|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Co tu zrobić by najwięcej zyskać?
Tworas - Nie 11 Kwi, 2010 Temat postu: Co tu zrobić by najwięcej zyskać? Hej!
Na początek przepraszam, że tak się rozpisałem
Czytam trochę forum i wertuje te tysiące stron ale nadal pozostają w mojej głowie pytania bez odpowiedzi…
Sprawa wygląda tak:
Robie zdjęcia amatorsko, po prostu bardzo to lubię i sprawia mi to ogromna przyjemność. Fotografuję prawie wszystko ale najbardziej kręci mnie krajobraz i ogólna fotografia ludzi co nie znaczy, że mi jedno albo drugie wychodzi Bawię się również w fotografię studyjną 98% to fotografia ludzi ( no po prostu mam tło, mam SB z parasolką, mam blendę i sobie pstrykam )
Niedługo w rodzinie szykuje mi się kilka imprez ( bierzmowanie, komunia, 2 śluby i coś tam jeszcze… ) zostałem poproszony by na każdej z tych imprez robić za fotografa… w sumie mi to odpowiada bo będę mógł sobie poćwiczyć tego typu fotografie, reportaż
Jeśli chodzi o śluby to na jednym jest już fotograf a ja będę jako drugi więc luz a na następnym ślubie będę sam lecz rodzina od razu powiedziała żebym się nie bał bo oni nie oczekują niewiadomo czego, po prostu chcą mieć „zdjęcia pamiątkowe nie jakieś tam artystyczne czy nie wiadomo co” wierzą, że zrobię lepsze zdjęcia od wujka z kompaktem i to im wystarczy
Jako, że do tematu chce podejść ambitnie postanowiłem przeznaczyć 1400zł na małą rozbudowę sprzętu ( niestety więcej nie dam rady … i proszę mnie nie namawiać bo naprawdę nie dam rady )
sprzęt jaki posiadam to:
-Nikon D80
-Nikon D300s
( a od razu się pochwale, że mam go dopiero kilka dni szumy w D80 mi nie odpowiadają… miał być D90 ale wziąłem do łapy w sklepie D300 i po prostu się zakochałem w jego ergonomii i AF…no po prostu FULL WYPAS REWELACJA! Już nie oddałem teraz będę go spłacał… może głupio zrobiłem ale co tam z jego powodu ograniczenie finansowe na obiektyw wynosi 1400zł )
- Sigma 17-70, 2.8-4.5
- Nikkor 50mm 1.8
-SB-900
co mi przeszkadza czego mi brakuje:
-N 50mm to IMO naprawdę świetny obiektyw, mały, lekki i potrafi zrobić mega zdjęcia lecz na 1.8 jest za miękki ( od 2.2 – 2.5 jest już ok ) ale bardziej przeszkadza mi że często jest za wąski albo za krótki i gdy jestem blisko ( przy portrecie ) to drażnią przerysowania… rozwiązaniem nie jest założenie S17-70 bo po prostu nie ta jakość…
-S 17-70 świetnie sprawdza się w krajobrazach i jej zakres ogniskowych jest bardzo praktyczny. Niestety na 70mm i 4.5 o ile ostrość jest do zaakceptowania to po prostu często jest za ciemno i nie ma tej plastyki nie ma tego czegoś co np. pokazuje N50mm … kont 17mm jest świetny ale przy f2.8 chyba za miękki gdy na zdjęciach są ludzie ( wtedy to widać i przeszkadza ) kiedyś zamienię go na N 17-55 2.8 szkoda mi będzie tych 70mm na długim końcu… no ale to kiedyś
i teraz moje propozycje co kupić by najwięcej zyskać…
wiem, że nikt za mnie nie podejmie decyzji ale liczę na to że jakoś mi doradzicie co wybrać
1. Nikkor AF-S 35mm 1.8 + lampa studyjna (myślę o czymś z Quantum 300Ws za 500-600zł ) + softbox
2. Nikkor 85mm 1.8
nie wiem na co się zdecydować …
( Sprzęt używany nie wchodzi w grę bo już raz się sparzyłem i wole wydać więcej a mieć większą pewność proszę nie ciągnąć tego tematu )
Co waszym zdaniem bardziej się przyda, jest praktyczniejsze do kościoła ( patrząc oczywiście na to co już mam ) ? 35mm czy 85mm ?
Czy lampa o mocy 300Ws poradzi sobie z softboxem 120x80 ? pewnie tak ale czy światło takiego zestawu jest znacznie lepsze od SB-900 + stofen + biala parasolka ? czy różnica jest znaczna?
pomóżcie mniej doświadczonemu koledze
Pozdrawiam!
hijax_pl - Nie 11 Kwi, 2010
Tworas, jak dla mnie 85/1.8 troszkę za miękka na dużej dziurze. A 35/1.8 to świetne szkiełko Także z tych Twoich dwóch typów osobiście bym wybrał 35/1.8
A jak chcesz coś innego przymierzyć - to może spróbuj Tamrona 28-75/2.8?
Tworas - Nie 11 Kwi, 2010
hijax_pl, jakoś tamron mnie nie kręci
a od jakiej przesłony N 85 jest już ok ?
hijax_pl - Nie 11 Kwi, 2010
Tworas, oj nie pamiętam dokładnie, wydaje mi się że 2.8
Wybrałem tamrona wtedy, więc nic specjalnego poniżej maksymalnego otworu tamrona nie mogło być - inaczej bym zakupił stałkę
hijax_pl, no ok
poczekam może ktoś jeszcze się wypowie
lupo57 - Nie 11 Kwi, 2010
ja bym chyba brał 35 mm
lupo57, dzięki za posta
mogę prosić o jakieś uzasadnienie?
lupo57 - Nie 11 Kwi, 2010
ja mam 50 na analogu i bardzo mi odpowiada ta ogniskowa, mam też porównanie tej 50 na APS-c i już tak fajnie nie jest, poza tym na ślubach czy innych uroczystościach szerszy kąt mi by bardziej odpowiadał to nie znaczy że bym się nie wahał jeśli chodzi 0 85
jednak jestem wielkim wielbicielem szerszego kąta
pozdrawiam
lupo57, dzięki!
czekam na następne rady i opinie
komor - Pon 12 Kwi, 2010
Tworas, a nie zamierzasz sprzedać tego D80? Będzie parę groszy więcej na obiektywy. Ja bym wziął zarówno 35G (ta jakość za tę cenę – trudno nie brać) jak i 85/1.8, który może i nieco miękki w waszym systemie, ale po lekkim przymknięciu nadal będzie jasny i w kościele i na imprezach pozwoli zrobić fajne zbliżenia i detale, nie mówiąc już o tym do czego użyjesz go w domowym studio.
Lampa studyjna i softbox na tych imprezach rodzinnych niespecjalnie się raczej przyda choć oczywiście w studio jak najbardziej. Musisz zdecydować co ważniejsze – imprezy rodzinne czy studio.
Tworas - Pon 12 Kwi, 2010
Wolał bym nie sprzedawać D80...
-chce mieć zapasowe body
-czasem przydaje się mieć 2 aparaty na szyi z zupełnie innymi szkłami ( czyli np D80+sigma17-70 i D300 + N35/85 ) choć to tylko teoria jeszcze nie testowałem
-D80 będzie zabierany na poważniejsze wyprawy gdzie nie będzie go tak szkoda w razie wypadku jak D300 ( poważniejsze góry czy wodne wyprawy ) i jest lżejszy to też plus w tej sytuacji.
no nie wiem...
czekam dalej na propozycje i rady
edmun - Pon 12 Kwi, 2010
również jestem za 35mm.. może dlatego, że wciąż pozostały dobre wspomnienia po komorowskiej sigmie 30mm
(choć komor również użyczył mi S85 1.4 i muszę przyznać że zabawa przednia, tylko problemem jest ta mała GO, która na ślubach kiedy wszystko w biegu, może nie wystarczyć)
kozidron - Pon 12 Kwi, 2010
edmun napisał/a: | tylko problemem jest ta mała GO, która na ślubach kiedy wszystko w biegu, może nie wystarczyć) |
zawsze można przymknąć...
Tworas, tak szczerze to trudno decydować za kogoś jaka ogniskowa, tym bardziej, że dłubiesz rzeczywiście "różne" kadry. Ja bym brał 35-tkę, bo to blisko moich ulubionych ogniskowych
S85 1.4 fajne szkło ale brak AF to dla mnie w tej sytuacji zbyt duża wada...
na razie widzę wyraźną przewagę N 35 czekamy co będzie dalej
skasowany - Pon 12 Kwi, 2010
N 35
Ruslan, kozidron, spoko powoli przechylam się na stronę N 35mm
Sunders - Pon 12 Kwi, 2010
Tworas napisał/a: | powoli przechylam się na stronę N 35mm |
Tworas, przechylaj się szybciej-N35
Sunders,
komor - Pon 12 Kwi, 2010
Tworas, cena za Nikkora 35G jest naprawdę fajoffska. Szkoda, że nie jest ździebko szerszy, ale cóż, Sigma 30/1,4 choć szerzej i jaśniej to około dwa razy tyle pieniędzy.
trochę już kiedyś i dziś czytałem o tej sigmie ( zresztą ciągle sie o niej słyszy) i faktycznie ogniskowa lepsza światło oczywiście tez ale jednak z AF jest różnie a ostrość IMO nie lepsza ale tak na prawdę to chyba cena N35 daje najwięcej do myślenia
[ Dodano: Wto 13 Kwi, 2010 10:37 ]
Decyzja chyba zapadła
widzę to tak:
zamawiam N 35mm 1.8 i ciesze się świetnym zakupem a kasę jaka mi zostaje gdzieś chowam i zbieram drugi tyle na N 85mm lecz jednocześnie czekam na pojawienie się sigmy 85mm 1.4 chce znać jej cenę oraz możliwości. I wtedy będę myślał czy kupować N 85 1.8 którego cena po pojawieniu się sigmy może spać czy dozbierać do sigmy o ile jej cena nie będzie za wysoka...
Lampe studyjną i softboxa sobie na razie podaruje bo przecież mamy początek wiosny idzie długie lato więc komu będzie się chciało siedzieć w domu i pstrykać studyjne foty...
[ Dodano: Wto 13 Kwi, 2010 10:40 ]
Dzięki wszystkim za wypowiedzi i porady
Pozdrawiam!
ps Kto chce "pomógł" ?
dżony - Wto 13 Kwi, 2010
ja
a gdyby nie to że już w sercu zrobiłem miejscę na C50D ( jeszcze nie posiadam)
to sam brałbym N35 N50mm , ale Puszka D90 jakoś mnie nie przekonuje...
nie wiem czemu, takie dziwne przekonanie, no i ten troszkę mydlany 85mm.
gdyby był troszkę lepszy miałbym komplem D90 i tych trzech szkieł.
może ktoś mnie oświeci...
bo w cenie 4900 moge mieć D90 + 35mm + 85mm + 50mm oraz oryginalny grip.
wybaczcie za off top ^^
kozidron - Wto 13 Kwi, 2010
dżony napisał/a: | Puszka D90 jakoś mnie nie przekonuje...
nie wiem czemu, takie dziwne przekonanie, no i ten troszkę mydlany 85mm.
gdyby był troszkę lepszy miałbym komplem D90 i tych trzech szkieł.
może ktoś mnie oświeci... |
dżony, będzie ciężko Cię "oświecić" a wszystko przez to, że gdzieś za słyszane opinie w internecie przyjmujesz za dogmaty, dodatkowo można odnieść wrażenie, że nawet nie podjąłeś prób zrozumienia tematu.
To, że 85/1.8 nikkora jest troszkę mydlana w okolicach (bliskich okolicach) pełnej dziury nie znaczy, że nie da się nim robić świetnych portretów.
Równie dobrze, można zarzucać canonowskiej 85/1.8 że żeby dostać dobrą sztukę(bez bf/ff), trzeba się grubo na przebierać w sztukach.
dżony, zacznij może od tego co trzeba "zrobić ze światłem" w fotografii portretowej a później będziesz się zastanawiał jak masz przymknąć tego nikkora albo jakiegoś innego canona bo wcześniej oświecenie nie nadejdzie.
ps. nie dałem rady, po przeczytaniu kolejnej "mądrości"......
dżony - Wto 13 Kwi, 2010
no nic,
każdy ma swoje osobiste preferencje ;P
teraz jak widze to machnąłem się o cenę gripa..
oranżewski - Wto 13 Kwi, 2010
dla mnie ogniskowa 35mm to taka... nijaka. jeszcze bardziej można powiedzieć 'ni to szeroko ni to wąsko' niż w przypadku 50mm.
nie wiem, co ci doradzę pod względem sprzętowym, bom Kwanonier, ale ta ogniskowa MI nie pasuje. ty jak chcesz.
p.s. ja chcę 'pomógł'
hijax_pl - Wto 13 Kwi, 2010
dżony napisał/a: | Puszka D90 jakoś mnie nie przekonuje... nie wiem czemu, takie dziwne przekonanie |
Nazwa? Kolor? Szósty zmysł?
dżony napisał/a: | no i ten troszkę mydlany 85mm. |
Hm.. a wydawało mi się, że to szkło do powiedzmy... portretów a nie landszaftów
No ale jak mydlany jest bee to może Samyang? Przecież to tańsze i ostrzejsze.. No i z D90 współpracuje w studiu praktycznie idealnie
dżony - Wto 13 Kwi, 2010
czytanie testów na Optyczne mnie tak spaczyło
MC - Wto 13 Kwi, 2010
dżony, lekarstwem na to jest użycie sprzętu i wyciąganie własnych wniosków.
Zgodnie z testem mój aparat ma praktycznie niedziałający AF. Wedle tego mam zupełnie zepsuty aparat. Sporadycznie się myli i to wyłącznie na f1.4 w słabym świetle i na bocznych.
kozidron - Wto 13 Kwi, 2010
dżony, ale na optycznych jest jasno napisane gdzie N85/1.8 jest mydlany .....to nie optyczne, sam sobie to zrobiłeś ....ale widzę ratunek dla Ciebie ....po twoim ostatnim poście
dżony - Wto 13 Kwi, 2010
mialem na myśli okolice jego początkowego otworu,
Ok Ok i tak z wami nie wygram
tak się gada z osobą, która właśnie sprzedała sprzęt i czeka do czerwca- sierpnia na nowy
Tworas - Wto 13 Kwi, 2010
dżony, ale D90 to nie D300... mam D80 znajomy ma D90 i te dwa aparaty poza szumem są jak bliźniaki a D300 to naprawdę zupełnie inny aparat i wiem że podstawą dobrego zdjęcia ( poza umiejętnościami fotografa... ) jest szkło... ale robienie zdjęć D300 a D90/D80 to imo dwie inne bajki...
fotomaszewski, dla mnie N50 jest chyba tą nijaką ogniskową bo niemal zawsze chciał bym mieć trochę szerzej lub zdecydowanie węziej nie mówiąc o ostrości na 1.8 jutro będzie u mnie N35 więc za jakiś czas będę wiedział czy dobrze wybrałem
p.s. "pomógł" poleciał do kolegi lupo57
jako, że nie wiedziałem komu wysłać to pod uwagę brałem ilość postów w tym temacie ich treść oraz ilość zdobytych już punktów "pomógł"
dżony - Wto 13 Kwi, 2010
Gdyby Nikon miał tego D90 jak Canon 50D to brałbym od razu ze względu na :
28/35/50/85
już milczę..
hijax_pl - Wto 13 Kwi, 2010
Tworas napisał/a: | jutro będzie u mnie N35 więc za jakiś czas będę wiedział czy dobrze wybrałem |
Założę się o piwo że to dobry wybór, nawet jeśli później zakupisz 85ka - ten 35/1.8 zostanie na dłużej
Tworas - Wto 13 Kwi, 2010
hijax_pl, jeśli ostrość na 1.8 będzie w 100% dla mnie użyteczna to na pewno zostanie na dłuuugo
[ Dodano: Wto 13 Kwi, 2010 21:59 ]
dżony, niestety w nikonie nie ma takiej przejściówki między D90 a D300
[ Dodano: Sro 14 Kwi, 2010 12:59 ]
Jest dotarł do mnie N35
i jest parę niejasności...
chodzi o prace AF. obiektyw ustawiając ostrość dziwnie szura... jest to takie szuranie połączone z piszczeniem i takim lekkim chrobotaniem ( nie wiem czy chrobotanie to odpowiednie określenie) czy u was też tak jest ? przebieg całej skali zajmuje mu ok 1s więc jest prawidłowo ale to dziwne szuranie/piszczenie mnie trochę niepokoi...
|
|