forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - lustrzanka do 2 tys. uniwersalna, głównie ludzie i krajobraz

norika - Sob 10 Kwi, 2010
Temat postu: lustrzanka do 2 tys. uniwersalna, głównie ludzie i krajobraz
witam :)

Niestety nie znalazłam tematu podobnego więc zakładam.

Otóż szukam lustrzanki do około 2 tys. Wiem, że nie kupie super sprzętu za tą cenę no ale więcej nie mam.

Nie mam żadnego rozeznania w tym jaka firma jest najlepsza w tej cenie ani model. Bardzo was proszę o pomoc.

Chcę aby była to lustrzanka do zdjęć uniwersalnych. Generalnie lubię fotografować krajobrazy, ludzi na ich tle czy ogólnie zdjęcia ludzi, nie zbiorowisk ale raczej indywidualnie.

Wszystkim z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi!
pozdrawiam :)

MC - Sob 10 Kwi, 2010

Słabo szukałaś:
http://forum.optyczne.pl/...?t=8034&start=0

lotofag - Sob 10 Kwi, 2010
Temat postu: Re: lustrzanka do 2 tys. uniwersalna, głównie ludzie i krajo
norika napisał/a:

Chcę aby była to lustrzanka do zdjęć uniwersalnych.

Lustrzanka będzie tak uniwersalna jak podpięty do niej obiektyw.
Teraz możesz od nowa zadać pytanie ;)

Temat postu: Re: lustrzanka do 2 tys. uniwersalna, głównie ludzie i krajo
hmm

jednak dalej jest dla mnie pytanie jaka firma? czy rzeczywiście dla mnie najlepszy będzie nikon d60? jeśli tak to jaki obiektyw bo tu to jestem zupełnie zielona.
Tzn zadaje pytanie firmowe bo np dla mnie to golarki brauna, monitory samsunga itp zawsze jakaś firma jest lepsza od innych, więc jak to jest a aparatach?

Jakie są opinie o tym nikonie d60? polecilibyście?

MC - Sob 10 Kwi, 2010

Cokolwiek kupisz to będziesz zadowolona. Albo nie.
Każdą lustrzanką będącą obecnie na rynku można robić dobre zdjęcia. Najwięcej zależy od operatora sprzętu.

a mam pytanie. jeśli np jest taki obiektyw 18-55 VR kit to jaki zoom moge zrobic?

i jak to się zmienia itp?

bo całkiem się nie znam

mogę mieć w granicach 2 tys Nikon D5000 + 18-55 VR kit

czy lepiej kupić nikona d60 (tańszy) plus obiektyw z ogniskową 18-125 ?

bacruk - Sob 10 Kwi, 2010

norika, proponuje pomacać w sklepie albo pożyczyć na trochę i zapoznać się ze sprzętem.

czy może taki zestaw: Nikon D3000 + 18-55 VR + 55-200 VR kit czy lepiej jeden obiektyw Nikon D3000 + 18-105 VR kit ?

albo nikon 3000 + 18-200

co byście doradzili?

a w ogóle jaka jest różnica między d3000 a d60?

bacruk - Sob 10 Kwi, 2010

norika, no dobra. Ja bym wybrał d90 + 18-105 ponieważ teraz jest wart swojej ceny. Innymi słowy oferuje dużo za relatywnie niewiele. Ale wychodzi poza budzet...

norika, dlaczego lustro?

lupo57 - Sob 10 Kwi, 2010

na początek puszka pokroju XXX spokojnie wystarczy, czyli nikon 3000 czy 5000
lotofag - Sob 10 Kwi, 2010

norika napisał/a:
a mam pytanie. jeśli np jest taki obiektyw 18-55 VR kit to jaki zoom moge zrobic?

i jak to się zmienia itp?

bo całkiem się nie znam

W takim razie sugeruję liźnięcie podstaw fotografii - na pewno się przyda i pomoże przy wyborze sprzętu. Na początek zapoznaj się z pojęciami ogniskowa i kąt widzenia, przysłona, migawka i czas jej otwarcia, czułość ISO, a znikną pytania zadawane per "jaki zóm mogę zrobić" :)

hijax_pl - Sob 10 Kwi, 2010

norika, To ja proponuje Panasonica DMC-FZ38 wychodzi poniżej 2tyś zł :)
Sunders - Sob 10 Kwi, 2010

norika napisał/a:
Chcę aby była to lustrzanka do zdjęć uniwersalnych.

Proponuję taki zestaw:
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,10005s
A jak zdecydujesz się na kompakt, to jak hijax_pl proponowałbym Panasonica DMC-FZ38.

dziękuję za porady, zaraz poszukam tych podstawowych pojęć jakie wymieniłeś lotofag

zdecydowałam się na lustrzankę ponieważ zwykłą cyfrówkę mam a widziałam zdjęcia robione lustrzanką przez hmm "zwykłą" osobę i jak dla mnie była różnica. Spodobało mi się to. Po za tym zawsze lubiłam robić zdjęcia.

huhu ten zestaw d90 plus 18-105 grubo wykracza ponad budżet, hehe myślałam że jakieś hmm 200 zł a tu niestety tysiąc. To trochę za dużo.

Sunders ten zestaw jaki pokazałeś to bardzo ciekawy. I jeszcze na statyw starczy kasy ;p

Bo jeszcze myślałam o kupnie samego d3000 i dokupieniu do tego jakiegoś obiektywu ale nie wiem na jaką firmę uderzać.

norika napisał/a:
myślałam o kupnie samego d3000 i dokupieniu do tego jakiegoś obiektywu ale nie wiem na jaką firmę uderzać.

Do aparatu nikon najlepiej kupić obiektyw nikona. Nikkor 18-105VR jest uniwersalny jak tego oczekujesz, za taką cenę nic lepszego nie kupisz. Zapięty do d3000 będzie "trochę duży" ale można się z tym oswoić :smile: Musisz obejrzeć taki zestaw w sklepie "realnym", a potem kupuj tam gdzie cena najkorzystniejsza :idea:

a jeśli chodzi o używki?
bo jest np taka aukcja:
aukcja

co myślicie?

ophiuchus - Sob 10 Kwi, 2010

znalazłem coś takiego ale nowy:
http://fotoaparaciki.pl/i...ct&prod_id=1009
nie wiem tylko, czy faktycznie jest dostępny, natomiast może warto by było doskładać te parę stówek i kupić D5000 z 18-105 i mieć już konkretny zestaw.

norika napisał/a:
co myślicie?

Wolałbym nowy d3000 z gwarancją, niż używany d60.

yhmn, teoretycznie tamten tez jest na gwarancji około rok jeszcze. Ale też wole nowe sprzęty, chłopak naciska na używkę że może lepiej itp.

co do d5000 hmm opcja ciekawa musiałabym się zastanowić bo to 500 zł więcej,

d3000 nie ma lampy błyskowej a d5000 już ma?

norika napisał/a:
d3000 nie ma lampy błyskowej a d5000 już ma?

Oba mają lampę wbudowaną.

hijax_pl - Sob 10 Kwi, 2010

norika, między D3000 a D5000 jest różnica jakościowa duża większa niż... 500zł (moim zdaniem)
Znacznie lepsza jakość zdjęć, 12 Mpix, ma LV, kręci filmy, ma uchylny ekranik...

Jeśli możesz dorzucić te "parę" złotych - zrób to bez wahania. Ja bym się nie waham :)

hijax_pl napisał/a:
między D3000 a D5000 jest różnica jakościowa duża większa niż... 500zł

hijax_pl napisał/a:
lepsza jakość zdjęć, 12 Mpix ekranik...

Ma lepszą matrycę CMOS 12Mpix/d3000 ma CCD 10Mpix/.
Też uważam, ze jak masz, to warto dopłacić 500pln.

norika - Nie 11 Kwi, 2010

yhmn... no cóż to będę musiała pomyśleć. Zdaję się na was i w takim razie spróbuje pokombinować jak zdobyć te 500 zł, może jakiś napad na bank?
W takim razie uderzę w d5000 + 18-105.
Bardzo wam dziękuję za pomoc! :)