forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw 50/70-250/300mm do Pentaxa k200d [max. 1500zł]

jarpio - Wto 13 Kwi, 2010
Temat postu: Obiektyw 50/70-250/300mm do Pentaxa k200d [max. 1500zł]
Witam serdecznie,

od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna obiektywu o dość dużym zakresie ogniskowej - w porównaniu do posiadanego KIT-owego 18-55mm. Stwierdziłem, że zakres powinien mieścić się w granicach 50-250mm czy też 70-300mm.

Głównie fotografuję krajobrazy, architekturę, jakieś wnętrza, jednakże teraz chciałbym zmierzyć się z fotografia zwierząt, czy ludzi z większej odległości, plus jakieś kwiatki w delikatnym makro.

Ponieważ nie dysponuję zbyt dużą kwotą musiałby być to obiektyw do 1500 zł.

Aktualnie udało mi się znaleźć Sigmę 70-300 mm f/4-5.6 APO DG MACRO, jednakże zniechęcają mnie trochę negatywne opinie w recenzji tego sprzętu na temat autofocusa (LINK).

Czy istnieje jakaś alternatywa dla tego sprzętu? Co byście polecili? Czy może problemy z autofocusem nie są wcale tak olbrzymie, jak opisują to co niektórzy?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Baku - Wto 13 Kwi, 2010

Do zastosowań amatorskich ta Sigma w zupełności się nada. Kiedyś napisałem i nadal to podtrzymuje, że obiektyw ten w świetle swoich możliwości optycznych i ceny wstydu producentowi nie przynosi.
Specjalistą od zwierząt nie jestem, ale raczej dość przeciętne 300 mm tego obiektywu i to z taką ciemnicą to może być za mało. Niestety, dobre jasne tele kosztuje sporo. Tak musi być i koniec.

komor - Wto 13 Kwi, 2010

Też bym coś napisał o tej Sigmie ale zupełnie nie wiem jak jej AF radzi sobie na puszce Pentaxa i co innego Pentax ma do zaoferowania w podobnej cenie, bo może wcale nie potrzeba tej Sigmy. Może Jaad się zlituje i coś napisze… Albo inny pentaksjanin.
jaad75 - Wto 13 Kwi, 2010

komor napisał/a:
Może Jaad się zlituje i coś napisze… Albo inny pentaksjanin.
Nie używam szkiel w tym zakresie ogniskowych i słabo orientuje się w obiektywach w tym zakresie cenowym.
komor napisał/a:
co innego Pentax ma do zaoferowania w podobnej cenie
Nie wiem jak z ceną, ale tanich szkieł z podobnego przedziału ogniskowych jest w systemie sporo, począwszy od najnowszych DA50-200/4-5.6 (w trzech wersjach, z których WR jest nawet uszczelniana), poprzez DA55-300/4-5.8 (które najlepiej pasuje do wymagań, jeśli chodzi o ogniskowe), starsze FA70-200/4-5.6, FAJ75-300/4.5-5.8, FA80-200/4.7-5.6 i 80-320/4.5-5.6, po najstarsze (ze szkieł AF) F70-210/4.5-5.6... Oczywiście, poza DA, mówimy o szkłach używanych...
kozidron - Wto 13 Kwi, 2010

jarpio napisał/a:
Aktualnie udało mi się znaleźć Sigmę 70-300 mm f/4-5.6 APO DG MACRO, jednakże zniechęcają mnie trochę negatywne opinie w recenzji tego sprzętu na temat autofocusa (LINK).

Czy istnieje jakaś alternatywa dla tego sprzętu? Co byście polecili? Czy może problemy z autofocusem nie są wcale tak olbrzymie, jak opisują to co niektórzy?

to jest w sumie jedyny zoom z tego zakresu jakim się dłużej bawiłem na K10, rewelacji nie ma jeżeli chodzi o af, może wiewiórkę w parku da się nim ustrzelić ale chyba na tym się kończy cała zabawa, za to kolega z powodzeniem używa go do macro - pewnie że efekty nie są takie jak ze stałkami ale jest całkiem przyzwoicie.

jarpio, jeżeli chcesz to ci podlinkuje na priva jakieś fotki, wydaje mi się jednak, że efekty będą lepsze jak skorzystasz z rady jaad75'a

jarpio - Wto 13 Kwi, 2010

jaad75 napisał/a:
[...]poprzez DA55-300/4-5.8 (które najlepiej pasuje do wymagań, jeśli chodzi o ogniskowe)[...]

Faktycznie, ten obiektyw wydaje się być całkiem przyzwoity i jest niewiele droższy od Sigmy. Warto się nad nim zastanowić.

kozidron napisał/a:
jarpio, jeżeli chcesz to ci podlinkuje na priva jakieś fotki, wydaje mi się jednak, że efekty będą lepsze jak skorzystasz z rady jaad75'a

Z chęcią przyjrzę się zdjęciom. Byłbym wdzięczny gdyby znalazło się kilka fotek makro.

Baku napisał/a:
Specjalistą od zwierząt nie jestem, ale raczej dość przeciętne 300 mm tego obiektywu i to z taką ciemnicą to może być za mało. Niestety, dobre jasne tele kosztuje sporo. Tak musi być i koniec..

Niestety zdaje sobie z tego sprawę, jednakże od czegoś trzeba zacząć. Bo naprawdę wnerwiam się, kiedy mam okazję ustrzelić ciekawą fotkę (nawet głupiej wiewiórki, wspomnianej w którymś z postów) ale nie pozwala mi na to obiektyw ze zbyt małą ogniskową.

Dziękuję wszystkim za rzeczowe odpowiedzi!