forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jakie lustro z obiektywem, karta pamieci i torba??

kibic - Sob 17 Kwi, 2010
Temat postu: Jakie lustro z obiektywem, karta pamieci i torba??
Witam. Myslalem nad 2 zestawami:
Nikon D90 Nikkor 18-105 VR
oraz
Canon 450D 18-55IS Sigma 55-200 + 4GB + torba
Jesli oba sa nienajlepsze, to poleccie mi cos ;p Dopiero co zaczynam swoja przygode z fotografia, wiec prosze o wyrozumialosc i polecenie takiego zestawu dla amatora :]

Z gory thx :D :)

Djwalkman - Sob 17 Kwi, 2010

Canon 450d http://www.ceneo.pl/1222547 1600zł +
Sigma 18-125mm OS http://www.ceneo.pl/1557235 1100zł +
Sandisk SDlHC Extreme III 4GB http://www.ceneo.pl/596769 50zł +
http://www.ceneo.pl/;015159571-10.htm Lowepro SlingShot 200 AW 200zł =
-portret
-krajobraz
-architektura
-street photo
-podróż
-reportaż
-ptaki, ale raczej martwe :D
jeśli dokupisz raynoxa 250 za 200zł, to:
-marco
Do portretu, w podróż, street photo nie mógłbym sobie lepszego zestawu wymarzyć, statyw jeszcze dokupić tylko, wyjdzie trochę drożej, ale będzie się opłacało i będziesz miał wszystko nowe, nie musisz kupować od razy Sigmy, na początek kit, sprzedaj go za 200zł i kup sigmę, jeżeli ci wystarczy, to kupuj bez wahania.
Test tej sigmy jest na stronie

jaad75 - Sob 17 Kwi, 2010

Kup Nikona D90 - ten zestaw to zdecydowanie lepsze z tych dwóch rozwiązań. I to zarówno jeśli chodzi o jakość (i zaawansowanie) body, jak i obiektwu...
kibic - Sob 17 Kwi, 2010

ogolnie wolalbym Canona. firma lepsza od Nikona. zawsze Canon byl stawiany na pierwszym miejscu. i jeszcze jedna rzecz. Nikon jest uzywany, a Canon nowka sztuka nie smigana :P
chyba zdecyduje sie na Canona, lecz jeszcze poczekam na opinie innych

lupo57 - Sob 17 Kwi, 2010

bierz nikona, 450 nie ma co porównywać do D90

kibic napisał/a:
firma lepsza od Nikona
Taa... Pod jakim względem?
kibic napisał/a:
zawsze Canon byl stawiany na pierwszym miejscu
Na jakim pierwszym miejscu? "Pierwsze miejsca" zmieniały się w historii bardzo często, a ostatnimi czasy to raczej Nikon wiedzie prym, choć Canon wciąż jest bardzo popularny...
Zreszta tu nie chodzi o lepszą, czy gorszą firmę, a zestaw, który chcesz kupić. D90 jest zdecydowanie lepszym body, a 18-105 bardzo dobrym uniwersalnym obiektywem na początek. W tym przypadku wybór jest oczywisty.

MasterB - Sob 17 Kwi, 2010

kibic napisał/a:
firma lepsza od Nikona. zawsze Canon byl stawiany na pierwszym miejscu.

Ahem, ciekawe rzeczy kolega wypisuje :)
Skoro firma lepsza to nic tylko brać tego Canona, bez sensu kupować wbrew sobie.

kibic - Sob 17 Kwi, 2010

skoro tak go wychwalacie to prosze o jakies testy, jesli sa ;p ja jestem taki, ze musze miec potwierdzenie tego, co ktos mowi ;p

Nie potrafisz odnaleźć testów, choćby na tym portalu?

[ Dodano: Sob 17 Kwi, 2010 17:59 ]
Tu nie chodzi o wychwalanie, D90 to po prostu bardziej zaawansowane i lepsze body. Bliżej mu do 40/50D, niż do 450D.

kibic - Sob 17 Kwi, 2010

a jak D90 wypada w porownaniu do 500D lub 550D??

To wciąż pół półki niżej, mimo, że to nowsze konstrukcje... W D90 masz pentapryzmatyczny wizjer, dwie rolki, górny wyświetlacz, czy choćby sterowanie lampami, a to elementy będące wyznacznikiem klasy body.
hijax_pl - Sob 17 Kwi, 2010

kibic napisał/a:
ogolnie wolalbym Canona

To po co pytasz? ;)
kibic napisał/a:
firma lepsza od Nikona

Polemizowałbym :)
kibic napisał/a:
zawsze Canon byl stawiany na pierwszym miejscu

Naprawdę? :)
kibic napisał/a:
Nikon jest uzywany, a Canon nowka sztuka nie smigana

A tak na prawdę to co jest dla Ciebie najważniejsze?
kibic napisał/a:
chyba zdecyduje sie na Canona, lecz jeszcze poczekam na opinie innych

Ciekawe podejście. Bo jakoś wszystkie posty przed tym kierowały raczej na Nikona :)
Zatem zapytam jeszcze raz: po co pytasz skoro wiesz co chcesz kupić? A jak już pytasz to: czego szukasz?

kibic - Sob 17 Kwi, 2010

jeszcze ostatnia kwestia. jaki sklep internetowy polecacie. nie chce kupywac kazdej czesci w innym sklepie. wiekszy wydatek bo za kazda czesc trzeba doliczyc przesylke.

EDIT: jesli z uzywanych to co byscie powiedzieli na to:
http://allegro.pl/item100...r_wawa_bcm.html

EDIT2: albo cos takiego:
http://allegro.pl/item100...orba_gw_fv.html

Zgadzam się z przedmówcami, że Nikon d90 jest lepszy od Canona 450d pod kilkoma względami, ale i 450d może czasami pokazać pazur, tak czy siak d90 jest lepszy, ale 18-105, to najbardziej plastikowe szkło jakie kiedykolwiek widziałem(nie widziałem wielu, ale wystarczająco dużo), dobrze że soczewki nie są z plastiku, przynajmniej pierwsza :roll: . Sigma 18-125 OS nie jest tak ostra jak Nikon, ale wykonanie miażdży go na głowę :smile: . Co do aukcji "WYCIĄGNIĘTY TYLKO Z PUDELKA ABY ZROBIĆ ZDJĘCIA" hmmm... dziwne, ja wyciągam swojego Canona, żeby zobaczyć co zrobi, może zdjęcia? Jedna rzecz o której musisz pamiętać, gdy kupujesz używki - ZAWSZE sprawdzaj jaki ma przebieg (ile zrobił zdjęć) do 10 tys nówka, 10-25 prawie nówka, 25-40 jeżeli cena znacznie niższa, to można zaryzykować, powyżej 40 nie opłaca się brać tanich modeli, bez minimalnego deklarowanego przebiegu, zwykle tanie lustrzanki dochodzą do 60tys (w jakiejś gazecie o tym czytałem, nie nie playboy'u... chyba :lol: ).
hijax_pl - Sob 17 Kwi, 2010

Djwalkman napisał/a:
powyżej 40 nie opłaca się brać tanich modeli, bez minimalnego deklarowanego przebiegu, zwykle tanie lustrzanki dochodzą do 60tys

A możesz sobie przypomnieć skąd masz takie informacje? Bardzo jestem ciekaw źródła...

kibic - Sob 17 Kwi, 2010

wznawiam pytanie. z ktorej aukcji wyzej wymienionych byscie brali lustrzanke.
B o g d a n - Sob 17 Kwi, 2010

kibic napisał/a:
wznawiam pytanie. z ktorej aukcji wyzej wymienionych byscie brali lustrzanke.

Z żadnej.
Wolałbym dołożyć kilka stów i kupić zupełnie nowy sprzęt za ok. 3100 zł., choćby TUTAJ i choćby na raty.
Okazyjne ceny na aukcjach mogą się okazać najdroższym zakupem. :wink:

hijax_pl napisał/a:
Djwalkman napisał/a:
powyżej 40 nie opłaca się brać tanich modeli, bez minimalnego deklarowanego przebiegu, zwykle tanie lustrzanki dochodzą do 60tys

A możesz sobie przypomnieć skąd masz takie informacje? Bardzo jestem ciekaw źródła...

djwalkman napisał/a:
w jakiejś gazecie o tym czytałem

Znowu mistrz czytania ze zrozumieniem daje popalić... . Kiedyś czytałem dyskusję na temat "dlaczego nasze forum jest uważane za przedszkole". Dlaczego? Wołajmy detektywów i w11, może oni pomogą.

komor - Sob 17 Kwi, 2010

Djwalkman, mistrzu, czy jakaś gazeta to jest podanie źródła?
RB - Sob 17 Kwi, 2010

komor napisał/a:
Djwalkman, mistrzu, czy jakaś gazeta to jest podanie źródła?

W pszeczkolu jak najbardziej :mrgreen:

kibic - Sob 17 Kwi, 2010

B O G D A N ale do tego trzeba jeszcze ze 300zł doliczyc do torby i karty pamieci. a w temacie wyraznie pisze ze do 2500zł. o ratach nie myslalem. zastanowie sie nad tym

[ Dodano: Sob 17 Kwi, 2010 23:01 ]
jednak koszty tego Nikona D90 wraz z dodatkami mnie przerasta. jaki niewiele gorszy i tanszy aparat??

EDIT: znalazlem cos takiego:
http://www.sklepfotografi...ma-18-200mm/#v2
powiedzcie cos o nim

jaad75 - Nie 18 Kwi, 2010

Djwalkman napisał/a:
ZAWSZE sprawdzaj jaki ma przebieg (ile zrobił zdjęć) do 10 tys nówka, 10-25 prawie nówka
Czyli mój ponad 3-letni K10D, to "prawie nówka"... Dobrze wiedzieć... :razz:
lotofag - Nie 18 Kwi, 2010

kibic napisał/a:
ogolnie wolalbym Canona. firma lepsza od Nikona. zawsze Canon byl stawiany na pierwszym miejscu.

To firma będzie służyć do robienia zdjęć czy jej konkretny produkt?

To chyba ta sama historia jak sprowadzanie z Rajchu 20-letniego Golfa, bo "folcwagen to solydne ałto jest" :mrgreen:

Akurat półka, w którą celujesz, nie różni się za specjalnie u wszystkich obecnych na rynku producentów. A jest ich jeszcze kilku oprócz C i N, wśród ich oferty też możesz się rozejrzeć. ;)

A jeśli nadal pragniesz lustrzankę Canona, to pewnie można dostać 40D w rozsądnych cenach. Do tego jakieś fajne szkiełka i mamy całkiem ciekawy zestaw. Oczywiście o ile coś takiego jest Ci rzeczywiście potrzebne...

hijax_pl - Nie 18 Kwi, 2010

Djwalkman napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
Djwalkman napisał/a:

djwalkman napisał/a:
w jakiejś gazecie o tym czytałem

Znowu mistrz czytania ze zrozumieniem daje popalić... . Kiedyś czytałem dyskusję na temat "dlaczego nasze forum jest uważane za przedszkole". Dlaczego? Wołajmy detektywów i w11, może oni pomogą.

Pytałem poważnie, a Ty próbujesz się jakoś nieumiejętnie wykręcać...

No ale jak jakiejś gazecie to potwierdzone i wiarygodne źródło, podane w taki sposób, że sam mogę do niego dotrzeć i zweryfikować to powiem tak:

djwalkman, Gdzieś czytałem, że w zarządach Canona i Nikona zasiadają Ci sami ludzie - dlatego produkty są identyczne, a tak na prawdę różnice są po to żeby nas zmylić. A 450D był nieudanym eksperymentem, niewypałem rynkowym, dlatego jest teraz taki tani, bo nikt go już nie chce kupować, a Canon stara się na siłę opróżnić magazyny.
:mrgreen: :wink:
Nie proś mnie żebym podał skąd mam te informacje bo to informacje ściśle tajne i nie mogę podać swojego źródła. :zalamany:

[ Dodano: Nie 18 Kwi, 2010 10:20 ]
kibic napisał/a:
jednak koszty tego Nikona D90 wraz z dodatkami mnie przerasta. jaki niewiele gorszy i tanszy aparat??

Jest.

Np: Pentax k-x, kit za 1990zł :)

krewzszafy - Nie 18 Kwi, 2010

hijax_pl ale przecież nie pokazuje na co ustawia ostrość :razz: nie da się używać :mrgreen:

To ja jako wyrocznia prawd wszelakich zaprawdę powiadam wam:

Bawiłem się tym aparatem w sklepie w którym nie wyjmują baterii i pozwalają swoją kartę SD włożyć i.. aparat ROBI zdjęcia. Niesamowite...

:cool: :wink:

[ Dodano: Nie 18 Kwi, 2010 10:55 ]
Cytat:
EDIT: znalazlem cos takiego:
http://www.sklepfotografi...ma-18-200mm/#v2
powiedzcie cos o nim

Mniej ergonomiczna wersja D90, ale też robi zdjęcia, i co ważne - tak samo dobre jak D90.
Natomiast zamiast tego obiektywu z tej oferty wolałbym 18-105VR

kibic - Nie 18 Kwi, 2010

chodzi o ta??
http://www.sklepfotografi...D5000-18-105mm/
jeszcze jakas dobra torbe, bo co do karty pamieci to wybiore chyba SanDisk Extreme III SDHC 4GB

[ Dodano: Nie 18 Kwi, 2010 14:48 ]
mam jeszcze jedno pytanie. jak Nikon D5000 wypada w porownaniu z Canonem 500D??

[ Dodano: Nie 18 Kwi, 2010 15:26 ]
na allegro wypatrzylem Nikona D3000 z 4 obiektywami i 13 dodatkami
LINK
w tej samej cenie jest tez Nikon D5000, tylko ze z 2 obiektywami.

ktory sie bardziej oplaca??

[ Dodano: Nie 18 Kwi, 2010 15:45 ]
link do tego N D5000 z 2 obiektywami
jeszcze jest d90 LINK

blagam was pomozcie :)

moronica - Nie 18 Kwi, 2010

kibic, nie daj sie nabrac na te "4 obiektywy", 2 z nich to obiektywy a pozostale dwa to konwertery, na dodatek bez podania marki. jesli tak sprawe (i potencjalnych zainteresowanych) traktuja to powaznie watpilabym w jakosc lampy i statywu. lepiej kup w sklepiej D3000 z kitem i akcesoria dobierz sam czytajac porady juz znajdujace sie tu na forum

kibic, wchodzisz w obszar coraz większego badziewia. Składaj do D90.
kibic - Nie 18 Kwi, 2010

co do d90 to juz zrezygnowalem. wezme d5000 + Nikkor AF-S VR 18-105mm. co do karty to wybralem >>>TĄ<<<, a plecak >>>TEN<<<. mysle ze to bedzie dobry wybor.

kibic napisał/a:
chodzi o ta??
http://www.sklepfotografi...D5000-18-105mm/
jeszcze jakas dobra torbe, bo co do karty pamieci to wybiore chyba SanDisk Extreme III SDHC 4GB

[ Dodano: Nie 18 Kwi, 2010 14:48 ]
mam jeszcze jedno pytanie. jak Nikon D5000 wypada w porownaniu z Canonem 500D??

[ Dodano: Nie 18 Kwi, 2010 15:26 ]
na allegro wypatrzylem Nikona D3000 z 4 obiektywami i 13 dodatkami
LINK
w tej samej cenie jest tez Nikon D5000, tylko ze z 2 obiektywami.

ktory sie bardziej oplaca??

[ Dodano: Nie 18 Kwi, 2010 15:45 ]
link do tego N D5000 z 2 obiektywami
jeszcze jest d90 LINK

blagam was pomozcie :)

Mam wrażenie że błądzisz we mgle.. Prosisz nas o pomoc, bo sam nie jesteś w stanie stwierdzić i wartościować różnic między tymi aparatami? Po co chcesz lustrzankę? Jaki jest Twój cel?

kibic - Nie 18 Kwi, 2010

najbardziej interesuja mnie zdjecia makro. ale zdjecia krajobrazow sa rowniez fascynujace

Czyli zrezygnowałeś z rzeczy istotnych (wymienię jeszcze raz: duży wizjer, dwie rolki, dodatkowy wyświetlacz, sterowanie lampami, czy wreszcie silnik w body), na rzecz uproszczonej i wyraźnie słabszej puszki, niespecjalnie wyróżniającej się na tle konkurencji. Gratulacje.

kibic napisał/a:
najbardziej interesuja mnie zdjecia makro. ale zdjecia krajobrazow sa rowniez fascynujace

wybrany zestaw bedziesz musial rozbudowac by moc wykonywac zdjecia makro, tak wiec troche dziwny wybor skoro to makro najbardziej cie interesuje

kibic napisał/a:

No to rozglądaj się za odpowiednią optyką ;) Co do krajobrazów, to 18-105 spokojnie może dać bardzo dobre efekty, niemniej doposażyłbym się w statyw, a za jakiś czas po opanowaniu teorii i sprzętu w filtr polaryzacycjny i/lub połówkowy szary.

jaad75, nie każdemu to potrzebne, naprawdę... Różnicy w obrazowaniu i tak nie uświadczy, nie ma co uszczęśliwiać na siłę...

kibic - Nie 18 Kwi, 2010

lepszy sprzet do makro kupie dopiero jak zapoznam sie ze sprzetem.

lotofag napisał/a:
Różnicy w obrazowaniu i tak nie uświadczy
Za to odczuje różnicę w użytkowaniu (wizjer, rolki, LCD) i możliwościach rozwoju (silnik w body, sterowanie lampami)...

kibic napisał/a:
lepszy sprzet do makro kupie dopiero jak zapoznam sie ze sprzetem.

Problem w tym, że zestaw D5000 + 18-105VR to nie jest żaden sprzęt do makro...

kibic - Nie 18 Kwi, 2010

co mi z tego, ze kupie teraz sprzet do makro, jak nie znam sprzetu

Tym bardziej kup coś rozwojowego, co nie zamyka Ci drogi do używania tańszych szkieł z AF-em np...
kibic - Nie 18 Kwi, 2010

a jaki obiektyw do makro polecasz??
RB - Nie 18 Kwi, 2010

kibic napisał/a:
co mi z tego, ze kupie teraz sprzet do makro, jak nie znam sprzetu

A ile czasu chcesz ten sprzęt poznawać? Co tam jest do poznawania? Zdjęcia robic umiesz? Jak światłomierz mierzy swiatło wiesz? Co się robi przysona wiesz? Jak interesuje Cię makrofotografia to poznawaj sprzęt do makrofotografii.

W macro odchylany LCD się rzeczywiście przyda, ale jeszcze bardziej przyda się dobry wizjer, czy obsługa zewnętrznych lamp z poziomu body...
kibic - Nie 18 Kwi, 2010

RB jak juz wczesniej wspomnialem dopiero zaczynam swoja przygode z fotografia, a co za tym idzie takze z Makrofotofrafia.

jaad75 napisał/a:
W macro odchylany LCD się rzeczywiście przyda, ale jeszcze bardziej przyda się dobry wizjer, czy obsługa zewnętrznych lamp z poziomu body...

jaad75, nie wiem czy z niektórymi rzeczami (np. sterowanie lampami) nie wybiegasz za bardzo do przodu w przypadku tego konkretnego tematu... Oczywiście lepiej mieć niż nie mieć, ale z drugiej strony po co płacić za nieużywane możliwości. IMHO jak sobie człowiek kupi D5000/D90 z 18-105VR i rzeczywiście nie jest to słomiany zapał i parcie na "luszczankę" to sam będzie za jakiś czas wiedział w co warto dalej iść, albo kolejny zestaw trafi na aukcję i skorzysta ktoś inny ;)

odnosze wrazenie, ze to juz bardziej mieszanie poczatkujacemu w glowie niz pomoc. kibic, to bedzie twoja pierwsza lustrzanka? miales juz jakies doswiadczenia z jakakolwiek lustrzanka? np analogowa? wiesz z czym to sie je? jesli dopiero zaczynasz to D5000 to naprawde porzadny sprzet dla ciebie. jasne, D90 jest modelem lepszym, ale kto wie czy kiedykolwiek bedziesz w stanie docenic jego zalety nad D5000. mozliwe, ze kiedys z D5000 zwyczajnie wyrosniesz, i swietnie. to bedzie za kilka lat i wtedy kupisz sobie wnuczka D90 albo i D300. teraz nie ma wiekszego sensu ladowac kupe kasy w cos, co byc moze ci sie odwidzi za pol roku

silnij AF w makro to akurat nie jest az tak istotny. ustawienie ostrosci przy takim powiekszeniu to sprawa zbyt precyzyjna by zostawiac ja maszynie. zdecydowanie lepiej ostrzyc recznie

lotofag, wybierając D90 może rozwijać się jeszcze długie lata nie zmieniając body. W przypadku kupna body EL zapewne zmieni je najdalej za 2 lata (jeśli oczywiście będzie chciał się rozwijać)...

[ Dodano: Nie 18 Kwi, 2010 19:05 ]
moronica napisał/a:
teraz nie ma wiekszego sensu ladowac kupe kasy w cos, co byc moze ci sie odwidzi za pol roku
Różnica cenowa między tymi body nie jest taka wielka, żeby nie kupić zdecydowanie lepszego sprzętu.

jaad75, zalezy jak na to spojrzec. ta roznica to juz 1/3 ceny Tamrona 90mm do makro :wink:
kibic - Nie 18 Kwi, 2010

moronica to bedzie moja pierwsza lustrzanka. mialem kilka razy w reku Canona 450D, i to mnie wlasnie zafascynowalo i postanowilem rozpaczac swoja kariere z fotografia.

moronica napisał/a:
jaad75, zalezy jak na to spojrzec. ta roznica to juz 1/3 ceny Tamrona 90mm do makro :wink:
Którego z D5000 użyje tylko w MF... Do makro nie ma problemu (zwłaszcza w trybie LV), do innych celów, w połaczeniu z małym, ciemnym wizjerem D5000 już trochę lipa..
B o g d a n - Nie 18 Kwi, 2010

kibic napisał/a:
kibic napisał/a:
jak juz wczesniej wspomnialem dopiero zaczynam swoja przygode z fotografia
Jeśli jeszcze nie jestes zupełnie "zakręcony" który aparat ma silnik, a który nie w sprzecie Nikona i co z tego wynika, to może powróc do sprzętu Canona?

Według tego, co czytam, Canon 500D jest bardzo dobrym i sprzetem dla początkującego fotografa. Zestaw "startowy" mógłby wyglądac tak:
Canon 500D + EF-S 18-55 IS w cenie np. 2559 zł. w sklepie fotograficznym
Możesz też od razu kupić zestaw z kartą i torbą w cienie 2735 zł. (w linku jak wyżej). Do aparatu podłączysz w przyszłości wszystkie obiektywy Canona dostępne w sklepach, również te starsze, tańsze ale dość dobre, jak EF 50mm f/1.8 w cenie już od ok. 380 zł.

kibic napisał/a:
a jaki obiektyw do makro polecasz??
Do zestawu jak wyżej kupisz sobie za jakiś czas np. Canon EF-S 60mm f/2,8 Macro USM w cienie ok. 1449 zł. też w sklepie fotograficznym

-------------------
Ja mając ograniczenia finansowe, o których piszesz i chcąc kupić Canona, poszedłbym tą drogą. :wink:

Cóż, rzeczywiście obecnie u Nikona jest niezły burdel z pełną kompatybilnością obiektywów... Docelowo pewnie wszystkie szkiełka zyskają własny napęd, z producentów niezależnych Sigma też już zaczęła takie trzaskać pod Nikona, no ale jeszcze to pewnie potrwa.
Tamron 90/2.8 Macro to już taka niemal 'klasyka', zwłaszcza jak portfel nie rozpieszcza ;)

Tyle, że 500D, to wciąż miniaturowy wizjer, brak drugiej rolki, brak dodatkowego LCD, czy sterowania lampami. A w porównaniu do D5000 brak odchylanego LCD, co przy wszystkich wadach korpusów EL, akurat w makro może być sprawą istotną...

jaad75 napisał/a:
Tyle, że 500D, to wciąż miniaturowy wizjer, brak drugiej rolki, brak dodatkowego LCD, czy sterowania lampami.

Z punktowaniem tych cech, jako pewnych minusów, nie ma co przesadzać. Dla początkuącego amatora niektóre z nich i tak nie będą miały praktycznego znaczenia. jaad75, nie podchodź do każdego przypadku według swoich wymagań, zaawansowanego fotografa. :wink:

Druga rolka się przydaje gdy pracuje się w trybie manual, górny wyświetlacz może częściej albo wcale, wyzwalanie lamp z korpusu, hmm ... nie wiem ale początkujący, czy 95% użytkowników amatorów, pstrykaczy, wykorzystuje tylko lampę wbudowaną lub ewentualnie zewnętrzną, przymocowana na stopce aparatu.

B o g d a n napisał/a:
Druga rolka się przydaje gdy pracuje się w trybie manual
Przydaje się w każdym trybie. A manual bez niej, to porażka.
B o g d a n napisał/a:
górny wyświetlacz może częściej albo wcale
W makro może mniej, chociaż zależy od stylu pracy.
B o g d a n napisał/a:
wyzwalanie lamp z korpusu, hmm ... nie wiem ale początkujący, czy 95% użytkowników amatorów, pstrykaczy, wykorzystuje tylko lampę wbudowaną lub ewentualnie zewnętrzną, przymocowana na stopce aparatu.
Bo wiekszość początkujących zaczyna właśnie od badziewia EL, które możliwości sterowania lampami im nie daje (no chyba, że używają Olympusa, Sony lub Pentaksa)...
B o g d a n napisał/a:
nie podchodź do każdego przypadku według swoich wymagań, zaawansowanego fotografa. :wink:
To nie jest kwestia moich wymagań, tylko potencjalnych możliwości rozwoju dla każdego amatora. Po co zmieniać body, jak można mieć solidną platformę, do której można dokupywać tylko obiektywy i akcesoria w miarę potrzeb? Zwłaszcza, że taka "platforma" jest w zasiegu ręki.

jaad75 napisał/a:
To nie jest kwestia moich wymagań, tylko potencjalnych możliwości rozwoju dla każdego amatora.
Zapominasz, że zdecydowana większość amatorów, pstrykaczy, kończy swój rozwój na aparacie z podstawowym spacerzoomem. Boody zawsze można zmienić, jeśli rosną wymagania i możemy na to więcej przeznaczyć kasy.

Z starego zestawu C350D i 18-55mm widziałem takie amatorskie zdjęcia, że niejeden zawodowiec mógłby się schować. Nowsze aparaty dają zdecydowanie inne/nowe możliwości jeszcze lepszego i bardziej komfortowego fotografowania. Z całą pewnością do takich należy Canon 500D lub jeszcze nowszy 550D.

B o g d a n napisał/a:
Boody zawsze można zmienić, jeśli rosną wymagania i możemy na to więcej przeznaczyć kasy.
Ale jeśli od razu kupi się body bez denerwujących ograniczeń, to nie ma żadnej potrzeby, by go zmieniać przez dobrych kilka lat, bo to nie body będzie czynnikiem ograniczającym rozwój.
B o g d a n napisał/a:
Nowsze aparaty dają zdecydowanie inne/nowe możliwości jeszcze lepszego i bardziej komfortowego fotografowania.Z całą pewnością do takich należy Canon 500D lub jeszcze nowszy 550D.
Któreż to "inne/nowe" możliwości?

jaad75 napisał/a:
jeśli od razu kupi się body bez denerwujących ograniczeń, to nie ma żadnej potrzeby, by go zmieniać przez dobrych kilka lat
Oczywiście, że tak, chyba, że masz na starcie ograniczenie finansowe gdzie każde 100 zł. robi różnicę. W którymś momencie musisz się zatrzymać z gnaniem w górę z jakością i ... ceną.
jaad75 napisał/a:
Choćby możliwość fotografowania w trudniejszych warunkach oświetleniowych z wynikowo mniejszymi szumami. Masz przykład jakości zdjęć z K-x. Ponadto dodatkowe funkcje, jak LV, czy możliwość filmowania w HD, która może być dla kogoś interesująca.

B o g d a n napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Choćby możliwość fotografowania w trudniejszych warunkach oświetleniowych z wynikowo mniejszymi szumami. Masz przykład jakości zdjęć z K-x. Ponadto dodatkowe funkcje, jak LV, czy możliwość filmowania w HD, która może być dla kogoś interesująca.
Ale D90 ma zarówno bardzo niskie szumy (zauważalnie niższe niż 500D), jak i LV, czy możliwość filmowania... O tym właśnie piszę - platforma rozwoju bez wstępnych ograniczeń.
Szokal - Pon 19 Kwi, 2010

no ale chlopaki teraz zasadnicze pytanie czy dla amatora jakim jestem bedzie miało znaczenie czy kupic d5000 + 18-105 czy prawie w tych samych pieniądzach d90 + 18-55 czy bedzie jakas wielka różnica ? z d5000 bedzie dużo bardziej uniwersalny obiektyw
fotografia głównie rodzinna czasami jakies wycieczki
czy też może C550 z racji tego ze serwis nikona bardzo kuleje

Onomatopeic - Pon 19 Kwi, 2010

Kolego kibic
Czytam wypowiedzi na temat Twojego pytania. Nie ukrywam, że to skłoniło mnie to założenia sobie konta na tym forum. Fotografuję od 3 lat i właśnie nie dawno przesiadłem się z kompaktu na lustrzankę. Ja osobiście wybrałem D90+18-50 + stałkę 50mm f1.8 Dlaczego konkretnie do zdjęć makro chcesz kupić lustro? Ciekawą propozycją jest zaawansowany kompakt nikona P6000 do tego dokupujesz lampę błyskową zewnętrzną i robisz zdjęcia makro lepsze niż lustrem. Tu masz link do filmu, gdzie wypowiada się światowej klasy fotograf makro na temat zdjęć tego typu i sprzętu: FILM Czas migawki 1/2000s. to wystarcza na złapanie lotu kropli wody. Do tego aparatu coś takiego Klik i sprzęcik do bezprzewodowego wyzwalania lampy. Gdybym interesował się tylko makro na bank kupiłbym taki zestaw. Pamiętaj, że sprzęt nie zrobi za ciebie zdjęcia, a i takim kompaktem można zrobić zdjęcia które będą się podobały innym. Zastanów się czy to nie byłoby dla Ciebie korzystniejsze!
Pozdrawiam!

komor - Pon 19 Kwi, 2010

jaad75 napisał/a:
B o g d a n napisał/a:
Druga rolka się przydaje gdy pracuje się w trybie manual
Przydaje się w każdym trybie. A manual bez niej, to porażka.

Co jak co, ale akurat w Canonie posługiwanie się body bez drugiej rolki nie jest problematyczne. Używałem z 400D i nie miałem z tym problemów, tym bardziej, że na początku swojej drogi i tak to jest zbyt skomplikowane.
Co do kupowania sprzętu na zapas, żeby nie wymieniać za 2 lata to moim zdaniem to jest iluzja. No, bez ograniczeń finansowych to co innego, ale jeśli wybór D90 zamiast D5000 miałby pociągnąć za sobą brak możliwości zakupienia choćby głupiego 18-105 VR no to sorry, wolę mieć słabszy korpus i jakieś szkło.
Dla osoby która nigdy nie fotografowała lustrzanką zakup dużej puszki D90 z kitem klasy 18-55 to murowany sposób na zniechęcenie do lustrzanek. Brak „zuma” chociażby :)
Chcesz się tanio pobawić w makro to przeczytaj uważnie radę Onomatopeic. A jeśli koniecznie lustrzanka do makro i krajobrazów to zamiast tych plastików od Nikona czy Canona weź jakikolwiek korpus i obiektyw Sigma 17-70 Macro. Będziesz miał startowy zestaw wycieczkowo/krajobrazowo/makrowy.

kibic - Pon 19 Kwi, 2010

w tej chwili przemyslam 2 zestawy:
1)Nikon D5000 + 18-105 VR

2)Canon EOS 500D + (i tu wlasnie nie wiem czy ten 15-105 VR bedize pasowal), a jesli nie to jaki polecicie??

B o g d a n - Pon 19 Kwi, 2010

kibic napisał/a:
2)Canon EOS 500D + (i tu wlasnie nie wiem czy ten 15-105 VR bedize pasowal), a jesli nie to jaki polecicie??
Pasował nie będzie bo to Nikkor Nikona, a szkła systemowe nie pasuja wzajemnie.

W cenie ok. 2600 cudów nie kupisz.
Jak pisałem wcześniej:
"Canon 500D + EF-S 18-55 IS w cenie np. 2559 zł. w sklepie fotograficznym
Możesz też od razu kupić zestaw z kartą i torbą w cienie 2735 zł. (w linku jak wyżej). Do aparatu podłączysz w przyszłości wszystkie obiektywy Canona dostępne w sklepach, również te starsze, tańsze ale dość dobre, jak EF 50mm f/1.8 w cenie już od ok. 380 zł."

hijax_pl - Pon 19 Kwi, 2010

B o g d a n napisał/a:
Pasował nie będzie bo to Nikkor Nikona, a szkła systemowe nie pasuja wzajemnie.

Hm.. nie znam takiego Nikkora, a jeśli nawet taki by był da się go przykręcić do Canona ożywając takiego adaptera ;)

B o g d a n - Pon 19 Kwi, 2010

hijax_pl napisał/a:
Hm.. nie znam takiego Nikkora, a jeśli nawet taki by był da się go przykręcić do Canona ożywając takiego adaptera

Jest oczywiste, że kolega sie pomylił w pisaniu, a chciał napisać 18-105 VR. :razz:
Przymocować można oczywiście wszystko do wszystkiego, można też przyspawać, tylko po co?

PS. Naprawdę masz dużo czasu. :shock:

kibic - Pon 19 Kwi, 2010

dobra. moge podwyszyc swoj budzet do 3100zł za body, szklo, torbe i karte.

podajcie najlepsze mozliwosci pod krajobrazy/pejzaze, bo co do makro, to narazie chyba zrezygnuje. od czasu do czasu bede sie bawil brata Canonem 450D + 17-70 DC Macro Sigma( czy jakos tak;p )

To jak brat ma:
kibic napisał/a:
Canonem 450D + 17-70 DC Macro Sigma( czy jakos tak;p )

to proponuję wejść w system Canona, tak jak pisze B o g d a n.

Bo chyba będziecie mogli się wymieniać czasem obiektywami? ;)

kibic - Pon 19 Kwi, 2010

tez dobry pomysl. dzieki za rade. to w takim razie najlepszym wyborem chyba bedzie Canon 500D. ale co do obiektywu to nie ogarniam tego dokladnie, wiec prosze o rade
MasterB - Pon 19 Kwi, 2010

kibic napisał/a:
ale co do obiektywu to nie ogarniam tego dokladnie, wiec prosze o rade

B o g d a n dobrze radził, do tego 500D weź 18-55IS i zostanie trochę na kartę, torbę i może nawet jakiś statyw (skoro krajobrazy :) )

kibic - Pon 19 Kwi, 2010

a jeszcze jedno pytanie. czy 500D rozni sie od 450D tylko wygladem, czy czyms jeszcze??

kibic napisał/a:
a jeszcze jedno pytanie. czy 500D rozni sie od 450D tylko wygladem, czy czyms jeszcze??

http://optyczne.pl/porown...d0=596&add1=755

kibic - Pon 19 Kwi, 2010

a te roznice sa odczuwalne??

[ Dodano: Pon 19 Kwi, 2010 16:13 ]
znalazlem Canona 500D ze szklem Tamron 18-200. do czego by sie nadawalo to szlo. lustro ze szklem w cenie 2908zł.

komor - Pon 19 Kwi, 2010

kibic napisał/a:
a te roznice sa odczuwalne?

Pierwszą różnicę jaką zauważysz po porównaniu do 450D brata to jest jakość wyświetlacza LCD (tzn. jakość obrazów wyświetlanych). Resztę da się też odczuć, zależy jakie kto ma odczuwanie. :) Filmy są. Matryca inna, ponoć lepsza. Oprogramowanie wbudowane w aparat też nieco przyjemniejsze w obsłudze może być.
Najważniejsze, że będziesz mógł się z bratem powymieniać obiektywami. Skoro brat ma Sigmę 17-70 to Ty możesz sobie kupić coś innego, poznasz różnice między obiektywami, a czasem pouczysz się makro obiektywem brata.

kibic - Pon 19 Kwi, 2010

to ze kupie inny obiektyw od Sigmy 17-70 DC to jest pewne, ale nie wiem dokladnie jaki. poprostu sie na tym nie znam

[ Dodano: Pon 19 Kwi, 2010 17:02 ]
w sklepie FotoRimex lustro Canon 500D z obiektywem EF-S 18-55, plecakiem Lowepro SLingshot 200AW i karta SanDisk Extreme III SDHC 4GB class 6 ( 20 mb/s ) wynioslo mnie 2829zł. co do tych 3000-3100 mozna dolozyc?? jakas baterie albo cos??

jaad75 - Pon 19 Kwi, 2010

komor napisał/a:
Co do kupowania sprzętu na zapas, żeby nie wymieniać za 2 lata to moim zdaniem to jest iluzja.
O, czyżby? W takim razie jestem iluzjonistą...
komor napisał/a:
a czasem pouczysz się makro obiektywem brata.
Masz na myśli tę Sigmę 17-70?... :razz: BTW, ciekawe, czy brat będzie zadowolony...
komor napisał/a:
Matryca inna, ponoć lepsza.
W czym? Niższe szumy? Większy DR?
kibic napisał/a:
co do tych 3000-3100 mozna dolozyc?? jakas baterie albo cos??
Cokolwiek nie dołożysz, nie zmieni to faktu, że to marny wybór. Mógłbyś kupić EF 50/1.8, żeby mieć przynajmniej namiastkę obiektywu z prawdziwego zdarzenia, ale ani do makro, ani do krajobrazu Ci się nie przyda... Generalnie, z całego tego zestawu jedynie karta jest dobrej klasy...
kibic - Pon 19 Kwi, 2010

to teraz juz mam tak namieszane w glowie, ze nie wiem co wybrac (oprocz karty ;p)
P_M_ - Pon 19 Kwi, 2010

Bo fotografia to drogie hobby. Czasem warto zakupic uzywane zabawki, czasem trzeba poczekac i doskladac. Lepiej celowac w lepsza optyke niz w lepszy (czyt. drozszy) aparat. W tym przypadku jest to wzgledne, bo 500d to nie jest 'miod'.

Slingshota nie kupuj. Ludzie sie szybko pozbywaja, bo jednak nie jest tak wygodny, jak sie wydaje (tez mialem). Dobranie sie do wnetrza torby czesto wymusza (jednak) jej zdjecie z plecow, a pod obciazeniem jest malo wygodna.

komor - Wto 20 Kwi, 2010

jaad75 napisał/a:
O, czyżby? W takim razie jestem iluzjonistą...

jaad75, Ty już jesteś stary piernik :) i nie musisz wymieniać co chwilę aparatu. Początkujący albo kupi entry-level i zmieni za rok/dwa, albo jak od razu kupi dobrą puszkę ale plastikowego kita, to zestaw ma dużą szansę szybko wylądować na Allegro. Trzeba mierzyć zamiary podług siły. :)

jaad75 napisał/a:
Masz na myśli tę Sigmę 17-70?... :razz:

Co do Sigmy 17-70 to nie widzę problemu, żeby zacząć z nią przygodę makro, a na pewno będzie z nią łatwiej niż z kitem 18-55 czy obiektywem typu 18-105 bo one nie mają żadnych możliwości makro. Czemu uważasz, że bez 1:1 nie da się nic nauczyć ani nic zrobić? Dlaczego początkującemu zaraz trzeba wciskać lepszy korpus i specjalizowane obiektywy do wszystkiego?

jaad75 napisał/a:
W czym? Niższe szumy? Większy DR?

Tak.

P_M_ napisał/a:
Slingshota nie kupuj. Ludzie sie szybko pozbywaja, bo jednak nie jest tak wygodny, jak sie wydaje (tez mialem).

Slingshota przymierz i oceń czy Ci pasuje. Ja używam na codzień i się nie pozbywam. :) Zresztą do małej puszki i jednego szkła to w sumie po co plecak czy sling?

P_M_ napisał/a:
Dobranie sie do wnetrza torby czesto wymusza (jednak) jej zdjecie z plecow, a pod obciazeniem jest malo wygodna.

Uuu, to znaczy że Lowepro słabo sobie poradził z tematem, bo mój sling Vanguard nie wymaga ściągania z pleców, choć wypycham go na maksa. Ale faktem jest, że czasem trzeba uważać, żeby jakieś szkło nie poleciało na glebę, same zabezpieczenia siatkowe, które ma ten model – to za mało.

P_M_ - Wto 20 Kwi, 2010

Kiedy masz zapakowane pare szkiel w przegrodkach, to trzeba uwazac, zeby sie nie wysypaly. Nie bylem zadowolony takze z wygody. Troche jezdzilem rowerem i lazilem po umiarkowanie trudnych po wertepach i stwierdzam, ze jednak rozlozenie obciazenia nie bylo najszczesliwsze. Ta gorna, stozkowa komora tez jakos mnie nie przekonywala.
Dodatkowo brakowalo mi dobrych zaczepow na statyw (mam lekkiego slika).
Mozesz mi wierzyc lub nie, ale na gieldach sporo slingshotow sie pojawia. Praktycznie zawsze jakis jest.
Uwazam, ze dobra torba lub plecak, gdy chodzimy na wycieczki w ciezszy teren, to lepszy wybor.
Oczywiscie masz racje, ze warto przymierzyc, bo moze jednak to jest TO. Kolega jednak nie bedzie potrzebowal (przynajmniej narazie) tak duzego 'nosidelka'.

komor - Wto 20 Kwi, 2010

P_M_, jeśli chodzi o rower lub dłuższe wycieczki to w 100% się zgodzę. Ja slinga traktuję spacerowo, choć jako zboczeniec fotograficzny pakuję tam prawie wszystko co mam :oops: , za wyjątkiem statywu, który moim zdaniem z definicji nie powinien być przyczepiony do slinga, bo destabilizuje zestaw.
kibic - Wto 20 Kwi, 2010

ok dzieki wielkie za pomoc w wyborze lustra i obiektywu. co do plecaka napisze w innym temacie.

wezme Canona 500D + 18-55IS + SanDisk Extreme Class 6 4GB + jakis dobry plecaczek lub torbe :>

jeszcze raz wielkie dzieki.

moronica - Sro 28 Kwi, 2010

jaad75 napisał/a:
moronica napisał/a:
Którego z D5000 użyje tylko w MF... Do makro nie ma problemu (zwłaszcza w trybie LV), do innych celów, w połaczeniu z małym, ciemnym wizjerem D5000 już trochę lipa..

nie bijcie ze odkopuje ;) ale dzis rano przypadkiem moj wzrok padl na pudelko tego Tamrona i on ma motorek, przynajmniej jego nowsza wersja (ktora wcale nie jest az taka nowa bo ogloszona w 2008)

widzimrka - Nie 29 Sie, 2010

Cześć,

Może to nieodpowiedni wątek, ale mam pytanko (proszę mnie najwyżej przenieść, bo trudno mi znaleźć odpowiedź):

Mam canona eos 400d i kartę 2 gb. Ile zdjęć (ustawionych na jakość M) powinno wejść na tę kartę? Wybieram się na wakacje i nie wiem, czy 2gb wystarczy...

Z góry wielkie dzięki za podpowiedź

lotofag - Nie 29 Sie, 2010

A czy ten Canon nie potrafi pokazać przybliżonej liczby zdjęć po włożeniu tej karty?
hijax_pl - Nie 29 Sie, 2010

Hm.. spójrzmy w w instrukcję obsługi aparatu 400D... :roll:
Na stronie 166 jest informacja o szacunkowych wielkościach plików zdjęć. Jakość M przy kompresji Normal to ok 1.2MB. Zatem na karcie 2GB zmieści się mniej więcej 2048/1,2=1706 zdjęć, czyli 1500 powinno się zmieścić. Jeśli będziesz robić zdjęcia w RAW wtedy jedno zdjęcie zajmie 9.8MB, czyli karta 2GB pomieści około 200 zdjęć...

:zalamany:

lotofag - Nie 29 Sie, 2010

lotofag napisał/a:
A czy ten Canon nie potrafi pokazać przybliżonej liczby zdjęć po włożeniu tej karty?

No i sam sobie odpowiem:

Zatem wystarczy włożyć pustą kartę i sprawdzić rezultat, przy okazji można skonfrontować wynik z tym co napisał hijax_pl ;)

Usjwo - Pon 30 Sie, 2010

lotofag napisał/a:

Zatem wystarczy włożyć pustą kartę i sprawdzić rezultat, przy okazji można skonfrontować wynik z tym co napisał hijax_pl ;)

A czy ten licznik nie jest max 999, wiec przy niektorych ustawieniach mozna sie dowiedziec ze 1000 zdjec sie zmiesci.

kozidron - Pon 30 Sie, 2010

Usjwo napisał/a:
A czy ten licznik nie jest max 999, wiec przy niektorych ustawieniach mozna sie dowiedziec ze 1000 zdjec sie zmiesci.

nie jest, Usjwo - nie przesadzaj :wink: mamy 21 wiek :mrgreen:

Usjwo - Pon 30 Sie, 2010

kozidron napisał/a:
nie jest, Usjwo - nie przesadzaj :wink: mamy 21 wiek :mrgreen:

Coraz wiecej znakow na ziemi i niebie wskazuje mi na zmiane mojej XXwiecznej puszki :razz:

widzimrka - Pon 30 Sie, 2010

No tak, to ja całkiem zielona jestem w tej kwestii. Tak to jest jak się instrukcji dokładnie nie przeczyta :sad: Wybaczcie, lustrzankę mam od tygodnia.

Co do info na wyświetlaczu - dzięki lotofag - to przy pustej karcie wyświetla mi 671 zdjęć przy M (iso 800) i ponad 760 przy iso 400. Moje podejrzenie wzbudził pasek zajęcia pamięci przy podłączaniu aparatu do komputera - kilkadziesiąt zdjęć zabierało już całkiem solidny kawałek pamięci. Przy S wychodzi ponad 1370. Czy myślicie, że do zdjęć oglądanych na komputerze, ew. powiększonych do rozmiaru A4-A3 jakość S wystarczy?

MC - Pon 30 Sie, 2010

Karty pamięci mają obecnie sporą pojemność i nie są drogie.
Nie rozumiem czemu się ograniczać wielkością i jakością już na starcie...

No, właśnie wybieram się na wakacje + kupuję nowy obiektyw canona i tak trochę ciasno z gotówką się robi ;-)
Mam jeszcze opcję zrzucenia gdzieś po drodze na komputer, ale chciałam tylko wiedzieć jak Wam doświadczenie mówi - czyli S za małe? Ale M już wystarczy?

dzięki

MC - Pon 30 Sie, 2010

Gdy robię jotpegi (obecnie już sporadycznie) to tylko największe.
Rawy - podobnie.
Wolę później podczas obróbki zmniejszyć niż nie mieć w razie czego odpowiednio dużego.

PS. ile Ty zdjęć robisz, że masz taki problem?

Na objeździe Rzym-Toskania-Lazurowe Wybrzeże-Paryż z nową lustrzanką w ręku?

Dużo, bardzo dużo ;-)

PS. Dzięki za info.

hijax_pl - Pon 30 Sie, 2010

widzimrka, ile później odrzucasz ? czy może nie odrzucasz w ogóle? ;)
MC - Pon 30 Sie, 2010

Zakładam, że będziesz robiła jotpegi. Te, w zależności od modelu w najlepszej jakości mają ok. 10 mega.
Kupując kartę 8giga wejdzie Ci ok. 800 zdjęć.
Według mnie - powinno spokojnie wystarczyć.

lotofag - Pon 30 Sie, 2010

widzimrka napisał/a:
przy pustej karcie wyświetla mi 671 zdjęć przy M (iso 800) i ponad 760 przy iso 400.

A co ma ustawiona czułość do wielkości zapisanego pliku? :shock:

komor - Pon 30 Sie, 2010

lotofag, im wyższa czułość tym więcej szumu, a to powoduje, że kompresja JPG nie jest już tak wydajna, jak w przypadku gładkich powierzchni i przejść tonalnych. Stąd też Optyczni testując tryb seryjny aparatu ustawiają czułość ISO 1600, żeby wygenerować tendencyjnie duże :P pliki JPG. :)
jaad75 - Pon 30 Sie, 2010

lotofag, im wyższa czułość, tym wyższy szum, a im wyższy szum, tym gorzej się takie pliki kompresują.

[ Dodano: Pon 30 Sie, 2010 19:57 ]
komor, się wstrzeliliśmy... :smile:

lotofag - Pon 30 Sie, 2010

Dzięki Panowie, jakoś nie zwróciłem na to wcześniej uwagi :grin:
W sumie używam na stałe RAW, a podczas obróbki na komputerze nie zwracam tak uwagi na wielkość plików...