forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - M42 a Canon 5D MkII

Lary - Sob 10 Kwi, 2010
Temat postu: M42 a Canon 5D MkII
Posiadam 3 obiektywy Pentacona do Prakticy na M42 (29 f/2.8 - 50 f/1.8 - 135 f2.8)
Na dniach kupuje 5DMkII z kitowym 24-105 i braknie mi na stalki pieniedzy, stąd moje pytanie. Czy podpinanie przez konwerter tych stalek ma sens? (zastosowane beda glownie przy kreceniu filmow).

ophiuchus - Sob 10 Kwi, 2010

Lary, sens ma taki, że będziesz miał jasną stałkę, ale czy jakość takiej współpracy cię zadowoli, to byłaby sprawa dyskusyjna. Chociaż chętnie zobaczę efekty takich działań :] Najlepiej bez żadnej obróbki ;) Pentacon 1.8/50 to nie takie złe szkiełko, ale myślę, że na cyfrze po prostu nie da rady.
krisv740 - Sob 10 Kwi, 2010

Lary,
zapoznaj się z tym : http://spreadsheets.googl...FxajJJvQQ&hl=en

i tym : http://74.125.77.132/sear...l&ct=clnk&gl=pl

Lary - Sob 10 Kwi, 2010

Zapoznalem sie i wychodzi na to ze sa szanse ze bedzie dzialac ale... zastanawia mnie czy rozdzielczosc obiektywu bedzie wystarczajaca by obsluzyc taki aparat.
MasterB - Sob 10 Kwi, 2010

Lary, najlepiej sam spróbuj. adapter M42->EOS to groszowa sprawa...
komor - Nie 11 Kwi, 2010

Skoro do kręcenia filmów to rozdzielczości znowu takiej nie potrzeba. Pozostaje sprawa konstrastu, kolorów oraz możliwości ostrzenia (czy pierścień ostrości nie stawia zbyt dużego oporu). Lary, napisz o swoich wrażeniach jak już spróbujesz.
Lary - Nie 11 Kwi, 2010

tzn dopiero za miesiac kupuje 5D niestety, wczoraj znalazlem okazje i kupilem Rolleiflexa gdzies z lat 30 na chodzie w calkiem niezlym stanie za tysiaka :D
Za miesiac napewno zaprezentuje jakies fotki i filmiki robione tymi szklami.

"Pozostaje sprawa konstrastu, kolorów oraz możliwości ostrzenia (czy pierścień ostrości nie stawia zbyt dużego oporu)".

-Nawet nie stawia duzego oporu ale obawiam sie reszty wlasnie :)

mavierk - Nie 11 Kwi, 2010

są przejsciowki z practiki b na eosa - moim zdaniem warto.
29/2.8 - jesli nie ma grzybów, to od f3,5 może 4 jest juz całkiem jadalny :P
Pentacon 50/1.8 jest miękki na pelnej dziurze, ale zajebiście oddaje nieostrości
P. 135/2.8 - myślę, że zakochasz się ;)