forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Czy ktoś usłyszał moze o jakiś nowościach Nikona?

vip321 - Wto 12 Cze, 2007
Temat postu: Czy ktoś usłyszał moze o jakiś nowościach Nikona?
Pytam sie bo gdzies mnie sie cos obiło o uszy ze podobno tak jak było z d70 ze po pół roku pojawił sie d70s. Moze pojawi się d80s ? albo d 90 ? Może optyczne coś słyszało ? Pozdrawiam
eska - Wto 12 Cze, 2007

Na razie nic nie slychac. Ale najwieksi producenci jak Nikon i Canon zapewne niedlugo beda musieli zareagowac na poczynania konkurencji (Pentax/Samsung i zblizajace sie premiery Sony i Olympusa).

konrad

RAF - Wto 12 Cze, 2007

Licząc czas od premiery bardziej liczyłem na D200s niż D80s, ale obecnie mam wrażenie, że tym razem nic z tych rzeczy i nowy korpus, raczej D300 z cropem 1.1 zobaczymy w 2008 r. A jeśli chodzi o konkurencję, to szybciej już jakaś kolejna mutacja D40 - rynek entry-level jest najbardziej opłacalny.
jaad75 - Sro 13 Cze, 2007
Temat postu: Re: Czy ktoś usłyszał moze o jakiś nowościach Nikona?
vip321 napisał/a:
Pytam sie bo gdzies mnie sie cos obiło o uszy ze podobno tak jak było z d70 ze po pół roku pojawił sie d70s.

D70s pojawił się grubo ponad rok po premierze D70. Niemal w tym samym czasie pojawił się również D50. Za to D40X pojawił się ok. pół roku po debiucie D40...

Adalbercik - Nie 17 Cze, 2007

Taka szybka premiera D40x to nie strategia Nikona, ale działanie siły wyższej (czyt. Sony - dostawcy matryc dla Nikona).
Nikon po prostu został postawiony przed faktem dokonanym, gdy Sony ogłosiło zaprzestanie produkcji matryc 6mpix.
Swoją drogą ciekawe, jaka będzie decyzja Pentaxa odnośnie K100 iK110, które też wykorzystują tę matrycę??
Odnośnie matrycy 1,1x, to również nacisk Sony.
Nikon niestety jest wielkim koncernem optycznym, ale nie elektronicznym i jego pewne działania rynkowe nie są w pełni autonomiczne :(

jaad75 - Pon 18 Cze, 2007

Adalbercik napisał/a:
Swoją drogą ciekawe, jaka będzie decyzja Pentaxa odnośnie K100 iK110, które też wykorzystują tę matrycę??

Od jakiegoś czasu wiadomo, że K100D zostanie zastąpiony (ponoć nawet jeszcze w tym roku) modelem 10-cio megapikselowym. Zapewne również zaimplementują w nim obsługę silników SDM, bo K100 nowe szkła będzie obsługiwał wyłącznie przy pomocy śrubokręta... K110D, z tego co mi wiadomo, już nie jest produkowany, bo nie wyrabiali się z produkcją K100D, a na K110 był znacznie mniejszy popyt...