|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Monopod + głowica
ophiuchus - Nie 18 Kwi, 2010 Temat postu: Monopod + głowica Cześć,
po moich ostatnich nieudanych próbach zrobienia ostrego zdjęcia dziczyźnie, sugerując się zdaniem kilku kolegów z forum pomyślałem, że to będzie dobra inwestycja i teraz proszę o opinie, czy mój wybór jest trafny. Ewentualnie o wskazanie jakiegoś innego kierunku.
Znalazłem cuś takiego:
-monopod Manfrotto 682B - sznurek
-głowica Manfrotto 322RC2 - sznurek
Wzrostu mam 180cm
Pozdrawiam!
Jesienny - Nie 18 Kwi, 2010
Co prawda mam akurat monopod Manfortto 681B (który jest niższy niż 682 no i nie ma nóżek) za to mam dodatkowe 15 cm wzrostu i podpowiem, że 172cm (682B) Monopodu+ parę cm głowicy + parę cm aparatu - parę cm od czubka głowy do oczu = nie sądzę byś go potrzebował za często rozkładać na maksa.
nie wiem jak się sprawdzają te nóżki, głowicy też nie znam (mam najprostszą chyba 234RC, która potrafi czasem dopiec - no ale zawsze wtedy mogę przekręcić kulową ze statywu )
Tak czy siak sam monopod na pewno jest fajny, ale jak nie chcesz tyle wydawać to 681B na pewno Ci starczy, a jest prawie 200 zeta tańszy.
EDIT: No dobra 150 zł ;]
lotofag - Nie 18 Kwi, 2010 Temat postu: Re: Monopod + głowica Hmmm, jaki jest sens używania głowicy kulowej z monopodem?
Sam używam takiego zestawu jak Jesienny...
zug - Nie 18 Kwi, 2010
ophiuchus napisał/a: | -głowica Manfrotto 322RC2 |
nie wiem czy to będzie dobry wybór jako głowica do monopodu
z tego względu że jedną rękę musisz trzymać za rękojeść w celu ewentualnego odblokowania.
A potrzebujesz jeszcze nacisnąć spust migawki i ewentualnie zmienić ogniskową
można zaopatrzyć się w spust ale do dodatkowe koszta.
mam tą głowicę , fajna rzecz ale raczej nie do monopodu.
ophiuchus - Nie 18 Kwi, 2010
Właśnie nie wiem, dlatego pytam Nigdy wcześniej nie posiadałem takiego sprzętu, a głowica tak czy siak mi się przyda do statywu, który mam zamiar nabyć w dalszej kolejności. Od biedy głowicy mógłbym w ogóle nie kupować, ale pewnie nabędę przez wzgląd na planowany statyw
[ Dodano: Nie 18 Kwi, 2010 13:28 ]
Czyli wychodzi na to, że najlepiej mieć dwie głowice (ewentualnie jedną, ale 3D) coby zaspokoić monopod i statyw?
zug - Nie 18 Kwi, 2010
ophiuchus napisał/a: | głowica tak czy siak mi się przyda do statywu, który mam zamiar nabyć w dalszej kolejności. |
do statywu jak najbardziej ale zanim go kupisz to wydaję mi się że będzie leżeć nie używana
ja bym brał np coś takiego Manfrotto 234
A jaką głowicę polecilibyście do takiego monopodu?
[ Dodano: Nie 18 Kwi, 2010 13:31 ]
zug, O właśnie, dzięki! :]
Jesienny - Nie 18 Kwi, 2010
Cytat: | Hmmm, jaki jest sens używania głowicy kulowej z monopodem? |
Nie wiem po co, napisałem, że mogę. Choć jeszcze mi się nie zdarzyło
skasowany - Nie 18 Kwi, 2010
ophiuchus, mam dwa m bez czterech cm i wystarcza mi 681B Głowicy nigdy nie używałem, bo nie widzę większego sensu jej używania przy tym rodzaju fotografii jaki wykonuję z monopodem. A te nóżki są tylko ciężkie, niewygodne, g... warte i jeszcze trzeba za nie dużo płacić...
lotofag - Nie 18 Kwi, 2010
ophiuchus napisał/a: |
Czyli wychodzi na to, że najlepiej mieć dwie głowice (ewentualnie jedną, ale 3D) coby zaspokoić monopod i statyw? |
A jaki jest sens używania głowicy 3D z monopodem?
Można w sumie dokręcić cokolwiek, ale masz też dedykowane głowice do monopodów, np. wspomniana 234RC - prościutka głowiczka oferująca tylko jeden obrót, co by aparat do pionu przestawić. Monopod sam nie ustoi, nawet na tych niby-nóżkach, daje podparcie, ale możesz nim kręcić do woli - jak sobie wyobrażasz jeszcze ustawianie głowicy kulowej czy 3D?
To na co bym zwrócił uwagę skoro chcesz mieć i statyw i monopod, to trzymanie się jednego "systemu" płytek w obu tych ustrojstwach. IMHO to bardzo wygodne rozwiązanie, gdy można szybko się przepinać bez wymiany płytki.
Dzięki chłopaki! Pomogliście bo zamówiłem właśnie zgoła nie to co napisałem w pierwszym poście, a właśnie 681B. Merci!
lupo57 - Nie 18 Kwi, 2010
miałem Manfrotto 679B spokojnie się sprawdzał (mam 182 wzrostu), choć sprzedałem go niedawno, bo go nie używałem
|
|