forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Panasonic GH1 czy G2?

Lisek - Pon 12 Kwi, 2010
Temat postu: Panasonic GH1 czy G2?
Witam wszystkich, mam problem czy kupić aparat Panasonica GH1 czy poczekać na G2, zaznaczam, że bardzo nie spieszy mi się zakupem i mogę poczekać ten 1-2miesiące. Może G2 będzie tańszy od GH1, bo z tym obiektywem 14-140 kosztuje 4250zł najtaniej, a jeszcze przydałby się stałka.
tomekh - Pon 12 Kwi, 2010

Trudno porównywać coś czego jeszcze nie ma (G2) z czymś co już jest (GH1). po prostu nie wiadomo jaka będzie choćby jakość zdjęć. Ale generalnie tę linię aparatów mogę polecić, jako że od roku jestem posiadaczem G1 i jestem zadowolony.
pozdrawiam

Lisek - Pon 12 Kwi, 2010

To prawda, że ciężko coś takiego porównać. Poszperałem jeszcze w necie i sam obiektyw 14-140 mm kosztuje 3600zł, więc chyba w lepszych pieniądzach ciężko będzie znaleźć ten aparat. Musze wybrać się do sklepu dla idiotów i obadać ten aparat, jednak cały czas mam dylemat czy inwestować tyle kasy w aparat, chociaż będą miał sensowną kamerkę Full HD.

Szkoda, że nie ma użytkownika na tym forum, co ma GH1 i się by wypowiedział na temat tego zestawu.

leszek3 - Pon 12 Kwi, 2010

Zajrzyj na konkurencyjny portal zagramaniczny, jest info, że Panasonic wypuścił kamerę AG-AF100 - fullHD w formacie µ4/3, do której pasują wszystkie obiektywy systemu.
tomekh - Pon 12 Kwi, 2010

o ile dobrze kojarzę, był tu Forumowicz mający GH1. Jak dla mnie cena jest zaporowa, zwłaszcza kiedy teraz pojawiło się małe cudeńko Olympus E-PL1, który jakością zdjęć przewyższa GH1 (wiem bo oglądałem dokładnie sample, a nawet w sklepie zrobiłem sobie kilka zdjęć na swoją kartę) który teraz na starcie można kupić za 2188 z obiektywem, czyli za jakiś czas na pewno zejdzie poniżej 2000 zł.
Lisek - Wto 13 Kwi, 2010

Dzięki za podpowiedź, dzisiaj mam kolejne zajęcie poszukać sampli i poczytać trochę o tym aparaciku, bardzo atrakcyjna wydaje mi się oferta:

http://www.allegro.pl/ite..._150_mmf_1.html

a i wielkością ten Olympus bardziej podchodzi, kupić do tego jeszcze stałkę i mamy fajny małpkowaty aparat na imieniny:)

tomekh - Wto 13 Kwi, 2010

jakbyś chciał parę zdjęć, to podaj mail do siebie na PW, przyślę
komor - Wto 13 Kwi, 2010

tomekh napisał/a:
jakbyś chciał parę zdjęć, to podaj mail do siebie na PW, przyślę

tomekh - Wto 13 Kwi, 2010

... dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie :wink:
Lisek - Sro 14 Kwi, 2010

Jak możesz podeślij mi te sample.

Za tym Panasonicem przemawia bardzo odchylany ekran LCD.

tomekh - Sro 14 Kwi, 2010

nie tylko odchylany ekran, także szybkość autofokusu i wbudowany wizjer. Za E-PL1 - jakość zdjęć i mniejszy rozmiar, jednak w pewnych sytuacjach nawet G1 jest za duży.
zdjęcia poszły
pozdrawiam

koniaczek - Sro 14 Kwi, 2010

tomekh napisał/a:
nie tylko odchylany ekran, także szybkość autofokusu i wbudowany wizjer. Za E-PL1 - jakość zdjęć i mniejszy rozmiar, jednak w pewnych sytuacjach nawet G1 jest za duży.
zdjęcia poszły
pozdrawiam

Witam,

postanowilem sie dołączyć do duskusji,
wadą obrazowania GH1 jest tylko banding lekki na ISO 1600 i spory na 3200
Reszta jest rewelacyjna.
Dużo zdjęć testowych GH1 bylo robionych obiektywem 14-140 bo to on byl sprzedawany jako obowizkowy kit, natomiast E-P1 na stałce- naleśniku.
14-140 jest świtny ale ma swoje wady, np nie jest ostry jak żyleta jesli ogladamy zdjecia 1:1.
Natomiast do filmow w dobrych warunkach oświetleniowych to REWELACJA!!!
Poza tym to calkiem praktyczny spracerzoom (zrobisz i mily portrecik i ptaka na gałezi)
Mam GH1 wiec jesli masz pytania to wal smialo.
Co do wielkosci GH1 to jakos nie wyobrazam sobie trzymac wiekszego zooma bez sensownego gripa.

Pozdrawiam

PS znalazlem porównanie na naleśniku 20mm 1,7 http://www.gearnewsandreviews.com/?p=323

tomekh - Czw 15 Kwi, 2010

Tak to prawda, do takiego obiektywu jak 14-140 po prostu mniejszy korpus by się nie nadawał, wiem bo sam mam 40-200 w moim G1. Obiektywy do olków są po prostu znacząco mniejsze, dostosowane do mniejszych korpusów.
pozdrawiam

Jerry_R - Czw 06 Maj, 2010

Lisek napisał/a:
Szkoda, że nie ma użytkownika na tym forum, co ma GH1 i się by wypowiedział na temat tego zestawu.

Co bys chcial np. wiedziec?

elfi - Sro 02 Cze, 2010

Na zaprzyjaźnionym portalu fotograficznym, pierwsze zdjęcia testowe G2...
cloudbuster - Czw 03 Cze, 2010

Nie chce mi się wierzyć, że szumy matrycy w g2 są większe niż w gh1. Jedno jest pewne: albo inżynierowie Panasa, albo testujący z "zaprzyjaźnionego portalu" dali ciała :p.
Jerry_R - Pią 04 Cze, 2010

cloudbuster napisał/a:
Nie chce mi się wierzyć, że szumy matrycy w g2 są większe niż w gh1

Ale dlaczego? Przeciez to zupelnie dwie rozne linie. Dwa rozne sensory.

krzysiek29 - Pią 04 Cze, 2010

cloudbuster napisał/a:
Nie chce mi się wierzyć, że szumy matrycy w g2 są większe niż w gh1..

Może "Optyczni" przetestują puszkę Panasonica z m4/3 i będzie można sobie porównać ? Choćby do Olka.

cloudbuster - Pią 04 Cze, 2010

@Jerry_R
Inne sensory fakt, ale w G2 jest nowszy wiec chyba lepsiejszy powinien być, nie :) ? Nawet najtańszy olek E-PL1 jest lepszy od poprzedników. Szczerze mówiąc liczyłem na coś więcej od Panasonica.
Chyba trzeba będzie poczekać na GF2.

Jerry_R - Pią 04 Cze, 2010

Jak wyszedl GF1 po GH1 - rowniez odziedziczyl sensor z G1.
Dopiero GH2 ma wprowadzic cos nowego w temacie matrycy. Zobaczymy.
Moze GF2 odziedziczy wtedy sensor po GH1, nie wiadomo.

Olek ma troche inna polityke. Dopiero ich trzecia puszka - E-PL1 - zrownala sie jakoscia RAW z puszka Panasa z... 2008 roku - G1. Poprzednie mialy mocniejszy filtr AA.
Ale za to ma wykastrowana inna funkcjonalnosc. Oly caly czas jeszcze nie wypuscil jednego body, ktore by pokazalo na co go stac w temacie u43.

elfi - Nie 06 Cze, 2010

Teraz cena na poziomie 2800-2900. Jak sądzicie, czy cena spadnie jeszcze do końca czerwca? Chętnie bym go kupił, ale tak za ok 2500...
Jerry_R - Nie 06 Cze, 2010

elfi napisał/a:
czy cena spadnie jeszcze do końca czerwca? Chętnie bym go kupił

G2 pojawil sie na Alledrogo za 2 599. Pewnie do kupienia bezposrednio za 2 500.
Warto sie zastanowic, czy nie lepiej wziac prawie dwa razy tansze G1, chyba ze zalezy Ci na video.

ketof - Czw 22 Lip, 2010

Mam pytanko, czy G1 posiada funkcję poszerzania dynamiki tonalnej coś na wzór nikonowskiego D-Lighting?

pozdro

Jerry_R - Czw 22 Lip, 2010

Tak, nazywa sie to Intelligent Exposure, dziala oczywiscie w przypadku JPG (nie RAW).
sigmiarz - Nie 25 Lip, 2010

Jerry_R napisał/a:
Tak, nazywa sie to Intelligent Exposure, dziala oczywiscie w przypadku JPG (nie RAW).

ciekawe jaki ma iloraz.. ;) nie liczyłbym na to rozwiązanie za bardzo, lepiej się sprawdzi raw i np. lightroom

Chris62 - Pon 25 Paź, 2010

ketof napisał/a:
Mam pytanko, czy G1 posiada funkcję poszerzania dynamiki tonalnej coś na wzór nikonowskiego D-Lighting?

pozdro

A cóż to za funkcja - myślisz że cuda jakieś? Zwykłe ustawienie krzywej obcięcie świateł rozjaśniejnie cieni sam możesz sobie zrobićc i to lepiej byle tylko nie przepalić świateł podczas pstryka. Za to marketing ma się czym chwalić he he.

W kwestii dynamiki jedynie Fuji S5 Pro ma ciekawą matrycę no i Sigma Foevona.
Inna metoda to kilka pstryków na różnych ekspozycjach i połączenie w jeden obraz czyli HDR - np. w Pentax K-x lub K-r ale to dla scen statycznych i ze statywu ma sens.

hijax_pl - Pon 25 Paź, 2010

Chris62 napisał/a:
A cóż to za funkcja - myślisz że cuda jakieś? Zwykłe ustawienie krzywej obcięcie świateł rozjaśniejnie cieni sam możesz sobie zrobićc i to lepiej

Hm... To może mi powiesz czy nikonowski D-Lighting działa na RAWach czy JPGach ? ;)