|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Sigma EF-530 DG Super
Djwalkman - Nie 18 Kwi, 2010 Temat postu: Sigma EF-530 DG Super Co o niej sądzicie, z tego co zauważyłem, to ma kilka zmian, w porównaniu z wersją starszą:
-Synchronizacja z krótkimi czasami naświetlania,
-Synchronizacja na drugą kurtynę migawki,
-Błysk stroboskopowy (nie jestem pewien czy to było)
Prawie Canon 530EX[/b]
candy - Nie 18 Kwi, 2010
ja sadze o niej ze jest to dobra lampa
wiem bo mam i uzywalem ja roznie: sama z canonem 40D(w manualu i auto),w zestawie z 580EX II i 430EX II i jest niezla
w porownaniu z 580EX II troszke dluzej sie laduje kondensator i "test" strzela na full blysku(580tka strzela bodajze na 1/16 albo nawet mniej,nie pamietam dokladnie,ale w funkcjach custom mozna to zmienic),no i brak obslugi lampy z poziomu aparatu,ale to szczegol,aha i LCD ma takie ladne niebieskie podswietlenie
komor - Pon 19 Kwi, 2010
candy napisał/a: | w zestawie z 580EX II i 430EX II i jest niezla |
Czyli działa jako slave bezprzewodowy w systemie Canona? Akceptuje ustawianie mocy z body? W sensie: ratio.
candy - Pon 19 Kwi, 2010
komor, dziala jako slave ze speedlite'ami,ale ratio nie dziala(nie mozna go przypisac do grupy,tak jak mozna to robic ze speedami) a przynajmniej mi sie nie udalo,moc blysku ustawialem manualnie
Edit:
przewertowalem instrukcje i ratio dziala chyba tylko z innymi lampami sigmy(ale dziala )
dobra alternetywa dla 530EX II( w tej cenie mamy juz prawie dwie 530tki sigmy)
komor - Pon 19 Kwi, 2010
candy napisał/a: | dobra alternetywa dla 530EX II |
Chyba masz na myśli 430EX II?
candy - Pon 19 Kwi, 2010
komor : nie.
dla kogos o ograniczonym budzecie i potrzebujacego/chcacego miec kilka lamp(no i niebedacego profesonalista) to te 530tki sigmy sa super,o wiele lepsze od 430tki canona
flagowej lampy canona nie pobija,ale nie sa daleko za nia.mialem kiedys jeszcze 500 DG Super,ale mnie podkusilo zeby miec speedlite'a wiec sprzedalem 500tke sigmy i kupilem sobie 430tke i powiem ze 430 moze sie schowac
teraz mam zestaw 530 DG Super,430EX II i 530EX II i dalej uwazam ze sigma bije "nizszego" canona na glowe
komor, podreslam jeszcze raz ze sigma jest alternatywnym(w sensie tanszym) wyborem: 430EX II < 530DG Super < 530EX II
ps.no i sigma jest zrobiona w Japonii a 430EX II w Chinach
komor - Pon 19 Kwi, 2010
candy, czyli pewnie nadal na myśli masz coś innego niż piszesz: 580EX II.
Czy teraz dobrze odczytuję Twoje intencje?
candy - Pon 19 Kwi, 2010
hehe,od tych numerkow musialo mi sie cos popierniemiczyc
chodzilo mi o 580EX II
Baku - Czw 22 Kwi, 2010
Fajnie, tyle że za tą lampkę trzeba dać prawie 900 zł
Zastanawiam się, czy za takie pieniądze nie nabyć lepiej Nissina Di866, chociaż gdzieś czytałem test w którym 430EXII zjadł go na śniadanie.
Raczej nie przewiduje budowy domowego studio ale lepiej być przygotowanym na wszystko i zastanawiam się co będzie lepiej współpracowało bezprzewodowo. Na początek (a może i na koniec) potrzebna mi taka zwyczajna lampa która ma zastąpić wbudowanego pop-upa i dać lepsze efekty.
Speedlity raczej odrzucam, bo to ma być budżetowe oświetlenie błyskowe - ta Sigma wygląda ciekawie, ale mało jej na rynku...
MC - Czw 22 Kwi, 2010
Baku napisał/a: | Zastanawiam się, czy za takie pieniądze nie nabyć lepiej Nissina Di866 |
Podpiąłem w FJ ten wynalazek. Po 3 minutach wyłączyłem, odpiąłem i nie będę brał go już do ręki. Zupełnie dogadać się z nim nie mogłem. Jakość wykonania też pozostawia "trochę" do życzenia". O głośności zóma nie będę nawet wspominał.
Wolę kupić 430ex2 - słabsza, ale pewniejsza.
candy - Czw 22 Kwi, 2010
a ja tam obstaję przy swoim i mówię jeszcze raz że Sigma 530 bije Canona 430 : daje mocniejszy błysk(liczba przewodnia 53),ma funkcję swiatła stroboskopowego i może być użyta jako Master , a nie jak w przypadku 430tki tylko jako Slave i palnik można pochylić w dół o 7º co może być przydatne w fotografii makro.Sigma działa mi również z chińskim ustrojstwem do bezprzewodowego odpalania lamp PT-04
Baku - Czw 22 Kwi, 2010
A w jaki sposób (biała dioda led czy czerwona siatka) jest realizowane wspomaganie AF? I - co najważniejsze - czy jest skuteczne?
candy - Czw 22 Kwi, 2010
AF wspomagany jest czerwonym światłem(niekoniecznie siatka,ale coś zbliżonego) i jest ono skuteczne
Djwalkman - Czw 22 Kwi, 2010
candy napisał/a: | AF wspomagany jest czerwonym światłem(niekoniecznie siatka,ale coś zbliżonego) i jest ono skuteczne |
Nie ma to jak skuteczne czerwone światełko.
Baku - Pią 23 Kwi, 2010
candy napisał/a: | Sigma działa mi również z chińskim ustrojstwem do bezprzewodowego odpalania lamp PT-04 |
Chodzi o taki wyzwalacz?
http://www.allegro.pl/ite...odbiorniki.html
Jeżeli tak, to dla mnie bomba!
Chyba mam swojego faworyta, na którego zacznę sobie zbierać.
Piszesz, że nie można lampy obsługiwać z poziomu aparatu. A czy sama obsługa z lampy jest wygodna (szybkość zmiany ustawień, dostęp do funkcji)?
Mógłbyś wrzucić parę zdjęć tyłu lampy z włączonym lcd?
Jak działa automatyka błysku? Ma tendencje do przepalania, niedopalania?
Jakie jest wyposażenie tej lampki (strona sigmy jest przykładem jak się nie robi serwisów internetowych), co dostaje się w pudle?
candy - Pią 23 Kwi, 2010
wiesz co? widzę że jesteś z Łodzi,jak masz ochotę to możemy się gdzieś umówic,przyniosę lampę,postrzelasz sobie,sam ocenisz co i jak
acha,mogę też przynieść Phottix'y , te co podlinkowałeś to chyba nawet są jakieś nowsze,widzę tam PT-04 II i widać obsługują nawet 580EX II,moje nie odpalają 580tki...
a teraz napalam sie na te PIXEL Knight TR-332 , o których była mowa w aktualnościach na Optycznych
Baku - Pon 26 Kwi, 2010
Bardzo chętnie, ale bardziej mi pasuje w okresie wakacyjnym
Miło było by zobaczyć jak to cudo działa, ale jestem totalnym laikiem w kwestii kreowania oświetlenia a jedyna zewnętrza lampa błyskowa którą obsługiwałem to było jakieś cudo polskiej produkcji które miał mój ojciec z Zenitem XP. Szukałem jej wszędzie ostatnio, ale chyba na moje szczęście, przepadła definitywnie.
Dodam jeszcze, że jak patrzę na specyfikację i cenę tej Sigmy, to na razie wszystko mi się podoba. Jest mocna, z tego co widzę wygodna w obsłudze, dobrze wspomaga AF, ma regulowany palnik, wbudowany dyfuzor. Nie wiem jeszcze jak jej szybkość działania i tryb automatyczny ma się do 580EXII.
candy - Pon 26 Kwi, 2010
jak tam waści pasuje
ze swojej strony polecam tę lampę
jakby co to pisz,a może Łódź Optyczne Team odpali kiedyś znowu(z tego co wiem było coś w zeszłym roku)
cube - Czw 20 Maj, 2010
Witam, pozwolę sobie odświeżyć temat bo przyglądam się właśnie lampie Sigmy. Posiadam już 580 EXII i chciałem dokupić coś co by się bezprzewodowo zgrało ale nie kosztowało za dużo. Pytanie mam takie: Jeśli sigma może działać jako Master to czy 580EXII będzie wtedy działał jako slave? Czy da się wtedy ustawić ratio czy tylko manual jak w przypadku odwrotnym?
Pozdrawiam,
Kuba
komor - Pią 21 Maj, 2010
Obejrzałem sobie w końcu tę lampkę i mówiąc szczerze to jakość plastików mnie nie zachwyciła. Mój początkowy entuzjazm wynikał też z tego, że początkowo mylnie sprawdzałem jej cenę, patrząc na model bez „Super” w nazwie… Jeśli komuś potrzebna duża moc to może mieć inne preferencje, ale ja osobiście za tysiaka, jak trzecią już lampę (z myślą o statywie/parasolce/softboksie) to wolałbym jednak 430EX II, ze względu na 100% współpracę bezprzewodową, w razie potrzeby. Nie robię zdjęć w kościele ani innych ciemnicach, gdzie mocną lampą trzeba strzelać w sufit/ściany.
cube - Pią 21 Maj, 2010
no właśnie mi wychodzi na to że albo muszę dokupić 430EX albo sprzedać 580EX i kupić 3 sigmy 530... sam nie wiem, niby 3 lampy, ale stracę pewnie możliwość strzelania zdjęć seryjnych...
candy - Pią 21 Maj, 2010
no jeżeli masz już 580EX i chcesz sterować grupami z poziomu lampy,bez biegania i przestawiania w trybie M to inwestuj w Speedlite'y
Sigma ma swoje "grupy" ale nie działają one z Canonem
mnich - Pią 21 Maj, 2010
Rozważałem zakup tej lampki jako drugie do kompletu z SB 800. Robiąc rozpoznanie na forum nikoniarze.pl zdecydowałem o zakupie SB900.
Jak coś kupić to raz a porządnie. Zero problemów z ttl w CLS i jednak solidniejsze wykonanie. Cena również wyższa. Ale święty spokój wartością nadrzedną.
cube - Sob 29 Maj, 2010
w końcu do mojej 580-tki dokupiłem okazyjnie lampę Canona 430 ex wersja 1. Dzięki za podpowiedzi. A teraz chyba jeszcze dokupię zdalny wyzwalacz, albo może nawet i pixel knighta i już będzie się można pobawić trochę światłem...
Pozdrawiam.
skibinski - Sob 16 Lip, 2011 Temat postu: Sigma EF-530 DG Super E0 - Zdalne wyzwalanie z 450D Zamierzam na dniach kupić tą 530 DG Super E0 do 450D. Może ktoś z użytkowników forum ma pomysły na zdalne wyzwalanie
Cichy9 - Pią 29 Cze, 2012
Posiadam tą lampę oraz bezprzewodowe wyzwalacze PT-04. Niestety mimo usilnych prób nie mogę sobie poradzić z wyzwoleniem lampy bezprzewodowo. Generalnie jestem z niej zadowolony, choć na oświetleniu światłem błyskowym nie znam się praktycznie w ogóle i dopiero się uczę.
Zauważyłem ostatnio, że poleciały w dół ceny 430 EX II.
Myślicie, że zamiana Sigmy na 430 EX II byłaby dobrym pomysłem? Za 430 EX II przemawia fakt, że nie ma problemów z bezprzewodowym wyzwalaniem i nie trzeba kombinować.
jaad75 - Pią 29 Cze, 2012
Cichy9 napisał/a: | Niestety mimo usilnych prób nie mogę sobie poradzić z wyzwoleniem lampy bezprzewodowo. | A z czym masz problem?
Podpinam odbiornik do lapmy, do aparatu nadajnik. Ustawiam przelaczniki na nadajniku i odbiorniku w takiej samej pozycji. Lampę przełączam w tryb manualny. Powinno błyskać, a nie błyska Coś robię źle?
Ciekawostką jest to, że po naciśnięciu przycisku "test" na nadajniku nie ma błysku. Lampa nie błyska także po wpięciu do nadajnika i odbiornika kabelka dołączonego do zestawu.
Myślałem, że dostałem wadliwy zestaw, więc odesłałem go. Został sprawdzony i okazał się sprawny. Wobec tego nie wiem, co robię źle.
Wiem, że problemy są z wersją ST - trzeba robić zworkę, ale Super powinna działać. Jest kontakt ze środkowym pinem?
jaad75 napisał/a: | Jest kontakt ze środkowym pinem? |
W którym miejscu? Nie jestem zbytnio zorientowany i pewne rzeczy trzeba mi tłumaczyć trochę na około. Za co z góry przepraszam.
Środkowy pin lampy, powinien dotykać do odpowiadającego mu styku wyzwalacza - być może nie ma kontaktu...
candy - Pią 29 Cze, 2012
Lampa musi być w trybie slave bo inaczej nie błyśnie
Cichy9 - Sob 30 Cze, 2012
Już wszystko działa. Okazało się, że błąd był po mojej stronie. Źle zamontowałem odbiornik. Powinien być nasunięty na sanki lampy z drugiej strony.
Rozwiązałem więc problem wyzwalania bezprzewodowego, co mnie bardzo cieszy.
Powiedzcie mi teraz, czy jest sens wymiany tej Sigmy na C 430 EX II?
candy - Sob 30 Cze, 2012
Jak chcesz lampę systemową,ale jednak słabszą to jest sens,inaczej nie(miałem obie,sprzedałem 430tkę)
jaad75 - Sob 30 Cze, 2012
candy napisał/a: | Lampa musi być w trybie slave bo inaczej nie błyśnie | Serio? Nie wystarczy przełączyć ją w manual?
Cichy9 napisał/a: | Powiedzcie mi teraz, czy jest sens wymiany tej Sigmy na C 430 EX II? | Do zdalnego błyskania na pewno nie. Jest 1EV słabsza, a przy strobingu każde EV jest bezcenne.
candy - Sob 30 Cze, 2012
jaad75, mi w manualu nie działa,może mam kopniętą lampę
dopiero jak przełączę na slave'a mogę zmienić moc błysku i wyzwolić lampę(mówię tu o wyzwalaczach pokroju PT-04)
|
|