forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax k-m ? budżet 1700, a może lepsza cyfrówka?

pikolaka - Wto 20 Kwi, 2010
Temat postu: Pentax k-m ? budżet 1700, a może lepsza cyfrówka?
Witam

Zastanawiam się nad kupnem pierwszej lustrzanki. Do tej pory nigdy nie używałam lustrzanek. Zależy mi na tym aby robić zdjęcia wyraźne, szczególnie w plenerze oraz portrety, i na uzyskiwaniu efektu "rozmytego tła" .

Dysponuję małym budżetem (do 1.600//1.700 zł za cały zestaw).

Zastanawiam się czy Pentax k-m + obiektyw 18-55 - czyli podstawowy/najtańszy zestaw spełni moje oczekiwania (dobre jakością zdjęcia w plenerze, portrety + efekt rozmytego tła)?

Czy może lepiej zainwestować w lepszą cyfrówkę ???

Zaznaczę jednak, że temat fotografii jest dla mnie bardzo wciągający i chciałabym się rozwijać w tej sztuce, dlatego też skłaniam się ku lustrzance jako sprzętowi który da mi większe perspektywy rozwoju. Jak jednak zaznaczyłam nie jestem pewna czy budżet jakim dysponuje pozwoli mi na kupno aparatu/lustrzanki który spełni moje podstawowe wymagania? Konkretnie chodzi mi o Pentaxa k-m.

Ewentualnie bardzo proszę o poradę jaki inny aparat/lustrzankę lub cyfrówkę mi polecacie. Nie chciałabym wurzucić pieniędzy w błoto kupując lustrzankę z podstawowym obiektywem, który nie spełni moich nawet podstawowych wymagań..a sprzedawcom nie ufam :(

hijax_pl - Wto 20 Kwi, 2010

pikolaka, a może Pentax k-x?

Prościej uzyskać
pikolaka napisał/a:
efektu "rozmytego tła" .

dysponując jasnym obiektywem. Zależność jest taka, że im większe światło (np f/2.8, f/1.8, f/1.4) tym większe rozmycie w tych samych warunkach.

Oczywiście nie oznacza to że nic się nie uzyska korzystając z kitowego 18-55 - da się, tyle że trudniej ;)

FuzBal - Wto 20 Kwi, 2010

za 1800 z groszem masz juz k-x 100zl duzej roznicy nie robi wiec lepiej dolozyc (1839zl na allegro czerwona wersja;])