|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Programy do obróbki
Djwalkman - Sob 10 Kwi, 2010 Temat postu: Programy do obróbki Jakich programów używacie do obróbki i do jakiej?np. program xxx do pomniejszania, yyy do czegoś tam itd.
To może ja zacznę:
-Fotosizer Używam go do masowego zmniejszanie zdjęć darmowy
-MarkItNOW! Tym programem masowo nanoszę wodne znaki darmowy
-Photo!Editor Masowe odszumianie i czasami wyostrzanie darmowy
-GIMP Bardziej skomplikowana obróbka darmowy
hijax_pl - Sob 10 Kwi, 2010
Djwalkman napisał/a: | -Fotosizer Używam go do masowego zmniejszanie zdjęć darmowy
-Photo!Editor Masowe /.../ wyostrzanie darmowy |
Wszystko to da się zastąpić jednym jedynym, darmowym programem o nazwei FastStone Photo Resizer
A ja? Ja do wszystkiego co robię ze zdjęciami używam Lightrooma (płatny) w duecie z Photoshop Elements (płatny) i kilka specjalizowanych filtró.
SlawGaw - Sob 10 Kwi, 2010
Do grzebania w moich rawach używam Image Data Converter SR Ver. 3 od Sony oraz od czasu do czasu pobawię się czymś od Adobe opartym na ACR.
Do oglądania wszystkich rawów FastStone.
Do oglądania jpg IrfanView, w nim także masowe działania na plikach jpg, zmniejszanie, wyostrzanie zmiana nazwy itp. Manipulacje na obrazkach specjalnie mnie nie interesują więc do retuszu używam Gimpa, do pełni szczęścia wystarcza mi narzędzie klonowania (pieczątka), a to ma nawet IrfanView ale w nim nie działa to zbyt ładnie.
Zarządzanie zdjęciami dokonuję w PMB (Picture Motion Browser) od Sony, import zdjęć oraz wyszukiwanie na podstawie daty, przeszukuje zarejestrowane foldery ze zdjęciami a wyniki przedstawia w formie kalendarza, strzałeczki góra dól to przewijanie kalendarza rok/miesiąc/dzień do przodu lub tyłu, przy danym dniu pokazuje miniaturkę jednego zdjęcia. Naprawdę szybko można w nim znaleźć fotki, pamiętając kiedy były robione, mam w nim zarejestrowanych około 120 tysięcy plików umieszczonych na 1TB dysku zewnętrznym. Niestety nie widzi rawów innych niż ARW, a wiele zdjęć mam z rozszerzeniem MRW. Import zdjęć też jest w nim bardzo przyjemny i szybki.
oranżewski - Sob 10 Kwi, 2010
Photoshop CS3
ale już ściągam
MasterB - Sob 10 Kwi, 2010
Ja używam tylko PS Elements 8.
Przede wszystkim używam go do zarządzania bibliotekami, bo obróbka w moim wydaniu ogranicza się do wywołana RAW oraz ew. wyostrzenia.
jaad75 - Sob 10 Kwi, 2010
SlawGaw napisał/a: | Do oglądania wszystkich rawów FastStone.
Do oglądania jpg IrfanView | Oba programy bez CMS z prawdziwego zdarzenia, więc sugerowałbym zmianę...
SlawGaw - Sob 10 Kwi, 2010
jaad75, do podjęcia decyzji o skasowaniu czy pozostawieniu oba są dla mnie wystarczające.
Szninkiel - Sob 10 Kwi, 2010
MasterB napisał/a: | PS Elements |
Ja PSE w wersji 6, oraz faststone do szybkiego przegladania
Djwalkman - Nie 11 Kwi, 2010
hijax_pl napisał/a: | Djwalkman napisał/a: | -Fotosizer Używam go do masowego zmniejszanie zdjęć darmowy
-Photo!Editor Masowe /.../ wyostrzanie darmowy |
Wszystko to da się zastąpić jednym jedynym, darmowym programem o nazwei FastStone Photo Resizer
A ja? Ja do wszystkiego co robię ze zdjęciami używam Lightrooma (płatny) w duecie z Photoshop Elements (płatny) i kilka specjalizowanych filtró. |
Mam taką zasadę, co jest do wszystkiego, to jest do niczego, poza tym, tam interfejs mam już opanowany.
jaad75 - Nie 11 Kwi, 2010
Djwalkman napisał/a: | Mam taką zasadę, co jest do wszystkiego, to jest do niczego... | Wygląda na to, że Photoshop jest więc "do niczego"...
hijax_pl - Nie 11 Kwi, 2010
Djwalkman napisał/a: | Mam taką zasadę, co jest do wszystkiego, to jest do niczego |
Przyjmując, że workflow to: zmniejszanie - wyostrzanie - znakowanie - ew dodawanie ramki, wolę jednak te operacje wykonywać za jednym zamacham, a nie edytować wielokrotnie tego samego JPGa
hijax_pl napisał/a: | a nie edytować wielokrotnie tego samego JPGa | Może Djwalkman działa na TIFF-ach...
jaad75 napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | a nie edytować wielokrotnie tego samego JPGa | Może Djwalkman działa na TIFF-ach... |
A z jaką kompresja, stratna czy bezstratna?
hijax_pl napisał/a: | A z jaką kompresja, stratna czy bezstratna? | Człowiek o tak głębokiej wiedzy i wypracowanym workflow z pewnością używa bezstratnej...
jaad75 napisał/a: | Człowiek o tak głębokiej wiedzy i wypracowanym workflow z pewnością używa bezstratnej... |
Albo bez kompresji w ogóle... Tym bardziej, że większość labów nie przyjmuje skompresowanych TIFFów
Goha - Pon 19 Kwi, 2010
Czy ktoś tu używa Digital Photo Professional?? mam pewien problem... i nie wiem gdzie szukać pomocy.
Monastor - Pon 19 Kwi, 2010
Goha, tak, ktoś tu używa. Najlepiej napisz na czym polega ten problem, to łatwiej będzie nam Ci pomóc
Goha - Pon 19 Kwi, 2010
Mam dwa laptopy, tzn jeden laptop a drugi netbook. na dużym spokojnie program idzie a na małym niet bardzo mi za tym zależy abym mogła fotki obrabiać na małym również. szukam informacji czy mogę coś z tym zrobić ale nic nie widzę. może ktoś tu się orientuje... czy jest jakaś szansa?
krisv740 - Pon 19 Kwi, 2010
rozdzielczość ekranu za mała - przeczytaj specyfikację/wymogi instalacyjne
Goha - Pon 19 Kwi, 2010
no tak się domyślam, bo wyskakuje mi że coś za mało.. nie można tego jakoś obejść czy w kompie zmienić?
zmienić rozdzielczość ekranu........
Goha - Pon 19 Kwi, 2010
no to lipa... bo mam już największą.
no to lipa!
zainstaluj faststone image viwer... - będziesz miała podgląd i jakąś obróbkę zdjęć w raw...
jaad75 - Wto 20 Kwi, 2010
Mało który netbook uciągnie współczesną, zaawansowaną wołarkę - to są urządzenia przeznaczone do przeglądania internetu i prostych zadań, typu sprawdzenie poczty, czy sklecenie kilku zdań w edytorze tekstu, a nie do obróbki graficznej... Poza tym, nie sądzę, żeby ekran netbooka był właściwym nawet do oglądania zdjęć, o obróbce nie wspomniawszy...
komor - Wto 04 Maj, 2010
Skoro już jest temat o programach do obróbki to chciałem napisać o relatywnie nowym programie dla Mac OS X, który może być pewnym zastępstwem Photoshopa. Pixelmator. Normalna cena to 60$, ale sklep internetowy Smithmicro ma teraz promocję na 30$, być może tylko dla dotychczasowych klientów, bo na ich stronie internetowej jest normalna cena 60$.
Jeśli chodzi o dostępne narzędzia edycyjne to program jest bardzo podobny do Photoshopa, nawet niektóre te same skróty klawiaturowe działają. Są warstwy, szybka maska, dość uczciwe narzędzia do korekty barwnej. Oczywiście zakres funkcji nie jest taki duży, a obróbka ograniczona jest do RGB (zarządzanie kolorem jest obsługiwane, można jechać na Prophoto RGB, z tego co widzę). Program bazuje na systemowym API z systemu, jeśli chodzi o filtry i efekty, więc bardzo sprawnie pokazuje efekty na bieżąco, korzystając z GPU. Wymagany system 10.5.7 lub wyżej.
|
|