|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - zdjęcia serwisowe Tamrona 17-50 f/2.8...
plasky - Wto 20 Kwi, 2010 Temat postu: zdjęcia serwisowe Tamrona 17-50 f/2.8... Witam serdecznie. Ok kilku miesięcy jestem (mało) szczęśliwym posiadaczem Tamrona 17-50mm f/2.8. Po podłączeniu do mojego body (canon EOS 400D) okazało się że obiektyw tragicznie ostrzy. W sklepie dowiedziałem się że to niestety przypadłość mojego korpusu bo "...400tki z Tamronami tak mają..." doradzono mi abym odesłał do serwisu co też uczyniłem. Po kilku dniach "naprawiony" zestaw do mnie powrócił. Pierwsze testy szybko ostudziły moje nadzieje że teraz już wszystko będzie ok. Okazało się bowiem że obiektyw ma jeszcze większe problemy z łapaniem ostrości niż przed serwisem. Zadzwoniłem do serwisu Tamrona dowiedziałem się iż wszystko powinno być ok, mało tego dowiedziałem się iż obiektyw nie potrzebował kalibracji z moim korpusem wystarczyła podobno regulacja zespołu pierścieni zoom. Po moich skromnych testach okazało się iż kit w połączeniu z moim aparatem daje świetne zdjęcia w porównaniu ze zdjęciami z Tamrona + oczywiście z mojego korpusu. Postanowiłem wybrać się do znajomych fotografów aby potestowali to szkło. Tak jak przypuszczałem na wszystkich testowanych korpusach Tamron zachowywał się przynajmniej dziwnie. Miał problemy z łapaniem ostrości, wszystkie zdjęcia wychodziły dodatkowo jakby mgliste - mydlane. Ponieważ w serwisie nadal utrzymywali iż z obiektyw jest jak najbardziej ok, doradzono mi że jeśli potrzebuje lepsze zdjęcia to może powinienem pomyśleć nad zakupem jakiegoś szkła Zeiss'a, dowiedziałem się też że takie testy robione w "warunkach domowych" nie są miarodajne. Postanowiłem zanieść obiektyw do sklepu w którym do kupiłem aby go przetestowali. Otrzymałem raport iż obiektyw rzeczywiście ma problemy z łapaniem ostrości szczególnie przy ogniskowej 50mm - łapie tą ostrość za obiektem. Zadzwoniłem do serwisu powołując się na sklep i opinie sklepu - usłyszałem od serwisanta iż przeglądał zdjęcia testowe które wykonano podczas naprawy stwierdzając przy tym iż zdjęcia wyglądają rewelacyjnie i nie ma się do czego przyczepić - poprosiłem o przesłanie tych zdjęć do mnie mailem tak abym mógł się z nimi zapoznać dostałem takiego oto maila:
"W nawiązaniu do rozmowy telefonicznej, przesyłam zdjęcia testowe potwierdzające poprawną konfigurację systemu AF w Pana zestawie, który z tego powodu nie był poddany regulacji.
Regulacji został poddany zespół pierścienia zoom.
Czyszczeniu zostały poddane zespoły soczewek 1G i 4G.
W załączniku przesyłam zdjęcia wykonane na planszach testowych.
IMG_8108 IMG_8109 zdjęcia wykonane dla 17mm
IMG_8110 IMG_8111 zdjęcia wykonane dla 50mm
Pozdrawiam
Serwis Tamron
F.H. Foto-Technika"
Proszę ekspertów o to aby zerknęli na zdjęcia które mi przesłano i odpowiedź czy rzeczywiście tak jak uważa serwis wszystko z moim obiektywem ok .
17mm
http://zabytki-podkarpaci...48.IMG_8108.JPG
50mm
http://zabytki-podkarpaci...48.IMG_8111.JPG
PS. Przepraszam za mój przydługi monolog.
Pozdrawiam
Raideur - Pon 17 Maj, 2010
No i co to w koncu bylo?
|
|