forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - KENKO TC 2x + canon 28-135 IS USM

wojciotj - Pon 19 Kwi, 2010
Temat postu: KENKO TC 2x + canon 28-135 IS USM
witam wszystkich
od jakiegoś czasu noszę się z takim dylematem, brakuje mi obiektywu TELE, a niechciałbym obciążać zbytnio kręgosłupa, i tak sobie pomyślałem o telekonwerterze do mojego podstawowego obiektywu Canon 28-135 USM IS, mam na oku telekonwerter Kenko C-AF1 2X Teleplus MC 7, tylko nie jestem pewny czy będzie w pełni działał z z tym obiektywem, aparat mam Canon 400D,
czytając wszystkie posty na ten temat, można wyczytać że są pewne problemy z działaniem, z przekazywaniem informacji czy też z AF i jeszcze jakieśzaklejanie styków,
chciałbym żeby mi ktośrzeczowo odpowiedział, czy warto oraz czy będzie działać na tym obiektywie
a może lepiej Samyanga 500mm lustro lub normalnego ?
z góry serdeczne THANK YOU

Usjwo - Pon 19 Kwi, 2010

Starcisz 2EV swiatla co z f5.6 da Ci f11 wiec AF raczej nie zadziala. Do konwertera musi byc jasny obiektyw.
wojciotj - Pon 19 Kwi, 2010

Usjwo napisał/a:
Starcisz 2EV swiatla co z f5.6 da Ci f11 wiec AF raczej nie zadziala. Do konwertera musi byc jasny obiektyw.

wtedy zdjęcia tylko latem w południe ze słońcem robić
to może Samyanga 500mm tylko ze on ma światło 8 i jest w pełni manulany,
ja cię nie mogę (delikatnie mówiąc), czy za jakieś normalne pieniądze, można mieć TELE ?

zug - Pon 19 Kwi, 2010

wojciotj napisał/a:
czy za jakieś normalne pieniądze, można mieć TELE ?

coś się znajdzie przeglądałeś ten dział ? :arrow: http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=24
wojciotj napisał/a:
to może Samyanga 500mm tylko ze on ma światło 8 i jest w pełni manulany,

to sobie odpuść.

Usjwo - Pon 19 Kwi, 2010

wojciotj napisał/a:
czy za jakieś normalne pieniądze, można mieć TELE ?

Zalezy ile to jest "normalne pieniadze". Juz za 2000 mozesz miec 70-200 f4.