forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - p-six --> m42

apb - Pon 19 Kwi, 2010
Temat postu: p-six --> m42
Witam.

Dostałem właśnie stary obiektyw Biometar 80mm f/2.8 z mocowaniem p-six. Chciałbym móc go podłączyć do mojego starego Zenita, stąd też mam pytanie: czy jako kupie konwerter p-six na m42 będzie prawidłowo ostrzył w całej skali? Czy jeśli po zastosowaniu tego konwertera będę chciał jeszcze zastosować konwerter z m42 na cyfrowy system Canona będzie ostrzył?

Dziękuję bardzo za odpowiedź i pozdrawiam :)

hijax_pl - Pon 19 Kwi, 2010

Taki adapter de facto kompensuje różnicę w odległości obrazowej. A że odległość obrazowa dla P-six jest większa niż M42 / Canona - dlatego będzie prawidłowo ostrzył na nieskończoność.

Czyli:
- do zenita - przejściówka P-six -> M42.
- do canona - przejściówka P-six -> EF, albo P-six -> M42 -> EF.

apb - Pon 19 Kwi, 2010

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy mocowania FD (i inne Canona) są inne niż mocowania EF?
hijax_pl - Pon 19 Kwi, 2010

apb, tak. FD to mocowanie sprzed "ery" EOSów...

Da się użyć szkła FD w EOSach, ale jako że odległość obrazowa dla FD (42mm) jest mniejsza niż dla EOS (44mm) - adapter musi posiadać soczewkę korygująca, a to z reguły pogarsza jakość obrazu.

apb - Sro 21 Kwi, 2010

Aha. A wszystkie analogowe Canony miały mocowanie FD, czy były jeszcze jakieś inne?
hijax_pl - Sro 21 Kwi, 2010

apb, nie zajmuję się badaniem historii firmy Canon, ale na szczęście w internecie można znaleźć od groma informacji, np tu :arrow: Canon Museum
MasterB - Sro 21 Kwi, 2010

apb, były analogowe Canony z mocowaniem EF. Na Alledrogo zazwyczaj mozna znalezc kilka egzemplarzy taniego EOSa 300.
hijax_pl - Sro 21 Kwi, 2010

MasterB, to chyba lepiej powiedzieć, że cyfrowe Canony powstały na bazie systemu EOS. Rewolucja FD -> EF dokonała się kiedy nikt jeszcze o cyfrze nie myślał ;)
MasterB - Sro 21 Kwi, 2010

Uhm, co nie zmienia faktu że tak, były analogowe Canony z mocowaniem EF...
A myślałem że nie znasz się na historii firmy Canon :wink: