę Cię o podanie jakiejś propozycji.

Co do innego body: zastanawiałem się nad nikonem D90 i canonem 500D ale stwierdziłem, że w moim przypadku lepiej będzie najpierw więcej zainwestować w body i z czasem uzupełnić zestaw o lepsze szkła.

Poczytałem o c 17-85 i wydaje mi się nader interesującą propozycją. Jako że statyw już mam światło nawet w ciemnych kościołach nie powinno stanowić problemu.
Zresztą używając mojego obecnego sprzętu (PowerShot Pro 1) nauczyłem się robić zdjęcia w niezbyt dobrych warunkach oświetleniowych bez stabilizacji więc ta w 17-85 jeszcze poprawiła by wyniki :)

RB - Sob 10 Kwi, 2010

horuable napisał/a:

Co do innego body: zastanawiałem się nad nikonem D90 i canonem 500D ale stwierdziłem, że w moim przypadku lepiej będzie najpierw więcej zainwestować w body i z czasem uzupełnić zestaw o lepsze szkła.

Wkładanie pieniędzy w korpus trudno nazwać inwestycją. Wkładanie pieniędzy w jakie takie szkła już bardziej. Nie wiem, kiedy będziesz mógł wydać kolejne kilka tysięcy PLN na obiektywy, ale jeśli to będzie więcej niż rok, to Twój nowy korpus już z dużą pewnością znajdzie godnego następcę za te same lub mniejsze pieniądze jakie w niego władowałeś dzisiaj. Czyli bedziesz miał wtedy juz taki sobie korpus a do tego czasu będziesz się męczył z nawet nie takim sobie obiektywem... który spowoduje, że zdjęcia z Twojego korpusu niczym nie będa się róznić od zdjęć z 1000d i tego obiektywu, a do zdjęć z niezłej hybrydy może im w niektórych warunkach nawet brakować...

P_M_ - Sob 10 Kwi, 2010

Do korpusu typu 50d potrzeba dobrej optyki, zeby wykorzystac choc czesciowo jego mozliwosci. 17-85 jest obiektywem ciemnym i raczej niezbyt udanym. Ot, kit.
To, co napisal RB, to prawda.

B o g d a n - Sob 10 Kwi, 2010

horuable napisał/a:
Poczytałem o c 17-85 i wydaje mi się nader interesującą propozycją.
Według mnie dobrze zrobisz jeżeli kupisz 50D + 17-85 IS USM. Razem w pudełku kosztuje np. w fotojoker 3899 zł. Do tego EF 50/1.8 II w cenie np. 393 zł. również np. tutaj

horuable napisał/a:
Zresztą używając mojego obecnego sprzętu (PowerShot Pro 1) nauczyłem się robić zdjęcia w niezbyt dobrych warunkach oświetleniowych bez stabilizacji

Witaj w "klubie". Do dzisiaj go używam. Zauważ tylko, że na szerokim kącie masz f/2.4 więc rzeczywiście w trudnych warunkach dość łatwo nim fotografować. Ponadto aparat ten ma optykę Canona klasy L, więc robisz nim niezłe optycznie zdjęcia. Mam nadzieję, że go sobie zostawisz? :wink:
Z 17-85 IS USM już tak dobrze nie jest, ale mniejsze światło nadrobisz stabilizacją.

Takie są bynajmniej moje doświadczenia. :smile:

RB - Sob 10 Kwi, 2010

B o g d a n napisał/a:

Z 17-85 IS USM już tak dobrze nie jest, ale mniejsze światło nadrobisz stabilizacją.

Ani stabilizacja nie zastąpi jasnego szkła ani jasne szkło nie zastąpi stabilizacji... Chyba, że chodzi o jakies tam zdjęcie tylko byleby nie było poruszone...

RB napisał/a:
stabilizacja nie zastąpi jasnego szkła

RB, jakie jasne szkło w podanym budżecie masz na myśli?

PowerShota oczywiście zostawię, gdyż mam sentyment do tego aparatu. W końcu używam go od jakichś 4 lat :)
Wiem że jego optyka jest conajmniej b.dobra i to pomaga przy trudnych warunkach.

Chodzi mi o to, że chcę mieć body, które najbardziej mi odpowiada jeśli chodzi o możliwości. Wiem, że kupowanie kita do takiego sprzętu to barbarzyństwo. Gdybym chciał od razu kupić c 17-55 2.8 musiałbym czekać ok. rok, a w tym czasie z pewnością pojawi się na rynku lepsze body i znowu będę miał problem czy nie lepiej poczekać i kupić ten właśnie sprzęt.
Patrząc w ten sposób że "poczekam jeszcze trochę to będę miał kasę na lepszy aparat" najpewniej nigdy bym nic nie kupił.

RB - Sob 10 Kwi, 2010

Sunders napisał/a:
RB napisał/a:
stabilizacja nie zastąpi jasnego szkła

RB, jakie jasne szkło w podanym budżecie masz na myśli?

nie mam na myśli podanego budżetu.

mavierk - Nie 11 Kwi, 2010

horuable napisał/a:
mavierk jeśli uważasz że tę kasę można wydać sensowniej to proszę Cię o podanie jakiejś propozycji.
raczej, ze uważam, za 4kafle można kupić sobie już jakieś porządne szkiełka.
Np.
Pentax k-x + 18-55 + DA 70/2.4
Nikon d90 + 18-70(18-105VR) + 85/1.8 (60/2.8, jeśli bardziej macro)
ale to tak pod siebie :)

horuable - Nie 11 Kwi, 2010

Hmmm... A co myślicie o tym żebym narazie kupił EOSa 50D + Sigme 17-70 (w wersji bez stabilizacji), a przy najbliższej okazji uzupełnił zestaw o C 50 1.8?

Z tego co czytałem to ta sigma optycznie nie jest taka zła, a stabilizacja nie jest dla mnie tylko przydatnym bajerem ale na pewno nie czymś "must have".
W sumie trochę przekroczyłbym planowany budżet ale tylko o ok 200zł więc to nie jest nic strasznego.

Proszę, napiszcie czy ta sigma nadaje się do 50d na zamiennik kita i czy była by lepszym wyborem niż C 17-85.

O takim rozwiązaniu wspominał już Tranquilizer ale chciałem się dowiedzieć co myślą o tym inni.

Z góry dzięki :)

Sunders - Nie 11 Kwi, 2010

horuable napisał/a:
co myślicie o tym żebym narazie kupił EOSa 50D + Sigme 17-70 (w wersji bez stabilizacji)

Niezły pomysł pod warunkiem, że będziesz kupował w sklepie "realnym" i sprawdzisz celność AF.
horuable napisał/a:
a przy najbliższej okazji uzupełnił zestaw o C 50 1.8?

Bardzo sensowny pomysł :smile:
horuable napisał/a:
czy ta sigma nadaje się do 50d na zamiennik kita

Tak nadaje się :grin:
horuable napisał/a:
czy była by lepszym wyborem niż C 17-85.

To zależy od preferencji-sigma jest jaśniejsza, ma lepszy "szerszy koniec" i ma namiastkę macro, a canon ma pewniejszy, szybszy i cichszy AF oraz IS.
A tak na marginesie powinieneś poczytać ten wątek:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578
:lol:

komor - Pon 12 Kwi, 2010

Oraz wiele innych, np. ten: Sigma 17-70 czy Canon 17-85 IS?.