|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Czy Sigme 70-300mm APO można wykorzystać do portretów?
majora - Czw 15 Kwi, 2010 Temat postu: Czy Sigme 70-300mm APO można wykorzystać do portretów? Myślę o kupnie Sigmy 70-300mm f/4-5.6 APO macro DG . Nie posiadam w zestawie takiego zooma , a chce go na allegro w dobrej cenie kupić. Czy będzie się nadawał do portretów (oczywiście w dobrym świetle). Czy ta sigma fajnie rozmywa tło i czy się nada na portrety oczywiście na zewnątrz.
B o g d a n - Czw 15 Kwi, 2010
Jak najbardziej na zewnątrz się nada. Miałem kiedyś przyjemność spróbować jej na 350D i 5D i było całkiem, a wręcz zaskakująco ładnie.
Nawet w środku, gdy nie brakuje światła, można na 70-130mm zrobić piękne i ostre zdjęcie człowieków.
Sunders - Czw 15 Kwi, 2010
majora napisał/a: | Czy będzie się nadawał do portretów (oczywiście w dobrym świetle) |
Nadawał się będzie, ale z takim przeznaczeniem, to lepiej kupić inny obiektyw.
komor - Czw 15 Kwi, 2010
O, Bogdan pokazuje swoją ludzką twarz, bo chwali Sigmę
A jako były użytkownik tej Sigmy (uważający, że jest warta swojej ceny w innych niż portret zastosowaniach) ostrzegę, że specjalnego miodu w portretach nie będzie. Rozmycie tła z tej Sigmy nie zawsze jest fajne, jak nie trafimy odpowiednio z odległością ostrzenia w stosunku do odległości od tła to dostaniemy precelkowate krążki w tle.
Z tym, że moje doświadczenia z tą Sigmą są z zupełnie początkującego okresu mojej przygody z fotografią i to co teraz o niej piszę jest już podparte nieco większym doświadczeniem i wiedzą. Co oznacza, że w rękach bardziej doświadczonego fotografia niż ja wtedy – można tą Sigmą zapewne osiągnąć więcej, niż ja osiągnąłem kiedy ją używałem. I to jest pewnie przypadek Bogdana.
oranżewski - Czw 15 Kwi, 2010
jeśli tylko do portretów, to ja bym celował w Samyanga, ale jeśli między innymi do portretów, to na zewnątrz zdjęcia będą ładne, z niecałkowicie rozmytym (jednolitym) tłem, ale właśnie to może podkreślać miejsce, w którym fotografujesz. w pomieszczeniach na ISO 1600, a nawet i mniejszym, oczywiście, że zrobisz dobry portret.
majora - Czw 15 Kwi, 2010
Jeśli chodzi o tą sigmę to nie mam taki zakres ogniskowym w moim zestawie . I w 50% raczej wykorzystywał bym go do portretów.
fotomaszewski, czy chodzi o Samyang 85 mm f/1.4 Aspherical IF . Jak z tym ręcznym ustawianiem, czy mechanizm dobrze chodzi?
lupo57 - Czw 15 Kwi, 2010
majora napisał/a: |
czy chodzi o Samyang 85 mm f/1.4 Aspherical IF |
raczej tak
majora napisał/a: | Jeśli chodzi o tą sigmę to nie mam taki zakres ogniskowym w moim zestawie . |
majora, to co w takim razie masz?
bacruk - Czw 15 Kwi, 2010
majora napisał/a: | Czy będzie się nadawał do portretów | da się użyć
majora napisał/a: | Czy ta sigma fajnie rozmywa tło | w mojej ocenie nie
Dodatkowo, przynajmniej moja była, przekłamywała kolorystykę. Maiłem kłopot z uzyskaniem właściwego odcienia skóry i z zafarbem zieleni - późniejsza obróbka daje efekty ale jest niepotrzebnie pracochłonna.
Za tą cenę może ok, w kategoriach bezwzględnych nie spasowała mi....
Mam kita 18-55 VR i 50 mm 1.8 D (mam d 5000 i ostrze ręcznie). I przydał by się jakiś zoom i żebym mógł przy okazji na jakimś plenerze jakiegoś "portreta" strzelić.
majora napisał/a: | Mam kita 18-55 VR i 50 mm 1.8 D/.../ przydał by się jakiś zoom i żebym mógł przy okazji na jakimś plenerze jakiegoś "portreta" strzelić. |
Zmień kita na nikkora 18-105VR.
Cytat: | Zmień kita na nikkora 18-105VR. |
To dobry pomysł, tak czy inaczej
majora, potrzebujesz ogniskowy chrzędu 200-300?
Do 150 to max. wiem że ten 18-105 to dobre szkło tylko powiedzcie mi wady i zalety sigmy do tego nikora.
Djwalkman - Czw 15 Kwi, 2010
Tu masz 68 użytkowników Sigmy, którzy dzielą się opinią na temat 70-300 macro.
http://www.optyczne.pl/8-..._obiektywu.html
majora, to zupełnie inny zakres i zastosowanie. Bezpośrednie porównanie jest niecelowe. Te ogniskowe/obiektywy się uzupełnają.
N wypada lepiej pod względem optycznym, ma stabilizację i jest systemowy.
Sigma pozwala na pseudomacro i jest dłuższa (o ile to zaleta) ale i węższa (o ile to wada) .
O ile 105 Ci wystarczy, będzie lepszym wyborem IMO pod każdym względem.
Przy portrecie niestety będzie ciemniejszy w użytecznym do tego celu zakresie.
oranżewski - Czw 15 Kwi, 2010
jeśli chcesz obiektyw do portretu (pow. 100mm) a i umiesz ostrzyć ręcznie , to może pomyśl o jakimś fajnym manualu 135mm pod M42, hmm? cena poniżej 500zł, a za resztę kasy możesz kupić fiata 126p
Trzeba będzie to wszystko przemyśleć ale raczej zakupie tego nikora 18-105 bo te 105 mm chyba mi wystarczy.
majora napisał/a: | powiedzcie mi wady i zalety sigmy do tego nikora. |
Nikkor obejmuje zakres najczęściej używanych do portretowania ogniskowych na APS-C, tj.50-85mm. Sigma "zaczyna" się od 70mm.
Pomijając zakres ogniskowych, nikkor ma lepszy AF, jest ostrzejszy i posiada stabilizację, której sigma nie ma.
fotomaszewski napisał/a: | i umiesz ostrzyć ręcznie |
to bardziej kwestia sprzętu - wizjera i matówki + wygodny pierścień- z g... bicza....
Osobiście jestem za starymi dobrymi, jasnymi stałkami na Z i T zajebiste
hijax_pl - Czw 15 Kwi, 2010
fotomaszewski napisał/a: | jeśli chcesz obiektyw do portretu (pow. 100mm) a i umiesz ostrzyć ręcznie , to może pomyśl o jakimś fajnym manualu 135mm pod M42, hmm? cena poniżej 500zł, a za resztę kasy możesz kupić fiata 126p |
W D5000 oficjalnie nie da się matówki wymienić, a jak już się wymieni to ma on słaby wizjer lustrzany, dodatkowo nie mierzy światła z takimi starymi obiektywami. O ile to nie studio o kontrolowanych warunkach oświetleniowych - to będzie udręka.
Baku - Pią 16 Kwi, 2010
Na razie może zostaw kita jednak dokup Nikkora 85/1.8D, a w przyszłości Nikkora 18-105VR.
Dobry systemowy zoom do portretów to 70-200/2.8VR, ale w jego cenie zmieści się kilka zacnych stałek.
lotofag - Sob 17 Kwi, 2010
majora napisał/a: | Mam kita 18-55 VR i 50 mm 1.8 D (mam d 5000 i ostrze ręcznie). I przydał by się jakiś zoom i żebym mógł przy okazji na jakimś plenerze jakiegoś "portreta" strzelić. |
"Zóm"? Masz przecież 18-55, stałoogniskowy to on przecież nie jest, prawda?
Tak na poważniej, to czego szukasz nazywa się teleobiektywem... Może to jakieś zboczenie, ale strasznie mnie razi ten wszechobecny "zóm", taki praktycznie nic nie mówiący termin poza faktem, że chodzi o obiektyw zmiennoogniskowy. Ach ten marketing...
panmarecq - Nie 18 Kwi, 2010
Lotofag Co ty tak negatywnie nastawiony do tego marketingu? Kolega nowy więc nie musi profesjonalnie mówić :Potrzebuję zmiennoogniskowego obiektywu obejmujący kąty widzenia od 34.3 - 8.2
lotofag - Nie 18 Kwi, 2010
No nic dobrego ten marketing jak widać nie robi A poza tym nie mówimy tu o żadnym "profesjonalnym" (cokolwiek by to nie znaczyło) słownictwie, tylko o "podstawowych podstawach" fotografii
|
|