forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Czy Sigme 70-300mm APO można wykorzystać do portretów?

majora - Czw 15 Kwi, 2010
Temat postu: Czy Sigme 70-300mm APO można wykorzystać do portretów?
Myślę o kupnie Sigmy 70-300mm f/4-5.6 APO macro DG . Nie posiadam w zestawie takiego zooma , a chce go na allegro w dobrej cenie kupić. Czy będzie się nadawał do portretów (oczywiście w dobrym świetle). Czy ta sigma fajnie rozmywa tło i czy się nada na portrety oczywiście na zewnątrz.
B o g d a n - Czw 15 Kwi, 2010

Jak najbardziej na zewnątrz się nada. Miałem kiedyś przyjemność spróbować jej na 350D i 5D i było całkiem, a wręcz zaskakująco ładnie.
Nawet w środku, gdy nie brakuje światła, można na 70-130mm zrobić piękne i ostre zdjęcie człowieków. :wink:

Sunders - Czw 15 Kwi, 2010

majora napisał/a:
Czy będzie się nadawał do portretów (oczywiście w dobrym świetle)

Nadawał się będzie, ale z takim przeznaczeniem, to lepiej kupić inny obiektyw.

komor - Czw 15 Kwi, 2010

O, Bogdan pokazuje swoją ludzką twarz, bo chwali Sigmę ;)
A jako były użytkownik tej Sigmy (uważający, że jest warta swojej ceny w innych niż portret zastosowaniach) ostrzegę, że specjalnego miodu w portretach nie będzie. Rozmycie tła z tej Sigmy nie zawsze jest fajne, jak nie trafimy odpowiednio z odległością ostrzenia w stosunku do odległości od tła to dostaniemy precelkowate krążki w tle.
Z tym, że moje doświadczenia z tą Sigmą są z zupełnie początkującego okresu mojej przygody z fotografią i to co teraz o niej piszę jest już podparte nieco większym doświadczeniem i wiedzą. Co oznacza, że w rękach bardziej doświadczonego fotografia niż ja wtedy – można tą Sigmą zapewne osiągnąć więcej, niż ja osiągnąłem kiedy ją używałem. I to jest pewnie przypadek Bogdana.

oranżewski - Czw 15 Kwi, 2010

jeśli tylko do portretów, to ja bym celował w Samyanga, ale jeśli między innymi do portretów, to na zewnątrz zdjęcia będą ładne, z niecałkowicie rozmytym (jednolitym) tłem, ale właśnie to może podkreślać miejsce, w którym fotografujesz. w pomieszczeniach na ISO 1600, a nawet i mniejszym, oczywiście, że zrobisz dobry portret.

Jeśli chodzi o tą sigmę to nie mam taki zakres ogniskowym w moim zestawie . I w 50% raczej wykorzystywał bym go do portretów.

fotomaszewski, czy chodzi o Samyang 85 mm f/1.4 Aspherical IF . Jak z tym ręcznym ustawianiem, czy mechanizm dobrze chodzi?

lupo57 - Czw 15 Kwi, 2010

majora napisał/a:

czy chodzi o Samyang 85 mm f/1.4 Aspherical IF

raczej tak :wink:

majora napisał/a:
Jeśli chodzi o tą sigmę to nie mam taki zakres ogniskowym w moim zestawie .

majora, to co w takim razie masz?

bacruk - Czw 15 Kwi, 2010

majora napisał/a:
Czy będzie się nadawał do portretów
da się użyć :wink:

majora napisał/a:
Czy ta sigma fajnie rozmywa tło
w mojej ocenie nie :neutral:

Dodatkowo, przynajmniej moja była, przekłamywała kolorystykę. Maiłem kłopot z uzyskaniem właściwego odcienia skóry i z zafarbem zieleni :!: - późniejsza obróbka daje efekty ale jest niepotrzebnie pracochłonna.
Za tą cenę może ok, w kategoriach bezwzględnych nie spasowała mi....

Mam kita 18-55 VR i 50 mm 1.8 D (mam d 5000 i ostrze ręcznie). I przydał by się jakiś zoom i żebym mógł przy okazji na jakimś plenerze jakiegoś "portreta" strzelić.

majora napisał/a:
Mam kita 18-55 VR i 50 mm 1.8 D/.../ przydał by się jakiś zoom i żebym mógł przy okazji na jakimś plenerze jakiegoś "portreta" strzelić.

Zmień kita na nikkora 18-105VR.

Cytat:
Zmień kita na nikkora 18-105VR.

To dobry pomysł, tak czy inaczej :smile:

majora, potrzebujesz ogniskowy chrzędu 200-300?

Do 150 to max. wiem że ten 18-105 to dobre szkło tylko powiedzcie mi wady i zalety sigmy do tego nikora.
Djwalkman - Czw 15 Kwi, 2010

Tu masz 68 użytkowników Sigmy, którzy dzielą się opinią na temat 70-300 macro.
http://www.optyczne.pl/8-..._obiektywu.html

majora, to zupełnie inny zakres i zastosowanie. Bezpośrednie porównanie jest niecelowe. Te ogniskowe/obiektywy się uzupełnają.

N wypada lepiej pod względem optycznym, ma stabilizację i jest systemowy.
Sigma pozwala na pseudomacro i jest dłuższa (o ile to zaleta) ale i węższa (o ile to wada) :smile: .

O ile 105 Ci wystarczy, będzie lepszym wyborem IMO pod każdym względem.
Przy portrecie niestety będzie ciemniejszy w użytecznym do tego celu zakresie.

oranżewski - Czw 15 Kwi, 2010

jeśli chcesz obiektyw do portretu (pow. 100mm) a i umiesz ostrzyć ręcznie ;) , to może pomyśl o jakimś fajnym manualu 135mm pod M42, hmm? cena poniżej 500zł, a za resztę kasy możesz kupić fiata 126p ;)

Trzeba będzie to wszystko przemyśleć ale raczej zakupie tego nikora 18-105 bo te 105 mm chyba mi wystarczy.

majora napisał/a:
powiedzcie mi wady i zalety sigmy do tego nikora.

Nikkor obejmuje zakres najczęściej używanych do portretowania ogniskowych na APS-C, tj.50-85mm. Sigma "zaczyna" się od 70mm.
Pomijając zakres ogniskowych, nikkor ma lepszy AF, jest ostrzejszy i posiada stabilizację, której sigma nie ma.

fotomaszewski napisał/a:
i umiesz ostrzyć ręcznie

to bardziej kwestia sprzętu - wizjera i matówki + wygodny pierścień- z g... bicza....

Osobiście jestem za starymi dobrymi, jasnymi stałkami na Z i T :wink: zajebiste :smile:

hijax_pl - Czw 15 Kwi, 2010

fotomaszewski napisał/a:
jeśli chcesz obiektyw do portretu (pow. 100mm) a i umiesz ostrzyć ręcznie ;) , to może pomyśl o jakimś fajnym manualu 135mm pod M42, hmm? cena poniżej 500zł, a za resztę kasy możesz kupić fiata 126p ;)

W D5000 oficjalnie nie da się matówki wymienić, a jak już się wymieni to ma on słaby wizjer lustrzany, dodatkowo nie mierzy światła z takimi starymi obiektywami. O ile to nie studio o kontrolowanych warunkach oświetleniowych - to będzie udręka.

Baku - Pią 16 Kwi, 2010

Na razie może zostaw kita jednak dokup Nikkora 85/1.8D, a w przyszłości Nikkora 18-105VR.

Dobry systemowy zoom do portretów to 70-200/2.8VR, ale w jego cenie zmieści się kilka zacnych stałek.

lotofag - Sob 17 Kwi, 2010

majora napisał/a:
Mam kita 18-55 VR i 50 mm 1.8 D (mam d 5000 i ostrze ręcznie). I przydał by się jakiś zoom i żebym mógł przy okazji na jakimś plenerze jakiegoś "portreta" strzelić.

"Zóm"? Masz przecież 18-55, stałoogniskowy to on przecież nie jest, prawda? :mrgreen:
Tak na poważniej, to czego szukasz nazywa się teleobiektywem... Może to jakieś zboczenie, ale strasznie mnie razi ten wszechobecny "zóm", taki praktycznie nic nie mówiący termin poza faktem, że chodzi o obiektyw zmiennoogniskowy. Ach ten marketing...

panmarecq - Nie 18 Kwi, 2010

Lotofag Co ty tak negatywnie nastawiony do tego marketingu? :wink: Kolega nowy więc nie musi profesjonalnie mówić :Potrzebuję zmiennoogniskowego obiektywu obejmujący kąty widzenia od 34.3 - 8.2 :mrgreen:
lotofag - Nie 18 Kwi, 2010

No nic dobrego ten marketing jak widać nie robi ;) A poza tym nie mówimy tu o żadnym "profesjonalnym" (cokolwiek by to nie znaczyło) słownictwie, tylko o "podstawowych podstawach" fotografii :)