|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Soczewki do macro
MC - Sro 13 Cze, 2007 Temat postu: Soczewki do macro Czy ktos mial okazje korzystac z soczewek do macrofotografii? Konkretnie B+W macro lens +10 dioptrii. Nie kosztuje to zbyt wiele, ale zastanawiam sie, czy wogole oplaca sie cos takiego kupic...
P_M_ - Sro 13 Cze, 2007 Temat postu: Re: Soczewki do macro
MC napisał/a: | Czy ktos mial okazje korzystac z soczewek do macrofotografii? Konkretnie B+W macro lens +10 dioptrii. Nie kosztuje to zbyt wiele, ale zastanawiam sie, czy wogole oplaca sie cos takiego kupic... |
Aberracje sa spore. Ja uzywam max. +4. To i tak sporo skraca dystans. Do kwiatkow styka i robala tez zlapiesz. Nie lepiej raynoxa? Jesli do wiekszych zblizen.
Smola - Sro 13 Cze, 2007
Ja używam Hoya +4. wiesz prawda jest taka ze aby soczewka cos dawala to musisz fotografowac obiekt z kikudziesieciu cm . logiczne zreszta. ale wtedy znowu uzwyasz zoomu. A ten niestety powoduje ze na duzym zoomie i soczewce nie moge zlapac ostrosci. Ja fotografuje kompaktem. wiec wieksze powiekszenia uzyskuje na super macro niż na makro+ soczewka. Choc wiadomo - lepiej foto macro robi sie z kilkudziesieciu cm niż z 2 cm
Gdybym miał jeszcze raz podjac decyzje o zakupie soczewki do macro to bym sobie darowal ten temat.
A kupil super CPLke:)
pdf100 - Nie 30 Wrz, 2007
Mój syn takie posiada (kodak p850+ soczewki 1,4,8,10)
i jesteśmy obaj niezadowoleni,
poprostu g.... masz alfe ?
to kup coś do odwracania kita
(o wiele lepsza jakość niż soczewek)
jak chcesz mogę ci przysłać przykładowe zdjęcia...
napisz mi na PW twój e-mail.
MM - Nie 30 Wrz, 2007
Mam taką soczewkę, ale lepsze rezultaty dają pierścienie dystansowe. Te Kenko przenoszą całą automatykę obiektywu (przynajmniej z mocowaniem Canona).
Arv - Nie 30 Wrz, 2007
MM napisał/a: | Mam taką soczewkę, ale lepsze rezultaty dają pierścienie dystansowe. Te Kenko przenoszą całą automatykę obiektywu (przynajmniej z mocowaniem Canona). |
A czy te pierścienie kenko działają z obiektywami EF-S (Tamron 17-50, kit) ?
Jeżeli nie to czemu ?
Rozważam kupno kompletu albo 20mm.
MM - Nie 30 Wrz, 2007
Teraz tego nie sprawdzę bo mam tylko "normalne" szkiełka EF. Napisz do Kubiska na allegro. Facet zna się na tym dobrze. Ja jak wpadnę do sklepu to podłączę i sprawdzę.
Jeżeli już kupić to cały komplet z trzech elementów.
|
|