|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Canon PowerShot A710 IS a czerwone oczy.
Marcinek89 - Nie 10 Cze, 2007 Temat postu: Canon PowerShot A710 IS a czerwone oczy. Witam.
Kupiłem aparat, którego nazwa podana jest w temacie i problem też... Pojawiają się zdjęcia, na których osoby mają czerwone oczy, a opcja, która ma temu zapobiec jest włączona... Czym to może być spowodowane?
Liczę na szybką odpowiedź i jakieś wskazówki
jaad75 - Nie 10 Cze, 2007
To jakaś nowa lustrzanka?;-)
Chyba trochę Ci się działy pomyliły...
A odpowiadając na Twoje pytanie, spowodowane jest to tym, ze wbudowana lampka jest zbyt blisko osi obiektywu. System redukcji czerwonych oczu polega na błyśnięciu przed błyskiem głównym, w celu zwężenia źrenic osób będących na zdjęciu i zniwelowania ilości światła odbijającego się od siatkówki. Jak widać nie zawsze działa to dostatecznie dobrze.
Allan - Pią 15 Cze, 2007
Czerwone oczy to jest extra 10 sekund na ich zlikwidowanie na jakimkolwiek edytorze (manualnie) wiec to jest jeden z najmniejszych problemow, przynajmniej dla mnie, wiec bym sie tak tym nie przejmowal.
P_M_ - Pią 15 Cze, 2007
Allan napisał/a: | Czerwone oczy to jest extra 10 sekund na ich zlikwidowanie na jakimkolwiek edytorze (manualnie) wiec to jest jeden z najmniejszych problemow, przynajmniej dla mnie, wiec bym sie tak tym nie przejmowal. |
To prawda. Jest to banalnie proste w edytorze, a sama opcja w aparacie jest bezuzyteczna, bo zajmuje czas tylko. Ludzie nie lubia tego, kiedy, ktos im najpierw swieci przez pare sekund w oczy. Potem na fotkach maja kwasne miny.
Nie uzywam tego, bo czerwone oczy latwo poprawic, a po za tym znam ludzi, na ktorych nie dziala i czerwone oczy maja nawet, kiedy nie patrza w obiektyw.
Allan - Czw 21 Cze, 2007
Poza tym wydluza to czas pracy i czasami traci sie fajne ujecie poprzez opoznienie spowodowane dodatkowym czasem na "red eye" funkcje.
|
|