forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Grip Alpha MB-D80

Sz@kal - Wto 13 Kwi, 2010
Temat postu: Grip Alpha MB-D80
Witam
przymierzam się do zakupu gripa MB-D80 Alpha do mojego D90 i tu pytanie do was: czy mieliście styczność z tym gripem? Jak wrażenia? Ludzie piszą, że jest naprawdę w porządku wykonany (spotkałem co prawda opinie o tym, że rozładowuje baterie ale to były odosobnione przypadki załatwione gwarancją - w dodatku czytałem też o takim przypadku przy oryginalnym gripie do D200) Więc ostateczne pytanie - czy Alpha do D90 to dobry wybór? Z chęcią kupiłbym oryginał ale kosztuje ok 550zł (wzwyż) a Alphe mogę mieć już za 240zł

hijax_pl - Wto 13 Kwi, 2010

Kiedyś z ciekawości zaopatrzyłem się w taki niefirmowy grip, ale z LCD i interwałometrem wbudowanym. Zabawka taka. Trochę mało dokładnie chodził spust migawki. Poza tym - jakoś większych różnic się nie dopatrzyłem. Teraz leży i się kurzy ;)
Zbeeshack - Nie 18 Kwi, 2010

Sz@kal - rozumiem, że znalazłeś wątek na jakieś 40 stron na nikoniarze.pl ("Alpha MB-D80 - czy warto ??") ?
A jak nie to ja mogę powiedzieć o swojej styczności z prawdopodobnie pochodzącym z tych samych żółtych rączek Zeikossem (na amazonie na poczatku roku z przesyłką wyszło jakieś ~180pln).
Wykonanie jak najbardziej w porządku, nic nie trzeszczy, kółka chodzą z nieco większym oporem niż te w aparacie, ale precyzyjnie, dwuoporowy spust wyczuwalny bardzo dobrze.
Prawidłowo "ściąga" najpierw z jednego akku a później z drugiego (chociaż i tak używam z jednym w gripie, ale to raczej z powodu ograniczonego zaufania :) żeby w razie czego mieć chociaż jeden naładowany akku).
Co do wyładowywania się to nie zauważyłem O ILE nie zapomnisz wyłączyć gripa. Jak pozostawisz w pozycji włączonej potrafi w 4 dni zjeść cały akumulator (w sumie to nie przejmuje się tym bo gripa używam przede wszystkim dlatego że mi się łapa nie mieści na body i muszę chować mały palec pod, co jest dość uciążliwe z cięższym szkłem :) )

[ Dodano: Nie 18 Kwi, 2010 20:11 ]
Edytować już nie mogę posta, w każdym razie widzę że wątek znalazłeś, ino inne avatary masz :)

Sz@kal - Nie 18 Kwi, 2010

znalazłem znalazłem :) ale ten wątek niech też będzie - fajnie i tu poznać opinie :) Narazie rozglądam się za używanym oryginałem ale jak się nic sensownego nie znajdzie to wybór padnie na Alphe
AuThoR - Pią 23 Kwi, 2010

Sz@kal, ja właśnie nabyłem oryginał, a podróbkę miałem raz w rękach...niby na oko podobnie to wygląda ale jednak wolałem oryginał.
Jestem zadowolony z zakupu i mimo wszystko polecam oryginał. Po przeczytaniu wielu wątków stwierdziłem, że nie warto ryzykować - nie lubie jak mi coś źle działa (np spust)

Sz@kal - Pią 23 Kwi, 2010

AuThoR, ja właśnie czytałem, że spust w oryginale jest zbyt miękki :???: ale generalnie poszukuję już tylko używanego oryginału a jak nic nie znajdę i w między czasie odłożę na nówkę to ją chycnę :)